USD33,98
EURO37,67
JPY0,239800
RUB0,375900
GBP44,73
EURO/USD1,11
BIST9.771,16
GR. ALTIN2.727,45
BTC54.284,21

Albert Einstein Kimdir? İnsanlık için Faydalı 6 Buluşu!

albert-einstein
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Albert Einstein sözleri, buluşları ve yaşamıyla bilim dünyasına birçok katkıda bulunan bir dâhidir. IQ’su 160 ölçülen Einstein, günümüzde de yaptıklarıyla kalıcılığını sürdürmektedir. Bilim dünyasına sağladığı veriler hala daha okullarda ders niteliğinde gösterilmektedir. Bilim dünyasının önemli bir insanı olan Albert Einstein hakkında merak edilenler ve insanlık için önemli buluşları şu şekildedir!

Albert Einstein Hayatı!

Albert Einstein, 14 Mart 1879 tarihinde Almanya’nın Ulm şehrinde dünyaya gelmiştir. Yahudi asıllı Alman fizikçi ve matematikçi olan Einstein’ın hayatı o kadar da iyi başlamamıştır. Kafası büyük ve şişman bir bebek olarak dünyaya gelen Einstein, konuşma konusunda da yaşıtlarının gerisinde kalmıştır.

albert-einstein

Einstein’ın bilime olan düşkünlüğü 4-5 yaş civarlarında başlamıştır. Bu ilgi ise babasının ona verdiği manyetik pusula ile keşfedildi. Einstein hayatının küçük yaşlarından itibaren bilimle paralel olarak ilerlemiştir. Küçük yaşlarından beri dünyada keşfedilmesi gereken çok şey olduğunu da belirtmiştir.

Albert Einstein hayatını bilimle ilerletirken küçük yaşlarında sanat aşığı olarak da yetiştirilmiştir. Amatör bir kemancı olan Einstein, eğitim hayatında da zorluklar yaşamıştır. En başarılı olduğu dersler Matematik, Fizik ve Latince olarak belirtilmektedir. Diğer derslerde ise orta düzey başarı göstermiştir.

Albert Einstein Okul Hayatı Nasıldır?

Küçük yaşlarında iyi bir din eğitimi almaya başlayan Einstein, yaşamını da bu doğrultuda sürdürmüştür. Ardından ilerleyen yıllarda ise bilimle çok fazla içli dışlı oldu ve dini alandan çekildi. Cebir, geometri ve analitik geometri alanından büyük başarılar elde edip sonrasında üniversite eğitimine İsviçre’de başlamıştır.

albert-einstein

Üniversite yıllarında da Einstein arkadaşlarıyla buluşup felsefe ya da matematik alanlarındaki konulara kafa yordular. Üniversitenin ardından Einstein 2 yıl işsiz kaldı ardından patent ofisinde müfettişlik yaptı. Sonrasında Einstein’ın hayatı düzgün biçimde ilerlemeye başlamıştır. Sonrasında Albert Einstein eğitim hayatında şu gelişmeler yaşandı:

  • 4 makale yayınladı. Makaleler büyük bir ses getirdi.
  • Üniversitelerde akademisyen olarak çalışmaya başladı.
  • Yaptığı çalışmalar dünyaca ün sağladı.
  • 1921 yılında Nobel Fizik Ödülü sahibi oldu.

Albert Einstein’ın Yaptığı Çalışmalar Nasıldır?

albert-einstein

Albert Einstein tarihin en büyük dehaları arasında yer almaktadır. Ünlü fizikçi ve matematikçi olan Einstein’ın buluşları somut nesneler taşımamaktadır. Stephen Hawking, Nikola Tesla, Graham Bell, Edison gibi bilim insanlarının buluşları daha çok somutken Einstein’ın buluşları soyut temellidir. Birçok kitap da yazan Einstein’ın kitapları şunlardır:

ALBERT EINSTEIN KİTAPLARI
Görelilik; Özel ve Genel Kuram: Popüler Bir YorumSiyonizm Hakkında
Görelilik’in AnlamıNiçin Savaş
Tek Atomlu Ddeal Gazların Kuantum KuramıGördüğüm Kadarıyla Dünya, Denemeler
Brown Hareketi Kuramı Üzerine AraştırmalarFelsefem
Fiziğin Evrimi, Leopold Infield ile BirlikteOtobiyografik Notlar, Denemeler Denemeler

Albert Einstein Buluşları Nelerdir?

albert-einstein

Albert Einstein buluşları ağırlıklı olarak uzay, zaman, enerji, kütle, yerçekimi gibi konulardan oluşmaktadır. Az da olsa şaşırtıcı derecede somut buluşları da bulunmaktadır. Bu bilim insanının teorileri uzay araştırmaları, ışığın uygulama alanları ve atom enerjisi gibi alanlarda kullanılmaktadır. İşte Albert Einstein buluşları şu şekildedir:

1 – İzafiyet Teorisi

İzafiyet teorisi yerçekimi kuvveti göz önünde bulundurularak ortaya atılan bir kuram olarak bilinmektedir. Bu teori 1905 yılında öne sürüldü. İzafiyet teorisi; cisim zamanla, zaman cisimle, hareket mekanla ve mekân hareketle yani hepsi birbiriyle bağlantılıdır.

albert-einstein

İzafiyette ışık hızının her yerde aynı olduğu belirtilir. Aynı şekilde bu teori ışık hızından daha hızlı bir cismin olmayacağından da bahseder. Işık hızına ulaşıldığı zaman da zamanın durması gerektiğini öne sürmektedir. Bu teori Einstein’ın tanınmasını sağlayan bir buluştur.

