WarCraft oyunu ile çıkış yapan ve oyun sektöründe büyük bir yol kat etmiş olan Blizzard Entertainment Activision’la birleşme sağlamış, oyun dünyası liderlik sıralamasına yerleşmişlerdi. Microsoft Game Studio ise oyun pazarında gelişmeye açık oyunları bünyelerine katarak tek bir platformdan sunucuya açabiliyorlardı. Son gelen haberler ise büyük bir birleşmenin olduğu yönünde. Peki, Microsoft Game, Blizzard – Activision’ı satın mı aldı? Peki kim bu firmalar, ne günlerden bugünlere geldiler.
Bu Yazıda Neler Var?
Blizzard Entertainment
Blizzard Entertainment 1994 yılında kurulmuş, hemen Warcraft oyununu geliştirmeyle başlamıştı. Yaklaşık 10 kişilik bir ekiple yola çıkmalarına rağmen diğer oyun şirketlerinin aksine çok az sayıda oyun çıkarmışlardı. Amaçları kaliteli ve geniş bir kitleye hitap edebilecek, yapacakları oyunun uzun süre müşterilerine gelecek sunmasıydı.
Yazılımcı ve programcılarıyla geliştirdikleri oyun hedeflerini çok aşmış, beklemedikleri bir başarıyla büyümeye başlamışlardı. Ultima Online gibi dünya çapında üne kavuşmuş oyunu sevenlerine ulaştırmış olan ekip, devasa çok oyunculu rol yapma oyunu piyasasına 2004 yılında Warcraft oyununun devamı olan World of Warcraft oyunu ile girmişti.
Blizzard neredeyse rakipsiz olduğunu kanıtlamış ve bu süreçte 6.000 çalışan sayısına ulaşmıştı. Halen 11 milyon gibi oyuncu portföyüne sahip bulunmaktadır.
Activision
Fransız Vivendi Holding, Activision isimli oyun dağıtımı yapan şirketi bünyesine katarak büyümeyi hedeflemiş 2007 yılında birleşmelerini açıklamıştı. 2008 yılında ise genişleyen pazarda her platformda profesyonel içerik ve ekiplerle yürümek adına Blizzard Entertainment ile ortaklık sağlanmıştı.
Blizzard-Activision Ortaklığı
Blizzard – Activision ortaklığı başladığı gibi oyun sektöründeki teknolojik gelişmeler incelenmişti. Bu süreçte duyurusu yapılan oyunların beta test serverları açılmış ancak departmanlardaki sorunlar ortaya çıkmaya başlamıştı.
Kült olmuş birçok oyunu bünyesinde barındırırken çıkış tarihlerinde oluşan sapmalar, yazılımcı ve programcıların üzerlerinde baskı meydana getirmişti. En son duyurusu yapılmış, çıkış tarihi verilmiş çok talep gören bir oyunun beta test serverındaki hatalar sonucu oyuncuların hayal kırıklığı yaratan geri dönüşümleri yönetimde baskılara neden olmuştu.
En başından beri beraber çalıştıkları Blizzard yazılımcı ve oyun tasarımcılarının istifasına yol açmıştı. Bu dönem içinde basına da sızan şirket içindeki taciz suçlamaları, davalara dönüşürken özellikle kadın çalışanların sesleri de yükselmeye başlamıştı.
Oyunun son çıkış tarihine 15 gün kala, test serverındaki hatalarından dolayı çalışanlarından bir kısmını kovdukları dedikodusu yayılmış, şirketin itibarı zedelenmeye başlamıştı. Çıkış tarihini 2 – 3 ay sonrası gibi bir tarihe erteleyen Blizzard – Activision, ilk defa oyuncularını hayal kırıklığına uğratmıştı.
Ve Blizzard – Activision Satıldı
Microsoft Game hali hazırda birçok irili ufaklı oyunları bünyesinde barındırsa da geleceğe yaptığı yatırımlarla teknolojik farklılaşmayı, değişik platformlarda eğlence anlayışını savunmakta. Özellikle Metaverse teknolojisi üzerinde hatırı sayılır araştırma geliştirme departmanları bulunmaktadır.
Bu dönemde ani bir kararla Blizzard- Activision’u satın alma kararı veren Microsoft Game, yaklaşık70 milyar dolar gibi yüksek bir fiyatla Ocak 2022 de bünyesine kattığını açıkladı. Ve sorular ardı arkasına gelmeye başladı.
Satışta Phil Spencer rolü
Microsoft Gaming’in çiçeği burnunda CEO’su Phil Spencer teknoloji ve oyun pazarında bilinen bir isim. Minecraft’ın daha da geliştirilmesi ve desteklenmesi gibi önemli girişimleri başlattı. PC oyunlarına daha fazla odaklanma, Nintendo Switch‘in desteklenmesi gibi önerileri vardı.
Ocak 2022 Blizzard- Activision satın alım tamamlandığında oyundan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı iken CEO Satya Nadella nın yerine Microsoft Game Studio CEO’su oldu. Phil Spencer, birçok farklı oyunun tek bir platformun içinden yönlendirilerek oyuncuya sunulması, güvenilir ve daha kolay ulaşılabileceği fikrini benimsiyor.
Satın almanın gerçekleştiği haberinden sonra bir Twitch yayınında bir kullanıcının yorumu dikkat çekmiş, bu satın alım işleminde Amerika federal Vergi Dairesi’nin inceleme başlattığı iddia edilmişti. Buna ilişkin sızdırılan haberlerde 70 milyar dolar gibi büyüklükteki satın alımlarda Amerikan Devletinin vergi incelemelerinin normal olduğu ve 6-7 ay gibi bir zamana ihtiyaç olabileceği belirtilmiş.
Amerikan kanunlarına göre tüm bu incelemelerinin sonucunda tam alım gerçekleşebiliyor. Blizzard-Activision oyunlarını oynayanların bu durumda 1 seneden önce güncellemeler alabilseler de yeni içerik ve expansion beklentilerini ertelemeleri gerekecek.
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da ve Instagram‘da takip etmeyi unutmayın!