Kadın hakları bilinçli bir şekilde her toplum tarafından bilinmelidir. Toplum içindeki kadının yeri ve önemi her zaman için ayrıdır.
Kadın toplumun en önemli parçasını oluşturan bir cinsiyettir. Kadının önemi ve yeri hem çoğu din literatüründe hem de çoğu ülkede büyüktür.
Geçmişte yapılan kadına yönelik eziyetler ve suiistimaller günümüzde tepki oluşturmuştur. Geçmişte yapılan tüm eziyetler günümüzde kaybolan düşünceler topluluğundadır.
Hala daha bazı egemen olmayan ülkelerde kadına karşı yapılan olumsuz yasalar ve yargılamalar hala daha söz konusudur. Bağımsız ülkelerde ise kadın cinayetleri, kadına şiddet konuları oldukça toplum içinde tepki çeken durumlardır.
Bu Yazıda Neler Var?
- Dünyada Kadın Hakları
- T.C. Anayasası Kadın Hakları Nelerdir?
- Türkiye’de Kadın Hakları Maddeleri
- 1- Hak Arama Özgürlüğü
- 2- Ailenin Korunmasında Eşitlik
- 3- Eğitim ve Öğrenim Hakkı
- 4- Çalışma Hakkı
- 5- Seçme ve Seçilme Hakkı
- 6- Parti Kurma ve Partiye Girme Hakkı
- 7- Cumhurbaşkanlığı Seçilme Hakkı
- 8- Dilekçe Hakkı
- 9- Hizmete Girme Hakkı
- 10- Milletvekili Seçilme Hakkı
- Kadın Hakları Günü İçin Kadın Hakları ile İlgili Sözler
Dünyada Kadın Hakları
Kadına şiddete hayır şeklinde senelerdir tepki çekme projeleri süregelen bir durumla devam etmektedir. Kadınlara bazı kesimler tarafından reva ve hak görülen bu duruma siz de sessiz kalmamalısınız.
Sessizliğinizi bozmaya kadın hakları konusuna hâkim olmak ile başlayabilirsiniz. Kadının hakkı denen oluşum, yalnız kadınlar tarafından değil erkekler ve toplumun diğer tüm oluşumları tarafından bilinmelidir.
Kadın hakları aslında cinsiyet ayırmaksızın bir insan hakları meselesi şeklinde şekillenmelidir. Fakat yapılan ayrımlar ve suiistimaller neticesi ile kadının hakları ayrı bir güzergâhta incelenmesi gereken bir duruma dönüştürmüştür. Kadının hakkı mütemadiyen verilmeli ve her toplumda her ülkede teslim edilmelidir. Kadınlara sunulmayan özgürlük dünya çapında protestolar ve projeler ile aranmaktadır.
Kadının hakları bir erkekle aynı haklar neticesinde hesaplanmalıdır. Kadınların erkeklerden hak özgürlüğü konusunda ne bir fazlası ne de bir eksiği söz konusu olamaz. Bağımsız ülkelerde kadınlara verilen değer sonrası hak sınırlaması da kadınlarda da aynı sınırlar çerçevesinde yer almalıdır.
T.C. Anayasası Kadın Hakları Nelerdir?
Bir kadın özgür bir şekilde doğar ve her insan gibi özgür bir şekilde yaşamalıdır. Kadınların elinden yaşam özgürlüğünü alan herkes bu durumu artık kabullenmelidir. Kabullenmeyen zıt düşünceliler ise yasalar gereği kadınların özgürlüğünü kısıtlama hadsizliğine sahip değildir.
Bir kadının elinde olan hakları arasında; mülkiyet, özgürlük ve güvenlik hakkı bulunur. Bu üç temel hak hiçbir şekilde biri tarafından engellenemez. Bu hakları her kurumsal yapı ve kuruluş korumak ve gözetmek zorundadır. Her kuruluş, yapı ve kurumun belirli bir gücü vardır. Devletin bu konudaki gücü ise toplumdan gelmektedir.
