USD33,08
EURO36,02
JPY0,217600
RUB0,388200
GBP42,74
EURO/USD1,09
BIST10.923,15
GR. ALTIN2.514,27
BTC64.248,79

VPN Nedir? VPN Nasıl Kullanılır? En İyi VPN Listesi

vpn
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

VPN, günümüzde yaygın olarak kullanılan internet teknolojileri arasında yer almaktadır. Farklı yararları ve avantajları bulunan bu teknoloji, mobil cihazlardan bilgisayarlara kadar internet erişimi olan her cihazda kullanılabilmektedir. Peki, VPN nedir? Nasıl kullanılır?

VPN Nedir?

VPN; Virtual Private Network ifadesinin ilk harflerinin kısaltması olup, sanal özel ağ anlamına gelmektedir. Güvenli bir şekilde veri iletişimine imkan veren bu teknoloji, internet ortamında gizliliği ve güvenliği sağlamaktadır. Online kimliğin gizli kalmasından internet trafiğinin şifrelenmesine kadar farklı işlevleri bulunmaktadır.

VPN’ler, dijital bir tünel oluşturma becerisi bulunan sanal teknolojilerdir. Söz konusu yöntemlerde, ilgili cihaz ile VPN’lere ait olan sunucular arasında fiziki bir bağlantı bulunmamakta, bunun yerine ise sanal bir tünel oluşturulmaktadır. Oluşturulan bu sanal tünel sayesinde VPN’ler tarafından yapılan işlemler şu şekildedir:

  • İnternet bağlantısını şifreleyerek güvenli hale getirmektedir.
  • Engellenen veya sansürleri açmaktadır.
  • Konuma bağlı olarak uygulanan web sitesi engellerinin aşılmasını sağlamaktadır.
  • Herkese açık Wifi bağlantılarındaki güvenlik risklerini ortadan kaldırmaktadır.
  • İnternet servis sağlayıcılarının, kullanıcıları takip etmesini engellemektedir.  
vpn

VPN Nasıl Çalışır?

VPN’ler, işlevlerini yerine getirirken farklı teknolojileri ve protokolleri kullanmaktadır. Dolayısıyla çalışma prensibi, son derece detaylı ve karmaşık bir yapıdadır. Ancak genel çalışma mantığı, internete bağlanan cihazdan, hedef internet sitesine şifrelenmiş bir tünel açma şeklindedir. Bu süreç şu adımlardan oluşmaktadır:

  • VPN kullanıcısı, ilk olarak VPN’nin sunucusuna bağlantı kurma isteği göndermektedir.
  • Sonraki aşamada ise istek gönderen kullanıcının bilgileri kontrol edilerek, sunucuya bağlantı izni olup olmadığına bakılmaktadır. İzni olan kullanıcıların sunucuya bağlanmasına izin verilmektedir.
  • Sunucuya bağlanan kullanıcıya özel bir IP tanımlanmakta ve kullanıcının internet erişimini artık bu IP adresi üzerinden yapması sağlanmaktadır.
  • Kullanıcı, herhangi bir internet sitesine girmek istediğinde, tüm işlemleri VPN sunucusunun kendisine atadığı IP adresi üzerinden yapmaktadır.

Buradaki süreçte sunucu ile bağlantı kurulması, sanal bir tünel oluşturmaya benzemektedir. Ayrıcı sunucu, tünel üzerinden yapılan bütün işlemleri şifrelemektedir. Dolayısıyla üçüncü kişiler, bu IP adresinin kim tarafından kullanıldığını tespit edememekte ve böylece kullanıcı açısından gizlilik ve güvenlik sağlanmaktadır.

Her ne kadar kullanıcıların bir kısmı fark etmese de herhangi bir internet sitesine girildiğinde veri akışı karşılıklı olmaktadır. Kullanıcılar, siteye girmek için bağlantı kurarken, veri akışını gerçekleştirmektedir. Bağlantı kurulması sonrasında ise ilgili web sitesindeki yazılar, görseller ve diğer veriler kullanıcıya gönderilmekte ve bu da ters yönde veri akışına neden olmaktadır.

VPN (sanal özel ağ), veri akışını iki yönden de şifrelemektedir. Hem kullanıcıların bağlantı kurma istekleri hem de ilgili web sitesinden gelen veriler, ilk olarak VPN’in sunucusuna gelmekte ve buradan şifrelenerek diğer tarafa gönderilmektedir. Böylece tam manasıyla güvenlik ve gizlilik sağlanmaktadır.

