Panik atak belirtileri, DSM-5 tarafından belirlenen bir dizi davranışlar, dürtüleri içerir. Uzmanlar var olan belirtilerden hareketle kişiye tanı koymaktadır. Ancak toplum yaygın görülen bir durum olmasından ötürü ‘Panik atak mıyım, nasıl anlarım?’ araştırması da fazlasıyla yapılmaktadır. Bu aşamada belirtilere göz atmak gerekir.
Yalnız bireysel olarak belirtilere bakarak yorum yapmak oldukça yanlıştır. Çünkü panik atak belirtileri nelerdir başlığı altında göreceğiniz semptomlar aynı zamanda başka hastalıklarla da ortak olabilir. Örneğin en çok yaygın kaygı bozukluğu ile panik atak karıştırılır. Sadece uzman tarafından bu iki psikolojik rahatsızlık arasındaki fark ayırt edilebilir.
Bu Yazıda Neler Var?
- Panik Atak Nedir?
- Sessiz Panik Atak Var mı?
- Bilinen Panik Atak Belirtileri Neler?
- Gece Panik Atak Belirtileri Gündüzden Farklı mı?
- Anksiyete ve Panik Atak Belirtileri Aynı mı?
- Panik Atak Neden Olur?
- Panik Atak Nasıl Geçer? Panik Atak Tedavisi
- Panik Atak Yaşayanların Yorumları Nasıl?
- Panik Atak Hakkında Sık Sorulan Sorular
- 1 – Panik Atak Olduğumu Nasıl Anlarım?
- 2 – Panik Atak Geçiren Biri Nasıl Davranır?
- 3 – Panik Atağı Ne Rahatlatır?
- 4 – Panik Atak Ne Zaman Tehlikeli Olur?
Panik Atak Nedir?
Panik atak, psikolojik rahatsızlıklar arasında yer almaktadır. DSM-5 üzerinde adlandırılan bu rahatsızlık Kaygı Bozuklukları arasında bulunur. Bazı belirtiler ile kendisini gösteren bu rahatsızlık belirli bir süre boyunca görülmesi gerekir. Belirli süre zarfında görülüp birden fazla belirtiye de sahip olursa uzman tarafından tanı koyulmaktadır.
Tanı koyulması için genellikle önce danışanın yani gelen kişinin hikayesi dinlenir. Gözlemlediği belirtiler göz önünde bulundurulur. Panik atak belirtileri arasından en az 3-4 tanesinin eş zamanlı görülmesi şarttır. Aynı zamanda bu belirtiler en az 2-3 aylık süre diliminde görülmeli, varsa kişinin panik atak geçirmesi gerekir. Ancak bu şekilde tanı koyulacaktır.
Sessiz Panik Atak Var mı?
Sessiz panik atak olarak literatürde adlandırılan bir hastalık bulunmamaktadır. Aksine panik atak genellikle kendisini belli edecek şekilde gösterir. Kişi var olan bu durum karşısında atağın geldiğini fark eder. Fark edilmeyen panik atak yaşantıları olmaz çünkü panik atak belirtileri oldukça net ve dışarıdan fark edilebilir düzeydedir.
Bilinen Panik Atak Belirtileri Neler?
Uzmanlar ve hastalar tarafından net olarak görülebilen panik atak belirtileri şu şekilde olmaktadır:
- Göğüste sıkışma ve daralma,
- El ve ayaklarda titreme ya da morarma,
- Yüz renginde değişme (solma ya da morluk)
- Nefes alıp vermede güçlük,
- Nefes darlığı çekme,
- Baş dönmesi,
- Mide bulantısı ya da kusma,
- Çevrenin değişiyor olduğu hissi,
- Kendine yabancılaşma,
- Kontrolün tamamen kaybolduğu hissi,
- Tuhaf ve oldukça korkmuş hissetme,
- Ölüm korkusu ya da ölecekmiş gibi olma,
- Çarpıntı ve kalpte hızlı artış.
Gece Panik Atak Belirtileri Gündüzden Farklı mı?
Gece ya da gündüz panik atak belirtileri birbirinden değişiklik göstermez. Zamana göre farklılaşan bir durum söz konusu değildir. Tam tersine bireyler genelde her zaman benzer ataklar geçirmektedir. Sadece ilk defa panik atak yaşayan bireylerin belirtileri daha hafif olabilmektedir. Zamanla tedavi edilmediği müddetçe belirtiler artış gösterebilir.
