USD33,03
EURO35,97
JPY0,216200
RUB0,388500
GBP42,59
EURO/USD1,09
BIST10.871,48
GR. ALTIN2.513,65
BTC64.686,49

2024 İftar Menüsü için Deneyebileceğiniz 7 Tarif!

iftar-menusu
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İftar menüsü, 11 ayın sultanı Ramazan için oluşturulan bereketli ve kıymetli sofralardır. 30 gün boyunca oruç tutulan Ramazan ayında, iftarların yeri büyüktür. Bu sofralarda ailenizle veya sevdiğiniz kişilerle orucunuzu açıp, hoş sohbetlerle vakit geçirebilirsiniz. 2024 iftar menüsü için alışılmışın dışında tarif isteyenlere 7 tarif şu şekildedir!

30 Günlük İftar Menüsü için Denemeniz Gereken Lezzetler!

30 gün boyunca yapılan bu ibadette iftara ne yapsam veya iftar menüsü nasıl olmalı diye düşünmek bir hayli zahmetli olabilmektedir. Sizler için araştırdığımız iftar yemekleri sayesinde iftara ne pişirsem derdinden kurtulabilirsiniz.

iftar-menusu
İftar Menüsü

Genellikle çorba, ana yemek, salata ya da tatlıdan oluşan bu iftar menüsü her güne özel olarak hazırlanmaktadır. Bu yemeklerin yanına Ramazan ayına özel içecekler de hazırlanmaktadır. Dengeli bir iftar menüsü oluşturmak isterseniz ramazan başlangıcından itibaren 30 günlük yemek listesi boyunca farklı günlerde deneyebileceğiniz tarifler şu şekildedir:

1 – Ucuz İftar Menüsü: 4 Kaşık Çorbası

iftar-menusu

Kolay iftar menüsü ve ucuz maliyetli lezzetli bir çorba arayışındaysanız, bu çorbayı kalan malzemelerle bile yapabilirsiniz. Bu çorbayı iftara bir saat kala bile hazırlayabilir ve sıcacık şekilde tüketebilirsiniz. Bu çorbanın malzemeleri ve yapılışı şu şekildedir:

4 KAŞIK ÇORBASI MALZEMELERİ
MALZEMELERTERBİYESİ İÇİNÜZERİ İÇİN
1 yemek kaşığı yeşil ve kırmızı mercimek1 su bardağı yoğurt2 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı pirinç1 yumurtanın sarısı1 yemek kaşığı pul biber
1 yemek kaşığı bulgur1 yemek kaşığı un1 yemek kaşığı nane
7 su bardağı kaynar su5 damla limon suyu1 yemek kaşığı karabiber

Mercimek, pirinç ve bulgur güzelce yıkanmalıdır. Ardından tencereye alınarak içerisine suyu ekleyerek suda yumuşayana kadar pişirilmelidir. Bakliyatlar pişerken terbiye hazırlanmalıdır. Terbiye için malzemeleri çırparak iyice karıştırın.

Sonrasında çorbanın suyundan bir kepçe terbiyenin içine eklenmelidir. Terbiye yavaşça çorbaya ilave edilerek kaynayana kadar karıştırılmalıdır. Sos için gerekli malzemelerde hazırlanarak çorbaya eklenmelidir. Çorbanın tuzunu ilave ederek iftar menüsü için servise hazırlayabilirsiniz.

2 – Saray Köftesi

iftar-menusu

Saray köftesi, Türk mutfağı ve iftar menüsü için muhteşem bir lezzettir. Bu tarif köfteli ve yufkalı bir yemek olarak bilinmektedir. İncecik yufkaların arasındaki köfte hiç kuşkusuz ki iftar sofralarının baş köşesinde yer edinir. Yarım saatte hazırlanabilen bu kolay yemeğin detayları da şu şekildedir:

Köfte Malzemeleri

  • Yarım kilo kıyma
  • 1 adet rendelenmiş ve suyu sıkılmış soğan
  • 1 yumurta
  • 3 yaprak yufka
  • 2 yemek kaşığı galeta unu
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 tutam tuz, kimyon, karabiber
  • 4 tane çöp şiş çubuğu

