USD32,94
EURO35,76
JPY0,215100
RUB0,383200
GBP42,55
EURO/USD1,09
BIST10.891,42
GR. ALTIN2.528,50
BTC67.838,36

Sürücü Kursu Kayıt İşlemlerinde Gerekli Evraklar

surucu-kursu
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sürücü kursu, her yıl binlerce vatandaşın özellikle başvurduğu kurslardır. Kursiyerlere araç kullanma ehliyetinin kazandırılmak istendiği bu kurslara her yaştan birey başvurur. MEB bünyesinde düzenlenen bu kurslara kayıt olabilmek için birtakım resmi evraklar gereklidir.

Bu nedenle kullanıcılar, kursa kayıt olmadan önce sürücü kursu kayıt işlemlerinde gerekli evraklar nedir diye merak ederler. Bu yazıda sürücü kursu kayıt işlemlerinde hangi evrakların gerekli olduğu ele alınacaktır.

Sürücü Kursu Nedir? Var Olan Sürücü Kursu Hakkında Detaylı Bilgiler

surucu-kursu
Sürücü Kursu

Sürücü kursu, sürücü adaylarına herhangi bir motorlu taşıt ehliyeti kazandırmak amacıyla yapılan kurslardır. Bir başka adı otomobil sürücüsü eğitimi olan bu kurs, motorlu taşıtlar için dünyada evrensel olarak belirlenen ve trafikte sürücülerin güvenli ve düzenli seyir edebilmelerini amaçlayan bir dizi beceri geliştirme programı olarak tanımlanabilir.

Bu eğitimi veren kişiye sürücü eğitmeni, eğitilen kişiye ise sürücü adayı denir. Sürücü olmak isteyen her birey sürücü eğitimi almak zorundadır. Bu eğitimlerin süresi, yaş sınırlaması veya benzeri yeterlilik ilkeleri ülkeler arasında farklılık göstermektedir.

Bu kurslar, ülkenin dört bir yanında bulunur. Her yıl on binlerce Türk vatandaşı sürücü kursu için kayıt yaptırır. Sürücü adayları kurs nihayetinde başarılı olmaları durumunda ehliyet almaya hak kazanırlar. Bu ehliyet, onların herhangi bir aracı (sürücü kursu hangi tür araç içinse) kullanabilme ehliyetidir.

Ehliyet Kursu İçeriği Nedir?

Ehliyet kursu iki aşamadan oluşur: Yazılı aşama ve diğer taraftan uygulama aşaması. Adayların süreç sonunda ehliyet sahibi olabilmeleri için yazılı sınavı ve aynı zamanda uygulama sınavını başarı ile geçmeleri gereklidir. Bu nedenle yazılı sınav ve uygulama sınavı kapsamında olan, öğrenilmesi gereken birtakım şeyler vardır.

Yazılı sınav kapsamındaki konular:

  • İlk Yardım: İnsan bedeninin yapısı, trafik kazaları veya yaralanmaları, kazalarda yapılabilecek ilk yardım önlem ve müdahaleleri ve sürücülerde bulunması gereken sağlık şartları vb. gibi konular.
  • Trafik ve Çevre: Otoyol ve bütün trafik kuralları, arabada bulundurulması gereken ekipmanlar, trafik suçları veya cezaları, teknik şartlar ve muayeneler, trafik yönetmeliği gibi konular.
  • Motor ve Araç Tekniği: Aracın fren, süspansiyon ve ön düzen sistemi, tekerlekler ve lastikler veya motorun parçaları ile çalışma prensipleri vb. konular.
  • Trafik Adabı: Trafikte uyulması gereken adap kuralları hak ihlalleri, temel değerler, diğer sürücülerle empati ve sürücünün kendi davranışları ve etkilerinin farkında olması gibi insani ve iletişimsel konular.

Uygulama sınavı kapsamında ise birtakım araba sürüş becerilerini bilmek gerekir. Özellikle sınavın yapılacağı parkurda sürücü eğitmeni tarafından araba sürme becerisi kursiyerlere öğretilir.

Bu eğitimlerde kursiyerlere tüm ayrıntıları ile araba sürmek öğretilir. Park, geri geri sürme, arabayı durdurup kaldırma, L park, yokuşta durup kalkma, kırmızı ışıkta durup hareket etme veya düz bir yolda araba sürme gibi beceriler öğretilir.

Diğer taraftan araçta hangi parçanın nerede olduğu, aracın hangi kısmının nasıl açılıp kapatıldığı gibi birtakım teknik konular da öğretilir.

surucu-kursu

Ehliyet Sınavları Nasıl Olur? Sürücü Kursu Sınav Soruları Nedir? Sürücü Kursu Çıkmış Sorular Nerden Bulunabilir?

