Zengin mezar işaretleri ile eski dönemlere ait sanatsal eserler başta olmak üzere define bulabilir misiniz? Alanın meraklıları için önemli olan define işaretleri ve ne anlama geldikleri araştırma konusu olmuştur.
Define işlerinde bildiğiniz üzere farklı işaretler ve haritalar kullanılır. Ancak özellikle ilgililer bu işaretlerin bir anlamı olduğunu ve buna göre yol almaları gerektiğini bilmeleri gerekir. Peki özellikle hazine gibi değerli eşyaların saklandığı mezar noktasında bu işaretlerin zenginlik göstergesi olanları hangileridir?
Bu Yazıda Neler Var?
- Mezar Tipleri ve Zenginlik Anlamları
- 1 – Basit Toprak Mezar
- 2 – Kaya Mezar İşaretleri
- 3 – Küp Mezar
- 4 – Oda Mezar İşaretleri ve Anlamları
- 5 – Yığma Mezar
- 6 – Zengin Mezar İşaretleri: Lahit Mezar İşaretleri
- 7 – Oyma Mezar İşaretleri
- Define Mezar İşaretleri / Zengin Mezar İşaretleri
- 1 – Yuvarlak Oyma İşaretler
- 2 – Yılan Mezar İşareti
- 3 – Üçgen Zengin Mezar İşaretleri
- 4 – Zengin Mezar İşaretleri: Üzüm
- 5 – Baklava Dilimi
- 6 – Dama Taşı
- 7 – Su Kanalı Zengin Mezar İşaretleri
- 8 – Kertenkele İşareti
- 9 – Kuyu İşareti
- 10 – Kuş Zengin Mezar İşaretleri
- 11 – Tabanca İşareti
- 12 – Terazi İşareti
- Ermeni Mezar İşaretleri
- Bizans Mezar İşaretleri
- Sıkça Sorulan Sorular
- 1 – Bir Yerde Define Olup Olmadığını Nasıl Anlarız?
- 2 – Kare Oyma Mezarı Nerede Olur?
- 3 – Kral Mezarı Kaç Metrede Olur?
- 4 – Mezar Taşları Hangi Yöne Bakar?
Mezar Tipleri ve Zenginlik Anlamları
Genellikle oyma ve kaya bulunan eski mezar işaretleri ve anlamları define işareti anlamına gelir. Odaların çokluğu, mezarın yönü, kayaların dikdörtgen ya da kare oluşu da zenginlik belirtileri arasında olabilir. Mezar çeşitlerine göre zengin ya da basit mezar hangisi aşağıdan inceleyin.
1 – Basit Toprak Mezar
Genellikle höyüklerde bu mezar tipine rastlayabilirsiniz. Uzun süre varlığını korumaktadır. İşareti yok denecek kadar azdır. Dolayısıyla basit fakir mezarları olarak da adlandırabilirsiniz. Bu tip mezarlara nerdeyse Anadolu’nun her yerinde rastlayabilirsiniz. Dolayısıyla içi boş olup definecilerin ilgi alanında değildir.
2 – Kaya Mezar İşaretleri
Yere sabit haldeki kayalar üzerindeki işaretler ayrı ayrı incelenir. Mezar olduğunu anlamak için çevresinde sunu çanakları yer almalıdır. Bunlardan biri olmazsa, iç mimari yapısına ve ölü gömme geleneğine bakılır. Bu şekle uygun olan kayalar mezardır. Dolayısıyla tasarım, konum, işçilik, giriş gibi özellikler mezara ait ipuçları vermektedir. Bunlar:
Kaya Mezar İşaretleri | Anlamları |
Kare ve Dikdörtgen Oyma | Burada oyma sayısı kadar mezar olduğu anlamına gelir. Kare ve dikdörtgen ile desteklenen oda mezarların olduğuna da işarettir. |
Kanallı Yuvarlak Oyma | Kaya üzerinden yalnızca yuvarlak oyma var ve yanında da kanal bulunuyorsa bu da mezar işaretidir. Oyma kayalar genellikle kaya mezarlığı olabileceği ihtimalini de beraberinde getirir. Kanal toprağa doğru devam etmiyorsa buna da zemin altı kaya mezarı denir. |
Merdiven ve Üçgen | Özellikle üç ile yedi basamaklı merdivenler burada mezar olduğuna işarettir. Yanlarında ise mutlaka bir oyma bulunur. |
Uzun ve Çok Üçgen | Üçgen işaretleri uzun ve çok fazla sayıda ise, burada zemin altı mezar olma ihtimali de fazladır. Aynı zamanda yanında kanal varsa zemin altı oda derinlikleri bu şekilde ortaya çıkacaktır. |
3 – Küp Mezar
Anadolu’nun bazı yerlerinde fazlasıyla mevcuttur. Define anlamında zenginlik belirtisi değildir. Çünkü içi boştur. Bu mezarlar Eski Taş Çağı kalıntılardır. Yani kişinin vücut ölçülerine göre cesedi küpe yerleştirilir. İşareti ise ağzında taş ya da kiremit olup, yanlarında bol miktarda taş vardır.