Sos Malzemeleri

  • 1 yemek kaşığı salça
  • 2 yemek kaşığı tereyağı

Köfte için gereken malzemeler derin bir kaba alarak yoğurulmalıdır. Ardından yufkaların her yerine yağ sürülerek uç kısmı içeri kıvrılmalıdır. Hazırlanan kıyma, yufkanın kıvrılan kısmına konulmalıdır. Sıkıca sarılarak bıçakla dilimlere ayrılmalıdır. Çöp şişe dilimler geçirilerek yufka kenarlarına yağ sürülmelidir. Ardından fırında 30-40 dakika pişirilerek salçalı sos tabanında servis edilmelidir.

3 – Zürbiye Yemeği

iftar-menusu

Zürbiye, Afyon mutfağının kıymetli bir yemeğidir. Etli, nohutlu ve soğanlı bir yemek olan Zürbiye, iftar menüsü değişikliği isteyenlerin denemesi gereken lezzetlerdendir. Arpacık soğanın ve kuşbaşı etin buluştuğu bu tarifin detayları şu şekildedir:

ZÜRBİYE TARİFİ
1 kilo arpacık soğan300 gram haşlanmış dana kuşbaşı et
1 adet orta boy soğan1.5 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası1 çay bardağı yağ
1 su bardağı haşlanmış nohutTuz

Orta boy soğan, küp küp doğranarak sıvı yağda kavrulmalıdır. Salçaları ve et ilave edilerek birkaç dakika daha kavrulmalıdır. Sonrasında soğan ve nohutlar da eklenerek birkaç dakika daha kavrulmalıdır. Yarım litre su eklenerek kaynamaya bırakılmalıdır. Bu yemeğin hafif sulu olması gerekir, su yeterli değilse birkaç bardak su eklenebilir.

4 – Mıcırık Aşı

iftar-menusu

Mıcırık aşı, Gaziantep’in yöresel yemeklerindendir. Lezzetli ve kolay hazırlanabilen Mıcırık aşı, iftar menüsü içerisinde oldukça yeni bir menüye ev sahipliği yapmaktadır. Mıcırık aşını denemek isteyenler için tarif listesi şu şekildedir:

Malzemeler

  • 15-20 adet kuru patlıcan
  • 1 su bardağı pirinç
  • 1 soğan
  • Yarım yemek kaşığı domates salçası ve biber salçası
  • 1 diş sarımsak
  • Yarım limonun suyu
  • 6 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Tuz

Sos Malzemeleri

  • Çeyrek çay bardağı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
  • 1 tatlı kaşığı nane

Patlıcanlar tencereye alınarak sıcak su ile yumuşayana kadar kaynatılır. Biraz ılıdıktan sonra kare kare doğranmalıdır. Ayrı bir tencerede zeytinyağı kızdırılarak doğranmış soğanlar kavrulur. Salçalar ve rendelenmiş sarımsak eklenerek karıştırılır.

5 su bardağı sıcak suyla doğranan patlıcanlar ve pirinç karıştırılmalıdır. Kapak kapatılarak pirinçler yumuşayana kadar pişirilmelidir. Limon suyu eklenerek karıştırılır. Ardından ateşten alınır. Sos hazırlanır ve servis edilir.

5 – Fırında İftar Yemekleri: Güveçte Pastırmalı Kuru Fasulye

iftar-menusu

Sucuklu veya etli kuru fasulyeden sıkılanlar için güveçte pastırmalı kuru fasulye harika bir iftar menüsü seçimidir. Sadece pastırma değil bu yemeğe eklenen malzemeler ya da güveç, bu yemeğin lezzetini arttırmaktadır. Fırında iftar yemekleri denildiğinde akla gelen güveçte kuru fasulyenin tarifi şu şekildedir:

GÜVEÇTE PASTIRMALI KURU FASULYE TARİFİ
2 su bardağı kuru fasulye1 adet soğan, yeşil biber, domates
1 kaşık domates salçası1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
4 yemek kaşığı sıvı yağ5 veya 6 dilim çemensiz pastırma
1 yemek kaşığı tereyağTuz ve su

Bu tarifin püf noktası fasulyeleri akşamdan yıkayıp ıslamaktır. Ertesi gün tavada yağı kızdırın ve yemeklik doğranan soğanı ekleyiniz. Soğanlar yumuşadıktan sonra biberi ve salçayı ekleyin. Toz biberi ekleyin ve domatesi ekleyerek kavurun. Salçalı karışımı güvece alın.

