USD32,94
EURO35,76
JPY0,215100
RUB0,383200
GBP42,55
EURO/USD1,09
BIST10.891,42
GR. ALTIN2.528,50
BTC67.827,28

Hıçkırık Nasıl Geçer? Kesilmeyen Hıçkırık ile Baş Etme Yolları!

hickirik-nasil-gecer
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hıçkırık nasıl geçer, kısa süreli bir hıçkırığa tutulan kişilerin merak konusudur. Toplumda her yaşta ve cinsiyette yaygın görülen ve kısa süre içerisinden kendiliğinden geçen bir rahatsızlık olarak ele alınmaktadır. Hıçkırık genellikle yemek yeme esnasında farkında olmadan yutulan havadan kaynaklanmaktadır.

Bazen ise hıçkırık oluşumunda kalp büyümesi, mide hastalıkları veya yemek borusu tıkanıklığı gibi rahatsızlıklarda etkilidir. Sonrasında da etkilerini devam ettirip sürdürebilen hıçkırık nasıl geçer, hıçkırık nasıl olur da birçok kez merak edilmiştir. Bu yazıda ise hıçkırık hakkında merak edilenler ele alınmıştır!

Hıçkırık Neden Olur?

Hıçkırık, solunum kaslarının diyaframın veya bazen kaburga arasındaki kasların ritmik kasılmasıyla oluşur. Kişide ani ve hızlı nefes alma, ses tellerinin kapanmasıyla kesilmektedir. Bu esnadan oluşan ‘hık’ sesi de hıçkırık olarak isimlendirilmektedir.

hickirik-nasil-gecer

Dakikada yaklaşık 4 ila 60 kez tekrarlayabilerek devam eden hıçkırık, süresine göre sınıflandırılmaktadır. 48 saatten kısa süreli hıçkırıklara akut hıçkırık, 2-30 gün arasındakilere ise inatçı hıçkırık denir. Bir aydan daha uzun süreli hıçkırıklar ise dayanılmaz hıçkırık şeklinde sınıflandırılmaktadır.

Uzun Süreli Hıçkırık Neden Olur?

hickirik-nasil-gecer

Uzun süreli hıçkırık neden olur, hıçkırık nasıl geçer diye bakıldığında birçok faktörden söz edilmektedir. Ancak hıçkırığa yaygın olarak neden olan faktörler şu şekildedir:

HIÇKIRIK NEDEN OLUR?
Fazla yemek yemek.Gazlı ve alkollü içecek tüketmek.
Gerginlik ve stresŞeker
Sakız çiğneme esnasında hava yutmaAşırı sıcak veya aşırı soğuk içecek tüketimi
Baharatlı gıda, ülser nedir cevabı olan gıdalarKandaki karbondioksit seviyesinin düşüklüğü
Akciğerlerin koku veya sigaraya karşı uyarılmasıTümörler ya da diyafram yırtıkları

Hıçkırık Nasıl Geçer?

hickirik-nasil-gecer
Hıçkırık Nasıl Geçer

Hıçkırık nasıl geçer, hıçkırığını geçirmek isteyenlerin araştırmasıdır. Hıçkırık birkaç dakika sonra genellikle kendiliğinde geçmektedir. Ancak bu durum aşırı şekilde rahatsızlık veriyorsa hıçkırık nasıl geçer içerisindeki yöntemler denenebilir. Doğrusunu söylemek gerekirse bu yöntemlerin bilimsel kanıtı yoktur ve devam eden hıçkırıklarda mutlaka doktora gidilmelidir. Buna ilaveten hıçkırık nasıl geçer:

  • 10-20 saniye nefes tutma ve verme
  • Dizleri göğse çekerek öne doğru eğilme
  • Buzlu su içmek veya buz emmek
  • Limon ısırmak ya da ağza limon sıkma
  • Dile sirke damlatma
  • Bardağın uzak tarafından su içme
  • Diyaframı hareketsiz kılmak adına 3 kere art arda nefes alıp verme
  • Ağzı kapatarak burnu sıkıştırma ve nefes verme (yalsava manevrası olarak adlandırılır)
  • Dil üstüne toz şeker koyarak 5-10 saniye bekletmek
  • Kaşıkla dil gerisine dokunmak ve öğürmek
  • Su ile gargara
  • Şah damarına masaj yapmak

Geçmeyen Hıçkırık Nasıl Geçer?

hickirik-nasil-gecer

İnatçı ve uzun süre devam eden hıçkırık, diyafram kasında zedelenmeye veya mevcut olan diyafram fıtıklarının artmasına neden olabilir. Bundan dolayı da geçmeyen hıçkırık için hıçkırık nasıl geçer yöntemleri uygulanmamalıdır. Bu yöntemler geçici hıçkırıklar içindir. Uzun süreli hıçkırıklar için mutlaka bir uzmana ya da hastaneye başvurulmalıdır.

