Otomatik vites araba uzun süre araç kullananların ilk tercihleri arasında yer almaktadır. Özellikle yeni araba kullanmayı öğrenen kişilerin en çok takıldığı noktalardan biri vitestir. Araç kullanırken vites değişikliği yapmak yeni öğrenenler için oldukça kafa karıştırıcı olabilmektedir.
Manuel vites, otomatik vites ve yarı otomatik vites araba çeşitleri insanların hayatını kolaylaştırmıştır. Uzun süre trafikte vakit geçiren ve trafik yoğunluğunda bir de araba vitesi ile yorulmak istemeyen kişilerin tercihi elbette ki otomatik araçlar olmaktadır.
Bu Yazıda Neler Var?
- Otomatik Vites Araba Nasıl Çalışır?
- Otomatik Vites Araba Nasıl Çalıştırılır?
- Otomatik Vites ve Manuel Vites Arabaların Farkları Nelerdir?
- Merak Edilen Sorular
- 1 – Otomatik Araba Park Edildikten Sonra Ne Yapılmalıdır?
- 2 – Otomatik Araba Kullanırken Nelere Dikkat Etmeli?
- 3 – Otomatik Vites D Ne Anlama Gelir?
- 4 – Önce El Freni mi Kontak mı?
Otomatik Vites Araba Nasıl Çalışır?
Sürücülere oldukça konforlu bir sürüş deneyimi yaşatan otomatik vites araba son dönemde oldukça yaygın ve popülerdir. Burada unutulmaması gereken en önemli konu ise aracınızın rutin bakımlarınızı yaptırmaktır. Unutmayın ki herhangi olumsuz bir durumla karşılaşmamak için aracınızın muayenesini yapmalısınız.
Otomobillerde yer alan vitesler arabaların en önemli aksamlarıdır. Aracın hız ve çekiş gücünü ayarlama konusunda yardımcı olur. Otomatik vites araba sürücünün herhangi bir işlem yapmadan arabanın kendi vitesini kendi atması durumudur. Bu arabalarda aracın hızına ve çekiş gücüne göre ileri ve geri vites yapar.
Otomatik vites araçlarda vites değişimi o kadar hızlı olur ki siz aracı kullanırken bu değişimi fark etmezsiniz. Bu durum aracın devrinde kullanılmasına yardımcı olur ve vites kaynaklı sorunları en aza indirir. Otomatik vites araçlarda debriyaj pedalı bulunmaz. Sadece fren ve gaz pedalı bulunmaktadır.
Normalde manuel kullanan kişilerin bile kısa zamanda alışacağı otomatik vites sürücülere oldukça kolay bir deneyim yaşatır. Yola odaklanma konusunda ise sürücülere büyük avantajlar sağlamaktadır.
Otomatik Vites Araba Nasıl Çalıştırılır?
Otomatik araba modelleri kullanım kolaylığı zaman içerisinde alışkanlık yapıyor ve bu avantajlardan yararlanmak istiyorsunuz. Peki otomatik vites araç nasıl çalıştırılır? Öncelikle seyahate çıkmadan önce belli başlı hazırlıkların tamamlanması gerekmektedir.
- İlk olarak birçok otomatik vites araba frene basmadan marş almazlar. Bu nedenle ilk olarak frene basmalı ve aracın marş almasını sağlamalısınız.
- Fren pedalı solda, gaz pedalı ise sağ tarafta yer almaktadır. Ayağınızı öncelikle fren pedalına basıp anahtarı yerleştirmeli veya saat yönünde çevirmelisiniz. Bazı araçlarda araba anahtarı düğmeli bazılarında ise çevirmelidir.
- Ayağınız frende bir şekilde anahtarı çevirdiğinizde arabanın motorunun çalıştığını göreceksiniz. Birçok durumda insanlar otomatik vites araba hangi viteste çalışır sorusunu da merak etmektedirler.
- Vitesiniz P veya N kademeleri dışında yer aldığında çalışmaz ve kalkış sağlanmaz.
