USD34,69
EURO36,75
JPY0,232300
RUB0,325900
GBP44,29
EURO/USD1,06
BIST9.652,00
GR. ALTIN2.961,83
BTC97.208,68
e-arsiv-fatura-sorgulama-nasil-yapilir-guncel
E Arşiv Fatura Sorgulama Nasıl Yapılır Güncel

E Arşiv Fatura Sorgulama Nasıl Yapılır? (Güncel Rehber)

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

E arşiv fatura sorgulama, kurum ve bireysel işlemlerin gerçekleştirmesi gereken uygulamalardan birisidir. İşlem ya da satış sonrası kesilen faturayı görmek adına yapılmaktadır. Vergi mükellefi olan ve gerekli bilgilere sahip olan her kurum ya da kişi tarafından gerçekleştirilmesi mümkündür.

Özellikle son yıllarda insanların hayatına giren e arşiv ya da e fatura kavramları, dijital dünyanın getirileri arasında yer alıyor. Bu işlemler sayesinde mali işlemleri daha pratik yürütmek ve olası kağıt, malzeme giderlerini aza indirmek amaçlanmaktadır. Koruma sistemi ve takip edilebilir olması da tercihler arasındadır.

Peki e arşiv fatura sorgulama nasıl yapılır? Hangi sisteme giriş yapılması gerekir? İşte, konu hakkında bazı detaylar.

E Arşiv Fatura Sorgulama Aşamaları

e-arsiv-fatura-sorgulama-nasil-yapilir-guncel

Sanılanın aksine e arşiv fatura sorgulama birkaç basit adımın izlenmesi ile gerçekleşmektedir. Çok uzun bir süre gerekmediği gibi kağıt yani fiziksel faturalar arasında araştırma yapma gibi sürelerden de sizi koruyacaktır. Genel itibari ile e arşiv faturası sorgulamak için şu aşamaları izlemek yeterli olacaktır:

Aşamalar Yapılması Gerekenler
Siteye Erişmek İlk aşamada bir internet bağlantısı aracılığıyla e-arşiv sitesine giriş yapmalısınız. GİB (Gelir İdare Başkanlığı) tarafından kurulmuş olan efatura.gov.tr adresine ulaşın.
Fatura Bilgilerini Girin Mevcut faturayı bulmak ve e arşiv fatura sorgulama yapmak için firma adı ya da fatura numarasını girmelisiniz.
İşlemleri Tamamlayın Gerekli fatura bilgilerini girdikten sonra tek yapmanız gereken artık işlemleri tamamlamak olacak. Bilgileri gizlemek ya da faturayı temin etmek gibi dilediğiniz uygulamayı yapabilirsiniz.

GİB E Arşiv Fatura Sorgulama Kimler Tarafından Yapılabilir?

e-arsiv-fatura-sorgulama-nasil-yapilir-guncel

Daha önce de değinildiği üzere e arşiv fatura sorgulama işlemleri sadece fatura numarası ya da firma bilgisi bulunan kişiler tarafından yapılabilir. Aksi takdirde ilgili faturaya erişmek mümkün olmayacaktır. Hal böyle olunca işleme tabi tutulan firma ya da faturayı kesen kişi ancak sorgulama yapabilecektir.

E-Arşiv Giriş için Farklı Yöntemler Var mı?

GİB yani Gelir İdare Başkanlığı tarafından geliştirilen ortak bir sistem ile e-arşiv giriş portalı oluşturulmuştur. Bu portal aracılığıyla ikili işlemlere gerekmeksizin tek bir adresten tüm fatura işlemleri sağlanacaktır. Sonuç olarak, farklı bir portal bulunmamakla birlikte olası değişik adreslerden uzak durmak gerekir. Dolandırıcılık kapsamında işlemler yapılabilmektedir.

GİB E-Fatura Sorgulama ile E-Arşiv Portal Farklı mı?

E-fatura e sorgulama ile e-arşiv portalı GİB tarafından oluşturulmakta olup tek adresten sağlanmaktadır. Yalnız her iki işlemin kapsamı değişiklik gösterir. Bir tarafta yapılan işlemlerde kayıt sistemi gerekirken (e-arşiv) diğer taraftaki işlemler kayıtlı olmayan bireyleri kapsamaktadır. Ancak genel itibari ile bu iki kavram birlikte ele alınmaktadır.

E-Fatura Portal Üzerinden Hangi İşlemler Yapılabilir?