2 – Kütle Enerjisi Denkliği

Albert Einstein, E=mc2 formülünü de bulmuştur. Bu formülde Einstein kütle ve enerji arasında bağ kurmuştur. Bu bağ ile enerjinin, maddenin kütlesi ve ışık hızının karesinin çarpımının eşitliğini savunmuştur.

albert-einstein
Albert Einstein

Bu formül ile modern bilimin temellerinin atıldığı düşünülmektedir. E=mc2 formülü sayesinde kütle ve enerji arasında daha önce kurulamayan bir bağ kurulmuştur. Bu formül günümüzde nükleer enerjinin yolunu açan kütle ve enerji arasındaki bağlantıyı gösterir.

3 – Genel Görelilik Kuramı

albert-einstein

Bu kuramda da uzayın yapısıyla alakalı bilgiler öne sürülmüştür. Genel görelilik kuramında Newton’un kütle çekim yasası ile özel görelilik göz önündedir. Genel görelilik kuramına göre uzay; zamanı içine alan, dört boyutlu ve yoğun kütle eğrisiyle eğrilmiş yapı olarak tanımlanmıştır. Bu kuram hakkında birçok deney yapılarak kuram doğrulanmıştır.

4 – Fotoelektrik Etkisi

albert-einstein

Ünlü fizikçi ve matematikçi Einstein ışığın dalgalardan kaynaklanmadığını, nicemlerden meydana geldiğini fotoelektrik buluşuyla ortaya koymuştur. Albert Einstein bu çalışması sonucu Kuantum teorisinin temellerini de atmıştır. Kuantum teorisi alanındaki çalışmaları da Einstein’a 1921 yılında Nobel Fizik Ödülü sahibi unvanını kazandırdı.

5 – Brown Hareketi ve İstatistiksel Fizik

Robert Brown’ın gözlemine açıklık getirmek adına bu buluş ortaya çıkmıştır. Brown, polenlerin suyun içerisinde rastgele sıçramalarla hareket halinde olduğunu mikroskopla gözlemlemiştir. Ancak bu konuya bir açıklama getirememişti.

albert-einstein

Einstein ise moleküler büyüklük ile hareket arasındaki matematiksel ilişkiyi saptadı. Bu buluşu sayesinde atom ve moleküllerin büyüklüğünü hesaplamayı mümkün kıldı. Bu buluş Einstein’ın hayatındaki en büyük buluşlardan olarak görülür.

6 – Einstein’ın Buzdolabı

Einstein buluşları içerisinde en az bilinenidir. Einstein çalışmak için başka bir enerjiye duymayan bu buzdolabını icat etmiştir. Amonyak, su ve bütan gerektiren ve hemen çalışmak için başka enerjiye ihtiyaç duymayan buzdolabını tasarladı.

albert-einstein

Zehirli duman sızdıran veya insanların ölümüne yol açan buzdolaplarının olduğunu öğrenince, öğrencisiyle buluş üzerine çalışma yaptı. Sabit basınçta çalışan ya da zehirli duman riskini ortadan kaldıran fikir üzerine yoğunlaştılar.

Albert Einstein Ne Zaman Öldü?

albert-einstein

İnsanlık tarihinin en yaratıcı beyinlerinden olan Albert Einstein, 1955 tarihinde yaşamına Princeton’da veda etti. İç kanama sonucu 76 yaşında hayata gözlerini yumdu. Einstein’ın kalıntıları da ailesi tarafından yaktırıldı.

Sık Sorulan Sorular

Einstein zekâsı ve buluşlarıyla bilim dünyasını aydınlatan zekalardandı. Hayatı ve yaptıkları hakkında birçok merak edilen bulunmaktadır. Bu doğrultuda Einstein hakkında sık sorulan sorular şu şekildedir:

Einstein’ın Nesi Ünlü?

Einstein’ın fizik ve matematik üzerine yaptığı teoriler ve çalışmalar ünlüdür.

Albert Einstein Öldüğünde Ne Yapıyordu?

Einstein öldüğünde birleşik alan teorisi üzerinde çalışmalar gerçekleştirmekteydi.

Einstein’ın IQ’su Kaçtı?

Einstein’ın IQ’su 160 ölçülmüştür.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Albert Einstein Kimdir? İnsanlık için Faydalı 6 Buluşu!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Hedera Güncel ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!