- Aracınızı ilk çalıştırdığınızda P konumuna almalısınız. Daha sonra arabayı hareket ettirmek için ise vitesi P konumundan D konumuna almalısınız. Sonrasında ise el frenini indirmelisiniz.
- Vitesi D konumuna alıp el frenini indirdiğinizde ayağınızı yavaş yavaş frenden çekin. Arabanın yavaşça öne doğru hareket ettiğini göreceksiniz. Daha sonrası ise tamamen trafikteki kontrolünüz ile alakalıdır. Her zaman aracı en dikkatli şekilde kullanmalısınız
- Otomatik vites araba geri gitmek için önce fren yardımı ile durun. Daha sonrasında vitesi R ye getirip geri gitmek için hazır olabilirsiniz.
Otomatik Vites ve Manuel Vites Arabaların Farkları Nelerdir?
Otomobil kullanıcılarının en çok tartışma konularından biri otomatik mi yoksa manuel araba mı konusudur. Kimi sürücüler ve araba tutkunları manuel viteste daha iyi araba kullandıklarını hissettiklerini söylerler. Bazı sürücüler ise manuel vitesin şehir içi kullanımda yorucu olduğunu savunmaktadırlar. Bu noktada kullanıcılar ikiye bölünmüştür.
Otomatik ve Manuel Vites Araba Arasındaki Farklar Nelerdir | |
Manuel Vites | Otomatik vites |
Manuel araçta sürücü vitesi kendisi ayarlar | Otomatik vites araba da araç vitesi kendi ayarlar. |
Temel ve en büyük avantajları düşük yakıt tüketimidir. | Manuel araçlara göre yakıt performansları biraz daha fazla olabilmektedir. |
Araç alıp satarken manuel araçlar daha avantajlı ve daha ucuz olabilmektedirler. | Otomatik araçlar daha pahalıdır. En ucuz otomatik vites araba çeşitleri de elbette bulunmaktadır. |
Arıza durumunda manuel araçlar daha kolay ve ucuz tamir edilebilir. | Genellikle otomatik araç aksamları elektronik olduğu için arıza durumunda tamiri daha maliyetli olabilmektedir. |
Şehir içi kullanımda özellikle trafik yoğun olduğunda daha yorucu olabilmektedir. | Şehir içi kullanımda daha rahat bir sürüş deneyimi sunar. Yorulmanızı engeller. |
Sürüş esnasında konsantrasyon sorunu yaşayabilirsiniz. | Vites değiştirme gibi bir zorunluluğunuz olmadığı için yola daha çok konsantre olursunuz. |
Merak Edilen Sorular
Otomatik araba özellikle kadınlar tarafından çok sık tercih edilmektedir. Bu araçları seçerken neye dikkat edilmelidir? 2. El otomatik vites bayan arabaları özellikleri nelerdir? Bu konu ile ilgili merak ettiğiniz her sorunun cevabını burada bulabilirsiniz.
1 – Otomatik Araba Park Edildikten Sonra Ne Yapılmalıdır?
Aracınızı park ettikten sonra vitesi N konumuna almalısınız. Aracın el frenini çekin ve aracınızı olduğu yerde sabitleyin. Kontak kapatın. Aracınız frende iken mutlaka vitesi P konumuna alın.
2 – Otomatik Araba Kullanırken Nelere Dikkat Etmeli?
Manuel araç kullananlar özellikle otomatik araba da bazı hatalara düşebilirler. İki ayağınızı kullanmayın ve elinizi sürekli vitese götürmekten kaçının. Işıklarda dururken vites değişikliği yapmayın. En önemlisi ise yokuş aşağı inerken vitesi boşa almayın.
3 – Otomatik Vites D Ne Anlama Gelir?
Aracı hareket ettireceğiniz zaman vitesi D konumuna getirmelisiniz. D sürüş modudur.
4 – Önce El Freni mi Kontak mı?
Öncelikle araba kontağı kapanır. El freni çekin. Manuel araç ise önce debriyaj bırakılır daha sonra fren bırakılmalıdır.