Merkez Bankası Başkanı Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu 2023 yılı enflasyon beklentileri üzerine konuştu
Asgari ücretin enflasyona etkisi yok
Merkez Bankası Başkanı Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu, Türkiye 2023 Zirvesi ve Para Sohbetleri programına katılarak burada bazı bazı açıklamalar yaptı.
Enflasyon hakkında da konuşan Kavcıoğlu, 2023 için belirlenecek asgari ücret tutarının enflasyon üzerinde ve fiyatlar üzerinde etkisi olmayacağını belirtti.
Şu an fiyatlar zaten çok yüksek
Asgari ücret hakkında farklı düşünceler ve görüşler olduğunu belirten Kavcıoğlu, zaten şu anda bazı fiyatların çok yüksek olduğunu söyledi.
Ocak ayından sonra ortaya çıkacak olan enflasyon rakamlarının asgari ücret ile ilgisi olmayacağıını söyleyen Kavcıoğlu, “geçmiş dönemlerde de asgari ücret artışı direkt enflasyonu çok yüksek bazda etkileyen bir yapı söz konusu değil. Geçmiş yıllarda bunun örneği var. Farklı yıllarda, asgari ücretin yüksek olmasına rağmen enflasyonun düşük olduğu dönemler var” dedi.
Ekonomide zor süreç geride kaldı
Zor bir süreci birlikte atlattık diyen Kavcıoğlu, “geldiğimiz nokta itibariyle enflasyonu yükselten tüm sebepler, geride kaldı” dedi.
Döviz kurları ve faiz oranları hakkında da konuşan Şahap Kavcıoğlu, “Kurun bir dengede gitmesi, faiz maliyetlerinin önemli miktarda aşağıya gelmesi, uluslararası boyuta baktığımızda ham madde fiyatlarının aşağıya gelmesi, tedarik zincirindeki fiyatların aşağıya gelmesi, bu süreç içerisinde enflasyonu besleyen önemli maliyetler. Bunu aldığımız tedbirlerle uyguladığımız politikalarla, bu dengeyi bundan sonra koruyarak gittiğimiz sürece, enflasyonun baz etkisi dışında da geriye geleceğini ön görüyoruz. Bu ay beklediğimiz gibi kısmi olarak gerileme oldu. Aralık, Ocak’ta da baz etkisiyle beraber önemli bir gerileme bekliyoruz, ön görüyoruz. Kasım ayı enflasyonuna baktığımızda da hem enerji fiyatlarında, hem ulaşım fiyatlarında temel mal ve hizmetlerde önemli düşüşün olduğunu görüyoruz.” dedi.
Gıdada düşüşler başlayacak
Kavcıoğlu ayrıca konuşmasında, gıda fiyatlarının artık aşağıya doğru hareket edeceğini, burada da önemli noktanın kur hareketlerinin dengeli olması gerektiğini belirtti.
Finansman maliyetleri ile ilgili “Temmuz’dan bu tarafa KOBİ’lerde yaklaşık 20-25 puan orta ölçekli ve onun üzerindeki firmalarda 15 puanın üzerinde faiz maliyetlerinde iniş söz konusu. Liralaşma stratejilerimizle beraber Türkiye’nin yıllardır ne zaman yükselme ya da gelişme olduğunda hep döviz kuru üzerinden spekülasyonlarla oluşan bir çarpık yapılaşma var. Liralaşma stratejisiyle bunun önüne geçmeye çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.