USD32,19
EURO35,12
JPY0,210300
RUB0,353800
GBP40,84
EURO/USD1,09
BIST10.158,63
GR. ALTIN2.473,45
BTC65.971,30

3 Adımda İdrar Yolu Enfeksiyon İlacı Nasıl Kullanılır?

idrar-yolu-enfeksiyon-ilaci
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İdrar yolu enfeksiyon ilacı, idrar yollarında meydana gelen enfeksiyonların giderilmesi için kullanılmaktadır. Söz konusu enfeksiyonlar için reçete edilen farklı ilaçlar bulunmaktadır. Hastaların şikayetlerine, belirtilerine ve genel durumlarına göre bunlardan uygun olan, uzman doktor tarafından reçete edilmektedir.

İdrar Yolu Enfeksiyonu Nedir?

İdrar yolu enfeksiyonu; idrar yollarının herhangi bir bölgesinde meydana gelen enfeksiyonlardır. Bu enfeksiyonlar farklı nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. Ancak rahatsızlığın nedeni genellikle bakteriyel olmaktadır.

İdrar yolu olarak ifade edilen kısım, böbreklerden mesaneye ve üretraya kadar uzanan ve adeta bir boru şeklinde olan bölümdür. Bu bölümün herhangi bir noktasında meydana gelen enfeksiyon, idrar yolu enfeksiyonu olarak isimlendirilmektedir.

Bu bölgedeki enfeksiyonların en önemli nedeni, bakterilerin farklı yollar ile idrar yollarına ulaşmasıdır. Bakterilerin mesanede enfeksiyona neden olması, sistit olarak ifade edilmektedir. Bakteriler, böbreklere ulaşarak burada iltihaplanmaya yol açarsa ilgili durum piyelonefrit olarak isimlendirilir. Piyelonefrit, son derece ciddi bir rahatsızlık olup, zamanında tedavi edilmediğinde ciddi problemlere neden olmaktadır.

Bakterilerin üretrada neden olduğu enfeksiyon ise üretrit olarak ifade edilmektedir. Üretradaki bu rahatsızlık, kendisini idrar sırasındaki yanma ile belli etmektedir.

idrar-yolu-enfeksiyon-ilaci

İdrar Yolu Enfeksiyonu Nedenleri

Enfeksiyon hastalıkları içerisinde yer alan idrar yolu enfeksiyonlarının önemli bir kısmı bakteriyeldir ve bunlar, farklı nedenlere bağlı olarak ortaya çıkar. İdrar yolu enfeksiyonu ilacı kullanılmasını gerektiren bu rahatsızlığın nedenleri için aşağıda tablo incelenebilir:

NedenlerAçıklama
BakterilerHastalığın en yaygın nedeni, bağırsaklardaki bakterilerin idrar yollarına geçmesidir.
Cinsel İlişkiCinsel ilişki, partnerlerde bulunan enfeksiyonun diğerine geçmesine neden olabilir.
Anatomik UnsurlarBazı insanlarda idrar yolu daha kısadır. Bu durum, enfeksiyon riskinin artırmaktadır.
HijyenHijyen ve temizlik kurallarına yeteri kadar uyulmadığında, bakterilerin önce üretraya, sonrasında ise mesaneye ulaşma riski artmaktadır.
Bağışıklık SistemiBağışıklığın düşük olması, rahatsızlığın ortaya çıkma riskini yükseltmektedir.
İdrar Yolları TıkanıklıklarıTıkanıklıklar, idrarın boşaltılmasını zorlaştırarak enfeksiyon riskinin artırmaktadır.

İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri

İdrar yolu enfeksiyonu, sık görülen rahatsızlıklardandır. Bu rahatsızlığın belirtileri, erkek ve kadınlarda büyük oranda benzerdir. Kadınlarda idrar yolu enfeksiyon belirtileri, erkeklerde de aynı şekilde görülür. Sık görülen belirtiler şu şekildedir:

  • Çok sık idrara çıkma
  • Aniden gelen idrara çıkma ihtiyacı
  • İdrar sırasında yanma ve ağrı
  • İdrarda kan görülmesi
  • İdrarın bulanık olması
  • Ateş
  • Bel ve karın bölgesinde ağrı

Kadınlarda ve erkeklerde idrar yolu enfeksiyon belirtileri, rahatsızlığın teşhisine ilişkin önemli donelerdir. Ancak kesin tanı için idrar ve kan tahlili yapılmalıdır. Zira buradaki enfeksiyon belirtileri, farklı rahatsızlıklardan da kaynaklanabilir.

idrar-yolu-enfeksiyon-ilaci
İdrar Yolu Enfeksiyon İlacı

İdrar Yolu Enfeksiyonu Tedavisinde Kullanılan İlaçlar

Rahatsızlıkların tedavisi için ilk seçenek, her enfeksiyonda olduğu gibi burada da antibiyotiklerdir. Hangi antibiyotiğin, hangi dozda ve ne kadar süre ile kullanılacağına uzman hekim karar vermektedir. İdrar yolu enfeksiyon ilacı, doktor talimatı ve onayı olmadan kesinlikle kullanılmamalıdır.

