Neredeyse dünyanın bütün ülkelerinde dijital paralar finans dünyasına girmiş durumda, Türkiye’de de çalışmalar son aşamada.
Bu Yazıda Neler Var?
Dijital Türk Lirası test aşamasına geldi
Cumhurbaşkanlığının 2023 Yılı Programı’na göre, 2023 yılında enflasyon, para politikası ve mali piyasalara yönelik çok önemli adımlar atılacak.
Merkez Bankası Dijital Türk Lirası Araştırma Geliştirme Projesi ikinci faz çalışmasında elde edilen pilot bulguları doğrultusunda, dijital Türk Lirasının ödemeler için kullanımı testlerine de 2023 yılında başlanacak.
Para, maliye ve gelirler politikaları koordineli olarak yürütülecek
Blokzincir tabanlı dijital para Merkez Bankası tarafından uygulamaya konulacak.
Ayrıca dijital Türk Lirası sistemlerinin dijital kimlik ve FAST sistemleri ile araştırma-geliştirme kapsamında entegrasyon çalışmaları da 2023 yılında tamamlanacak.
Toptan dijital para çalışmaları kapsamında bankalar ile araştırma, geliştirme ve test çalışmaları yapılacak.
Fintek ekosisteminin oluşumu desteklenecek
Uluslararası iyi uygulamalardan yararlanılarak firmalara fırsat eşitliği sağlayan, güvenli bir finansal teknoloji (fintek) ekosisteminin oluşumu desteklenecek. Bunun için “Düzenleme Deney Alanı ve Endüstri Deney Alanı” oluşturulacak. İstanbul Finans Merkezi’nin faaliyete geçişini takiben “İstanbul Finans ve Teknoloji Üssü” kurulacak.
Dijital parada fiyat dalgalanmalarının en aza indirilmesini sağlayacak soğuk depo zincirleri desteklenecek. Kırsal Kalkınma Yatırımlarını Destekleme Programı kapsamında teklif edilen projelerde soğuk hava deposu yatırımlarına destek verilecek.
Uluslararası ticarette milli para kullanılacak
Dijital para uluslararası ticaret sisteminde kabul görecek şekilde tesis edilecek ve çalışmalar sürdürülecek. Bu kapsamda, ikili anlaşmalar yoluyla yerel para cinslerinden ticaret imkanları artırılacak.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası -Çin Merkez Bankası arasında yenilenen “Para Takası Anlaşması” kapsamında firmalara Çin yuanı reeskont kredisi kullandırılmasına benzer uygulamalar, Türkiye ile finansal ve ticari ilişkileri yoğun olan ülkelere yayılacak.
Bazı ülkelerle karşılıklı olarak finansal piyasalarda enerji ticareti ödemeleri dahil milli para cinsi işlemlere başlanması, Türk Lirası varlıklara yatırım yapılması, milli kredi kartlarının kabulü ve finansal işlemlerin milli para cinsinden gerçekleştirilmesi, bankalar arası iş birliği ve iletişimin güçlendirilmesi için hayata geçirilen önlemlerin diğer ticaret ortakları ile de geliştirilmesi için girişimde bulunulacak.