VPN Nasıl Kullanılır?

VPN kullanmak, son derece basit bir işlemdir. Mobil cihazlarda ya da bilgisayarlarda VPN kullanmak için aşağıda yer alan tablodaki adımların takip edilmesi gerekmektedir.

AdımAçıklama
VPN SeçimiVPN hizmeti veren firmalardan güvenilir olanlar arasından seçim yapılması gerekmektedir.
VPN İstemcisi İndirmeSeçilen hizmete ilişkin istemci (uygulama veya program), bilgisayara ya da mobil cihaza indirilir.
Kurulumİndirilen programın kurulumu yapılır. Kurulum süreçleri, son derece kolaydır.
Hesap OluşturmaBazı hizmet sağlayıcıları, kurulum sonrasında hesap oluşturulmasını istemektedir.
Oturum AçmaOluşturulan hesap ile sisteme giriş yapılır.
Sunucu SeçimiVPN hizmetlerinde, genellikle birden fazla sunucu seçeneği bulunmaktadır. Bunlar arasından seçim, konum ve hız gibi unsurlar dikkate alınarak yapılır.
Bağlantı KurmaSunucu seçimi sonrasında ilgili sunucuya bağlanılır.
KullanımBağlantının kurulması ile VPN’in kullanımına başlanmaktadır.

VPN indir, buradaki en önemli adımlardan biridir. İlgili programın indirilmesinin ardından, diğer süreç son derece kolaydır. Kurulum sonrasında ise birkaç saniyede sunucuya bağlanılmakta ve VPN üzerinden internete girilmektedir.

Telefonda VPN nasıl açılır sorusunun cevabı da genel olarak buradaki adımlardır. Aradaki tek fark ise telefona VPN firmasının geliştirmiş olduğu mobil uygulamanın indirilmesi ve kurulmasıdır.

vpn

VPN Kullanmanın Avantajları

VPN kullanımı, kullanıcılara çok sayıda avantaj ve yarar sağlamaktadır. Bunlardan öne çıkanlar şu şekildedir:

  • Güvenlik ve Gizlilik

İnternet bağlantısı şifrelenmekte ve böylece tam olarak gizli hale getirilmektedir. Ortak ağlardan ve diğer etkenlerden kaynaklı güvenlik riskleri de bu şekilde ortadan kaldırılmaktadır. İnternet bağlantılarına ilişkin verilerin üçüncü kişiler tarafından kullanılması, imkansız hale gelmektedir.

  • Konum Gizliliği

Normal internet sağlayıcıları üzerinden kurulan bağlantılarda, kullanıcıların konumları rahatlıkla tespit edilmektedir. VPN’deki bağlantılar ise konum gizliliği sağlamaktadır.

  • Engelli Sitelere Erişim

Farklı bir sunucu üzerinden internet erişiminin sağlanması, yasaklı sitelerin tamamına erişim imkanı vermektedir. Böylece internet üzerindeki sansürü de kaldırmaktadır.

  • Bölgesel İçeriklere Erişim

Bazı internet siteleri, belli bölgelere yönelik olmakta ve sadece ilgili bölgedekilerin erişimine izin verilmektedir. Bu türden sitelere veya verilere, VPN’ler üzerinden kolay bir şekilde erişim sağlanmaktadır. VPN’ler, sunucu seçeneklerine göre konumun istenildiği gibi değiştirilmesine imkan vermektedir.

  • Güvenli Veri Transferi

İnternet güvenliğinin sağlanması, ancak güvenli veri transferi ile mümkün olmaktadır. Oluşturulan sanal tünel ve tüneldeki şifreleme, verilerin güvenliğini tam olarak sağlamaktadır.

  • Mahremiyet

Çevrimiçi kimliği, kullanıcıların hangi sitelere girdiğini göstermektedir. VPN’ler sayesinde çevrimiçi kimliği gizlenmekte ve bu noktada tam bir mahremiyet sağlanmaktadır.

  • Otel ve Uçak Biletleri

Bazı havayolu şirketleri ve oteller, bölgesel olarak kampanyalar yapmaktadır. Daha düşük fiyatlı bilet veya rezervasyon için VPN’le konum değiştirilebilir ve kampanyalardan yararlanılabilir.

