USD34,29
EURO37,20
JPY0,224500
RUB0,353500
GBP44,68
EURO/USD1,08
BIST8.944,75
GR. ALTIN3.068,10
BTC72.341,93
gergedan-bocegi
Gergedan böceği

Gergedan Böceği Nedir? 8 Adımda Gergedan Böceği Özellikleri

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Gergedan böceği yaşayan sayısız birçok canlı içinde belki de en dikkat çekici özelliklere sahip türlerden biridir. Çünkü küçük bir hayvan olmasına karşılık tonlarca ağırlıktaki gergedanın aynısıdır. Özellikle son dönemlerde ortaya çıkan ve değerinin 100 bin dolar olduğu yönündeki iddialar bu tür hakkında merak uyandırmıştır. Peki bu hayvanın sıradışı özellikleri nelerdir? 

Gergedan Böceği Nedir?

Aslında sıradan bir günde dahi etrafta sayısız böcek görürsünüz. Ancak bir tür vardır ki bunlardan biri de farklı yapıları ile gergedan böcekleridir. Çünkü görüntüsü tıpkı bir gergedanı anımsattığı için bu ismi almıştır. 

Yalnızca görüntü olarak değil aynı zamanda güç olarak da ona benzer nitelikler taşımaktadır. Binlerce farklı türü olan ve dünyanın neredeyse her yerinde Avrupa başta olmak üzere Kuzey Afrika ile Türkiye, Afganistan, Pakistan, İran gibi yerlerde de yaşamaktadır. Son dönemlerde medyatik olmasında, toplanıp ticaretinin yapılması etkilidir. 

1 – Gergedan Böceği Özellikleri

gergedan-bocegi

Bu böcekler değişik fiziksel yapıları ve karakteristik özellikleri ile nesli korunma altına alınması gereken böceklerden biridir. Sosyal medya platformlarında son zamanlarda çıkan haberlerde türün medyatik olarak ticaretinin yapılması ve 100 bin dolar ettiğine dair iddialar dikkat çekmiştir. Peki türün ilginç özellikleri nelerdir? 

2 – Gergedan Böceği Ne İşe Yarar? Gergedan Böceği Faydaları 

gergedan-bocegi

Dünyanın nesli tükenmekte olan ve en güçlü hayvanlarından biridir. Çürümeye yüz tutan besinler ile beslenmesinden ötürü ekolojiye katkısı büyüktür. Ayrıca; 

  • Başka türleri çok güzel şekilde yedikleri için doğal böcek ilacı olarak kullanılırlar. Ayrıca yapısında bulunan protein değeri % 40 civarındadır. Yani bu değer kırmızı ette yüzde 18, tavuk etinde ise yüzde 20’dir. 
  • Buna ek olarak gelecek nesil uçaklarının aerodinamik yapısında bu böceklerden izlere rastlamanız, mümkün olabilir. 

3 – Gergedan Böceği Zararlı mi? 

gergedan-bocegi

Diğer böcek türlerine göre her ne kadar da daha büyük ve uzun olsalar dahi bu böceklerin bitkiler, insanlar ve hayvanlara karşı zararı yoktur. Hatta ekolojik dengeye faydası dahi vardır. Çünkü çürüyen lavra ve besinleri yediği için doğayı temizler ve yeniden canlandırır.

4 – Gergedan Böceği Ne Yer? 

gergedan-bocegi

Gergedan böcekleri hepçil canlılardır. Yani doğaya çıktıklarında avlanarak değil de bulduklarını yiyerek beslenirler. Dolayısıyla insan sağlığını tehdit eden yapıları yoktur. Doğal dengedeki vazifeleri çöpçü böcekler statüsündedir. Peki genellikle ne yerler? 