Anksiyete ve Panik Atak Belirtileri Aynı mı?
Anksiyete ve panik atak belirtileri benzerlik gösterir ama aynı değildir. Her iki hastalık da kaygı bozukluğundan kaynaklanır. Kontrol edilemez durumlar ve geleceğe dair düşüncelerden kaynaklanarak ortaya çıkar. Panik atakta genelde atak halinde gelen bir durum söz konusudur ve daha ağır görülür. Anksiyete atakları da vardır ancak bunlar daha çok her zaman görülebilir durumdadır. Anksiyete testi ya da panik atak testlerine göre fark edilebilir.
Panik Atak Neden Olur?
Panik atak nedenleri arasında farklı durumlar bulunmaktadır. Kişiye göre nedenleri değişiklik göstermekle birlikte var olan nedenler de kesin değildir. Üzerine kesin çalışmalar yapılmamakla birlikte net sebepten bahsetmek zordur. Genellikle panik atak nedenleri şunlardır:
- Travmatik olaylar yaşamak,
- Genetik aktarım,
- Kalıtımsal sebepler,
- Çevresel faktörler.
Panik Atak Nasıl Geçer? Panik Atak Tedavisi
Panik atak belirtileri fark edildikten sonra birkaç tedavi yöntemi mevcuttur. Tedaviler kişisel olarak saptanarak uygulanmalıdır. Her tedavi her birey için uygun olmayabilir.
Panik Atak Tedavileri | Uygulaması |
İlaç Tedavisi | Yaygın olarak panik atak belirtileri gören kişilere ilaç verilmektedir. İlaçların dozu ya da isimleri uzman tarafından belirlenir. |
Terapiler | Terapiler ile panik atak nedenleri belirlenir ve bu neden ortadan kaldırılmaya çalışılır. Kalıcı etkilerinden dolayı tercih edilmelidir. |
Egzersizler | Panik atak geldiğini hissettiğiniz anda ya da geldikten sonra rahatlatıcı olması amacıyla öğretilen egzersizlerdir. |
Panik Atak Yaşayanların Yorumları Nasıl?
Panik atak yaşayanların yorumları genelde ortak bir çizgiye sahiptir. Kişiler ortak panik atak belirtileri yaşadığı için bu durumlar farklılaşmamaktadır. Keza bu bireylerin tedavi yöntemleri de benzerlik gösterir. Yorumlarda ilaç tedavisi görenlerin sayısı oldukça fazladır.
Panik Atak Hakkında Sık Sorulan Sorular
Panik atak belirtileri hakkında sık sorulan sorular mevcuttur. En sık merak edilen başlıklar ve cevapları ise şu şekildedir:
1 – Panik Atak Olduğumu Nasıl Anlarım?
Panik atak belirtileri incelenerek yaşadığınız zaman zarfı, sıklık durumuna göre tahminde bulunabilirsiniz. Ancak panik atak olup olmadığınızı en iyi psikiyatriste görünerek öğrenebilirsiniz. Uzman yapacağı incelemeler sonucunda kesin tanı koyacaktır.
2 – Panik Atak Geçiren Biri Nasıl Davranır?
Panik atak geçiren bir birey genelde fenalaşmış bir görüntüye sahiptir. Kalp çarpıntılarının görünmesi ya da ölecekmiş hissinden ötürü ayakta duramaz. Kimi durumlarda bulantıdan dolayı kusmalar da yaşanabilir. Ayakta durmakta zorluk çeken birey baygınlık geçirebildiği gibi ilerlemişse eğer kendisine zarar verme olasılığı da vardır.
3 – Panik Atağı Ne Rahatlatır?
Kaygı bozukluğu olmasından dolayı en temel sebebi geleceğe odaklanmaktır. Panik atak belirtileri gösteren bir birey atak yaşadığı zaman şimdiki zamana odaklanmalıdır. Gelecek ya da geçmiş değil, çevresini ve kendisini anlayabilecek davranışlarda bulunmalıdır. Böylece düşünceleri durgunlaşacak ve sakinleşecektir.
4 – Panik Atak Ne Zaman Tehlikeli Olur?
Kişinin çevresi ya da kendisine zarar verme olasılığı düşükte olsa bulunur. Herkeste olmamakla birlikte çok ciddi vakalarda ortaya çıkabilmektedir. İntihar düşüncelerinin eşlik ettiği panik ataklar artık tehlikeli boyuta ulaşır ve mutlaka tedavi edilmesi gerekir.