VPN Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

VPN kullanmak isteyenlerin çok sayıda seçeneği vardır. Bu kadar fazla seçenek arasından yapılacak seçimin beklentileri karşılaması için dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. İşte o hususlar:

  • Bu hizmetlerin temel özelliği gizlilik ve güvenlik olmasına karşın, tamamında bu hususlara verilen önem aynı değildir. Tercih edilecek hizmette güçlü şifreleme olmasına dikkat edilmelidir.
  • Gizlilik politikaları, kullanıcı verilerinin ve log kayıtlarının ne kadar süre saklanacağını ve farklı amaçlar için kullanılıp kullanılmayacağını göstermektedir. Dolayısıyla seçim yapmadan önce gizlilik politikalarının incelenmesi gerekmektedir.
  • Bu hizmet üzerinden internete bağlanırken, VPN’lerin sunucu hızları büyük önem taşımaktadır. Zira yeteri kadar hızlı olmayan sunucular, kullanıcıların internet hızlarını olumsuz etkilemektedir.
  • Kullanıcı yorumları, tercih edilecek hizmetin kalitesini göstermesi bakımından önemli bir işarettir. Dolayısıyla kullanıcı yorum ve değerlendirmelerinin dikkate alınması gerekmektedir.
  • Fiyat, bir diğer önemli unsurdur. Kaliteli ve güvenli hizmete sahip olan seçenekler arasından seçim yaparken, fiyat farklılıkları dikkate alınmalıdır.
  • Cihaz uyumluluğu olan seçenekler, hem bilgisayarlarda hem de mobil cihazlarda kullanım imkanı vermektedir.

En İyi VPN Listesi

VPN seçenekleri çok fazla olmasına karşın, bazı seçenekler kullanıcılar tarafından daha fazla tercih edilmektedir. Günümüzde en fazla tercih edilen ve kullanıcı beklentilerini üst seviyede karşılayan seçenekler şu şekildedir:

vpn
VPN

1 – Proton VPN

En fazla tercih edilen seçeneklerden biridir. Ücretli ve ücretsiz versiyona sahip bir VPN’dir. Diğer ücretsiz seçeneklere kıyasla daha fazla özellik sunması, en önemli avantajlarından biridir.

Gizlilik ve güvenlik sağlamada son derece başarılı olan Proton VPN, hız konusunda da beklentileri karşılamaktadır. Ancak ücretsiz versiyondaki hız, özellikle yoğun kullanım olan dönemlerde düşmektedir.

2 – Hapi VPN

En önemli ücretsiz seçenekler arasında yer almaktadır. Ücretsiz olarak sınırsız bir kullanım hakkı vermektedir. Hapi VPN, farklı bölgelerdeki sunuculara bağlanarak konum belirleme konusunda da kullanıcılara özgürlük sağlamaktadır.

Her ne kadar hız konusunda da beklentileri karşılasa da ücretsiz olması nedeniyle güvenlik ve gizlilik konusunda bazı çekinceler bulunmaktadır. Ancak kullanıcıların şimdiye kadar ciddi bir gizlilik ve güvenlik sorunu yaşamadıkları bilinmektedir.

3 – Windscribe

En önemli ücretsiz alternatiflerden biri olarak kabul edilmektedir. Özellikle veri güvenliğine ekstra bir önem vermektedir. Şirket, kullanıcı verilerinin kullanımdan ortalama 3-5 dakika sonra silindiğini belirtmektedir.

Windscribe, kullanıcılarına ücretsiz olarak aylık 10 GB trafik hakkı vermekte ve 11 farklı sunucu konumu sunmaktadır. Android haricideki diğer sistemlerde sorunsuz olarak çalışmaktadır. Yakında Android versiyonunun da gelmesi beklenmektedir.

4 – Speedify

Adından da anlaşılacağı üzere bu seçeneğin en önemli özelliği, hızıdır. Kullanıcılarına yüksek hızda VPN hizmeti sunmayı hedeflemektedir. Ayrıca kullanıcılara ilişkin herhangi bir verinin kalıcı olarak kaydedilmediği de yine şirket tarafından dile getirilmektedir. Hız ve gizlilik konusundaki başarısı, dünyada öne çıkan seçeneklerden biri olmasına imkan vermektedir.

