Özel güvenlik kursu eğitimi alan adaylar birçok iş yerinde istihdam edilme şansı yakalamaktadır. Kursun içerisinde yer alan eğitimler sayesinde gereken donanım elde edilmektedir. Ancak her kurs bünyesinde eğitim süreci farklılık gösterebilmektedir. Bu sebeple bu yönde meslek edinmek isteyen kişiler tercihlerini ona göre yapmalıdır.
Son zamanlarda meslek edinmek isteyen birçok vatandaş iş sahasındaki azalma nedeniyle güvenlik görevlisi olma yolunda ilerlemektedir. Ayrıca özel güvenlik görevlisi personeli ihtiyacı da yeni açılan kurumlar nedeniyle artmıştır. Bunun için silahlı ve silahsız çalışabilecek güvenlik personeli arayışları olmaktadır. İstenilen düzeyde sertifika almak özel güvenlik kursu sayesinde kolaylaşmıştır.
Bu Yazıda Neler Var?
- Özel Güvenlik Kursu Aracılığı ile Nasıl Güvenlik Sertifikası Sahibi Olunur?
- Özel Güvenlik Kursu Arayanların Dikkat Etmesi Gerekenler!
- 1 – Özel Güvenlik Kursu ile Verilen Eğitim Süreci Tam ve Usulüne Uygun Yapılmalıdır!
- 2 – Eğitim Ücreti Dışında Herhangi Bir Ücret Talep Edilmemelidir!
- 3 – Adaylarına Çeşitli ve En İyi İş İmkanlarını Sunmalıdır!
- 4 – Silahsız Güvenlik Eğitimi Vermelidir!
- 5 – Silahlı Güvenlik Eğitimi Vermelidir!
- Konu Hakkında Sık Sorulan Sorular
- 1 – Özel Güvenlik Eğitim Sertifikası Nedir?
- 2 – Özel Güvenlik Sertifikası ve Kimlik Kartları Nereden Alınır?
- 3 – Özel Güvenlik Eğitimi Programı İçeriği Nedir?
- 4 – Ankara Silahlı Güvenlik Kursu Fiyatları Ne Kadardır?
- 5 – Sertifika Alındıktan Sonra Ne Yapılmalıdır?
- 6 – Silahsızdan Silahlıya Geçme Eğitimi Nasıl Verilir?
Özel Güvenlik Kursu Aracılığı ile Nasıl Güvenlik Sertifikası Sahibi Olunur?
Güvenlik görevlisi konumundaki kişiler bina ve tesislerde teknik ve fiziki imkanları kullanarak görev yapmaktadır. Ayrıca hukuk kuralları çerçevesinde huzuru sağlamakla birlikte can ve mal güvenliğinin korunması için görevlidir. Birçok alanda güvenlik görevlisine ihtiyaç duyulmaktadır. Bu sebeple başta İŞKUR olmakla birlikte pek çok özel güvenlik kursu da bu yönde eğitim ve yönlendirme sağlamaktadır.
Özel güvenlik görevlisi olmak için;
- Özel güvenlik kursu eğitiminde yapılan sınavlarda başarılı olunmalıdır. Ayrıca silahlı özel güvenlik veya silahsız özel güvenlik sertifikası almaya hak kazanılmalıdır.
- Silahlı – silahsız olarak sertifika almaya hak kazanmış kişiler Emniyet Genel Müdürlüğü ÖGG sınavına girmelidir.
- ÖGG sınavı sonrası yeterli puan alınmadığı takdirde harç yatırılarak tekrar sınava girilmelidir.
- Senede 6 defa sınav yapılmaktadır.
Özel Güvenlik Kursu Arayanların Dikkat Etmesi Gerekenler!
Güvenlik görevlisi kişileri, kurumları ve değer varlıklarını korumakla görevlidir. Bu sebeple halkla ilişkiler, hukuk, iletişim ve güvenlik gibi konularda eğitim almalıdır. Silahlı silahsız güvenlik sertifikası alacak kişiler, özel güvenlik kursu aracılığı ile eğitim görmektedir. Eğitim sonucu istenen başarı elde edilir ise istediği sertifikayı alarak güvenlik görevlisi olmaya hak kazanırlar.
1 – Özel Güvenlik Kursu ile Verilen Eğitim Süreci Tam ve Usulüne Uygun Yapılmalıdır!