4 – Oda Mezar İşaretleri ve Anlamları
Taş, kerpiç gibi malzemelerle yapılan küçük odalardan oluşur. Genellikle girişler ön kısımda yer alır. Üzerlerinde taş, pişmiş veya ahşap kiremit vardır. Bu şekilde zemin altında kalırlar. Girişleri, genelde doğu ya da kuzey yönünde olur. Ayrıca odalar sizden bir iki adam boyu aşağıda yer alır. Yani bulmak için dağın eteğine doğru sarkmak gerekebilir. Buna ek olarak mezarın bulunduğu coğrafi yapı da yönünü belirleyebilir. İşaretler ile tahmini yönü nasıl bulabilirsiniz?
- Genellikle üçgen, kare ya da oyma işareti mezarın giriş yönüdür.
- Diğer yandan üçgenin uzun tarafı gideceğiniz yöndür.
- Kare işarete su doldurup nerden akarsa yön ordadır.
- Kanal varsa ve akıntı ne tarafa akıyor ise giriş oradadır.
- Ayrıca kare ile yuvarlak oyma aynı mezarda ise, yuvarlak olana doğru gidin.
5 – Yığma Mezar
Değişik toprak katmanları bir yere yığılarak yapılmıştır. Yani zemine mezar yapıldıktan sonra üzeri toprakla ya da çakılla kapatılmıştır. Tümülüsleri örnek olarak alabilirsiniz. Giriş tünelleri bulunur. En zengin mezar türü olsa da aynı zamanda tüneller tehlikeli ve tuzaklı olabilir.
6 – Zengin Mezar İşaretleri: Lahit Mezar İşaretleri
Genellikle etrafı taş ile çevrilmiş ve ağaç, kerpiç gibi malzemeden yapılmıştır. Kare ya da dikdörtgen formlu olurlar. Ayrıca üzerleri sandık şekli oluşturmak amaçlı bazen kapalı bazen de açıktır. Sal taşı ile yapılır. İçerisine gömüler hocker stili ile gömülür. Eğer dış kısmı kapalı ise bu lahit mezardır. Ayrıca mezar üstünde çeşitli oymalar bulunur. En zengin mezar türlerinden biridir. Kubbe biçimde kapakları mevcuttur.
7 – Oyma Mezar İşaretleri
Mezar üstünde oyma olması bazen kuyu bazen de hedefi yansıtır. Mezarlarda oymanın sayısı, büyüklüğü, derinliği, çizgileri mezar hakkında bilgi vermektedir. Oymalar özellikle yuvarlak formlu olanlar, bazen üçgen biçiminde olabilir. Burada üçgenin uç kısmı ile doğru yönü bulabilirsiniz. Oyma işaretleri mezarı bulmanız için en belirgin işaretlerden biridir.
Define Mezar İşaretleri / Zengin Mezar İşaretleri
Define pek çok kişinin gerek sosyal medya üzerinden gerekse farklı kaynaklardan takip ettiği ve ilgi alanı olan bir konudur. Ancak define işi ayrıntı ve incelik ister. Genellikle mezarın türüne ve üstünde bulunduğu işarete göre zenginlik veya fakirlik belirtisi veren semboller vardır. Aşağıdan zengin mezar işaretleri nasıl olur göz atabilirsiniz.