Toplumun parçaları ise kadın ve erkeklerdir. Kadın ve erkekler devlet için çok değerli olup devletin gücünü oluşturmaktadır. Devlet gücünü yalnızca erkeklere verilen önem ve adaletten toplayamaz. Bu şekilde sağlanan bir güç yıkıma uğrar. Devletin gücünü toplaması için erkeğe verilen önem ve değerin kadına da verilmesi yolundan geçer.
Kadın hakları yasası ve yasaları güçlü devletlerde bulunan bir durumdur. Mülkiyet hakkında kadının da hakkı söz konusu bir gerçektir. Mülkiyet; gayrimenkul veya menkul üzerinde kullanma hakkı ve yarar sağlama hakkı bulunur. Mülkiyet hakkı hem kadınlar hem de erkekler için tabi olan bir haktır.
Mülkiyet hakkında sağlanan bu tarafsız eşitlik vergi ödeme hakkında da aynı şekilde tarafsızdır. Vergi ödeme hem erkek hem de kadın için zorunlu bir kuraldır. Devletin devam ederek yaşamını sürdürmesi için cinsiyet konusunda tarafsız hakları bulundurması gerekmektedir.
Bu hakları her konuda eşit ve tarafsız olmalıdır ki sorumluluklar da eşit bir şekilde dağıtılabilsin. Kadınlara sunulması gereken ve sunulan bir diğer hak ise, fikir ve düşünceleri özgürce ifade etme hakkıdır. Kadınlar herhangi bir konu hakkında düşündüklerini ve fikirlerini özgür bir şekilde beyan edebilir ve toplum içinde düşüncelerini özgürce sunabilir.
Türkiye’de Kadın Hakları Maddeleri
Türkiye’de kadın ve erkek yasalar önünde eşittir. Kadınlar yüksek maaşlı meslekler sahibi olan yönü ile, gücü ile tüm Dünya üzerinde bilinmektedir. Kadının sahip olduğu bazı hakları listeledik.
1- Hak Arama Özgürlüğü
Her birey kadın veya erkek olma özelliği beklemeksizin yargı mahkemesi önünde hakkını arayabilir. Yargı mahkemesi önünde bir kadın hem davalı hem de davacı pozisyonunda hakkını arayabilir. Hiçbir mahkeme veya hakim bir kadının davasına bakmaktan kaçınamaz.
2- Ailenin Korunmasında Eşitlik
Aile içerisinde eşitlik ve kadının yeri ile önemi çok önemli bir konudur. Aile toplumun önemli bir parçasıdır ve aile içerisindeki eşlerde eşitlik çerçevesinde yaşayabilirler. Boşanma sırasında da eşlerin hakları eşittir.
3- Eğitim ve Öğrenim Hakkı
İlköğretim öğrenimini tamamlamak hem kız hem de erkek çocuklar için zorunludur. Bunun yanı sıra tüm öğretimler de hem kadın hem de erkekler için özgür bir platform sunar. Kadınların öğretim görme hakkı vardır.
4- Çalışma Hakkı
Kadın hakları derneği ve kuruluşları çeşitli illerde topluluklar halinde bulunmaktadır. Toplumun her bireyi özgür bir şekilde farklı alan ve çeşitlerde çalışma fırsatı yakalayabilir. Çalışma konusunda kamu ve devlette çalışma hakkı bulunan kadınların; özel bir işletme veya kurum açarak çalışma ve çalıştırma hakkı da bulunur. Çalışma hakkı sunulan kadınlar devlete de birçok fayda ve kazanç sağlar. Devletin gücünü katlayarak arttırır.
5- Seçme ve Seçilme Hakkı
Yasada belirtilen ve bulunan bazı şartlara göre kullanılan seçme ve seçilme hakkı kadınlar için de aynıdır. Seçme ve seçilme hakkını 18 yaşını dolduran bireyler kullanmaktadır. Herhangi bir siyasi parti içinde de bulunabilen kadınlar özgür bir şekilde siyasi konuda fikrini beyan etmek adına oy kullanabilir.
