Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Kur Korumalı Mevduat (KKM) uygulamasına ilişkin, “Bütçe açıklarının milli gelire oranı düştü, kamu borç stokunun milli gelire oranı neredeyse 10 puan düştü geçen yıl, KKM’ye ödediğimiz paraya rağmen. Genel olarak, fayda-maliyet analizi olarak baktığınızda, belli bir faydayı sağladı. Şu anda bunu sürdürmeyi düşünüyoruz” dedi.
Bütçe Açığının Milli Gelire Oranı Düştü
Cevdet Yılmaz, Kur Korumalı Mevduat (KKM) uygulamasına ilişkin, “Bütçe açıklarının milli gelire oranı düştü, kamu borç stokunun milli gelire oranı neredeyse 10 puan düştü geçen yıl, KKM’ye ödediğimiz paraya rağmen. Genel olarak, fayda-maliyet analizi olarak baktığınızda, belli bir faydayı sağladı. Şu anda bunu sürdürmeyi düşünüyoruz” dedi.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bugün, seçim öncesi ücretsiz dağıtılmaya başlanan doğal gaz ve deprem bölgesindeki zararın karşılanması gerekçiyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Meclis’e sunulan 1,1 trilyon liralık ek bütçe görüşüldü.
Komisyonda milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Yılmaz, şunları söyledi:
“KKM’nin şüphesiz bir maliyeti var. Sadece maliyeti değil, faydayı da görmemiz lazım. Bir taraftan fayda-maliyet analizi yapmamız lazım. Böyle baktığımızda, döviz kurlarının istikrarında bir faydası oldu. Dolayısıyla faiz oranları düşerken ortalama vade arttı. Mevduatın ortalama vadesi, KKM’nin de etkisiyle artmış oldu. En az 3 ay yatırma şartı var. Burada istikrar kazandığı için kamu dış borçlarında önemli kazanımlar sağlanmış oldu. Yine enflasyon hızı belli ölçüde kontrol edilebildiği için kamu iç borçlanması da bundan olumlu yönde etkilendi.
Kamu borç stoku azalıyor
Geçen yılki rakamları size söyledim. Bütçe açıklarının milli gelire oranı düştü. Kamu borç stokunun milli gelire oranı neredeyse 10 puan düştü, geçen yıl KKM’ye ödediğimiz paraya rağmen. Genel olarak, fayda-maliyet analizi olarak baktığınızda, belli bir faydayı sağladı. Şu anda bunu sürdürmeyi düşünüyoruz. Buna dönük vergisel teşvikleri yıl sonuna kadar uzattık.”