Film senaryosu nasıl yazılır yazarken enlere dikkat edilir cevaplandırıyoruz. İşte yazar ve senaristlerin dikkat ettiği kurallar!
Film dünyasındaki rekabet sonucunda başarılı bir iş çıkarmak oldukça mühimdir. Fikir olarak her ne kadar başarılı bir ivme yakalasanız da senaryo uygun olmazsa uzun vadede başarıya ulaşamazsınız.
Film için yazılacak senaryolarda dikkat edilecek unsurların doğru ve uygun bir şekilde yapılması rekabette ayrıcalıklı bir kısım olarak öne çıkar.
Bu Yazıda Neler Var?
- Film Senaryosu Nasıl Yazılır Örnek
- Dizi Film Senaryosu Nasıl Yazılır?
- 1- Senaryo Ne Demektir İyice Kavrayın
- 2- Film Senaryosu Nasıl Yazılır | Örnek Dizi Senaryoları Okuyun!
- 3- Fikrini Ana Kısımlarıyla Aktarırken Hikâyenizi Çizin
- 4- Senaryoda Hâkim Olacak Hikâyeyi Ana Hatları ile Çizin!
- 5- Hikâyeyi Üç Perdeli Bir Şekilde Kaleme Dökün
- 6- Sahneler ve Diyalogların Yazılışına Geçebilirsiniz
- 7- Tekrarlanan veya Fazlalık Yapan Her Şeyi Ayıkla
- 8- Tamamlanan İşi Başka İnsanlara Göster ve İşi Gözden Geçirin
- 9- Yazı Tipi ve Sayfa Boyutunu Ayarlayın!
- 10- Senaryoda Yer Alan Elemanları da Biçimlendirin!
Film Senaryosu Nasıl Yazılır Örnek
Dizi ve film severler senaryo, oyuncu ve hikâyeye bağlı kalarak dizileri takip ediyorlar. Tüm bu unsurların doğru bir şekilde belirlenmesi ve birleşmesi ile beraber dizilerde başarı kaçınılmaz oluyor.
Fakat bazı dizilerdeki hikâye güçlüyken senaryonun güçsüzlüğü ve eksikliği ile beraber dizilerin tutmasında sorun yaşanabilir. Dizilerin beğenilmesi ve tutulması için bütün halinde tasarlanmış birçok önemli unsur yer alır.
Doğru ve yeterli bir senaryo oluşumu ve yazımı dizilerdeki başarının önünde yer alır. Film senaryosu nasıl yazılır sorusuna en İyi cevabı bulmak ve en iyi şekilde nasıl yazıldığını kavramak için bol bol örnekleri inceleyin.
Bir işin yapıldığının gerçeğini görmek daha büyük bir anlaşılma yaşatacak ve size de ayrı bir deneyim oluşturacaktır.
Dizi Film Senaryosu Nasıl Yazılır?
Film senaryosu nasıl yazılır diye araştırma yapan bir girişimci senarist, bahsettiğimiz kurallara uymaya özne göstersin. Gösterilen özen sayesinde başarıya ulaşmak kolay ve mümkün olacaktır. İşte dikkat edilmesi gereken hususlar şu şekildedir.
1- Senaryo Ne Demektir İyice Kavrayın
Film senaryosu nasıl yazılır sorusuna cevap aradığımız içeriğimizde ilk başta kavramı iyice yer edindirmeliyiz. Senaryonun ne olduğunu ve ne işe yaradığını öğrenmeli ve iyice kavramalısınız.
Senaryo televizyon veya dijital ortamda seyircinin izlemesi için yapılan dizinin hikâyesinin ilerleyiş şeklini oluşturur. Eğer senaryo olmazsa dizi ve film ilerleyişi de kesinlikle düşünülemez.
Senaryonun başarılı ve tam bir şekilde yazılmış olması da yine aynı şekilde dikkat vermesi ergken bir husustur. Senaryonun ana fikrini geliştirmek genel bir senaryo sağlığı sağlar. Bu gelişim için senaryoda nasıl olurdu, ne oluru sorularını sorun.