1 – Yuvarlak Oyma İşaretler
Genellikle mezarı temsil etmek için yapılmıştır. Farklı derinlik ya da boyutlarıyla ve ayrıca işçilik sanatıyla mezarın zenginliğini sizlere yansıtacaktır. Ayrıca işçilik sayesinde, mezarın kime ait olduğunu da öğrenebilirsiniz.
2 – Yılan Mezar İşareti
Bu figür direkt olarak mezar taşında değilse zengin mezar işaretleri anlamına gelmektedir. Ancak mezar taşında ise sadece mezar olduğu anlamına gelmektedir. Ayrıca;
- Yılanın gittiği yön hazinenin yönüdür.
- Yılanın başı dışarda ise ve içeri doğru olan kısım sizi emanete götürebilir.
Yılan figürü çok farklı anlamlara geldiği için doğru anlamı vermesi çok zordur. Yani yılan işaretinden zengin mezar bulmak tahmin ettiğinizden zor olabilir.
3 – Üçgen Zengin Mezar İşaretleri
Üçgenler, define arayışında en çok görülen işaretler olarak bilinir. Genellikle mezara işaret ederler. Bazen üç farklı mezarı bile işaret ederler. Bunlardan yalnızca biri gerçek defineyi gösterir. Diger iki mezar ise boştadır. Yani yanıltma payı vardır.
4 – Zengin Mezar İşaretleri: Üzüm
En belirgin zengin mezar işaretleri içindedir. Yani mücevher ya da elmas gibi değerli eşyalara dikkat çekmektedir. Aynı zamanda kadın mezarı olarak da karşınıza çıkar. Ayrıca zengin ve önemli bir kişinin mezarını temsil etmesiyle de defineciler tarafından oldukça dikkat çekmektedir.
Diğer yandan her üzüm tanesi bir altın anlamına da gelir. Özellikle mezar üzerinde üzüm salkımı ya da taneleri varsa burada define olduğu ihtimali artar.
5 – Baklava Dilimi
Baklava dilimi eğer bir mezar üzerinde ise burada hazine olma ihtimali vardır. Genellikle değerli maden ve tarihi eserlerin gömülmüş olacağı ihtimalini arttırır. Bulunduğu kaya üzerindeki uç kısmına dikkat etmek gerekir. Gerekli yönü sağlayıp, mezarın girişini bulabilirsiniz. Bu da haliyle defineye yaklaşma demektir.
6 – Dama Taşı
Bu işaret genellikle bir mezar üstünde yer alıyorsa, değerli maden ve tarihi yapıların mezarda olduğu anlamını taşır. Ancak bu gök başına yeterli bir delil değildir. Kare ve dikdörtgen şekilde olan bu işaret, bazen define avcıları için gizli geçit ve hazine noktasına yön bilgisi de vermektedir. Ayrıca işaret etrafındaki semboller de hazineye ulaşmak için ek bilgi verecektir.
7 – Su Kanalı Zengin Mezar İşaretleri
Kaya üzerinde yer alan kanallar suya ve gömüye işaret etmektedir. Genellikle kapalı mezar ya da mağaralardaki define işareti olarak karşınıza çıkacaktır. Kanalın yönü hazineye işaret edebilir. Ayrıca kanal etrafındaki ek semboller de bu noktada destek sunacaktır.
8 – Kertenkele İşareti
Genellikle yuvarlak ve belirgin hatlara sahip mezar şekillerinde bu figüre rastladıysanız, mezarda define olma ihtimali vardır. Ayrıca kertenkelenin baş kısmı ve kuyruğu mezarın giriş yönüne işaret demektir.
9 – Kuyu İşareti
Bu alanda bazı görüşler vardır. Acil define saklama yollarından olup, kuyu duvarına giriş yapılarak saklanmıştır. Birkaç metre derinine inip, yandaki duvarların iç kısmına dikkatli olacak şekilde bakabilirsiniz.
