Tüm dünya Covid-19 pandemisinden sonra şimdi de maymun çiçeği hastalığı ile tetikte. Aslında bu hastalık günümüz dünyasının tanıdığı hastalıklardan biri. Daha önce genellikle Afrika kıtasında görülen bu hastalığa 2022 yılı itibariyle Avrupa kıtasında da rastlanmıştır. İlk etapta tedirginlik yaratmayan maymun çiçeği virüsü, yayılma hızı artınca dünya çapında bir tedirginliğe yol açmıştır.
Dilerseniz gelin maymun çiçeği hastalığı hakkında bilinen tüm detaylara yakın markajdan bakalım.
Bu Yazıda Neler Var?
- Maymun Çiçeği Hastalığı Nedir?
- 1 – Maymun Çiçeği Hastalığı Belirtileri Nelerdir?
- 2 – Maymun Çiçeği Hastalığı Bulaşıcı mı?
- 3 – Maymun Çiçeği Hastalığının Tedavisi Var mı?
- 4 – Maymun Çiçeği Hastalığı Hangi Ülkelerde Var?
- 5 – Maymun Çiçeği Görüntüsü Nasıl?
- 6 – Maymun Çiçeği Hastalığı Öldürür mü?
- 7 – Maymun Çiçeği Kaşınır mı?
Maymun Çiçeği Hastalığı Nedir?
Maymun çiçeği hastalığı, “monkeypox” adı verilen bir virüsün bulaşması sonucunda ortaya çıkar. Çiçek hastalığı ile aynı virüs ailesinden olan monkeypox, kemirgen kökenli ortaya çıkan bir virüstür. Hastalığın ilk olarak maymunlarda görüldüğü tarih ise 1958’dir. Bu tarih aynı zamanda virüsün de ilk tespit edildiği tarihtir. Dolayısıyla virüs de adını ilk olarak maymunda görülmesi sebebiyle almıştır.
1970 yılında ise maymun çiçeği ilk kez insan bedeninde görülmüştür. 1970 yılından itibaren genellikle Afrika kıtasında görülen bu virüs, Afrika kıtasını ziyaret eden diğer kıta vatandaşlarında da zaman zaman ortaya çıkmıştır. Fakat son birkaç sene içerisinde maymun çiçeğinin diğer bölgelerde de sık sık görülmeye başlanması ister istemez bir panik havası yaratmıştır.
Maymun çiçeği hastalığı nedir ve nasıl bulaşır sorularına dilerseniz yakın plandan bir göz atalım.
1 – Maymun Çiçeği Hastalığı Belirtileri Nelerdir?
Maymun çiçeği hastalığı, virüsü taşıyan bir hayvandan ya da insandan geçebilir. Pek çok hastalıkta olduğu gibi maymun çiçeğinde de virüsün bulaşmasından sonra bir kuluçka süreci bulunmaktadır. Bu süre genellikle ila 21 gün arasında değişiklik gösterebilir. Virüsün en fazla belirti gösterdiği süre ise genellikle bulaştan sonra ilk 6 ila 13 gün arasındadır.
Maymun çiçeği hastalığı bazı ayırt edici belirtilere de sahiptir. İşte, virüse yakalanan kişilerde sıkça görülen başlıca belirtiler:
- Lenf bezlerinde şişlik görülmesi
- Üşütme ve titreme hali
- Yüksek ateş durumu
- Kas ağrısı
- Baş ve sırt bölgesinde şiddetli ağrı
- Yorgunluk hissi
- Su çiçeğine benzer şekilde ciltte meydana gelen küçük kabarcıklar (en ayırt edici belirti budur)
Eğer yukarıdaki belirtiler gözlemlenmiş ise derhal en yakın hastaneye başvurulması gerekir. Maymun çiçeği hastalığı görselleri üzerinden siz de hastalıkta görülen kabarcıkların nasıl olduğunu anlayabilirsiniz.
Maymun çiçeği hastalığı öldürür mü gibi sorular da sıkça gündeme gelmektedir. Bu sorunun yanıtı da eğer gerekli tedavi uygulanmazsa hastalığın ölümcül olabileceği yönündedir. Virüsün Kongo’da çıkan varyantı yapılan son araştırmalara göre %10 ölüm riski taşıyabilmektedir. Ölüm riski çocuklarda yetişkinlere oranla daha yüksektir.
