USD34,51
EURO36,18
JPY0,224500
RUB0,341000
GBP43,53
EURO/USD1,05
BIST9.367,77
GR. ALTIN2.985,49
BTC98.546,92
gelir-idaresi-baskani

15 Soruda Gelir İdaresi Başkanı Kimdir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Gelir İdaresi Başkanı kimdir? Mevcut Gelir İdaresi Başkanı görevleri nelerdir? Gelir İdaresi Başkanlığı, gelir politikalarını adaletli ve tarafsız bir şekilde uygulamak ile yükümlü bir kurumdur. Ayrıca kurumun görevleri arasında vergi ve diğer gelirleri minimum maliyet ile toplamak da bulunmaktadır. Birçok önemli göreve eşlik eden başkanlık mükelleflerin, vergiye gönüllü bir şekilde uyum sağlamaları içinde çaba göstermektedir.

Maliye Bakanlığı tarafından kurulan Gelir İdaresi Başkanlığı, mükelleflere sunmuş olduğu hizmetleri en yüksek kalitede vermeyi hedefler. Bu sebeple de tüm önlemlerini alarak halka saydam ve şeffaf bir şekilde hesap verir. Bunları yaparken de mükelleflerinin vergiye katılımını arttırmaya çalışır. Tüm bu hizmetler ile devletin kasasına yüksek oranda vergi girmesini sağlar. Diğer taraftan Gelir İdaresi Başkanı kimdir?

Gelir İdaresi Başkanı Kimdir?

Gelir İdaresi Başkanlığı’nı, Maliye Bakanlığı’nın mevzuat hükümlerine, politika ve stratejilerine uygun olarak yöneten kişiye Gelir İdaresi Başkanı denmektedir. Başkan, görev alanına giren konularda stratejiler geliştirir ve bu stratejilere uygun olarak yıllık hedefler belirler. Böylece gerekli performans ölçümlerini mevzuat çerçevesinde yürütür ve başkanlık bütçe teklifini hazırlar.

gelir-idaresi-baskani
Gelir İdaresi Başkanı

Gelir İdaresi Başkanı faaliyetleri ve yapılan işlemleri denetleyerek yönetim sistemlerini gözden geçirir. Bu doğrultuda gerekli gördüğünde bu yönetimleri genişleterek daha işlevsel hale getirir. Daha birçok görev üstelen Başkan, orta ve uzun vadeli planları ve politikalarında üniversite, meslek kuruluşları ve sivil toplum kuruluşları ile birlikte işbirliği de yapabilmektedir. Peki, başkanın diğer görevleri nelerdir?

Gelir İdaresi Başkanı Görevleri Nelerdir?

Gelir İdaresi Başkanı Maliye Bakanlığı’na karşı sorumlu bir kişidir. Bakanlığın mevzuatlar çerçevesinde belirlenmiş görevlerini yerine getirir ve gerekli politikaları uygular. Ülkemizde 08.01.2015 tarihinden itibaren Gelir İdaresi Başkanı Bekir Bayrakdar’dır.

Bekir Bayrakdar, 1971 yılında Kocaeli’nin Karamürsel ilçesinin Ereğli beldesinde doğmuştur. İlk ve orta öğrenimini Ereğli İlköğretim okulunda okumuş ve lise öğrenimini de İzmit Endüstri Meslek Lisesinde tamamlamıştır. İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler den 1995 yılında mezun olmuştur. Mezun olmasının ardından 1996 yılında Hesap Uzman Yardımcılığına atanmış ardından 2001 yılında Hesap Uzmanlığı görevine gelmiştir.

Bayrakdar, 28.11.2005 ile 29.02.2008 tarihleri arasında Kocaeli Vergi Dairesi Başkanlığı görevini üstlenmiştir. Mart 2008 tarihinden itibaren ise İstanbul Defterdarı olarak çalışmış ve daha sonra 2014 yılında Muhasebat Genel Müdürlüğü görevine atanmıştır. Şimdilerde ise Gelir İdaresi Başkanı olarak görevini icra etmektedir. Peki, Gelir İdaresi Başkanı görevleri nelerdir?