Ehliyet kursu sonucunda yazılı ve uygulama sınavları gerçekleşir. Yazılı sınav belirli konularla ilgili 50 sorudan oluşur aynı zamanda 70 ve üzeri puan alınması halinde sınavdan başarı ile geçersiniz.

Yazılı sınava hazırlanmanın en iyi yolu daha önce çıkmış soruları çözmektir. Çünkü genelde daha önce çıkan sorular ve bu sorulara benzer yapıda sorular sorulmaktadır. Yazılı sınav soruları belirli konular hakkında sorulmaktadır. Bu konular veya konulara ilişkin soru dağılımı şu şekildedir:

  • İlk Yardım: 12 adet soru gelmektedir.
  • Trafik ve Çevre Bilgisi: 23 adet soru gelmektedir.
  • Motor ve Araç Tekniği: 9 adet soru gelmektedir.
  • Trafik Adabı: 6 adet soru gelmektedir.

Yazılı sınavdan belli bir süre sonra uygulama sınavı olur. Uygulama sınavı 35 dakika içerisinde, parkuru önceden belirlenen kriterlere göre tamamlarsanız başarı ile sonuçlanmaktadır.

Uygulama sınavında, kursiyer bazı basit hataları 1-2 defa yaptığında sorun olmaz. Ancak bazı hataların telafisi yoktur ve yapması durumunda sınavda başarısız olur.


Editör Önerisi: Engelli Araba İndirimi 2023’te Ne Kadar?


Sürücü Kursu Kayıt İşlemlerinde Gerekli Evraklar Nedir? Sürücü Kursu İçin Gerekli Belgeler

Mevcut sürücü kursu için gerekli belgeler sürücü adayları için sık aratılan konuların başında gelir. Ehliyet kursuna kayıt yapmak için bazı resmi evraklar gereklidir. Eğer özellikle bu evraklarda eksiklik olursa kursa kayıt yapılamaz. İşte bu evraklar:

  • Nüfus Cüzdanı
  • 2 tane biometrik Fotoğraf
  • Öğrenim Durumu Belgesi (E-Devletten temin edebilirsiniz.)
  • Sağlık Raporu (Aile Hekiminizden edinebilirsiniz.)
  • Adli Sicil Kaydı (E-devlet üzerinden temin edebilirsiniz.)
  • Kan Grubu Kartı
  • Evlilik Cüzdan Fotokopisi (Evli bayanlar, soyadı değişikliği olanlar)

Bu evrakları eksiksiz bir şekilde edinip kursa verdiğiniz zaman kaydınız başarı ile tamamlanır.

surucu-kursu

Sürücü Kursu Fiyatları 2023 Nedir?  İşte Araba Ehliyet Fiyatları

Sürücü kursu fiyatları; ilden ile, ilçeden ilçeye, kurumdan kuruma değişir. Kurs fiyatları ayrıca verilen ehliyet tipine, yani ehliyet sınıfına göre değişir. Hangi tip araçların kullanılacağını gösteren ehliyet sınıfları fiyatlar üzerinde temel belirleyicidir. Kullanılan araç tipine göre özellikle kurs fiyatları değişmektedir.

Ehliyet sınıfları şu şekildedir:

  • M: Motorlu Bisiklet
  • A1: 125 cc’ye Kadar Motosiklet
  • A2: 35 kw’yi Geçmeyen Motosiklet
  • A: 35 kw’yi Geçen Motosiklet
  • B1: 4 Tekerli Motosiklet
  • B: Otomobil ve Kamyonet
  • BE: Römorklu Otomobil ve Kamyonet
  • C1: 7500 kg’a Kadar Kamyon ve Çekici
  • C1E: 12000 KG’A Kadar Kamyon ve Çekici
  • C: Kamyon ve Çekici
  • CE: Römorklu Kamyon ve Çekici
  • D1: Minibüs
  • D1E: Römorklu Minibüs
  • D: Minibüs ve Otobüs
  • DE: Römorklu Minibüs ve Otobüs
  • F: Lastik Tekerlekli Traktör
  • G: İş Makinesi

Her ehliyet tipinin kendine göre birtakım şartları bulunmaktadır. Sürücü kursu için başvurmadan önce bu şartlara da bakmalısınız.

B Ehliyet Fiyatları 2023 Nedir? D Sınıfı Ehliyet Fiyatları 2023

Ehliyet kurs fiyatları ve hatta sınav harç ücretleri her yıl olduğu gibi 2023 yılında da güncellenmiştir.

