USD32,50
EURO34,69
JPY0,211700
RUB0,345700
GBP40,29
EURO/USD1,07
BIST9.693,46
GR. ALTIN2.496,86
BTC63.924,82

Yurt Dışı Telefon Açtırma için 4 Adım!

yurt-disi-telefon-actirma
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yurt dışı telefon açtırma işlemleri zamanında yapıldığında telefonların yurt içinde kullanabilmesi sağlanır. Oldukça avantajlı olan yurt dışından telefon getirme ile ilgili tüm detaylar!

Ülkemizde artan telefon fiyatları, uygun fiyatlı ithal telefonların alınmasını artırmıştır. Bu telefonların yurt dışından getirilerek kayıt ettirilmesi sonrasında kullanılması mümkündür. Yurt dışından gelen telefonların 120 gün içindeaçtırmaişlemlerinin yapılması gerekir.

Adım Adım Yurt Dışı Telefon Açtırma İşlemleri

Yurt dışından en çok getirilen telefonlardan bir tanesi İphone’dur. Her geçen gün artış gösteren bu işlem, telefon açtırma adımlarının merak edilmesine neden olmuştur. Oldukça kolay ve pratik adımlarla yurt dışı telefon açtırma işlemleri gerçekleşir. Yurt dışı telefon kaydı için yapılacak olan adımlar sırasıyla açıklanacak olursa;

yurt-disi-telefon-actirma
Yurt Dışı Telefon Açtırma

1 – IMEI Kayıt Hakkı Sorgulama

Kayıt yapacak kişilerin öncelikle telefon açtırma işlemlerine başlamadan yapması gerekenler vardır. Kullanıcının yurt dışı kayıt haklarının olup olmadığını öğrenmesii gerekir. E-devlet üzerinden BTK sorgulama sitesine girilerek, kolay bir şekilde sorgulama işlemi gerçekleştirilebilmektedir.

2 – IMEI Harç Ücreti Ödeme

Telefon kayıt hakkının bulunması durumunda kayıt işlemi yapacak kişiler ikinci adıma geçmelidir. Bir sonraki işlem, yurt dışı telefon kayıt harcı 2023 yılı itibariyle belirlenen ücreti yatırmaları olacaktır. Harcın yatırılması için gerekli olan T.C kimlik numarası ve cihazların IMEI numarasıdır. BTK sistemine kayıtlı ödeme kuruluşları, bankalar ve vergi dairelerinden yurt dışı telefon açtırma parası yatırılmalıdır.

3 – IMEI Kayıt İşlemi Bilgileri Doldurma

BTK IMEI kayıt sayfasına girilerek, IMEI kayıt işlemi için gerekli olan bilgilerin doldurulması gerekir. Bu bilgiler telefonun IMEI numarası, telefonun ülkeye giriş yaptığı tarih içerir. Aynı zamanda yurda giriş yapılırken kullanılan belgenin türü gibi detaylardan oluşur.

4 –  Yurt Dışı Telefon Açtırma İşlem Sonu

Yurt dışı telefon açtırma kayıt işlemi sonrası “Yolcu beraberinde kaydedilen cihaz” şeklinde bir ibare bulunmaktadır. Eğer bu yazı varsa işlemin başarılı bir şekilde gerçekleştirildiği anlamına gelir. Böylelikle telefon kayıt ettirilerek kullanımı hazır hâle gelir.

yurt-disi-telefon-actirma

Kaçak IMEI Kaydı Nasıl Yapılır?

Yabancı uyruklu bireylerin telefonları veya yurt dışı telefonların IMEI kaydı internetten yapılmaktadır. Özellikle bu kayıt için e-devlet kapısı üzerinden işlemlerin yapılması gerekir. Öncelikle bu işlemi gerçekleştirecek olan kişiler PTT’den e-devlet şifresi edinmelidir. Daha sonra sahip olunan şifre ile sisteme giriş yapılmalıdır.

E-devlet platformundaki BTK sistemi üzerinden IMEI kayıt işleminin yapılabilmesi mümkündür. Bu şekilde kaçak IMEI kaydının gerçekleştirilebilmesi sağlanır. Ancak kayıt işlemlerinden önce ilgili bankalarakayıtücretibedelinin yatırılması gerekir.

IMEI Kayıtsız Telefon Kullanımı Suç mu?

IMEI kayıtsız telefon giriş çıkışında ticari bir amaç güdülmediği sürece herhangi bir suç teşkil etmeyecektir. Ancak belirtilen süre içerisinde yurt dışı telefon açma kayıt işlemlerini yaptırmayan kişiler cezalandırılmaktadır. Özellikle bu alanda kişilerin kaçak olarak kullandıkları telefonlar kapatılacaktır.


Editör Önerisi: Dijital İmza Nedir? Dijital İmza Nasıl Çalışır?


Yurt Dışı Telefon Açtırma Şartları Nelerdir?

yurt-disi-telefon-actirma

Yurt dışından telefon getirme şartları hakkında detaylı bilgilerin öğrenilmesi büyük önem taşır. Böylelikle işlemlerin sorunsuz bir şekilde gerçekleştirilmesi sağlanabilmektedir. Yurt dışı telefon açma şartlarından biri, son 3 yıl içerisinde başka bir telefon için kayıt işleminin yapılmamış olmasıdır. Çünkü başka telefonlar için kullanılmış belgeler geçersiz olacaktır.

Ayrıca şartlar arasında yurda giriş yaptıktan sonra hak düşürücü sürenin geçmemiş olması da belirtilmektedir. Bu süre IMEI kaydı için 365 gün olarak belirlenmiştir.

Pasaportsuz Telefon Kaydı Nasıl Yapılır?

