USD33,92
EURO37,64
JPY0,242100
RUB0,372500
GBP44,65
EURO/USD1,11
BIST9.685,49
GR. ALTIN2.813,40
BTC59.625,34

Dropshipping Nedir? 5 Adımda Stoksuz E-ticaret Nasıl Yapılır?

dropshipping-stoksuz-e-ticaret
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dropshipping yani stoksuz e-ticaret edarikçi yeni bir satış alanı yaratmak için alıcı ve satıcı arasında köprü kurar ve zincirleme e-ticaret modelini gerçekleştirir. Genellikle girişimcilerin e-ticarete ilk adım attığı dönemde tercih edilir, satıcı bu süreçte stoksuz dediğimiz e-ticaret yaparak tecrübe kazanmaya başlar. Üretim süreci, depolama hizmeti, kargolama yönetimi gibi süreçlerle uğraşmadan stoksuz olarak ticaret yapma şeklidir.

Dropshipping Nedir, Nasıl Yapılır?

Özel bir e-ticaret sitesi ya da sanal pazar üzerinde yapılır. Üretim yapmaz, stoklama yapmaz, depolamaya ihtiyacı yoktur. Önemli olan ihtiyaca uygun ve pazarlama performansı yüksek ürünlerin seçilmesidir. Depolama yönünden sıkıntısı olan insanların tercih ettiği bir iştir diyebiliriz. Fakat bunun için de yapılması ve dikkat edilmesi gereken bazı durumlar mevcuttur. Biz de bu yazımızda söz konusu durumlardan bahsetmiş olacağız.

Stoksuz E-ticaret Yapmak İçin Gerekenler Nelerdir?

Stoksuz bir şekilde e-ticaret yapmak için yapılması gereken bazı adımlar bulunmaktadır. Bu adımlar ise şu şekilde sıralanabilir;

  • Pazarda öne çıkmak için rekabet ortamı analiz edilmelidir.
  • Dikkat çekici görseller ve ürün içeriklerden oluşan e-ticaret platformu oluşturulmalıdır. Tüketiciye bilgi veren ayrıntılı bir ürün listesi de eklenmelidir.

  • Satışı yapılacak olan ürünler seçilirken dikkatli olmakta fayda var. Ürünü satan tedarikçi olsa da artık ürünün muhattabı dropshipping yapan satıcı. Bu yüzden irtibatta olunacak sağlam tedarikçiler seçilmelidir.
  • Pazarlama stratejileri uygulanarak müşteri edinmek önemlidir. Örneğin; sosyal medya ve dijital reklamlar ile müşteri çekmek gibi. SEO Uyumlu yazılar barından blog sayfaları açılabilir, görseller ile desteklenerek ürün listesine yönlendirmeler yapılabilir.
  • Otomasyon mantığı ile çalışan dropshipping sürecini kolaylaştıran yazılımlar kullanılabilir. Stok olmadan e-ticaret modelinde tedarikçiden sağlanan ürünlerin stok durumu tüketiciye karşı mağduriyeti önlemek açısından oldukça önemlidir.

Dropshipping Avantajları Nelerdir?

İnternetten alışverişin kolay ve uygun olması tüketicilerin online alışverişe yönelmelerine neden olmaktadır. Satıcının girişimcilik modeli olarak stoksuz e-ticaret yöntemini tercih etmesinin bazı sebepleri vardır. Bunlar sıralandığında;

  • Bu ticarette pazarlama düşük maliyetlidir.
  • Üretim yapmaz çünkü üretileni satar, paketleme ve depolama gibi masrafları yoktur çünkü tedarikçi zaten paketi kendisi hazırlayıp alıcıya kargolar. Bu e- ticaret sadece aracıdır.
  • Personel maaşı masrafı yoktur.
  • Başlangıç için düşük sermaye yeterlidir. Aylık sabit site ücretini ödemek. Bir kaç uygun fiyatlı ürün
  • satışına ön hazırlık için düşük sermaye ayırmak yeterlidir.
  • Tek bir kişi tarafından bilgisayardan yönetilerek yapılabilir.
  • Farklı bir çok sektör ile aynı zamanda çalışılabilir.
  • Ürün çeşitliliği istenildiği kadar arttırılabilir. Listeye ekleme yaparken ürün çeşidi ayırmak gerekmez.
  • Ürün çeşitliliği arttıkça müşteri kitlesi de artar.

Stok maliyetleri ile ilgilenmez, o sorumluluk tedarikçiye aittir. Sadece tüketici siparişlerine sorumluluk duyar ve stokta ürün adedi ile ilgilenir.

Dropshipping Dezavantajları Nelerdir?

dropshipping-stoksuz-e-ticaret

Stoksuz e-ticaret modelinde üretilmeyen bir ürüne kefil olunduğundan, güvenilir bir tedarikçi ile çalışmak oldukça önemlidir çünkü satıcı tüm sorumluluğu üstlenmek zorundadır. Bu sebeple tedarikçi seçimi doğru yapılmalıdır. Dezavantajlar sıralandığında;

  • Komisyon ile çalışıldığı için kar marjı düşüktür.
  • Girişimci sayısı fazla olduğundan rekabette bir hayli çoktur.
  • Ürün listesinin güncellenmesi önemlidir, tedarikçi stoklarında değişiklikler olabilir. Satıcının tüketiciye karşı sorumlulukları vardır.
  • Müşterinin satın aldığı üründe muhattabı satıcıdır, bu yüzden sorumluluğu üstlenmesi gerekir.
  • Tedarikçiden alıp satsa da, satıcı kendisi olduğu için kriz yönetimini yapmak zorundadır.
  • Tedarikçinin ürün gönderimi ve paketleme sorumlulukları, dropshipping yapan satıcıyı ilgilendirir, şikayetler satıcıya gelir.
  • Her ürün hakkında geniş bilgiye sahip olmak mümkün değildir, bu nedenle teknik destekte sorunlar çıkabilir.

Stoksuz E-ticaret Ürün Seçimi Nasıl Yapılır?

Stoksuz e-ticaret yaparken satılacak ürünleri seçmek en önemli aşamalardandır. Satılan ürün tekrar tekrar ihtiyaç duyulan, devamlılığı olan bir ürün grubunda yer almalıdır ya da bir şeyi tamir eden günlük hayatta sıklıkla ihtiyaç duyulan bir malzeme olmalıdır. Bu yüzden ürün seçimi doğru yapıldığında pazarlama performansı da hızla artar.
Ürün seçiminde bir diğer unsur ise satılacak olan ürünün mağazalardan kolaylıkla temin edilebilir bir ürün olmaması gerekir

dropshipping-stoksuz-e-ticaret
Dropshipping stoksuz e-ticaret

Bu ticareti yapmak için yasal engeller yoktur. Site ve mağaza açma sürecindeki yasal prosedürleri yerine getirmek yeterlidir. Satış işlemi yapılan platform kurallarına uygun hareket etmek önemlidir. Bu platformlara örnek verilecek olursa; ,Amazon, AliExpress, n11, trendyol, gittigidiyor, hepsiburada üzerinden stoksuz bir şekilde ticaret yapmak mümkündür.

Uzman kişiler tarafından verilen ücretsiz ya da düşük ücretlere verilen eğitimlere katılarak detayları öğrenmek mümkün. Fiziksel bir depo kullanılmadığı için, üretim maliyeti oluşturmadığı için oldukça kolay ve sık tercih edilen bu yöntem son dönemlerin en popüler mesleklerinden biri haline geldi.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Dropshipping Nedir? 5 Adımda Stoksuz E-ticaret Nasıl Yapılır?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Hedera Güncel ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!