1 – Devlet Gelirleri Politikalarını Uygulamak

Gelir İdaresi Başkanlığı devletin belirlemiş olduğu politikaları uygulamak ve işleyişini kontrol etmekle yükümlüdür. Gelir ile ilgili olan politikaların işlevselliği ve vergi gelirlerine ne gibi katkılar sunduğu başkanlık için çok önemlidir. Bu nedenle de alınmış olan her türlü gelir politikalarını uygulamak öncelikli görevlerinden biridir.

2 – Mükelleflerin Vergiye Uyumunu Sağlamak

Başkanlık, mükelleflerin vergilendirme sürecine uyumunu sağlamakla görevlidir. Mükelleflerin vergi ödeme sorumluluklarını yerine getirmesi için gerekli koşulları hazırlar ve bu koşullara uyulması için takibini üstlenir. Bu nedenle devletin vergi toplaması açısından mükelleflerin uyumu ve sürece dahil olmaları önem arz etmektedir.

gelir-idaresi-baskani

3 – Mükelleflerin Haklarını Korumak

Gelir İdaresi Başkanı aynı zamanda mükelleflerinin haklarını korumakla görevlidir. Vergilendirme sürecine gerekli uyumu sağlayan mükellefler, haklarının korunması konusunda da güven isterler. Bu nedenle mükelleflerini yaşanabilecek olumsuzluklara ve hak kayıplarına ilişkin gerekli kanun ve mevzuatları hazırlayarak sürecin düzgün ilerlemesini sağlar.

4 – Mükellefleri Vergi Mevzuatı Konusunda Bilgilendirmek

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), mükelleflerini vergi mevzuatları hususunda bilgilendirmekle yükümlüdür. İnteraktif Vergi Dairesi aracılığı ile duyuruları gerçekleştirir ve yeni mevzuatları yayınlayarak süreç hakkında bilgi verir. Böylece mükellefler çalışma düzenlerini ve vergilendirme süreçlerini mevzuatlar çerçevesinde yürüterek oluşabilecek olumsuz durumların önüne geçer. Ayrıca mükellefler yayınlanan mevzuatları gib.gov.tr giriş kısmından da takip edebilirler.

5 – Devlet Gelirleri Politikası ile ilgili Kanun ve Kararname Çalışmalarına Katılmak

Gelir İdaresi Başkanı vergi gelirleri ile ilgili hazırlanan her türlü kanun ve kararname çalışmalarına katılmakla yükümlüdür. Hazırlanan bu kanun ve kararnamelere teklif vermek ve görüş bildirmekte görevleri arasında yer almaktadır.

6 – Vergi Alacaklarının Tahsilini Gerçekleştirmek

Gelir İdaresi Başkanı, vergi alacaklarının düzgün ve doğru bir şekilde tahsil edilmesi için gerekli çalışmaları yapmaktadır. Devlet için önemli bir gelir kaynağı olan vergiler, düzgün ve düzenli ödendiği takdirde kamu yararı için oldukça faydalıdır. Bu nedenle Başkan, İnternet Vergi Dairesi (İVD)aracılığı ile vergi borcu ödeme, trafik cezası ödeme, kira gelir vergisi ödeme gibi borçların ödenmesini sağlar.

gelir-idaresi-baskani

7 – Uygulamada Ortaya Çıkacak Sorunları Gidermek

Vergilendirme süreci her zaman sorunsuz bir şekilde ilerlemeyebilir. Bu nedenle Gelir İdaresi, işleyişte ortaya çıkabilecek sorunları öngörerek ya da oluşan sorunları gidermek adına gerekli çalışmaları sürdürür. Böylece vergilendirme süreci uygun bir şekilde ilerler ve devlet ile mükellef arasındaki sorun en aza indirilmiş olur. Bu nedenle Gelir İdaresi Başkanı sürekli işleyişi takip etmek zorundadır.

