İşsizlik maaşı şartları oldukça fazla merak edilen ve araştırılan bir konudur. İşsiz kalan insanlar hayata devam edebilmek için işsizlik maaşı alırlar.
İşten çıkarılan vatandaşlar ve işten ayrılmak zorunda kalan vatandaşlar gelirini sağlamak için bir maaşa ihtiyaç duyarlar. Fakat işsizlik söz konusu haline geldiğinde işsizlik maaşı detaylı araştırmaları da gerçekleşir. İşsizlik maaşı yeni bir iş bulan ve yeni bir işe girene kadar vatandaşın gelirini sağlamasına yardımcı olur.
Belirli bir süre için alınan bu maaşın bazı şartları bulunmaktadır. İşsizlik maaşından herkes yararlanamamakla birlikte yararlananların ise bir süre içerisinde bu maaşı almaya hakları vardır.
Bu Yazıda Neler Var?
- İşsizlik Maaşı Nedir?
- İşsizlik Maaşı Şartları Nelerdir? 2023
- İşsizlik Maaşı Alma Şartları
- E-Devlet İşsizlik Maaşı Başvurusu
- İşsizlik Maaşı Alma Şartları Değişti!
- İşkur İşsizlik Maaşı Başvurusu
- İşsizlik Maaşı e-Devlet
- 2. Kez İşsizlik Maaşı Alma Şartları
- İşsizlik Maaşı Kaç Ay Alınır?
- İşsizlik Maaşı Şartları Hesaplama
- İşsizlik Maaşı 2 Defa Alınabilir mi?
- Kaç Ay Çalışan İşsizlik Maaşı Alabilir?
İşsizlik Maaşı Nedir?
Hijyen belgesi nasıl alınır sorusu gibi İşsizlik maaşı şartları da oldukça çok merak edilen ve araştırılan bir konudur. Özellikle pandemi döneminde işten çıkarılmalar fazlasıyla yaşandığı için işsizlik maaşı mühim bir meseleydi. İşsizlik maaşı bir bireyin geçimini geçici bir süre içerisinde sağlayabilmesi için ihtiyaç olan paradır.
İşsizlik yüzünden mağdur olan ve vakit sıkıntısı yaşayan insanlar için işsizlik maaşı oldukça faydalı ve yararlı bir girişim olmaktadır. Sigortalı olan işsizlere yapılan bu ödeme elbette ki işsiz kalınan dönem içerisinde gerçekleşmektedir.
Belirlenen bir süre zarfı içerisinde vatandaş için hak görülen maaş, belirli bir miktarda verilmektedir. İşinizden ayrıldıysanız veya çıkarıldıysanız siz de işsizlik maaşı alma ihtiyacı duyacaksınızdır. Yeni bir işe girene kadar alacağınız işsizlik maaşını işten ayrıldıktan sonraki 30 gün içerisinde başvurmalısınız.
İşsizlik Maaşı Şartları Nelerdir? 2023
İşsizlik maaşı almak isteyen çalışmayan vatandaşlara belirlenen birtakım şartlar vardır. Bu şartlara uyum sağladığınızda siz de işsizlik maaşı alma hakkını kazanabilirsiniz. İşsizlik maaşı; işten ayrıldığınız süre zarfındaki geçiminizi sağlamak adına verilen bir ödenektir.
Devletin vermiş olduğu ödenek elbette ki her işsiz için değil belirli koşulları kendinde sağlayabilen işsiz vatandaşlar içindir. İşte işsizlik maaşı içi istenilen ve aranan şartlar:
- Vatandaşın kendi isteğinin dışında bir şekilde işsiz konumuna düşmüş olması gereklidir.
- Hizmet akdi sonunun verilmesi ile beraber önceden oluşan akdin 120 gün içinde bu akde tabi olması gerekir.
- İşten ayrıldığınız veya çıkarıldığınız anın sonrasındaki 30 gün içerisinde işsizlik maaşı için İŞKUR başvurularınızı gerçekleştirmeniz gerekir.
- İşi bırakmadan önceki 3 yıl içinde en az sınır olan 600 gün işsizlik sigorta primini ödemeniz gerekir.