Pasaportsuz yurt dışı telefonu açtırma işlemi yapılabilmesi mümkündür. Ancak belirtilen işlemin yapılabilm esi için bir şart vardır. Peki, yurt dışından gelen telefon pasaportsuz nasıl açılır? T.C. kimlik kartı ile giriş yapılan bir ülkeden telefon alınmışsa, kayıt için pasaporta gerek olmaz. Sadece kimlik kartı ile bu işlem gerçekleştirilmektedir.

Yurt Dışı Telefon Açtırma Süresi Kaç Gün?

yurt-disi-telefon-actirma

Yurt dışı telefonu açtırma süresi; 120 gün olarak belirtilmiştir. Sınır dışından getirilen telefonların kayıt işlemi için gerekli olan ücretin hemen ödenmesi gerekir. Böylelikle yurt dışı telefon açtırma iPhone veya diğer markaları, 120 gün boyunca kullanabilmektedir. Bu konu oldukça önemli bir detaydır ve atlatılmaması gerekir. Ancak yurt dışı telefon açma işleminin her mobil için geçerli olduğu söylenemez. IMEI kayıt hakkı sorgulama ekranından kullanılan telefonların, kayıt için geçerli olup olmadığı kontrol edilmelidir. Eğer kayıt hakkınız varsa, kayıt işlemleri gerçekleştirilebilirsiniz.

Yurt Dışı Telefon Kayıt Süresi Geçerse Ne Yapılmalı?

IMEI kaydı yaptırmak isteyenler yurt dışı telefon kayıt süresi içerisinde bu işlemi gerçekleştirmelidir. Ancak yurt dışı telefon açma süresinde belirtilen işlemin yapılmaması, bazı sonuçları ortaya çıkabilmektedir. Bu noktada kullanılan telefonlar sistem tarafından kayıt dışı bırakılacaktır. Sonrasında ise kullanılan telefonların tamamen iletişime kapanması söz konusu olur.

Yurt Dışı Kapanan Telefon Nasıl Açılır?

Diğer ülkelerden gelen telefonun 120 gün içinde yani 4 ayda BTK sistemine kaydedilmezse kapatılmaktadır. Yurt dışı kapanan telefonun açılması için, yapılacak tek bir adım bulunmaktadır. Açıklanacak olursa; tekrardan kayıt yapılabilmesi için 120 gün içerisinde Türkiye’ye giriş yapmış olması şarttır. Aynı zamanda son 2 yıl içinde herhangi bir cihazı kayıt ettirmemiş olan bir pasaporta ihtiyaç duyulmaktadır.

yurt-disi-telefon-actirma

Bu pasaport kayıt yaptırmak isteyen kişilere veya güvenilir ve tanıdık birilerine ait olmalıdır. Daha sonra pasaport sahibinin bilgileri ile birlikte IMEI kayıt sayfasına girilmesi gerekir. Daha sonra belirtilen harç ücretinin ödenmesi ve gerekli bilgilerin doldurulması gerekir. Cihaz kullanıma tamamen kapandı ise 10 gün içerisinde IMEI kaydı tamamlanır ve cihaz tekrar kullanıma açılacaktır. Telefonun tekrar aktifleştirilmesi için yapılan işlemlerin geçerli olup olmadığını görmek için, 10 gün sonunda cihazın kapatılıp açılması gerekmektedir.

Yurtdışı Telefon Kayıt Süresi Uzatma İşlemleri

Ülkemizde kullanılmak üzere dışarıdan gelen telefonların herhangi bir sorun çıkmadan kullanılması için BTK 4 ay-120 gün süre vermektedir. Bu süre zarfında işlemlerinin yapılması gerekir. Kayıt yapılmaması durumunda cihaz kullanıma kapanır.

Yurt Dışı Telefon Açtırma Ücreti 2023

Yurt dışı telefon açtırma ne kadar; her yıl kanunda yapılan düzenlemeler ile harici telefon kaydı ücretinin ne kadar olduğu belirtilmiştir. Konuyla ilişkin kararlar resmi gazetede yayınlanmaktadır. Bu noktada yurt dışından getirilen telefonların Türkiye’de yasal olarak kullanılabilmesi için ödenmesi gereken yurt dışı telefon açtırma kaç TL? 2023 IMEI kayıt ücreti, yeni düzenlemeler sonrasında 6.091 TL olarak belirlenmiştir.Yeni aboneliklerden yurt dışı telefon açma 2023 yılı için istenen maktu ÖTV ücreti ise, 260 TL olmuştur.

yurt-disi-telefon-actirma

Kayıt yaptıracak olan kişilerin öncelikle yurt dışı cihaz açtırma kaç TL olduğu hakkında bilgi sahibi olmaları gerekir. Böylelikle ilgili bankalara ya da vergi dairesine müracaat edilerek, istenen yurt dışı telefon açma fiyat tutarı ödenmelidir. Daha sonra kanunda belirtilen şartlar doğrultusunda pasaportlu ya da kimlik belgesi ile IMEI kayıt işlemi gerçekleştirilmelidir.

Yurt Dışından Kaç Tane Telefon Getirebilirim 2023 Bilgisi

Kanunda yapılan yeni düzenlemeler sonucunda yurt dışından kaç tane telefon getirilebildiğine dair güncel şartlar belirtilmiştir. Bu noktada yurt dışından her 3 yılda 1 adet cihaz getirilmesi uygun görülmüştür. Ayrıca kişiler bu süre zarfında 2. el cihaz getirmek istediğinde ise gümrük vergisine tabi olacaklardır.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Yurt Dışı Telefon Açtırma için 4 Adım!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Hedera Güncel ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!