5 – TunnelBear

Hafif, basit ve hızlı bir kullanım deneyimi yaşamak isteyenler için özel bir alternatiftir. Ücretsiz ve ücretli versiyonlara sahip olmasına karşın, ücretsiz versiyonlarda kullanıcılara sadece 500 MB trafik hakkı verilmektedir. Bu hizmeti kullanmak için istemcinin indirilmesi veya Google Chrome için geliştirilen eklentinin tarayıcıya eklenmesi gerekmektedir.

6 – Betternet

Popüler seçeneklerden olan Betternet, ücretli ve ücretsiz versiyon seçeneklerine sahiptir. Ücretsiz versiyonda kullanıcılara aylık 5 GB trafik hakkı verilmektedir, ancak söz konusu miktar zaman zaman değiştirilebilmektedir.

Hız konusunda başarılı olmasına karşın sunucu seçeneklerinin özellikle ücretsiz versiyonda az olması, önemli bir dezavantaj olarak dikkat çekmektedir. Ayrıca kötü amaçlı yazılımları engelleme konusunda da çok başarılı olmadıkları ifade edilmektedir.

7 – Hotspot Shield

Dünya genelinde en yaygın kullanılan seçenekler arasında yer almakta ve kullanıcılarına ücretli ve ücretsiz versiyonlar sunmaktadır. Ücretsiz versiyonlarda, 500 MB trafik hakkı bulunmaktadır. Dolayısıyla kısa süreli ihtiyaçlarda ücretsiz versiyon kullanılabilmektedir. Ücretli seçenekte sunucu sayısının ve hızının yeterli seviyede olması, gizlilik ve güvenliğin sağlanması, Hotspot Shield’in en önemli yanlarındandır.

8 – ZenMate

Ücretsiz seçenekler arasında yer alan ZenMate, bir internet tarayıcısı eklentisi olarak piyasaya sürülmüştür. İlk olarak Google Chrome için geliştirilmiş, daha sonraki süreçlerde ise farklı internet tarayıcılar için uygun olan versiyonları da çıkmıştır. Hızının yeterli olması ve trafiği sınırlamaması, en önemli özellikleri olarak dikkat çekmektedir.

9 – Hide.me

İnternet kullanıcılarına anonimlik kazandıran hide.me, yüksek kalitedeki şifreleme desteği ile güvenlik konusundaki çekinceleri tam olarak kaldırmaktadır. Ücretsiz ve ücretli versiyonları bulunmakta olup, kullanıcı beklentilerini genel olarak karşılamaktadır.

10 – VPN Unlimited

Kullanım kolaylığı dikkat çeken bu seçenekte, kullanıcıların hesap oluşturması ve hesaplarına giriş yapması gerekmektedir. Ücretsiz olarak kullanılan Unlimited, adından da anlaşılacağı üzere limitsiz bir kullanım imkanı sunmaktadır. Ayrıca farklı sunucu seçenekleri bulunmaktadır.

İlginizi Çekebilir: Nesnelerin İnterneti

VPN ile İlgili Sık Sorulan Sorular

VPN ile ilgili sık sorulan sorular ve bunlara ilişkin yanıtlar aşağıda yer almaktadır.

1 – En İyi Ücretsiz VPN Hangisi?

Her seçeneğin kendisine özgü bazı özellikleri ve üstünlükleri bulunmaktadır. Dolayısıyla en iyi olan seçenek, tamamen kullanıcıların beklenti ve ihtiyaçlarına göre değişmektedir.

2 – Mobil Cihazlar İçin En İyi VPN Hangisi?

Mevcut seçeneklerin önemli bir kısmı aynı zamanda mobil cihazlarda da kullanılabilmektedir. Bu bağlamda en iyi seçenekler, kullanıcıların beklentilerine göre şekillenmektedir.

3 – Neden VPN Kullanılması Gerekir?

Bu teknoloji, internet ortamında gizliliği, güvenliği, mahremiyeti ve özgürlüğü sağlamaktadır. Söz konusu avantajlardan yararlanmak ve özgür bir şekilde internette zaman geçirmek için ilgili teknolojinin kullanılması gerekmektedir.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
VPN Nedir? VPN Nasıl Kullanılır? En İyi VPN Listesi

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Hedera Güncel ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!