İşsizlik Maaşı Alma Şartları
İşsizlik maaşı şartları güncel olarak sigorta işsizlik primini ödemenizden geçer. Prim ödemelerinizi gerçekleştirdikten sonra bir diğer önemli şart olan kendi isteğiniz dışında işten çıkma durumunu yaşamanız gerekir. Keyfi işten çıkmalarda işsizlik maaşı başvurunuz olumsuz cevaplanacaktır.
İşsizlik durumunda vatandaşın en çok zorlandığı konu maaş almaması durumunda gelirini sağlayamamasıdır. Bu duruma da devletin bulmuş olduğu çözüm işsizlik maaşıdır. İşsizlik maaşı siz yeni bir iş bulana ve girene kadar sizin gelirinizi bir süreliğine sağlayacaktır.
E-Devlet İşsizlik Maaşı Başvurusu
İŞKUR’a bizzat giderek işsizlik maaşı başvurusunda kolaylıkla bulunabilirsiniz. İŞKUR işsizlik maaşınız ile ilgili işlemleri gerçekleştiren bir kuruluştur. Fakat ilerleyen ve gelişen teknoloji ile birçok başvuru internet ortamından gerçekleşebiliyor.
Aynı şekilde işsizlik maaşı şartları uyumunu sağladığınızda internet ortamından maaş başvurunuzu gerçekleştirmek mümkündür. E-Devlet üzerinden gerçekleştireceğiniz işleminizi kısa bir süre içerisinde tamamlayacaksınızdır.
E-Devlet girişini T.C. kimlik numaranız ve şifrenizi girerek gerçekleştirebilirsiniz. Eğer e-Devlet girişiniz için şifreniz yok ise ikamet ettiğiniz konuma en yakın PTT noktasına giderek e-Devlet şifresi alabilirsiniz.
E-Devlet girişinizi sağladıktan sonra site içerisinde bulunan arama motoruna İŞKUR bölümüne ulaşım sağlamanız gerekecektir. İŞKUR bölümünden İşsizlik ödeneği kısmına giriş yaparak başvuru formunu doldurmanız yeterli olacaktır. Başvuru formunuz onay sürecine gittikten sonra sorgulama işlemi ile sonucunu öğrenebilirsiniz.
İşsizlik Maaşı Alma Şartları Değişti!
İşsizlik maaşı şartları ne kadar ve değişiklikler oldu mu tarzı sorular sıklıkla sorulmaktadır. İşsizlik maaşı almak için belirlenen 3 temel şart vardır. Bunlardan ilki kendi isteğiniz dışında işten ayrılma sebebinizin bulunmasıdır. Diğer şart ise işten ayrıldıktan sonraki 30 gün içerisinde başvuru yapmanızın gerekmesidir.
Son ve önemli şartlar ise işten ayrılmadan önce işsizlik sigorta priminizi en az 600 gün yatırmış olmanız ile işinizin son bulmasından önce 120 gün çalışmış olmanızdır.
İşkur İşsizlik Maaşı Başvurusu
İşsizlik maaşı almak her işten ayrılan vatandaşın almak istediği bir ödenektir. Bu ödeneği alabilmek için devlet tarafından belirlenen şartlara uymanız gerekmektedir. Bu şartlara uyum sağlıyorsanız artık başvur işleminizi gerçekleştirmeniz gerecektir. Başvuru işleminizi isterseniz internet ortamı üzerinden, isterseniz de İŞKUR üzerinden gerçekleştirebilirsiniz.
İşsizlik maaşı şartları uyumu ile e-Devlet üzerinden İŞKUR’a başvuruda bulunabilirsiniz. İnternet ortamı dışında ikamet ettiğiniz konuma en yakın mesafede yer alan İŞKUR’a da ulaşım sağlayarak başvuru işlemlerinizi gerçek kılmanız mümkündür.
İşsizlik Maaşı e-Devlet
İşsizlik maaşı başvurusunu isteğiniz doğrultusunda e-devlet üzerinden de gerçekleştirebilirsiniz. E-Devlet uygulamasına kimlik ve şifre bilgilerinizi doğru bir şekilde girmeniz başlangıç aşamasıdır. Daha sonra kimlik doğrulaması aşamasından da geçince işsizlik maaşı başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz.