Silahlı veya silahsız güvenlik sertifikası almak için kanuna uygun bazı şartlar bulunmaktadır. Bu sebeple verilen eğitim tam ve eksiksiz olmalıdır. Ancak iki türlü eğitim süreci için ele alınan şartlar birbirinden farklıdır. Özel güvenlik kursu içerisinde verilecek olan eğitim için gerekenler şöyledir;
SİLAHLI GÜVENLİK İÇİN ŞARTLAR; | SİLAHSIZ GÜVENLİK İÇİN ŞARTLAR; |
T.C vatandaşı olunmalıdır. | T.C vatandaşı olunmalıdır. |
En az lise mezunu olunmalıdır. | En az ilköğretim mezunu olunmalıdır. |
Adayın vücut sağlığı yerinde olmalıdır. | 18 yaşını doldurmuş fakat 19 yaşından gün alınmış olmalıdır. |
21 yaşını doldurmuş fakat 22’den gün almış olmalıdır. | Mesleği en iyi şekilde icra etmesi için engeli bulunmamalıdır. |
Akıl sağlığı yerinde olmalıdır. | Sicil almaya uygun olmalıdır. |
Sicil almaya uygun olmalıdır. | Kamu haklarından mahrum olmamalıdır. |
Mesleğini yapmasına engel bir durumu bulunmamalıdır. | Vücut sağlığı yerinde olmalıdır. |
Kamu haklarından mahrum olmamalıdır. | Akıl sağlığı yerinde olmalıdır. |
Herhangi bir suç sonucu 1 yıldan fazla hapis cezası almamış olmalıdır. | Herhangi bir suç nedeniyle 6 aydan fazla hapis cezası almamış olmalıdır. |
Bu sertifikaya sahip olmak isteyen kişiler Devlet hastanesinden silahlı özel güvenlik görevlisi olabileceğine dair sağlık raporu almalıdır. | Devlet hastanesinden silahsız güvenlik görevlisi olabileceğine dair sağlık raporu almalıdır. |
2 – Eğitim Ücreti Dışında Herhangi Bir Ücret Talep Edilmemelidir!
Güvenlik kursları fiyatları bulunduğu ile ve kursa göre çeşitlilik göstermektedir. Ayrıca serbest piyasa ekonomi koşulları fiyatlar üzerinde büyük etkiye sahiptir. Özellikle bazı illerde çok miktarda özel güvenlik kursu bulunmaktadır. Bu sebeple belirlediği fiyatlar daha ekonomiktir. Aynı şekilde illerde az miktarda kurs olması seçeneklerin sınırlı olması demektir. Bu da fiyatlarının pahalı olabileceğinin göstergesidir.
Örneğin Ankara ilinde yer alan kurslar il genelinde çeşitli olması sebebiyle değişiklik göstermektedir. Ankara Özel Güvenlik kursları fiyatları yoğunluk ve kapasite özellikleriyle adaylara farklı olanaklar sunmaktadır. Kurs ile görüşüldüğü takdirde uygun seçeneklerde taksit kolaylığı sağlanmaktadır. Böylelikle ödeme aşamasında sıkıntı da yaşanmamaktadır.
3 – Adaylarına Çeşitli ve En İyi İş İmkanlarını Sunmalıdır!
Özel güvenlik kursu bünyesinde girilecek sınavlarda gerekli başarı yüzdesini elde etmek önemlidir. Bu nedenle başarı oranları dikkate alınmalıdır. Ayrıca adaya istihdam sağlayacağı olanakları çeşitli ve yeterli düzeyde olmalıdır. Aday bu kurstan aldığı sertifika ile istediği iş sektörü binasında güvenlik görevlisi olarak çalışabilmelidir.
4 – Silahsız Güvenlik Eğitimi Vermelidir!
İstanbul, İzmir, Ankara güvenlik kursları gibi illere bağlı kurslarda silahsız güvenlik eğitimi kayıtları alınmaktadır. Kurs ücreti ödemelerinde taksit kolaylığı sağlayan birçok kurs bulunmaktadır. Aynı fiyatlandırma özelliğini silahsız güvenlik eğitimi sertifikası alırken de uygulatmanız mümkündür. Özel güvenlik kursu silahsız güvenlik eğitimi içerisinde;
- Özel Güvenlik Hakları ve Kişi Hakları eğitimi,
- Güvenlik Tedbirleri eğitimi,
- Güvenlik Sistem ve Cihazları eğitimi,
- Genel Kollukla İlişkiler eğitimi,
- Temel İlkyardım eğitimi,
- Yangın Güvenliği eğitimi ve Tabii Felaketlerde Müdahale eğitimi
- Etkili İletişim eğitimi,
- Kalabalık Yönetimi eğitimi,
- Kişi Koruma eğitimi,
- Uyuşturucu Madde Bilgisi eğitimi verilmelidir.
5 – Silahlı Güvenlik Eğitimi Vermelidir!
Özel kurs bünyesinde verilen eğitim ile silahlı özel güvenlik sertifikası alınmaktadır. Kursa kayıt yaptırmak için Lise mezunu olmak, 21 yaşını doldurmuş olmak, sabıkasız ve sağlık problemine sahip olmamak yeterlidir. Ayrıca kurs süresince alınması gereken dersler şöyledir;
- Özel Güvenlik Hakları ve Kişi Hakları eğitimi,
- Güvenlik Tedbirleri eğitimi,
- Güvenlik Sistem ve Cihazları eğitimi,
- Genel Kollukla İlişkiler eğitimi,
- Temel İlkyardım eğitimi,
- Yangın Güvenliği eğitimi ve Tabii Felaketlerde Müdahale eğitimi
- Etkili İletişim eğitimi,
- Kalabalık Yönetimi eğitimi,
- Kişi Koruma eğitimi,
- Uyuşturucu Madde Bilgisi eğitimi
- Silah Bilgisi ve Atış Dersleri eğitimi verilmelidir.