Fasulyeleri süzerek üzerini geçecek kadar kaynar su ekleyin ve karıştırın. Güvecin kapağını kapatın ve 200 derecede ısınmış fırında 1.5 saat pişirin. Ardından bir tavada pastırmaları yağda pişirin ve fırından aldığınız güvece ekleyin. Sonrasında güveç tenceresini kapağı açık şekilde 15 dakika pişirin ve servis edin.

6 – Çilekli Magnolia Puding Tarifi

iftar-menusu

İftar menüsü için pratik bir tatlı isteyenler için bu cup tatlı şahane bir alternatiftir. 20 dakikada hazırlanabilen bu tatlıyı mevsime uygun veya istediğiniz meyvelerle de hazırlayabilirsiniz. Çilekli magnolia puding tarifi de şu şekildedir:

  • 1 litre süt
  • 2 yumurtanın sarısı
  • 1 su bardağı şeker
  • 3 yemek kaşığı un
  • 1 paket vanilya
  • 1 yemek kaşığı nişasta
  • Bir kutu krema
  • 1 paket burçak bisküvi (burada istediğiniz bisküviyi de kullanabilirsiniz.)
  • Çilek veya mevsime uygun meyve

Sütü, yumurtayı, şekeri, unu ve nişastayı bir tencerede karıştırarak pişirin. Altını kapattıktan sonra arada sırada karıştırın. Vanilyayı ve kremayı da ekleyerek çırpın. Ardından muhallebiyi 5-10 dakika mikserle çırpın.

 Bisküvileri de rondodan geçirin. Ilıyan pudingi kuplara puding, bisküvi ve meyve olacak şekilde kat yapın. Üstüne de çilek koyarak süsleyin ve buzdolabında soğutarak iftar menüsü için servis edin.

7 – Ramazan Şerbeti

iftar-menusu

İftar menüsü için bir içecek hazırlamak istiyorsanız Ramazan şerbetini denemelisiniz. İftarda yemeklerin yanında tüketilen bu içecek susatmayan ve lezzetli yapısından dolayı sofraların vazgeçilmezi olacaktır. Ramazan şerbeti yapım aşamaları ise:

RAMAZAN ŞERBETİ TARİFİ
6 su bardağı su1 su bardağı vişne
1 bardak kuru üzümYarım su bardağından fazla şeker
5 gram zencefil10 adet kuru erik
6 tane karanfil1 çubuk tarçın

Kök zencefilin kabuğu soyularak tencereye su boşaltılmalıdır. Zencefil, tarçın ve karanfil suya eklenerek kaynatılmalıdır. Bu sırada üzüm, erik ve vişne sapları ayıklanmalıdır. Su kaynadığında şeker eklenerek karıştırılmalıdır.

Erik ve kuru üzüm eklenerek 5 dakika daha kaynatılmalıdır. Taze vişnelerin de ilave edilmesiyle birkaç dakika daha karışım kaynatılmalıdır. Şerbet ılıdığında tarçın, zencefil ve karanfil çıkarılmalıdır. Şerbet iyice soğuduktan sonra iftar menüsü için servise hazırdır.

Sık Sorulan Sorular

İftar menüsü, lezzeti ve yüklenen anlam doğrultusunda önemini yüceltmektedir. Bundan dolayı da iftar menüsü için birçok konu merak edilmektedir. Bu noktada sık sorulan sorular şu şekildedir:

İftar Sofrasına Ne Yapılır?

İftar sofralarına ana yemek, çorba, tatlı veya içecek yapılmaktadır. Dilediğiniz tarifi menüleriniz içine ekleyebilirsiniz.

İftar Menüsü Nedir?

İftar menüsü, özel bir menüdür. Çorba, yan yemek, ana yemek ve tatlıdan oluşmaktadır.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
2024 İftar Menüsü için Deneyebileceğiniz 7 Tarif!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Hedera Güncel ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!