USD32,94
EURO35,76
JPY0,215100
RUB0,383200
GBP42,55
EURO/USD1,09
BIST10.891,42
GR. ALTIN2.528,50
BTC67.827,28

Akıllı Telefon Kullanırken Güvenliği Arttıracak 10 İşlem! 

akilli-telefon
Akıllı telefon
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Akıllı telefon cihazları taşınabilirlik ve işlevsellikle birlikte güvenlik noktasında daha iyi koruma yöntemlerini beraberinde getirmektedir. Dijital tehditlerin arttığı son dönemlerde güvenliği arttırmak adına akıllı telefon cihazının özelliklerini ve ayarlarını bilmelisiniz. Bunun yanında uygulama izinlerini gerekli olmayan alanlarda kullanmamaya dikkat etmelisiniz. Detaylı olarak bu bilgiler ışığında akıllı telefon kullanımında güvenliği arttıracak ipuçlarına sahip olabilirsiniz. 

Akıllı Telefon Kullanımında Güvenlik Arttıran Noktalar

Mobil telefon cihazını daha iyi korumak ve daha güvenli kullanmak, gelebilecek siber saldırı tehditlerine karşı iyi ve etkili önlemlerdendir. Elbette ki günlük kullanımda akıllı telefon kullanmayı biraz etkilese de sonuç olarak güvenlik konfordan daha önemlidir. Neticede bu iki faktör arasında denge kurmak adına aşağıdaki güvenlik arttırıcı ipuçlarından yararlanabilirsiniz. 

1 – Akıllı Telefon için Güvenli Uygulamalardan İndirme Yapın! 

akilli-telefon

Akıllı telefon Android sistem ile iOS uygulama indirme işlemi çok farklıdır. Android sistemde en tehlikeli olan durum kullanıcının kendi indirdiği uygulamalardır. Yani üçüncü parti platformları ya da web sitelerinden indirdiğiniz uygulamalar virüs içerikli olabilir. 

İşte bu noktada bu özelliği tamamıyla kapatarak yerleşik uygulama güvenliği kontrolünü açmalısınız. Peki ne gibi bir faydası vardır ve nasıl ayarlanır? 

2 – Uygulama Haklarına Dikkat Edin! 

akilli-telefon

Öncelikle tanınmış geliştirici ve Google önerilerinden olan uygulamaları tercih edin. İkinci olarak uygulamayı kuracağınız zaman sizlerden talep edilen haklar ve erişim istenen yerlerle ilgili kontrolünüzü yapın. Yani masaüstüne indireceğiniz oyun ya da resmi bir uygulama sizlerden mikrofon, SMS, internet bağlantısı gibi erişim istiyorsa bu ortalama bir güvenlik riskidir. Faydası nedir, nasıl ayarlama yapabilirsiniz? 

  • Faydası zararlı olan yazılımı kurmanız noktasında başınıza gelecek risklerin ihtimalini ciddi ölçüde düşürmektir. 
  • Uygulamayı kurarken sizden istenecek haklar, akıllı telefon ekranında görünecektir. Ayrıca ekran altında bulunan “Hakları Görüntüle” kısmından da inceleme yapabilirsiniz. 
  • Eğer ki kurduğunuz uygulamadan kuşku duyduysanız “Google Ayarları” – “Etkin Uygulamalar” başlığı altından uygulamanın çalışmasını engelleyebilirsiniz.

3 – Güçlü Şifreler Kullanın! 

akilli-telefon

Bu durum aslında yeni çıkan akıllı telefonlar noktasında hemen hepsi için gerekli olan güvenlik önlemidir. Yani bu konuda telefonunuzu açmak için grafik kod ya da PIN kodu yerine, başka gelişmiş şifreler kullanabilirsiniz. Bunun için en iyi çözümlerden biri sayı, sembol, küçük ve büyük harf içeren az 10 karakter uzunluğunda bir şifre kullanmaktır. 

Ancak akıllı telefon modelini her açtığınızda bu kadar uzun şifre ile uğraşmak yerine, belirli aralıklarla şifre değişimi en akıllı çözüm olacaktır. Ayrıca telefonunuzu belirli bir süre kullanmadığınız zaman kapanacak şekilde ayarlayın. Diğer yandan şifreyi girerken görünmesini istemiyorsanız da iptal edin. Pek çok mobil uygulama bu konuda şifre bazlı koruma sunmaktadır. Peki bunun yararı nedir ve nasıl ayarlayabilirsiniz? 

4 – Verilerinizi Yedekleyin! 