10 – Kuş Zengin Mezar İşaretleri
Bu sembol genellikle kadınlara ait ziynet eşyalarının olduğu anlamına gelmektedir. Güvercin figürü var ise mezar taşında, güvercinin uçmakta olduğu yönü dikkate almalısınız. Eğer istavroz varsa, gömü mağara içindedir anlamını da taşır. Bunun yanında ördek ve ok işareti de zengin mezar işaretleri arasındadır. Özellikle tavus kuşu kuyruğunu açması mezar işareti demektir.
11 – Tabanca İşareti
Kaya üzerinde tabanca resmi ve özellikle patlamış tabanca gömü demektir. Namlu isabeti yönü, gömünün olduğu yer anlamına gelir. Patlamış tabancanın ötesinde gömü aranmalıdır. Ayrıca tabanca işareti üzerinde çarpı ve haç işareti varsa, 4 adım ötesinde arama yapabilirsiniz.
12 – Terazi İşareti
Mezar kaynaklarında olan terazi işareti esnaf ya da tüccar definesi anlamına gelebilir. Terazinin hangi tarafı daha ağır görünüyorsa, gömü o yönde olabilir. Her iki taraf eşit işe terazi ibresini kayda almalısınız. Yine başka görüşte ise, terazinin kuzey yönüne dikkat etmek gerektiğine yönünde fikirler vardır.
Ermeni Mezar İşaretleri
Savaş ya da farklı sebeplerle yerlerini terk eden Ermeniler, aniden bölgesini terk ettikleri için giderken değerli eşyalarını saklama gereği hissetmişlerdir. Yani eşkıya baskınlarından değerli eşyalarını saklamak için bu eşyaları evlerin içine gömmüş olma ihtimalleri düşünülmektedir. Genelde duvar arası, ocak kenarları ve dış cephede saklamışlardır. Peki Ermeni mezar İşaretleri nelerdir?
- Balta
- Oyma kuyu
- Çiçek – gül resimleri
- Haç işareti
- İbrik işareti
Bizans Mezar İşaretleri
Bizans sosyal ve tarihsel olayları direk yansıtması ile dikkat çekmiştir. Dolayısıyla bu imparatorluğa ait işaretlerin olması da şaşırtıcı bir durum değildir. Özellikle mezarlarda at, aslan ve akrep işaretleri dikkat çekmektedir. Bunun yanında;
- Ayak işareti
- Yılan işareti
- Tümülüs tünelleri
- Tuzaklı birden çok oda
- Tıraşlı bombeli kayalar
- Kilise yakınlarında kapalı odalar
Sıkça Sorulan Sorular
Define, gömü gibi arama işlerine merakı olanlar özellikle de bu eserlerin tarihi yapıt değerinde olduğunu unutmamalıdır. Yani yapacağınız her kazı tarihi tahribat demektir. Özellikle bu işaretler bilgili ve eğitimli kişilerce ele alınmalıdır. Ayrıca bu kapsamda sorulan sorulara da göz atabilirsiniz.
1 – Bir Yerde Define Olup Olmadığını Nasıl Anlarız?
Toprak yapısından anlayabilirsiniz. Yani kolay kazanacağınız ve gevşemiş topraklardan çıkan taş vb. figürler define için önem arz eden ipuçları olabilmektedir.
2 – Kare Oyma Mezarı Nerede Olur?
Genellikle kayalık alanlarda bu mezar türüne rastlayabilirsiniz. Kaya mezarlar genellikle ölen kişiye ait eşyaları göstermesinin yanında, mağara girişlerini de gösterir.
3 – Kral Mezarı Kaç Metrede Olur?
Kral mezarı genellikle eni 8 metre, boyu 15 metre ve derinliği 6 metredir. Odanın girişi daha yüksektir. Genelde daha fazla tahribata uğramıştır.
4 – Mezar Taşları Hangi Yöne Bakar?
Genellikle mezarların yönü gömü arama çalışmalarında dahi kuzeye bakmaktadır. Ancak bu durum üzerinde, kaya üstündeki semboller de belirleyici olabilir. Yılan, kuş, terazi işaretleri özellikle mezarın yönünü gösteren önemli figürlerdir.