Bu sorulara vereceğiniz cevaplar sayesinde gerçek kılacağınız değişimler senaryoyu geliştirecek değişimlerdendir. Yaşadığın ortamdan çevrenden ilham almak da senaryonu değiştirecek ve geliştirecektir.
Hikâyenin genel teması düşündükten sonra senaryonun gidişatı ve ilerleyişini tahmin etmek çok da zorlayıcı olmaz. Bu sebeple ilham kaynağının doğru bir şekilde belirlenmesi çok önem taşımaktadır.
2- Film Senaryosu Nasıl Yazılır | Örnek Dizi Senaryoları Okuyun!
Film senaryosu nasıl yazılır sorusuna cevaben öncelikle izlediğin ve yorumladığın dizilerden ilham almalısınız diyebiliriz. Sevdiğiniz ve beğendiğiniz dizi ve filmlerin senaryolarını incelemek size daha çok bilgi ve deneyim katacaktır.
Sevdiğiniz dizi ve filmlerin senaryosu nasıl işlenmiş, hikâye nasıl geliştirilmiş ve olanlar nasıl birbirine bağlanmış sorularını örneklere inceleyerek kolay bir şekilde cevaplayabilirsiniz.
Örnekten yalnızca konunun nasıl birbirine bağlandığını değil oluşturulan karakterler arasında nasıl bir bağ kurulmuş ve diyaloglar oluşmuş buna da dikkat edin.
Böylece diyalog kurup karakterleri birbiri ile iletişim kurdurmaktan hiç çekinmezsiniz. Kurulan eylemlerin tasvirini örneklerden yorumlamak ve incelemek pek hala mümkündür.
3- Fikrini Ana Kısımlarıyla Aktarırken Hikâyenizi Çizin
Film senaryosu nasıl yazılır sorusunun bir diğer cevabı ise senaryonun ana fikrinin önemidir. Yazmaya koyulmadan önce aklındaki fikri bir kâğıda dök. Sıralı, sırasız; doğru veya yanlış demeden paylaşacağın bu fikir ilk amatör dökülmeden sonra daha iyi bir geçiş sağlayacaktır.
Senaryodaki olayın detaylarını, karakterlerin kişisel özelliklerini, karakterler arsında kurulan duygusal ilişkinin nedeni, aile zincirleri gibi hususları bilmelisiniz. Senaryoda kimin hikâyesi ön planda olacak ve yardımcı karakterler kim olacak bunları belirlemeden bir senaryo yazılamaz.
Karakterlerin hem tek başına hem de birbirleri arasındaki etkileşiminin nasıl olduğuna dikkat edilmelidir. Aynı şekilde senaryonun ana fikri nasıl bir olaya ve duruma vurgu yamaktadır bu sorunun cevabını verebilmelisiniz.
Kurmuş olduğunuz olay örgüsünde herhangi bir aksaklık ve boşluklar varsa burada daha yoğun bir şekilde çalışmalı ve doğru bir olay örüsü kurmalısınız.
4- Senaryoda Hâkim Olacak Hikâyeyi Ana Hatları ile Çizin!
Film senaryosu nasıl yazılır dendiğinde akla gelen bir diğer detay ise üç perde kelimesidir. Temel bir akış belirleyerek senaryoda anlatıma başlayabilirsiniz. Bu akış ile başlanacak senaryo daha hafif ve vurgu sağlayacak bir etki oluşturur.
Senaryodaki uzunluğa dikkat etmeli ve doğru bir uzunluk seçmelisiniz. Senaryoyu kâğıda dökerken bir sayfanın oynanma süresi ortalama 1 dakika şeklindedir.
Diyaloglar ve olay akışları kısa dahi olsa bu durum böyledir ve bir kâğıda tüm yazılanlar ne olursa olsun konmaz. Bir kâğıda ekleyebileceğiniz senaryo 1 dakikalık bir oynama süresinin alacak oynamalardır. 2 saatlik bir dizi veya filmin senaryosu takriben 120 sayfa olacaktır.
Senaryo oyuncuların sahneye oynamaya başlamadan edindiği ve oradan ilerleyiş ile kariyerlerini sürdürdükleri bir kâğıt parçasıdır. Senaryoya balı dizi ve film saatleri ise eğer temada drama varsa 2 saatlik olmalıdır.
Ayı şekilde tema komediye sahipse bu süre 1 saat şeklinde değişiklik göstermelidir. Bu süreler genel senaryo bilgilerini kapsadığından dolayı daha çok başarı göstermenize olanak verir.
Film senaryolarında belirlemiş odluğunuz hikâye 2 veya 1 saatlik dilimlerin içerisine sığmıyor olabilir. Bu denli geniş ve kapsamlı bir içeril yazıldıysa burada yapmanız gereken yazacaklarınıza roman olarak devam etmek olacaktır.
5- Hikâyeyi Üç Perdeli Bir Şekilde Kaleme Dökün
Film senaryosu nasıl yazılır sorusuna cevap verirken üç perdeli bir yöntemi unutmamak gerekir. Senaryo yazarken yararlanılan bu hususta bahsedilen üç perde şu şekildedir.
Üç perdeli denilen husustaki ilk perdeden kasıt, senaryoda yer alan karakterleri tanıtmaktır. Senaryonun içeriğinde tüm olayları üstlenecek ve diyalogları ile insanların ilgisini çekecek olan karakterlerin tanıtımını iyi ve doğru bir şekilde yapmalısınız.
Ana karakter ve yan karakterlerin tanıtımı sonrasında belirlenen genel düzen ile beraber yola koyulur. İkinci perde kısımdaki kasıt edilen aşamada ise, ana karakterin belirlenmesi sonucunda ana karaktere ilgi ile yönelmek ile ortaya çıkar.
Ana karakterin olay örgüsündeki olaylara tepkisi ve bağlantısı doğru işlenmelidir. Yan karakterlerden daha çok ana karakterlerin hikâyesine önem ve yer verilmelidir.
Ana karakterin yaşamış olduğu sorunlarda çözüme yol açmak için uğraşması sırasında yaptıkları senaryoda hoş bir şekilde yer edindirilmelidir. Ana karakter başına gelen her sorun ve olumsuzluk için bir çözüm arayışına ve uğraşına girecektir.
Üç perdeli kısımdaki üçüncü perdeden kasıt edilen durum, ana karakterin yaşadığı sorun ve zorluklar sonucundaki çözüme ulaşmak için verdiği uğraşların ile yaramasıdır. Hikâyedeki sorunda öyle ya da böyle çözüme erişim üçüncü perdeyi temsil eder.
Senaryoda ilerlenecek ve işleyecek olan olay ve kurgu zaten ikinci perdede kurulmuş ve sabitlenmiş olacaktır. Kurulan bu kurgu üçüncü perdede işleyerek devam edecek ve gelişecektir.
6- Sahneler ve Diyalogların Yazılışına Geçebilirsiniz
Film senaryosu nasıl yazılır sorusunun bir diğer cevabı ise diyalogların yazımı ve özeninde saklıdır. Senaryoda ve filmde en önemli husus sahnelerdir. Sahneler geçen olayları temsil ettiğinden filmi ilerleyişini sağlayan bir unsur olarak da bilinir.
Öyküyü ve hikâyeyi doğru bir şekilde yönlendirmeyi sağlayacak olan sahneler oyunun yani senaryonun oynandığı ve canlandırıldığı yerlerdir. Atmosfer her olayda önemi olduğu gibi senaryo yazımında da büyük önem taşımaktadır.
Oluşturulan hikâyeye bir nevi hizmet eden sahne doğru bir gelişme ve yönlendirme sağlamalıdır. Eğer yönlendirme sağlamıyor ve hikâyeyi sahne seçimi taşımıyorsa sahne de değişikliğe doğru gidilmelidir. Amaç teşkil etmeyen sahne bulundurulması izleyiciler için de çöp kabul edilecektir.
7- Tekrarlanan veya Fazlalık Yapan Her Şeyi Ayıkla
Film senaryosu nasıl yazılır sorusuna cevap verirken fazlalık yapan ve senaryoda sırıtan her şeyi ayıklayarak sade ve işine yarayacak unsurlar ile devam etmek gerekir.