İşsizlik maaşı başvurusunu e-Devlet uygulamasına giriş yaptıktan sonra gerçekleştirebilirsiniz. E-Devlet üzerinden gerçekleşebilen birçok başvuru işlemi gibi işsizlik maaşı başvurusunu da İŞKUR bölümünden tamamlayabilirsiniz.
2. Kez İşsizlik Maaşı Alma Şartları
İşsizlik maaşı şartları 2022 İŞKUR üzerinden gerçekleşen bir başvuru işlemini kapsar. İşsizlik maaşı alabilmek ve hak kazanabilmek için işten kendi isteğiniz dışında bir sebepten çıkmış olmanız gerekir. Zaruri bir sebep diyebileceğiniz işten ayrılmanız sonucunda işsiz kaldığınız dönemlerde bu ödeneği alabilirsiniz.
Peki ya işsizlik ödeneğini bir süre alıp tekrar iş bulduğunuzda ne olur? Tabi ki de almış olduğunuz İŞKUR işsizlik ödeneği kesilir. Kesilen ödenek sonucunda artık yeni bulduğunuz işteki maaşınız ile geçiminizi sağlamaya devam edersiniz. Fakat bu işten de kendi isteğiniz dışında çıkarsanız bir daha İŞKUR işsizlik ödeneği alabilir misiniz?
İşsizlik maaşı alabilmek için 600 iş günü çalışmış olmanız gerekmektedir. Bu nedenle bir daha işsizlik maaşı hakkını kazanabilmek ve ödeneği alabilmek için yine 600 gün çalışma kotasını doldurmanız gerekecektir.
İşsizlik Maaşı Kaç Ay Alınır?
İşsizlik maaşı şartları belirlenen kurallara göre sunulmaktadır. İşsiz kaldığınız dönemde alacağınız işsizlik ödeneğini ne kadar süre boyunca alabilirsiniz? Bu süre değişkenlik gösteren bir durum olmaktadır. Değişkenlik gösteren durumda sabit bir belirleyen vardır.
Bu belirleyici özellik sizin çalıştığınız süre boyunca yatırılmış olan İŞKUR sigorta işsizlik primleridir. Adınıza iş yerinden yatırılan bu primler, belirli günler ile belirlenen süre zarfında işsizlik ödeneğine çevrilir.
600 gün adınıza yatırılmış olan İŞKUR sigorta işsizlik primi karşılığında 6 ay boyunca işsizlik maaşı alma hakkı kazanmış olursunuz. Bu süre 900 güne yükseldiğinde alacağınız işsizlik maaşının süresi de 8 aya çıkacaktır. 1080 gün yatan priminiz karşılığında yükselen süre ise 10 ay şeklinde hesaplanmıştır.
İşsizlik Maaşı Şartları Hesaplama
İşsizlik maaşı şartları ve kurallarına uyum sağladığınız takdirde başvuru sürecine gireceksiniz. Başvurunuzun onaylanması sonucunda ise ödenen prim gününüze göre belirlenen süre içerisinde ödeneği almaya başlayacaksınız.
İşsizlik maaşı hesaplamalarında asgari ücret baz alınmaktadır. İşsizlik ödeneği için Asgari ücretin brüt fiyatının % 80’i hesaplanmaktadır.
İşsizlik Maaşı 2 Defa Alınabilir mi?
İşsizlik maaşı alma hakkı kazanmak için öncelikle 600 gün çalışma kotasını doldurmak gerekir. 2. Defa alacağınız işsizlik maaşı için ise yine 600 gün çalışma kotasını doldurduğunuzda tekrar aynı hakka sahip olabilirisiniz.
Kaç Ay Çalışan İşsizlik Maaşı Alabilir?
İşsizlik maaşı şartları ve kurallarını sağlayan bir insan işsizlik maaşı alabilir. İşsizlik maaşı alma süreleri adınıza yatırılan İŞKUR sigorta işsizlik prim sürelerine göre değişmektedir. 600 gün prim yatırımı için 6 aylık bir işsizlik maaşı alma hakkı kazanırsınız. Bu prim günü 900’e yükseldiğinde 8 ay maaş alma hakkı kazanırsınız.