Basit Enfeksiyonların Tedavisi

Basit idrar yolu enfeksiyonlarında antibiyotik tedavisi etkili sonuçlar verir. Genellikle birkaç gün içerisinde rahatsızlık belirtileri tamamen giderilir. Bu tip rahatsızlıklarda kullanılan idrar yolu enfeksiyon ilacı seçenekleri şunlardır:

  • Fosfomisin
  • Nitrofurantoin
  • Sefaleksin
  • Trimetoprim/sülfametoksazol
  • Seftriakson

Bunların haricinde levofloksasin ve siprofloksasin gibi farklı antibiyotik seçenekleri de vardır. Ancak bunların riskleri, yararlarından daha ağır bastığı için basit rahatsızlıklarda tercih edilmezler. Daha ciddi rahatsızlıklarda ve farklı bir tedavi seçeneğinin olmadığı durumlarda kullanılırlar.

Buradaki idrar yolu enfeksiyon ilacı seçenekleri, kısa sürede belirtileri giderir. Ancak tam tedavi için ilaçların, doktor tarafından belirtilen süre kadar kullanılması ve erken bırakılmaması çok önemlidir.

Tekrarlayan İdrar Yolu Enfeksiyonlarının Tedavisi

Sürekli kendini tekrarlayan enfeksiyonlarda, farklı bir tedavi planı uygulanır. Bu tedavide kullanılan idrar yolu enfeksiyon ilacı türleri, basit rahatsızlıkta kullanılanlarla benzer olsa da dozları ve kullanım süreleri farklıdır. Buradaki tedavi planının genel hatları şu şekildedir:

  • 6 aylık düşük dozlu antibiyotik tedavisi
  • Menopoz sonrası dönemde olanlar için vajinal östrojen tedavisi
  • Cinsel ilişki kaynaklı rahatsızlıklarda, ilişki sonrası tek dozluk antibiyotik tedavisi

Buradaki planlama da hastaların durumu dikkate alınarak, onlara özel olarak yapılmaktadır.

Şiddetli Enfeksiyonların Tedavisi

Reçete edilen antibiyotiğe rağmen geçmeyen idrar yolu enfeksiyonu, şiddetli enfeksiyon olarak kabul edilmektedir. Böyle durumlarda hastanın yatışı yapılmakta ve damardan antibiyotik tedavisine başlanmaktadır. Bu bağlamda damardan verilen güçlü idrar yolu enfeksiyon ilacı türleri, şiddetli rahatsızlıkları etkili olarak gidermektedir.

idrar-yolu-enfeksiyon-ilaci

Tek Kullanımlık İdrar Yolu Enfeksiyonu İlacı

İdrar yollarındaki enfeksiyonun tedavisi, hastalığın nedenine, belirtilerine ve şiddetine bağlı olarak farklı yöntemlerle yapılmaktadır. Ancak yaygın olarak ilaç tedavisi tercih edilmektedir. Bu ilaçların başında ise tek kullanımlık idrar yolu enfeksiyon ilacı gelir.

Etken maddesi fosfomisin trometamol olan bu ilaç, adından da anlaşılacağı üzere bir defa kullanılmaktadır. Bu etken maddeye sahip ve yaygın olarak kullanılan ilaçların başında Monurol isimli granül gelir. Ayrıca ilgili etken maddenin olduğu farklı muadil ilaçlar da bulunmaktadır.

İdrar Yolu Enfeksiyon İlacı Nasıl Kullanılır?

İdrar yolu enfeksiyon ilacı kullanımı, ilacın türüne göre değişmektedir. Tablet formunda olan ilaçlar oral yol ve bol su ile alınır. İğne şeklindeki ilaçlar ise enjeksiyon ile uygulanır. Dolayısıyla bunların kullanımına dair özel hususlar bulunmamaktadır. Ancak tek kullanımlık idrar yolu enfeksiyon ilacı kullanımı için aşağıdaki adımların izlenmesi gerekir:

1 – Hazırlık

Tek kullanımlık olan ilaç, gece yatmadan önce ve mesane boşaldıktan sonra kullanılmaktadır. Bunun için hastaların yatmadan önce tuvalete gitmesi ve idrar ihtiyaçlarını gidermesi gerekmektedir.