Tahmin edileceği üzere oluşturulan bu özel sistemler üzerinde sadece e arşiv fatura sorgulama yapılmamaktadır. Bununla birlikte yapılabilecek değişik işlemler mevcuttur. Özetlemek gerekirse:

  • UBL formatına uygun fatura alınabilir,
  • E arşiv fatura sorgulama yapılabilir,
  • Faturalar fiziksel bir yük gerekmeksizin uzun süre saklanabilir,
  • Gönderilen ya da alınan faturalar arşive dijital olarak işlenebilir.

Özellikle devlet tarafından fatura işlemlerinin takip edilmesi, dijital ortamda kısa sürede hareket edebilme imkânı ile e-fatura sistemi öne çıkmaktadır. E-arşiv gibi dijital anlamda koruma sağlaması da önem arz eden konular arasındadır.

E-Fatura Mükellef Sorgulama Nasıl Yapılır?

Mükellef, faturayı kesen birey ya da işletmedir. İşletmenin sorgulamasını yapmak için efatura.gov.tr ya da ebelge.gib.gov.tr adresine giriş yapılmalıdır. Giriş sonrası bizzat firma ismiyle arama yapılacağı gibi firma tarafından belirtilen bir fatura bilgisi varsa bununla da mükellef sorgulanabilmektedir.

E-Fatura Ne Demek?

e-arsiv-fatura-sorgulama-nasil-yapilir-guncel

Kişiler ya da kurumlar tarafından ilk defa e arşiv fatura sorgulama yapılıyorsa iki kavram birbirine çok karıştırılmaktadır. E-fatura bunlardan birisidir. Kısaca e-fatura; dijital alanda düzenlenmiş ya da yüklenmiş olan fatura tipidir. Bu faturalar GİB tarafından yönetilen sisteme yüklenmesiyle e-fatura ismini almaktadır.

E-Arşiv Ne Demek?

E-arşiv ise e-faturada olduğu gibi fiziksel fatura saklamaktan ziyade dijital ortamda bilgilerin saklanması işlemidir. Burada da bir satış ya da hizmet bedeline karşılık olarak fatura kesimi söz konusudur. Ancak her iki kavramı birbirinden ayıran unsurlar mevcuttur.

Kısaca E-Arşiv ve E-Fatura Farkı Nedir?

Hem e-arşiv hem de e-fatura için bir fatura kesimi bundan dolayı da dijital ortama bir bilgi/fatura aktarımı söz konusudur. Peki e-fatura ile e arşiv fatura sorgulama arasındaki fark nedir? E-arşiv genel itibari ile e-fatura sistemine kayıtlı olmayan kurumlara ya da kişilere kesilmektedir. Bunun dışında bir fark söz konusu değildir.

E Arşiv Fatura Sorgulama Hakkında Sık Sorulan Sorular

e-arsiv-fatura-sorgulama-nasil-yapilir-guncel

Söz konusu e arşiv fatura sorgulama olduğundan merak edilen birkaç başlık söz konusudur. En çok araştırılan başlıklar ve cevapları ise şu şekildedir:

1 – E-Arşiv Fatura Nasıl Görüntülerim?

efatura.gov.tr adresine giriş yapan ve gerekli faturaya/firmaya ait bilgileri giren her birey görüntüleme hakkına sahiptir. GİB tarafından alınan karara göre faturaların işlenmesi şarttır. Eğer faturanız sistem üzerinde görünmüyorsa yetkili kurumlarla iletişime geçebilirsiniz.

2 – E-Arşiv Fatura Sisteme Ne Zaman Düşer?

2019 yılı itibariyle e-faturalara sisteme girilmesiyle birlikte görüntülenmeye başlayacaktır. Herhangi bir şekilde bekleme süresi mevcut değildir. O gün içerisinde girilen faturalar 00.00 itibari ile GİB’e gönderilecek olup her gün bu işlem tekrarlanmaktadır.

3 – E-Arşiv Fatura Sorgulama Kotası Ne Kadar?

Bilinenin aksine e arşiv fatura sorgulama için belirli bir bütçe sınırı koyulmaktadır. Bu sınıra bağlı olarak ilerlenmesi ve ayarlama yapılması gerekmektedir. 1 Ocak itibari ile vergi mükellefi olan her bireyin 6.900 TL sınırı mevcuttur.

 

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
E Arşiv Fatura Sorgulama Nasıl Yapılır? (Güncel Rehber)

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Hedera Güncel ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!