  • B Sınıfı Ehliyet Fiyatları

Harç Ücreti: 2.489,90 TL

Değerli Kağıt Bedeli: 624 TL

Vakıf Payı: 145 TL

Toplam: 3.258,9 TL

  • B1, C Sınıfları, D Sınıfları, G ve M Sınıfı Ehliyet Fiyatları

Harç Ücreti: 4.154,70 TL

Değerli Kağıt Bedeli: 624 TL

Vakıf Payı: 145 TL

Toplam: 4.923,70 TL

Bu fiyatların yıldan yıla değiştiğini hatırlatmakta fayda var. Ayrıca bu fiyatların dışında ehliyet sahibi olmak için devlete ödenen tek seferlik bir ücret bulunmaktadır. Bu ücret de her yıl değişmektedir.

surucu-kursu

E Sınıfı Ehliyet Fiyatları

Bahsedilen E sınıfı ehliyet, çoğu zaman kamyon kullanmak için alınması gereken ehliyet sınıfıdır. E sınıfı ehliyet sahibi olan vatandaşlar; kamyon, otobüs, kamyonet veya otomobil kullanabilirler.

Bu kişiler, öncelikle 24 yaşını doldurmuş olmalıdır. Fakat öncelikle E sınıfında yer alan araçları kullanmak için C ve D ehliyetlerinin alınması lazımdır. E sınıfı ehliyet almak için öncelikle 4.948 TL ödeme yapılmalısınız.

B’den C Sınıfı Ehliyet Fiyatları

C sınıfı ehliyet, kamyon ve çekici kullanan kişilere verilen ehliyet tipidir. C sınıfı ehliyet sahibi olmak isteyen kursiyerin en az 21 Yaşını doldurması, B veya D sınıfı sürücü belgesine sahip olması gerekir.

Yani B sınıfı ehliyetiniz olmadan C sınıfı ehliyete başvuru yapamıyorsunuz. B sınıfı ehliyetten C sınıfı ehliyete geçişlerde kurs ücreti 6000 TL, direksiyon sınav ücreti 295 TL, vergi ise 4.927 TL ‘dir. Ehliyetiniz olduğu için yazılı sınava girmek zorunda olmazsınız.

Uygun Sürücü Kursu Nasıl Seçilir? En Yakın Sürücü Kursu Yeterli Bir Kriter mi?

Sürücü kursu seçerken nelere dikkat etmek gerekir sorusu herkesin aklına gelir. Başta fiyat, kursun kalitesi, kursta kullanılan araçların modeli veya kalitesi önemlidir. İyi bir eğitmenden iyi bir araç kullanma becerisi edinme ve bunu yaparken de en uygun fiyatı ödemeniz gerekir. Bunun yanında bazı önemli kriterler daha vardır.

Sürücü kursu tercihinde; kursun başarı oranı, direksiyon eğitiminin kaç saat sürdüğü, eğitim görülen araçlar ve eğitim şekli, direksiyon eğitimlerinin planlanması, teorik ve direksiyon sınavdan kalınırsa ödenmesi gereken ücret, dosya ücretinin olup olmadığı ve simülatör kullanılıp kullanılmadığı gibi kriterler aranmalıdır.

surucu-kursu

Ehliyet kurslarının size yakın olması sizin işinizi kolaylaştıracaktır. Türkiye’nin tüm il veya ilçelerinde ehliyet kursları bulunmaktadır. Bulunduğunuz il veya ilçede size en yakın ehliyet kursuna uğrayıp ve bilgi alabilirsiniz.

Ancak unutmayın, kursun size yakın olması yeterli bir kriter değildir. Bundan daha öncelikli kriterler olmaktadır. Size yakın olsa da otomobil sürücüsü eğitimi kalitesi düşükse, pahalıysa veya araçları pek iyi değilse tercih etmeyin.

Sürücü Kursu İş İlanları

Güncel sürücü kursu iş ilanları pek çok kullanıcı tarafından aratılmaktadır. Sürücü eğitmeni olmak isteyen kişiler ehliyet kurslarına iş başvurusu yapmaktadır. Sürücü eğitmeni olmak için gerekli şartları sağlamak gerekmektedir. Ayrıca her kurumun kendine özgü şartları da bulunmaktadır. Her kurum iyi ve donanımlı, işinde uzman bir sürücü eğitmeni ile çalışmak istemektedir.

Sürücü kursu iş ilanları internet ortamında oldukça yaygındır. Başta Facebook olmak üzere birçok internet sitesi üzerinden sürücü kursu iş ilanlarına ulaşabilirsiniz.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sürücü Kursu Kayıt İşlemlerinde Gerekli Evraklar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Hedera Güncel ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!