2 – Maymun Çiçeği Hastalığı Bulaşıcı mı?
Maymun çiçeği hastalığı nasıl bulaşır sorusuna kemirgen hayvanlar aracılığı ile demek doğru bir yanıt olacaktır. Yani virüsün ilk bulaşma evresinde taşıyıcı rol üstlenen canlılar fare ve sincap gibi kemirgen canlılar olmuştur. Fakat zamanla bu hastalık çeşitli hayvanlara da bulaşarak yaygın hale gelmiştir. Hastalığın insana bulaşması da vahşi hayvanlar aracılığı ile olmuştur.
Hastalığın damlacık yoluyla bulaştığı da bilinmektedir. Aynı zamanda hastalık sebebiyle vücutta meydana gelen kabarcıklara dokunmak da bulaş riskini önemli derecede arttırmaktadır. Virüsün bulaştığı kişiyle aynı kıyafetleri giymek ya da aynı çarşafları kullanmak da bulaş riskini tetiklemektedir.
3 – Maymun Çiçeği Hastalığının Tedavisi Var mı?
Maymun çiçeği hastalığı tedavisi için uzmanlar, son dönemlerde daha etkili yöntemler geliştirmeye çalışmaktadır. Çiçek hastalığında da kullanılan bazı ilaçlar maymun çiçeğinin tedavisi için de tercih edilmektedir. Özellikle de çiçek hastalığı aşısının maymun çiçeğini %85 oranında etkilediği düşünülmektedir. Bunun yanı sıra yüksek ateşi düşürmek adına bazı bilindik ilaçların kullanılması mümkündür. Fakat yine de maymun çiçeği için %100 etkili olan bir ilaç henüz keşfedilmemiştir.
4 – Maymun Çiçeği Hastalığı Hangi Ülkelerde Var?
Maymun çiçeği hastalığı Türkiye kapsamında henüz kesin bir şekilde görülmüş bir hastalık değildir. Fakat hastalığın hızındaki artış ister istemez bizleri de tedirgin etmektedir. Hastalık şu an itibariyle Afrika haricinde toplamda 11 ülkede görülmüştür. Bu ülkelerin de başında İngiltere, Portekiz ve İspanya gelmektedir. Aynı zamanda ABD’de de maymun çiçeği hızlı bir şekilde yayılmaya devam etmektedir.
İlk olarak Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nden görülen hastalık, 10 yıl gibi kısa bir sürede tüm Afrika’yı etkisi altına almıştır.
5 – Maymun Çiçeği Görüntüsü Nasıl?
Kendisinde bu rahatsızlık olduğundan şüphelenen kişiler net bir bilgi sahibi olmak amacı ile maymun çiçeği görüntüsü ile ilgili araştırmalar yapmaktadır. Maymun çiçeği misketten biraz küçük boyutta kabarcıklara sahiptir. Genellikle su çiçeğine benzediği için bu hastalıkla sıkça karıştırılır. Bu nedenle daha ayrıntılı ve net bir bigi sahibi olmak için birhekime görünmek en sağlıklısı olacaktır. Uzman hekim gerekli muayeneleri yaptıktan sonra da tanıyı koyacaktır.
6 – Maymun Çiçeği Hastalığı Öldürür mü?
Konu ile alakalı merak edilen bir diğer husus ise söz konusu hastalığın ölümcül olup olmadığıdır. Rahatsızlık genellikle hafif seyreder ve 1 hafta 10 gün içerisinde etkisini yitirir. Yine de hastalığın ölümle sonuçlanmayacağı anlamına gelmez. Hastalık bulaşıcıdır ve bulaşan vakaların yüzde 10’u ölümle sonuçlanmaktadır.
7 – Maymun Çiçeği Kaşınır mı?
Maymun çiçeği hastalığı belirtileri arasında kaşıntının olup olmadığı da merak edilmektedir. Hastalık ilk olarak kendini sırt ağrısı, baş ağrısı ve yüksek ateşle göstermektedir. Hastanın ateşi yükseldikten sonra kaşıntı kızarıklık ve şişlik gibi şikayetler de ortaya çıkmaktadır.
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da ve Instagram‘da takip etmeyi unutmayın!