Bu işlemi yapmak oldukça basittir. Eğer akıllı cihazınızdaki verileri kriptolamışsanız, telefonunuz çalınsa dahi kimse bu verilere ulaşamaz. Diğer yandan bu noktada PIN Kodu yerine şifre kullanmanız güvenliğiniz açısından daha etkilidir. Çünkü şifreniz ne kadar güçlü ise o kadar güçlü kripto yapabilirsiniz. Peki bu ipucunun size ne gibi faydası vardır ve nasıl ayarlamanız gerekir? 

  • Verileri korumanın faydası, akıllı cihazınız kaybolsa dahi verileriniz korunacaktır. 
  • Öncelikle “Ayarlar” kısmına girin. 
  • Ardından “Güvenlik” sekmesine tıklayın. 
  • “Telefonu Şifrele” bölümüne girdikten sonra “SD Kartı Şifrele” ile yüksek güvenlik önlemini alabilirsiniz.

5 – Wifi Bağlantılarına Dikkat Edin! 

akilli-telefon

Android telefon sistemi daha önceden eriştiğiniz ağlara otomatik bağlanır. Dolayısıyla bağlandığınız ağ açık bir ağ ise bu önceden bağlandığınız ağın yerine siber suçlu aracılığıyla oluşturulmuş bir ağ da olabilir. Bu nedenle herkese açık olan ağlara kesinlikle bağlanmayın. Peki bunun size faydası nedir ve nasıl yapmanız gerekir? 

  • Faydası, telefonunuzun riskli olan Wi – Fi ağlarına bağlanmasına engel olmaktır. 
  • Öncelikle akıllı telefon “Ayarlar” kısmından”Wifi” kısmına tıklayın. 
  • Ardından hatırlanan ağ bölümüne tıklayın. 
  • Açılan menüde daha sonra”Gelişmiş Ayarlar “ üzerinden “Her Zaman Kablosuz Ağ Ara” ayarını iptal edin.

6 – Her Daim VPN Kullanın! 

akilli-telefon

Bu ipucu sayesinde güvenli olmayan ya da açık olan kablosuz ağ bağlantısı kullanırken veri koruması sağlayabilirsiniz. VPN transfer ettiğiniz veri korunmasını sağladığı gibi herkese açık ağa izin verilmeyen içeriklere de erişim sağlar. 

VPN bağlantısı kurulmadan önce de veri sızmasına engel olmak için VPN’yi her daim açık tutmaya önem verin. Ayrıca uygulamaların otomatik şekilde senkronize olmasını kapatın. Peki faydası nedir ve nasıl ayarlayabilirsiniz? 

  • Gelen ve giden trafik kriptolama işine yarar. 
  • “Ayarlar” üzerinden “VPN Hep Açık” şekilde ayarlayın. 
  • Ayrıca otomatik senkronizasyon kapatma için de “Ayarlar” üzerinden “Hesaplar” kısmından işlem yapabilirsiniz. 

7 – Akıllı Telefon İçindeki Gereksiz Uyarıları Kapatın!

akilli-telefon

Akıllı telefon cihazınız kapalı dahi olsa, uyarı durum çubuğu ya da ekrana bildirimler gelebilir. Uyarıların içeriğinde tek kullanımlık kodlar, hassas bilgiler ve hesap durumu alarmları yer almaktadır. Bu uyarılar pek çok cihazın üreticisine ait farklı arayüzler kullanması sebebiyle güvenli değildir. Yani bu gelen uygulama uyarılarını elle kapatmanız gerekir. 

  • Hassas içerikli uyarıları devre dışı bırakmanız konusunda etkilidir.
  • “Ayarlar” kısmında “Uygulamalar” sekmesine tıklayın. 
  • Ardından “Uyarıları Göster” seçeneğine basıp kaldırın. 

Bazı hallerde bu uyarılar kolaylıkla uygulama ayarlarından da kapanabilmektedir. 

8 – Google Servis Ayarlarını Yapın! 

Herhangi veri sızması durumuna engel olmak için ve kullanıcı olarak etkilenmemek amacıyla arama devi Google’a sınır koymanız, bu açıdan etkili ve güvenli olacaktır. Aksi takdirde hesabınızı ele geçiren bir kişi sadece e – posta verilerinize ulaşmakta kalmayıp, nerede olduğunuza kadar her şeyi öğrenecektir. İşte faydası ve nasıl uygulanacağı aşağıda verilmiştir. 