  • Hayvan leşleri
  • Çürümüş bitkiler
  • Diğer böcek türleri
  • Çürüyen larvalar
  • Çürüyen ağaç ve kökleri 

5 – Gergedan Böceği Ağırlığı / Gergedan Böceği Kaç Gram? 

gergedan-bocegi

Her ne kadar boyutları türüne göre değişiklik gösterse de bugüne kadar kaydedilen en ağır gergedan türü 200 gr ağırlığındaki Actaeon böceğidir. Ayrıca en uzun türü ise 17 cm boyu ile Herkül böceğidir. Dolayısıyla bu kadar uzun olma sebebi ise boynuzudur. Ayrıca ağırlıklarının 850 katına kadar taşıma kapasitesine sahip olduğu yönünde iddialar mevcuttur. 

6 – Gergedan Böceği Nerede Yaşar? 

gergedan-bocegi

Dünya genelinde hemen her bölgede bulabileceğiniz tür genellikle ılıman iklimleri ve sıcağı sevmektedir. Bu nedenle Antartika’da bir tane bile bu böcekten yoktur. Ayrıca yaşam alanları Palearktik Bölge olan Avrupa, Kuzey Afrika, Asya ve çevresidir. Türkiye içinde Akdeniz Bölgesi, hava koşulları nedeniyle bu böcekler için en uygun yerlerden biridir. 

7 – Gergedan Böceği Isırır mı? 

gergedan-bocegi

Bu böceklerde insanlara, bitkilere ve hayvanlara karşı tehdit oluşturan unsurlar bulunmaz. Yani ısırma, zehirleme gibi zararları yoktur. Aksine uyumlu ve kolay bakımları sayesinde evcil hayvan kategorisinde bile yer almaktadır. 

8 – Gergedan Böceği Fiyatı

gergedan-bocegi

Bir vatandaş tarafından böceğin bulunması, basında “100 bin dolara” satılacağına yönelik haberler ile insanlar sayısal loto alternatifi böceğin peşine düşmüştür. Ancak zannedildiği üzere böceğin fiyatı o şekilde değildir. Peki gergedan böceği kaç TL? 

Yurt dışı piyasalarında bile böceğin larvasını 15 ile 20 dolara, kendisini ise 50 ile 60 dolara almanız mümkündür. Ayrıca en pahalı olan türü Herkül böceği olduğu halde onun fiyatı dahi 200 dolardır. Dr. Celal Tuncer yaptığı açıklamada bu böceğin maddi olarak hiçbir değerinin olmadığını ve Türkiye’nin her yerinde görebileceğinizi vurgulamıştır. 

Sıkça Sorulan Sorular

Basında uçuk fiyatıyla dikkat çeken bu böcek hakkındaki detaylar yukarıda verilmiştir. Ayrıca böcek hakkındaki diğer bilgiler şöyledir; 

1 – Gergedan Böceği Uçar mı? 

Bu böcek türü genellikle gece geç saatlerde uçabilmektedir. Ayrıca korkutucu derecede büyüklükleri vardır. Türlerine göre her ne kadar renkleri değişse de parlak iskelete ve gizli kanatlara sahiptirler. 

2 – Gergedan Böceği Zehirli mi?

Gergedan böcekleri gerek larva gerek ergin dönemde asla insanlara ve diğer canlılara zarar vermez. Yani zehirli değildirler. Ayrıca bazen erkek böceklerde tıslama sesine benzer sinirlendikleri anda çıkardıkları sesler olur. Böyle durumlarda yanından uzaklaşmanız, böceğin kendini sakinleştirmesi noktasında önemlidir.

3 – Gergedan Böceği Nasıl Ürer?

Ön ayakları yardımı ile dışkıdan kendilerine iri bir küre topu yaparlar. Sonrasında kürenin içine yumurta aşılayıp, arka ayakları ile küreyi yuvaya götürürler. Diğer yandan kürenin başı hep doğuyu göstermektedir. 24 gün sonunda yavrular ortaya çıkınca, küreyi suya götürüp yavruları oradan çıkarırlar.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Gergedan Böceği Nedir? 8 Adımda Gergedan Böceği Özellikleri

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Hedera Güncel ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!