TBMM Başkanı Mustafa Şentop, başörtüsüyle ilgili anayasa değişikliği konusunda açıklama yaptı
Bu Yazıda Neler Var?
Hangi durumlarda referandum zorunludur?
Anayasa değişikliği ile gündeme gelen başörtüsü ile ilgili maddeler mecliste 360 ile 400 oy arasında alırsa zorunlu olarak referanduma gidilmesi gerekiyor.
Oy sayısı 400’ü geçerse referandum zorunlu olmaktan çıkıyor.
Başörtüsü siyasi bir karardır
BMM Başkanı Mustafa Şentop, Uluslararası Kırım Platformu I. Parlamenter Zirvesi’ndeki konuşmasının ardından basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.
Şentop, son günlerde gündeme gelen başörtüsüyle ilgili anayasa değişikliği hakkında, “Böyle bir konunun milletin tasvibine sunulması ve milletin bu konudaki görüşüyle tescil olunması konusu siyasi bir karardır” dedi.
Kanunla düzenlenen kanunla yasaklanabilir
Mustafa Şentop, “Başörtüsü serbestliğini güçlü bir şekilde teminat altına almak icap ediyor. Kanunla serbestliği düzenlediğiniz zaman, bunun kanunla yasaklanabileceğini de ortaya koymuş oluyorsunuz. Çünkü bunu, kanundan kaynaklanan bir hakka dönüştürmüş oluyorsunuz. Bu açıdan bunu daha güçlü bir teminata kavuşturmak bir anayasa değişikliğiyle düşünülebilir.” diye konuştu.
Referanduma ilişkin Şentop, “Meclis oylamasında 360 ile 400 arasında kaldığı takdirde, anayasa değişikliği için referanduma gidilmesi zorunlu hale geliyor” dedi.
NATO’nun genişlemesine karşı değiliz
NATO’ya üye olmak isteyen İsveç ve Finlandıyalı temsilcilerle de görüşen Şentop, “Türkiye’nin, NATO’nun genişlemesinde, ön yargılı olarak bir karşı duruşu söz konusu değildir” dedi.
Ayrıca Şentop, “Ben, net olarak şunu ortaya koydum; Türkiye’nin, NATO’nun genişlemesine, İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya üye olmasına prensip olarak, ön yargılı olarak bir karşı duruşu söz konusu değil. Eğer böyle olmuş olsaydı, başlangıç sürecinde Türkiye bir engelleme yapardı.” dedi.