Altın oran nedir? Altın oran ile yüzünüzdeki organların birbirine olan oranını hesaplayabilir ve kusursuz bir görünüm elde etmek için fikir sahibi olabilirsiniz!
Magazin gündemlerinde ve estetik merkezlerinde adını sıkça duyduğumuz bu kavram, son yıllarda oldukça popüler olmuş durumda. Aslında altın oranın eski yıllardan beri kullanıldığı pek çok alan var ama günümüzde daha çok yüzün kusursuz güzellikte olması için hesaplamalarda kullanılıyor.
Öyle ki bu durum pek çok insanda yüz güzelliğinin çekici ve daha kusursuz olması için önem arz etmekte. Dünyaca ünlü pek çok sanatçının altın orana uyduğu ve bu oran üzerinden puanlama yapıldığı biliniyor. Bu oranın dışında kalanların ise çeşitli estetik operasyonlardan geçerek kusursuz güzelliğe ulaşması mümkündür.
Bu Yazıda Neler Var?
Altın Oran Nedir?
Altın oran nedir diye baktığımızda tarihi Leonardo da Vinci dönemine dayanan, sanat ve mimari yapılarda sıkça kullanılan bir oran hesaplaması olarak karşımıza çıkmaktadır. Tarihi eserlerden ekonomiye pek çok alanda kullanılırken şimdilerde yüz estetiği için ön plana çıkmış durumda.
Kaş şekillendirme, dudak dolgusu, botoks, burun estetiği ve daha bir çok operasyonda, organların birbirine olan mesafesi ve uyumu baz alınıyor. Matematiksel ifadesi 1.618 olup, büyük parçanın küçük parçaya oranı şeklinde tabir edilebilir.
Genel olarak altın oran, bir dikdörtgenin uzun parçasının kısa olan parçasına oranı veya bir yapının, büyük kısmının küçük kısımlarına oranı olarak nitelendirilir. Bu ölçümlerin doğru olması, kişiyi veya eşyayı olması gereken en ideal ölçüde olduğunu bildirmektedir.
Altın Oran Nasıl Hesaplanır?
Astronomi ve matematikte gelişmiş olan Antik Mısır ve Yunan uygarlıkları, hayatın her alanı için altın oranı kullanmıştır. Bu dönemden sonra kullanımı yaygınlaşmış ve popüler bir hale gelerek başka medeniyetlerde de kullanılmıştır.
Eşyaların, tabloların ve yapılan tüm eserlerin kusursuz şekilde ortaya çıkması için matematiksel hesaplamalar kullanılmaktadır. Altın orana göre şekillendirilmek istenen bir doğru parçası düzleme alındığında, küçük parçanın büyük parçaya oranı ve büyük parçanın tüm doğru parçasına oranı eşit olmalıdır.
Altın Oran Yüz Nasıl Olur?
Yüz için altın oran nedir dendiğinde yüzdeki büyük organların küçük organlar ile 1.618’lik kurala uyması şeklinde bir açıklama yapılmaktadır. Yüzün bu oranın dışında kalması ise kişiyi daha yaşlı, daha üzgün ve halsiz gösterebilir. Bu sebeple genelde estetik merkezlerinde ölçümler yapılarak elde edilen bilgiler ışığında işlem yapılmaktadır.
Yüz bölgesinde ve hatta dişlerde pek çok oran hesaplanabilir. Kişinin yüzünde, iki gözünün arasındaki mesafe bir gözünün arasındaki mesafenin 1.618’i olmalıdır. Bu sayıya uyabilecek diğer oranlar şu şekildedir:
- Yüzün boy ve genişliği
- Burun boyu ve kaşların birleşim yeri
- Burun genişliği ve burun delikleri arası
- Kaşlar arası ve gözbebekleri arası
- Çene ucu-kaşların birleşim yeri arası ve yüzün boyu
Oranlar çoğaltılabilir ve bu oranları taşıyan kişiler kusursuz güzel olarak görülmektedirler.
Altın Oran Kaş Alımı
Kaş alımı, kişinin yüzünde önemli değişikliklere neden olan bir olaydır. Yüzün ifadesini olduğu gibi değiştirdiği için kaş alımı ve tasarımı yaparken son derece dikkatli olunmalıdır. Aksi halde yanlış konumlandırılan ve yüze yakışmayan bir kaş, kişiyi olduğundan farklı bir mizaca büründürebilir.
Kaşın kalınlığı, uzunluğu, şekli ve birbirine eşitliği doğru ölçülerde olmalıdır. Bu bağlamda önce yüzün altın oranı hesaplanır ve arkasından kaşın yüzdeki diğer organlarla uyumuna bakılır.
Kaşın başlangıç, yükseliş ve bitiş noktaları bu işlem için kullanılan araçlar ile belirlenir. Arkasından belirlenen yerler işaretlenerek kaş alımı yapılır. Altın oran kaş alımı ile kişi yüzüne yakışan, uyumlu ve doğru kaş şekline sahip olma fırsatını yakalamaktadır.