8 – Vergilendirmeyle ilgili Bilgiler Toplamak

Gelir İdare Başkanı görevlerinden bir diğeri ise vergilendirme ile ilgili bilgiler toplamaktır. Topladığı bu bilgileri genel mevzuatlar çerçevesinde değerlendirir ve gerekli önlemleri alarak sürecin düzgün işlemesini sağlar.

9 – Vergi Kanunlarında Yapılan İndirim ve Muafiyetlerin Maliyetlerini Ölçmek

Zaman zaman Maliye Bakanlığı tarafından vergi indirimleri ve vergi muafiyetleri yapılmaktadır. Yapılan bu düzenlemelerin hazineye mutlaka bir ekonomik yükü olmaktadır. Bu doğrultuda yapılan indirim ve muafiyetlerin maliyetleri görevini Gelir İdare Başkanı üstlenmektedir.

10 – Vergi İnceleme ve Denetimlerini Yerine Getirmek

Gelir İdaresi Başkanı, gerekli görüldüğü takdirde vergi incelemelerini veya denetimlerini yapmaktadır. Aynı zamanda bu konuda personel atamakla görevlidir. Bu denetimler sayesinde vergi kaçakçılığının önüne geçerek ülke ekonomisinin kötü kullanımına engel olunmaktadır. Ayrıca suç sayılan işlemlerin önüne geçerek vergide adaleti sağlamaya çalışmaktadırlar.

11 – Mahallî İdare Gelirleri Politikası ile Devlet Gelirleri Politikasının Uyumunu Sağlamak

GİB başkanı, yerel yönetimler ile devlet arasındaki gelir uyumunun takibini yapar ve sağlar. Gerekli gördüğünde iki taraf arasındaki uyuşmazlıkları gidererek gelir düzenini sağlar.

12 – Gelirleri Etkileyen Kanun, Tasarı ve Teklifleri İncelemek

Başkanın görevlerinden biride gelirleri etkileyen kanun, teklif tasarıları incelemek ve görüşlerini bildirmektir. Vergi gelirlerinin düzeli ve sistematik bir şekilde elde edilmesini sağlamayı hedefler. Hem mükellefler hem de devlet arasında bir denge sağlar. Bu dengeyi korumak içinde her iki tarafın çıkarlarını gözetir ve korur.

gelir-idaresi-baskani

13 – Nitelikli İnsan Kaynağının Sağlanmasına Yardımcı Olmak

Gelir İdaresi Başkanlığı personel alımı sürecine de katkıda bulunur. Vergi gelirlerinin düzenli bir şekilde aksamadan devamını sağlamak için Gelir İdaresi Başkanlığı memur alımı yapar. Memur alımına ilişkin süreçleri Gelir İdaresi Başkanlığı duyurular bölümünden yayınlar ve gerekli şartları belirler.

14 –  Gelir İdaresi Başkanı Faaliyet Sonuçlarını Düzenli Olarak Paylaşmakla Görevlidir

Bir yıl boyunca yapılan faaliyetler, bütçeler veya elde edilen gelirler şeffaf şekilde faaliyet raporlarıyla açıklanmaktadır. Raporların açıklanmasına ilişkin süreç başkan tarafından yönetilmekte ve halk ile paylaşılmaktadır.

15 – Kanunlar ile Verilen Diğer Görevleri Yerine Getirmek

Tüm bu görevler ile birlikte başkan, kanunla verilmiş veya verilecek olan görevleri yerine getirmekle yükümlüdür. Kanunlar çerçevesinde görev tanımı yapılan başkan, dürüst, şeffaf ve adaletli bir şekilde işlerini tamamlamalıdır.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
15 Soruda Gelir İdaresi Başkanı Kimdir?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Hedera Güncel ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!