Sahnelerin hazır olduğunu varsaydığımızda sahnelerde gerçekleşecek ve geçecek diyalogları da yazmak ve eklemek zorunda kalırsınız.
Diyalogların oluşumu ve kullanımı dizi senaryosunda en büyük önem taşıyan unsur olarak bilinir. Senaryo içerisinde yer alan tüm karakterlerin ağız dili ve üslubu farklı olmalıdır. Bu farklılık elbette ki diyaloglara da yansıyarak kendini gösterecektir.
Her karakterin kişiliğini yansıtacağı diyalogların yeterli ve güçlü olması çok önemlidir. Diyalogları yazdıktan sonra yüksek ses ile okuyarak hatalarınızı düzletin hatta mümkünse birinin okumasına dahi izin vererek genel düzletmeler yapabilirsiniz.
Film senaryosu nasıl yazılır sorusuna verdiğimiz tüm cevaplarda dikkat edilmesi gereken hususları senaryonuzda dikkat etmelisiniz.
Senaryo içerisinde gerek diyalog gerek de sahne ayrıntılarına bakıldığında hiçbir amaca teşkil etmeyen gereksiz değinilen yerlerin çıkarılması ve ayıklanması iyi olacaktır. Kişisel gelişim kitabı içeriklerinde de bazı ayrıntılar yer alır.
8- Tamamlanan İşi Başka İnsanlara Göster ve İşi Gözden Geçirin
Film senaryosu nasıl yazılır sorusuna bir diğer cevap ise tamamladığınız senaryoyu başka bir göze göstermek ve fikirlerini almaktır. Senaryonun daha da gelişmesi için kendi fikrinden daha çok dışarıdan birinin fikrine ihtiyaç duyacaksınızdır.
Bu sebeple yakın bir arkadaş veya uzaktan tanıdığınız birine senaryoyu okutun ve onun fikirlerini alın. Unutmayın ki o an o kişi sizin temsili okurunuzdur. Paylaştığınız fikirleri de isteğinize bağlı kalarak senaryoya ekleyebilirsiniz.
9- Yazı Tipi ve Sayfa Boyutunu Ayarlayın!
Film senaryosu nasıl yazılır dendiğinde biçimsel ve tekniksel olarak da bir açıklamaya gelmek isteriz. Senaryolar genellikle A4 kâğıtlarına yazılırlar ve oyunculara teslim edilirler. A4 sayfasının üzeri ve alt kısımların sırasıyla 1,25 cm ve 2,5 dm kadar boşluğa yer verilir.
Yine A4 kâğıdının sol ve sağ tarafında sırasıyla 3-4 cm ve 1.25- 2.50 cm boşluk yer alır. Senaryodaki yazı boyutu ise 12 punto olarak ayarlanmaktadır.
10- Senaryoda Yer Alan Elemanları da Biçimlendirin!
Film senaryosu nasıl yazılır dendiğinde uyumluluk kazanmak için belli başlı standartlara sahip olması ve kazanması gerekir. Senaryo kendi kafanıza göre yazabileceğiniz bir şey olmadığından belli başlı kurallara dikkat edilerek yazıma başlanmalıdır.
Sahne başlığı kısmında sahnenin içeriği yer almaktadır. Sahnenin çekileceği saati, sahnenin iç veya dış çekim olup olmayacağını belirtir. Yine tekniğe bağlı adlandırılan bir diğer kavram ise didaskalyadır.
Didaskalya, senaryo içeriğinde yer alan betimleme metni olarak geçen bir kavramdır. Okuyucunun dikkatini dağılmaması ve senaryoyu ilgi çekici bulması için kıs paragraflar yer vermelisiniz.
Film senaryosu nasıl yazılır dendiğinde Doğru ve yeterli bir paragrafın satır sayısı; 3 ile 5 satırdır. Senaryo içerisinde yer alacak karakterlerin ismi belirlendikten sonra büyük harfler ile senaryoya yazılır denilebilir.