Konu Hakkında Sık Sorulan Sorular
Bu işte çalışmak isteyen adayların araştırdığı ve merak ettiği bir takım sorular bulunmaktadır. Özellikle fiyat üzerinde araştırmalar yapılmakla beraber, sertifika almaya yönelik sorular da sorulmaktadır. Güvenlik sektöründe iş edinmek isteyen adayların araştırdığı bir takım sorular şöyledir;
1 – Özel Güvenlik Eğitim Sertifikası Nedir?
Özel güvenlik temel eğitimi sonrasında yazılı ve uygulamalı sınavlar yapılmaktadır. Bu sınavlarda başarılı olanlara Özel Güvenlik Sertifikası düzenlenmektedir. Bu sertifika Valilikler tarafından onaylanmaktadır. Ardından adaya teslim edilmektedir. Bu sertifikalar 5 yıl süreyle geçerlidir.
2 – Özel Güvenlik Sertifikası ve Kimlik Kartları Nereden Alınır?
Bu işlem Valilikler tarafından yürütülmektedir. İkamet edilen ile bağlı, İl Emniyet Müdürlüğü Özel Güvenlik Şube Müdürlüğü’ne müracaat edilmelidir. Böylelikle özel güvenlik eğitim sertifikası ve özel güvenlik görevlisi kimlik kartı temin edilmektedir.
3 – Özel Güvenlik Eğitimi Programı İçeriği Nedir?
Bu eğitimi esas alan kanunun 33. Maddesi gereğince özel güvenlik eğitimine tabi olan adaylar 120 saatlik eğitimden geçmektedir. Özel güvenlik kursu eğitimi günlük 8 saat olmalıdır. Ayrıca haftada 48 saatten fazla olmamalıdır. Bir ders 40 dakikadır. Her 40 dakikalık dersten sonra en az 10 dakika ara verilmektedir.
4 – Ankara Silahlı Güvenlik Kursu Fiyatları Ne Kadardır?
Her İl ve İlçenin özel güvelik kursu ücretleri bulunduğu şehre, eğitim kurumuna ve şartlarına göre değişmektedir. Örneğin ANFA güvenlik kurs ücreti fiyat bilgisi almak için telefondan veya internet üzerinden iletişime geçilmelidir. Ekonomiye bağlı fiyat güncellemeleri yapıldığından “şu fiyat aralığındadır” demek mümkün değildir. Silahlı, silahsız eğitimlerde özel güvenlik kursu ücreti ile birlikte eklenen maliyetler şunlardır;
- Kurs ücreti,
- Poligon ücreti,
- Sınav ücreti,
- Kimlik harcı,
- Sağlık raporu,
- ÖGG kimlik müracaat dosya hazırlığı,
- Ayrıca ÖGG kimlik kartı ücretidir.
5 – Sertifika Alındıktan Sonra Ne Yapılmalıdır?
Alınan özel güvenlik kursu eğitimi başarı ile tamamlandıktan sonra ilk yapılması gereken dosya hazırlamaktır. Öncelikle Emniyet Genel Müdürlüğü sitesinden özel güvenlik randevusu alınmalıdır. Randevu dolu ise birkaç gün denenmelidir. Hazırlanması gereken evrak listesi Emniyet Genel Müdürlüğü sitesinde randevu alındığı sırada görüntülenmektedir.
Özel Güvenlik Şubesine müracaat sırasında şu belgeler istenmektedir;
- Dilekçe,
- Sertifikanın aslı ve fotokopisi,
- Sabıka belgesi,
- Nüfus cüzdan fotokopisi,
- Güvenlik soruşturma ve arşiv araştırma formu,
- Sağlık raporu fotokopisi,
- En son mezun olunan okul diploması aslı ve fotokopisi,
- Özel güvenlik harcı makbuzu,
- Halk Bankası’na yatırılan harç dekontu,
- Ayrıca 3 adet biyometrik fotoğraf.
6 – Silahsızdan Silahlıya Geçme Eğitimi Nasıl Verilir?
Öncesinde silahsız özel kimlik kartı sahibi olan kişiler eksik eğitimleri tamamlayarak kimliklerini silahlıya çevirebilmektedir. Bunun için öncelikle aday 21 yaşını doldurmuş olmalıdır. Silahsızdan silahlıya geçiş genel olarak 20 saatlik bir eğitimi kapsamaktadır. 20 saatten 5’i poligonda uygulama atışı yaparak geçmektedir. Geri kalan 15 saat ise teorik bilgilerden oluşmaktadır.
20 saat verilen eğitim yaklaşık olarak 3 güne denk düşmektedir. Silahlıya geçiş sınavında 25 sorudan oluşan yazılı sınava girilmektedir. Soruların her biri 2’şer puandır. Ardından tabanca atış sınavına girilmektedir. Burada ise 5 mermi hakkı verilmektedir. Ayrıca her isabetli atış 10 puan değerindedir. Bu iki sınav ortalamasından en az 60 puan alınmalıdır.