  • Veri sızması durumlarında yaşayacağınız hasarın minimuma inmesinde etkilidir. 
  • Öncelikle “Google Ayarları” uygulaması altında yer alan “Konum Bilgisi” seçeneğine girin. 
  • Ardından “Geolocation Verilerinin Gönderilmesi” ile “Konum Tarihçesi” ayarlarının tümünü bütün hesaplar için iptal edin. 
  • Diğer yandan “Arama İpuçları” içinden gireceğiniz “Google New” özelliğini kapalı tutun.
  • Diğer taraftan “Android Uzaktan Yönetim” altındaki “Uzaktan Cihaz Arama” özelliklerini etkinleştirebilirsiniz. 
  • “Google Photo” uygulaması içinde “Ayarlar” ardından “Otomatik Yedekleme” kısmına girerek fotoğraflarınızın Google sunucusuna otomatik şekilde yüklenmesini sağlayan ayarları da kapatın.

9 – Akıllı Telefon İçindeki Gereksiz Uygulamalardan Kurtulun? 

akilli-telefon

Akıllı telefon üstünde ne kadar çok uygulama var ise, bunlardan bazılarının zararlı olan aktivitelere sahip olması risk arttırır. Ayrıca telefonunuzu satarken kullanmamış olsanız dahi telefonu alan kişiler bunu kötüye kullanacaktır. Tamamı olmasa bile bir kısmını silin. Yani bu uygulamaların web sitesini kontrol edip, işinize yarar olanları seçebilirsiniz. Bunun faydası nedir? 

  • Veri sızmasına engel olan güvenlik önlemlerinden biridir. 
  • Ayarını yapmak için öncelikle “Ayarlar” üstünden “Uygulamalar” ve “Tümü” seçeneklerine basın.
  • Ardından listeden silmek istediğiniz herhangi bir uygulamayı seçin ve “Verileri Sil” ile birlikte “Devre Dışı Bırak” tuşuna tıklayın. 

10 – Uygulamalar için 2 Faktörlü Kimlik Doğrulama Kullanın! 

Bu yöntem maksimum kullanıcı hesabında güvenlik için en iyi yöntemlerden biridir. Kullanımı oldukça basittir. Sadece şifre yerine SMS ile beraber gelen ve özel donanım ya da uygulamalarla oluşturulan kodu (tek kullanımlık) girmeniz gerekir. Bu kod ile davetsiz kimse şifrenizi bilse dahi, hesabınıza erişim sağlayamaz. Faydası ise izinsiz olarak kimse hesabınıza giremez. 

Sıkça Sorulan Sorular 

Telefonlar her geçen günde daha da akıllı hale gelirken bunun aksine kullanıcılar akılalmaz bilgilere ulaşmaktadır. Mobil uygulamaların bu noktada her zamankinden fazla veri istemesi ve verilerin kaydının sınırsız şekilde tutulması da cabasıdır. Dolayısıyla durum böyle olunca da dikkat etmeniz gereken noktalar olacaktır. İşte bu konuda sorulan sorulara aşağıdan göz atabilirsiniz. 

1 – Mobil Uygulama Güvenliği Nedir?

Mobil uygulama güvenliği demek, kötü amaçlı yazılımlardan ve dijital dolandırıcılık yöntemlerinden korunmayı ifade etmektedir. 

2 – Güvenli Cihaz Nedir?

Kaybolan cihazı kilitleme ve yeniden açma noktasında sizin belirlediğiniz şifre, PıN ya da desen girmeyi zorunlu kılan özellikteki cihazdır. Bu şekilde olası çalıntı, kayıp durumlarında başkalarının verilerinize erişme durumuna engel olabilirsiniz. 

3 – Telefonda Gizlilik Ayarları Nasıl Açılır?

İlk başta telefonunuzda bulunan gizlilik ayarını kontrol edin. Bunun için “Ayarlar” menüsünden “Google” kutusuna basmak ve ardından ise “Google Hesabı” seçeneğine tıklamanız gerekir. Bu kısımdaki “Gizlilik Ayarları” sekmesinden ayarlamaları yapabilirsiniz. 

4 – Zararlı Uygulamalar Nedir?

Zararlı olan yazılım ve uygulamalar, bilgisayar sistemi ve ağına zarar vermek, verilere ulaşmak ve sistemi kullanılmaz hale getirmek için tasarlanmıştır. Kötü amaçlı bu programlardan kurtulmak için güvenli olmayan uygulamaları telefonunuza indirmeyin. 

5 – Güvenli Arama Açık Ne Demek?

Güvenli arama demek, yetişkinlere en uygun ve sansürü olmayan şiddet gibi içerikleri algılayan sistemdir. Ayrıca algılanan uygunsuz ve şiddet içeriklerini engellemek amacıyla “Filtre” kısmını seçin. Google sistemi, 18 yaşından küçük olan kişilere yönelik bu ayarı ile oldukça güvenlidir. 

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Akıllı Telefon Kullanırken Güvenliği Arttıracak 10 İşlem! 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Hedera Güncel ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!