USD33,06
EURO35,89
JPY0,215200
RUB0,387200
GBP42,57
EURO/USD1,08
BIST10.932,58
GR. ALTIN2.521,21
BTC66.891,83

2024 Olimpiyat Oyunları Nerede Olacak?

2024-dunya-olimpiyatlari
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

2024 Yaz Olimpiyat Oyunları Paris’te düzenlenecek. Ağustos ayında yapılması planlanan etkinlik için Paris yüz yıl sonra yeniden ev sahibi olacak. İlk olarak beş şehir aday olmak için başvuruda bulunmuş daha sonra çeşitli nedenlerle adaylıktan çekilerek geriye Paris ve Los Angeles kalmıştır. Uluslararası Olimpiyat Komitesi uzlaşma sağlamaları konusunda teklif götürmüş ve 2024 Olimpiyat Oyunları Paris, 2028 Olimpiyat Oyunları ise Los Angeles’ta yapılması kararlaştırılmıştır.

Olimpiyat Tarihçesi

Yaz ve Kış Olimpiyat Oyunları olmak üzere dört yılda bir düzenlenen etkinliktir. Geçmişi Antik Yunan’a dayanır. Modern Olimpiyat Oyunlarının ilki 1896 yılında Atina’da düzenlenmiştir. İki yüzden fazla ülkenin sporcularının katıldığı etkinlik, dünyanın en kapsamlı ve görkemli spor etkinliğidir.

13 binden fazla sporcunun, dört yüzü geçen kategoride yarıştığı Olimpiyat Oyunları; altın, gümüş ve bronz madalya ile ödüllendirilir. İç içe geçmiş beş renkli halkadan oluşan olimpiyat sembolü beş kıtayı temsil etmektedir. Kullanılan bu beş renkten en az bir tanesi her ülkenin bayrağında bulunur.

Olimpiyat Oyunları Nelerdir?

Otuz beş uluslararası spor federasyonu tarafından tanınan yirmi sekiz spor dalı vardır. İlk Olimpiyat Oyunları dokuz spor dalı ile düzenlenmiş ve sayı giderek artmıştır. 2006 yılında beyzbol ve softbol program listesinden çıkarılmıştır. 28 spor bulunan listede takım ve bireysel olarak yarışlar düzenlenmektedir.

Son Beş Olimpiyat Nerede Yapıldı?

2020 yılında Tokyo’da düzenlenmesi planlanan Olimpiyat Oyunları pandemi sebebi nedeniyle 2021 yılında gerçekleşmiştir. En çok altın madalya kazanan ülke Amerika Birleşik Devletleri olmuştur. Türkiye ikisi altın toplamda 13 madalya sahibi oldu. 108 milli sporcunun katıldığı etkinlikte Türkiye; ilk kez okçuluk alanında altın madalya sahibi olurken, diğer altın madalya jimnastik branşından geldi.

2016 Yaz Olimpiyatları Brezilya’nın Rio de Janerio şehrinde düzenlendi. Güney Amerika kıtasında düzenlenen ilk olimpiyatlar olma özelliğini taşımaktadır. Türkiye bu oyunlara 103 sporcu ile katılmış ve biri altın olmak üzere sekiz madalya ile dönmüştür.

2012 Yaz Olimpiyat Oyunlarına Londra üçüncü kez ev sahipliği yapmıştır. Dokuz şehrin başvuruda bulunduğu Olimpiyat Oyunları için en çok oyu Londra almıştır. Türkiye 114 sporcusu ile katıldığı etkinlikte, biri altın toplamda dört madalya sahibi olmuştur.

2008 Olimpiyat Oyunları Çin’de düzenlenmiştir. Büyük bölümünün Pekin’de yapıldığı etkinlikte 12 dalda 67 sporcu Türkiye’den katılmıştır. Biri altın toplamda beş madalya alarak oyunları tamamlamıştır.

2004 yılında Atina’da düzenlenen Olimpiyat Oyunlarına Türkiye’den on spor dalında 66 sporcu katılmıştır. Toplamda 10 madalya ile dönen Türkiye üç altın madalya sahibi olmuştur.

Türkiye’nin Olimpiyat Oyunlarında Kaç Madalyası Var?

Türkiye’nin Olimpiyat Oyunları madalya karnesinde toplamda 91 adet madalyası bulunmaktadır. İlk kez 1908 yılında düzenlenen etkinliğe sporcu göndermiş ve 2020 yılına kadar altı dalda 39 adet altın madalya sahibi olmuştur. 25 gümüş ve 27 bronz madalyası bulunmaktadır.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da ve Instagram‘da takip etmeyi unutmayın!

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
2024 Olimpiyat Oyunları Nerede Olacak?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Hedera Güncel ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!