Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) indirimi kimleri, hangi meslekleri kapsıyor?
Bu Yazıda Neler Var?
Ticari aracını yenileyenlerden ÖTV alınmayacak
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın açıklamasına göre, ticari araçlarını yenilemek isteyen esnaf ÖTV ödemeyecek. Peki kimler bu indirimden faydalanma hakkına sahip?
Açıklamaya göre öncelikle; taksi, dolmuş, minibüs, midibüs, otobüs, çekici işletmeciliği, kamyon, vb. kullanan esnaf faydalanabiliyor
ÖTV indirimine ilişkin detaylar nedir, hangi araçlar kapsama giriyor?
Alınan bilgiye göre;
- Şehir içi taksi, dolmuş, servis, minibüs, midibüs ve otobüs taşımacılığı faaliyeti yapan araçlar. Ancak araç kiralama firmaları ile özel yolcu transferi yapanlar kapsam dışında kalacak.
- Yarış arabaları, arazi taşıtları, ATV olarak adlandırılan üç veya dört tekerlekli taşıtlar, motorlu karavanlar ile motor silindir hacmi 1600 cm3’ü geçen binek otomobilleri hariç
- Uygulamanın yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla, trafik tescil kuruluşlarınca ticari yolcu veya yük taşımacılığında kullanılmak üzere kayıt ve tescil edilmiş her bir taşıt bakımından, aynı cins bir taşıtın ilk iktisabında yararlanılır.
- Yenilemeye konu edilen taşıtın, istisnadan yararlanılan tarihten itibaren iki tam yıl içerisinde satılması, devredilmesi veya sair suretle işletme kayıtlarından çıkarılması şarttır. Bu şartın ihlali halinde, yeni taşıta ilişkin zamanında tahakkuk olmayan vergiler, alıcıdan vergi cezası ve gecikme faizi ile birlikte alınır.
ÖTV indirimli aracın satışı nasıl olur?
Genelge ile ÖTV indirimli alınan aracın 3 yıl boyunca satışı yasak olması mümkün.
Yine alınan aracın, ilk iktisap tarihinden itibaren üç tam yıl geçmeden veraset yoluyla intikaller hariç, devri halinde ilk iktisabındaki matrah esas alınarak özel tüketim vergisi alınacak.
ÖTV indirimi için hangi belgeler gerekli?
ÖTV indiriminden faydalanmak isteyenlerin, sahip oldukları araçlarla fiilen yolcu veya yük taşımacılığı yaptıklarını belgelendirmeleri gerekiyor
Yolcu taşımacılığı yapanlarda şu şart var. Genelgenin yayınlandığı tarih itibariyle, tahditli ticari plaka alınmış olmalı ve trafik tescil kuruluşlarınca tescil edilmiş olmalıdır.
Şehir içi yolcu taşımacılığı faaliyetini;
- Sahibi olduğu araçla icra edenlerden,
- İlgili belediyenin düzenlediği Ticari Plaka Tahsis Belgesi ve/veya Özel İzin Belgesi. Ya da bu belgelere sahip olunduğuna ilişkin alınan resmi yazı.
- Araç Tescil Belgesi (Ruhsat),
- Oda Sicil Kayıt Belgesi/Sicil Tasdiknamesi,
- Bağlı bulunulan vergi dairesinden alınan, faaliyet türünü de gösteren Mükellefiyet Belgesi
- Maliki oldukları dolmuş, minibüs, midibüs veya otobüsle icra edenlerden (servis taşımacılığı dâhil),
- İlgili belediyenin düzenlediği şu belgeler gereklidir. Ticari Plaka Tahsis Belgesi ve-veya Özel İzin Belgesi ya da ilgili belediyeden alınan yazı,
- Güzergah İzin Belgesi,
- Araç Tescil Belgesi (Ruhsat),
- Oda Sicil Kayıt Belgesi/Sicil Tasdiknamesi,
- Bağlı bulunulan vergi dairesinden alınan, faaliyet türünü de gösteren mükellefiyet belgesi