2 – İlacın Hazırlanması

Tek kullanımlık ilaç, oda sıcaklığındaki suya eklenerek hazırlanmaktadır. Eklendikten sonra ilacın tamamen çözünmesinin beklenmesi gerekmektedir.

3 – İlacın İçilmesi

Hazırlanan ilaç içilir ve sonrasında ise yatılır. İlacın gece boyunca idrar yollarında kalması için böyle bir yöntem izlenmektedir.

İdrar Yolu Enfeksiyon İlacı Kullanılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

İdrar yolu enfeksiyon ilacı, rahatsızlığın kalıcı olarak giderilmesinde son derece etkilidir. Ancak bu etkinin oluşabilmesi için ilacın kullanımında bazı hususlara dikkat etmek gerekir. Dikkat edilmesi gereken hususlar şunlardır:

  • İlaç, doktor tarafından reçete edilen dozda alınır.
  • Enfeksiyon belirtileri tamamen geçse dahi antibiyotiğin tamamen bitirilmesi gerekmektedir. Aksi halde rahatsızlık tekrar eder ve hastalığa neden olan bakteri, antibiyotiğe karşı direnç kazanır.
  • İlaç kullanımında, doktor tarafından belirtilen yiyecek etkileşimlerine dikkat edilmelidir.
  • Bu süreçte bol sıvı tüketilmesi gerekmektedir.
  • Her ilacın yan etkileri bulunmaktadır. Beklenmeyen bir etki oluştuğunda, durumun doktora bildirilmesi gerekmektedir.
idrar-yolu-enfeksiyon-ilaci

İdrar Yolu Enfeksiyon İlacı ile İlgili Sık Sorulan Sorular

İdrar yolu enfeksiyon ilacı ile ilgili sık sorulan sorular ve bunların yanıtları aşağıda yer almaktadır.

1 – Kadınlarda İdrar Yolu Enfeksiyonu Neden Olur?

İdrar yolu enfeksiyonlarının temel nedeni bakterilerdir. Bakteriler ise hijyen kurallarına dikkat edilmemesi, cinsel ilişki ve benzeri nedenlerle idrar yollarına kadar ulaşmaktadır.

2 – İdrar Yolu Enfeksiyonu Ne İyi Gelir?

İdrar yolu enfeksiyonu tedavisi sırasında bol sıvı tüketilmesi, ayakların sıcak tutulması tedaviyi destekleyici etki yapmaktadır. Bunların haricinde doktorun tavsiyelerinin de dikkate alınması gerekmektedir.

3 – Kadınlarda İdrar Yolu Enfeksiyonuna Ne İyi Gelir?

İlaç tedavisi ve doktor tavsiyeleri haricinde bu süreçte farklı doğal tedavi yöntemleri denenmemelidir. Bol su içmek, tedavi sürecini destekleyen en etkili uygulamalardan biridir.

4 – Parol İdrar Yolu Enfeksiyonuna İyi Gelir Mi?

Parol, ağrı kesici ve ateş düşürücü etkisi olan bir ilaçtır. Enfeksiyonlara karşı etkili sonuç vermemektedir. Ancak doktor talimatı ile enfeksiyondan kaynaklı ateşin düşürülmesi için kullanılabilmektedir.

5 – İdrar Yolu Enfeksiyon İlacı Nasıl Kullanılır?

İdrar yolu enfeksiyonları için verilen tek kullanımlık ilaç, gece yatmadan önce ve mesane boşaldıktan sonra kullanılır. Su içinde çözünen ilaç içilir ve sabaha kadar tuvalete çıkılmaz. Böylece ilaç, gece boyunca idrar yollarına nüfuz ederek, enfeksiyonu giderir.

6 – Ayakları Üşütmek İdrar Yolu Enfeksiyonu Yapar Mı?

İdrar yolları enfeksiyonu, bakteriyel bir rahatsızlık olup, ayakların üşümesi bu rahatsızlığa neden olmaz. Ancak üşüme nedeniyle bağışıklık sistemi olumsuz etkilenebilir ve buna bağlı olarak enfeksiyon riski artabilir.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
3 Adımda İdrar Yolu Enfeksiyon İlacı Nasıl Kullanılır?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Hedera Güncel ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!