Reflü Hıçkırık Nasıl Geçer?

hickirik-nasil-gecer

Tekrarlayan veya geçmeyen hıçkırıklarda boğaz ağrısı, reflü, böbrek hastalıkları, solunum yolu ve mide hastalıklarından söz edilebilmektedir. Reflüye bağlı hıçkırık nasıl geçer diye bakıldığında burada sindirim sisteminin iyileştirilmesi esas hedeftir. Bundan dolayı da hıçkırığa eşlik eden farklı semptomlarda mutlaka bir uzmana danışılarak muayeneden geçilmelidir.

Evde Hıçkırık Geçirme Yöntemleri Nelerdir?

hickirik-nasil-gecer

Kısa süreli hıçkırık nasıl geçer dendiğinde evde yapılabilen birçok yöntem söz konusudur. Bu uygulamalar hıçkırığı kısa sürede geçirebilmektedir. Bilimselliği kanıtlanmamış olsa da en hızlı şekilde hıçkırık nasıl geçer diye bakıldığında:

EVDE HIÇKIRIK NASIL GEÇER?
Derin nefes almaKısa süreli nefes tutma ve verme
Dolu bardağın uzak tarafından su içmekGöz çukurlarına baskı
Nefes alıp ıkınmaLimon emmek
Nefes tutarak yutkunmaUfak korku

Poşetle Hıçkırık Nasıl Geçer?

hickirik-nasil-gecer

Poşetle hıçkırık nasıl geçer, kişilere ilginç gelen yöntemlerden bir diğeridir. Alışılmış hıçkırık geçirme yöntemlerinin dışında olan poşetle hıçkırık geçirme yönteminde kâğıt poşetin içine 1-2 dakika nefes alıp verme önerilmektedir. Bu yöntemde hem akciğerlerin hem de diyaframın rahatlayacak kadar karbondioksit birikimi sağlandığı öne sürülmektedir.

Sık Sorulan Sorular

Hıçkırığın nasıl geçeceği söz konusu olduğunda halk arasında birçok öneri ve yöntem yer almaktadır. Diyafram ve kas etkileşiminin temelde olduğu hıçkırıkta, hıçkırığın nasıl geçeceği hakkında merak edilenler şu şekildedir:

Hıçkırığı En Çabuk Ne Keser?

Hıçkırığı en hızlı geçiren yöntemler arasında nefes tutup vermek etkili kabul edilmektedir. Bunun yanı sıra derin nefes alıp vermek de hıçkırığı kesmek için etkilidir.

Hıçkırık Neyin Habercisi?

Geçmeyen ve uzun süren hıçkırıklarda fizyolojik hastalıklar söz konusu olabilmektedir. Bununla birlikte hıçkırık korku ve stresten de kaynaklanabilmektedir.

Reflü Neden Hıçkırık Yapar?

Hıçkırığın bir belirtisi olarak görüldüğü en yaygın sağlık sorunu reflü hastalığıdır. Reflüde mideden yemek borusuna kaçan mide asidi, tahrişe yol açabildiği için hıçkırığa da sebep olabilmektedir.

Çok İlerlemiş Reflü Belirtileri Nelerdir?

Reflü belirtileri içerisinde sıklıkla mide ekşimesi, mide asidinin ağza gelmesi, ağrılı yanma, öksürük, kusma ya da ağız kokusu şeklindedir. Reflünün şiddeti ya da devamlılığına bağlı olarak kanama, dişlerde erozyon, ses kısıklığı oluşabilmektedir.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Hıçkırık Nasıl Geçer? Kesilmeyen Hıçkırık ile Baş Etme Yolları!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Hedera Güncel ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!