6- Parti Kurma ve Partiye Girme Hakkı
Kadın hakları ile ilgili sözler ve cümleler herkes tarafından hakların daha iyi anımsanmasına da yardımcı olmaktadır. Her vatandaş siyasal bir patide yer alma hakkına sahiptir. Bir kadın veya bir erkek kendi seçimi ile belirleyeceği partiye girme ve dâhil olma hakkına sahiptir.
Aynı şekilde özgürce girdiği partiden yine aynı şekilde çıkma hakkına da sahiptir. Kadınlar parti kurma hakkına da yasama önünde özgürdür. Bir kadın özgür bir şekilde parti kurabilir ve yönetimini gerçekleştirebilir. Bir partiye üye olarak dahil olabilmek için bazı şartlar bulunmaktadır. Bu şartlar 18 yaşını doldurmaktır.
7- Cumhurbaşkanlığı Seçilme Hakkı
Dünyada ve Türkiye’de kadın hakları üzerine çok konuşulan ve el konulmak istenen bir konudur. Günümüzde kadın hakları ise yine aynı şekilde oldukça üstüne konuşulan ve durulan bir konudur. Bu konu üzerinde bu kadar durulmanın nedeni hakların suiistimal olmasına bağlıdır.
Kadınlar Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olabilme haklarına da sahiptirler. Bir kadın Cumhurbaşkanı kimliği ile ülkeyi yönetebilme hakkına sahiptir. Yükseköğrenim görmüş ve diploma sahibi olan her vatandaş 40 yaşını da doldurma vasfı ile Cumhurbaşkanlığı seçimine aday olabilirler.
8- Dilekçe Hakkı
Dilekçe yazarak büyük mecralara şikâyette bulunmak veya bir ihtiyacı bildirmek her vatandaşın ihtiyacı olan bir durumdur. Bu hak her vatandaş için belirlenmiş olmakla beraber kadınların da özgürce fikirlerini büyük mecralara duyurmasını sağlar. Dilekçe yazarak herkesin büyük mecralara ulaşım sağlaması özgürdür.
9- Hizmete Girme Hakkı
Türkiye’de kadın hakları tarihi ve olaylarına baktığımızda kadına verilen önemi bariz görebiliyoruz. Kamuda işe girme ve hizmete girme hakkı vatandaşların hepsi için hak olan bir durumdur. Kadınlarında hakkı olan bu durum kamu için düşünülmüştür. Vatan içi yapılan hizmetler her bireyin hakkıdır.
10- Milletvekili Seçilme Hakkı
Cumhurbaşkanlığı seçimlerindeki özgürlük gibi milletvekili seçilme hakkında da özgürlükler bulunur. Kadınların Milletvekili olarak seçilme hakkı bulunmaktadır. Milletvekili seçimlerinde bulunabilmek için bazı belirlenen şart ve kurallar bulunmaktadır. Bu kurallar arasında 18 yaşını doldurmak da bulunur. Bu husus kadınlar için de aynı şekilde ve aynı sınırlar çerçevesinde geçerlidir.
Kadın Hakları Günü İçin Kadın Hakları ile İlgili Sözler
Dünya ve Türkiye’de kadının hakkını savunan haklar bir gün ile kutlanmaktadır. Özellikle kadına yapılan şiddet ve eziyetin arttığı son zamanlarda bu tarz günlere bir hayli önem verilmektedir. Bir kadının hakkı bir ülkenin gücünü belirleyen en önemli unsurlardan birisidir. Şimdi sizlere bu özel gün için söylenmiş bazı kadın hakları savunucusu sözlerden kesitler vereceğiz:
- Güzel kadın bir mücevherdir, iyi kadın ise bir hazinedir…
- Kadınlarını okutmayan milletler yıkılmaya mahkûmdur. ( M. Kemal Atatürk)
- Ey kahraman Türk kadını… Sen yerlerde sürünmeye değil, omuzlar üzerinde göklere yükselmeye layıksın.
- Acıyla yorulan, sabırla bilenen kadınlarımızın Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun.