E ticaret sitesi kurmak, yönetmek ve site üzerinden ürün satışı yapmak son dönemde sıklıkla tercih ediliyor. Her geçen gün daha fazla tercih edilen e ticaret siteleri sayesinde internet kullanıcıları çeşitli ürünlere çok daha kolay bir şekilde ulaşabilirken diledikleri ürünü de satın alabiliyorlar.
Günden güne popülerleşen e-ticaret, çeşitli web siteleri aracılığıyla yapılabiliyor. Ancak iş bir e ticaret sitesi oluşturmakla bitmiyor. Web sitesini kurarken birçok noktaya dikkat etmek gerekiyor.
Bu Yazıda Neler Var?
- E Ticaret Sitesi Nasıl Kurulur? E-Ticaret Sitesi Kurulum Aşamaları
- 1 – E Ticaret Sitesi İçin Doğru Platformu Seçin
- 2 – Hedef Kitlenizi ve Ürün Grubunuzu Belirleyin
- 3 – Domain ve Hosting Seçmek
- 4 – E-Ticaret Sitesi İçin Altyapı Belirleyin
- 5 – Ürünlerinizi Siteye Ekleyin
- 6 – Şirket Açın ve Vergi Levhasına Sahip Olun
- 7 – SSL ve Diğer Ayarları Yapın
- 8 – Ödeme Yöntemlerini Belirleyin ve Banka Anlaşmaları Yapın
- 9 – Kargo ve Lojistik Firmalarını Belirleyin
- 10 – E Ticaret Sitesi Projeniz İçin Tanıtım Çalışmaları Yapın
- E Ticaret Sitesi Kurmak Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
- 1 – Bir E Ticaret Sitesi Ne Kadara Mal Olur?
- 2 – E Ticaret Paketi Satın Almak Mantıklı mı?
- 3 – E Ticaret Sitesi Kurmak İçin Detaylı Bilgiye Nereden Ulaşabilirim?
- 4 – Özel Bir Ürünüm Var Ne Yapmalıyım?
E Ticaret Sitesi Nasıl Kurulur? E-Ticaret Sitesi Kurulum Aşamaları
Peki, 10 adımda e ticaret sitesi nasıl kurulur? E ticaret sitesi kurarken nelere dikkat edilmeli? Bu soruların cevapları ve daha fazlası için yazımızı okumaya devam edebilirsiniz. İşte 10 adımda e ticaret sitesi kurma rehberi sizlerle.
1 – E Ticaret Sitesi İçin Doğru Platformu Seçin
E ticaret sitesi kurmak istiyorsanız öncelik olarak bir platform seçmeniz gerekiyor. Platform aslında online ticaret yaparken hangi yöntemi kullanacağınızı da belirliyor. Bu sebeple ilk atmanız gereken adım bir platform seçmek. Bu aşamada dropshipping, sosyal medya, ikinci el satış uygulamaları gibi birçok alanı web sitenizle entegre bir şekilde oluşturmayı da düşünebilirsiniz.
Günümüzde tercih edebileceğiniz birçok e-ticaret platformu bulunuyor. Bu nedenle firmanıza, markanıza ve size en uygun e ticaret platformunu seçmeye özen göstermelisiniz. Bu aşamada sitenizin kurulumu için destek de alabilirsiniz.
2 – Hedef Kitlenizi ve Ürün Grubunuzu Belirleyin
Bir e-ticaret sitesi kurmak istiyorsanız atmanız gereken ilk adımlardan biri hedef kitlesi belirlemektir. Hangi yaş grubu için ürün satışı yapacaksınız? Hangi kitleleri tercih edeceksiniz? Hangi yaş aralıkları sizin için uygun? Gibi soruların cevaplarına ulaşarak hedef kitlenizi belirleyebilirsiniz.
Hedef kitlenizi belirledikten sonra hangi ürünlerin satışını yapacağınıza da kolaylıkla karar verebilirsiniz. Bu noktada belirlediğiniz yaş grubunun hangi ürünleri daha çok satın aldığı veya hangi ürünlere ihtiyaç duyduğu gibi birçok soruya cevap arayabilir ve bu doğrultuda kolaylıkla ürün gruplarınızı belirleyebilirsiniz.
Bir e-ticaret web sitesi kurmanın ve bu site üzerinden satış yapmanın en önemli adımı doğru hedef kitleyi ve doğru ürün grubunu seçmektir. Bu sebeple doğru hedef kitleyi belirleme ve ürün grubu seçme aşamasında doğru kararlar vermelisiniz. Örneğin son tüketim tarihi olan veya kısa süre içerisinde bozulabilen ürünleri tercih etmeyebilirsiniz. Bununla birlikte hedef kitleniz kadın ve gençlerden oluşuyorsa alışveriş ürünlerinden oluşan bir site kurabilirsiniz.
3 – Domain ve Hosting Seçmek
Domain yani alan adı, e ticaret sitenizin internet ortamındaki adını ifade etmektedir. Arama sonuçlarında ve internet ortamında hangi isimler yer alacağınız, internet kullanıcılarının markanızı hangi isimle tanıyacağı ve birçok nokta bu aşamada belirlenir. Aynı zamanda domain, kurmak istediğiniz e ticaret sitesi projenizin internet adresidir. Yani kullanıcılar size veya ürünlerinize ulaşmak istediklerinde bu adresi tercih ederler.
Domain seçerken akılda kalıcı, hedef kitlenize ve ürün grubunuza uygun bir isim belirlemeniz oldukça önemli. Ürün grubunuz ve hedef kitleniz ile bir alakası bulunmayan domainler, akılda kalıcılığı engellerken aynı zamanda farklı problemlerin de meydana gelmesine sebep olabilir. Bu aşamada bir diğer nokta ise Hosting seçmektir. Hosting, web sitenizin barınacağı alan anlamına gelir.
Ürünleriniz çok ve web siteniz büyük boyutlarda ise geniş ve kapsamlı bir hosting seçmenizde fayda var. Hosting sitenizin performansını da fazlasıyla etkilemektedir. Sitenizin kapasitesine ve potansiyel müşteri ziyaretçi tıklamalarını kaldıramayacak olan bir hosting, web sitenizin sürekli çökmesine neden olabilir.
4 – E-Ticaret Sitesi İçin Altyapı Belirleyin
E-ticaret sitelerinde en önemli noktalar arasında altyapı yer alır. Sitenizin altyapısı hem müşteri deneyimi hem ürün satışı hem de site performansı ile doğru orantıdadır.
Bu aşamada Opencart, Bigcommerce, Woocommerce ve birçok altyapıdan birini tercih edebilir ve doğru temayla birleştirerek sitenizi aktif edebilirsiniz. Bu adımda tercih ettiğiniz altyapının ve temanın birbirine uyumlu bir şekilde çalışmasına özen göstermelisiniz.
Sanal POS, internet üzerinden alışveriş yapılmasını sağlamak, müşterilerinize online sipariş imkanı sunmak ve online satış yapmaya başlamak için önemli bir adımdır.
5 – Ürünlerinizi Siteye Ekleyin
Hedef kitlenizi belirlediniz, ürün grubunu seçtiniz, altyapı ve domain tercihini yaptınız ve artık satış yapma vakti.
Kurduğunuz e ticaret projenizin yayınlandığı siteyi ziyaret eden kullanıcılar, öncelik olarak ürünlerinize ulaşmak isteyecektir. Bu sebeple ürünlerinizi doğru kategorilerde ve doğru isimlerle web sitenize yüklemelisiniz. Ürünlerin stokları, özellikleri ve fiyatı gibi birçok bilgiyi bu aşamada sitenize eklemelisiniz.
Ürünleri sitenize eklerken direkt olarak tedarikçilerden XML dosyası ile çekebilirsiniz. Özel yazılımlar ile otomatik olarak ürünleri siteye ekleyebilir veya farklı adımlar tercih edebilirsiniz.
6 – Şirket Açın ve Vergi Levhasına Sahip Olun
İnternette veya farklı ortamlarda yaptığınız her özel satışı vergilendirmeniz gerekiyor. Aksi durumda cezaya tabii olabilir veya büyük bir vergi borcuyla karşı karşıya kalabilirsiniz.
Hazırda bir şirketiniz varsa kurduğunuz e ticaret sitesi projenizi şirketinize bağlayın. Yoksa yeni bir şirket açmalısınız. Bu aşamada şahıs şirketi, Limited şirketi veya anonim şirket kurabilirsiniz.
7 – SSL ve Diğer Ayarları Yapın
Bir e ticaret sitesi kurmak istiyor ve satış yapmak istiyorsanız her şeyden önce web siteniz ziyaretçilere güven vermelidir. Bunun için de güvenlik sertifikalarına sahip olmanız gerekir.
Veri gizliliği ve birçok güvenli bağlantı oluşturmanıza olanak sağlayacak SSL sertifikasına sahip olmalısınız. Ayrıca kullanıcıların web sitenizden kredi kartı ile ürün satın alabilmesi için de bir SSL sertifikasına sahip olmanız şarttır.
cPanel ve diğer yönetim panelleri kullanarak hosting firmanız üzerinden satın aldığınız SSL sertifikasını siteniz için aktif edebilirsiniz.
8 – Ödeme Yöntemlerini Belirleyin ve Banka Anlaşmaları Yapın
E ticaret sitesi projesinde kullanıcılar genellikle satın aldıkları ürünlerin ödemelerini kredi veya banka kartları ile yapmaktadır. Bunun için API yardımını tercih etmeli ve kredi kartları ile ödeme almalısınız. Bu adımda bankalar ile anlaşmalı veya bankalar ile anlaşma sunan sitenize entegre olabilecek ödeme sistemlerini tercih edebilirsiniz.
Ayrıca web sitenizde tek bir ödeme yöntemi ile ürün satışı yapmak yerine farklı ödeme sistemlerini de siteniz ekleyebilirsiniz. Günümüzde kullanılan ödeme yöntemleri genel olarak şu şekilde;
- Kredi ve Banka Kartları
- Havale ve EFT yöntemleri ile ödeme
- Kapıda Ödeme
Yukarıdaki ödeme yöntemlerini web sitenize ekleyerek kullanıcılara farklı seçenekler sunabilirsiniz.
9 – Kargo ve Lojistik Firmalarını Belirleyin
Sitenizden ürün satın alan kullanıcılar, kısa süre içerisinde ürünlerin kendilerine ulaşmalarını talep eder. Ayrıca kargo ücretlerinin de minimum seviyede olmasını talep ederler. E ticaret sitesi kurmak ve satış yapmak istiyorsanız öncelik olarak kargo veya lojistik firmaları ile anlaşma yapmalısınız. Bu sayede hem ürünleri çok daha kısa süre içerisinde alıcılarına ulaştırabilir hem de uygun fiyatlar karşılığında kargolama yapabilirsiniz.
10 – E Ticaret Sitesi Projeniz İçin Tanıtım Çalışmaları Yapın
E ticaret sitesi kurmanız, kullanıcıların hemen sitenize akın edip ürünlerinizi satın alacağı anlamına gelmez. Sitenizi doğru ve iyi bir şekilde tanıtmanız, pazarlamanız gerekmektedir. Bunun için ek olarak reklam, SEO ( arama motoru optimizasyonu ) ve tanıtım çalışmaları yapabilirsiniz.
Google reklamları, sosyal medya reklamları ve SEO çalışmaları ile sitenizin daha çok ziyaretçiye ulaşmasını sağlayabilirsiniz. Reklam ve tanıtım çalışmaları ürün satışı yapabilmeniz açısından en önemli adımlardan biridir.
E Ticaret Sitesi Kurmak Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Bir e ticaret sitesi kurmak için yukarıda bahsettiğimiz temel adımları takip etmeniz yeterlidir. E ticaret dünyasına hızlı bir şekilde dahil olmak için bir proje fikrine sahip olmalısınız. Fikrinizi hayata geçirmek için birkaç küçük noktaya dikkat etmelisiniz. İşte, o önemli sorular.
1 – Bir E Ticaret Sitesi Ne Kadara Mal Olur?
Sahip olduğunuz projeyi hayata geçirmek, online ortamda para kazanmak istiyorsanız, güvenilir bir site kurulumu yapmalısınız. Bu noktada domaini alacağınız firmadan tutun, hosting aldığınız siteye kadar fiyat değişikliğine neden olabilir. Bu noktada onlarca ürünü güvenli bir şekilde satışa çıkarabileceğiniz bir platform kurduğunuzdan emin olmalısınız.
2 – E Ticaret Paketi Satın Almak Mantıklı mı?
E ticaret paketleri sunan birçok profesyonel firma bulunmaktadır. Bu firmalar, yukarıda bahsettiğimiz tüm detayları sizin için düşünüyor ve hızlıca kurulum sağlıyor. Üstelik 1 yıl boyunca da ücretsiz destek sağlıyor.
Alanında uzman, güzel referansları olan herhangi bir uzman ile çalışabilirsiniz. Paketler içerisindeki opsiyonel ürünleri kendinize göre şekillendirebilirsiniz. Ayrıca sitemizdeki temel adımları takip ederek hızlıca kurulum yapabilirsiniz.
3 – E Ticaret Sitesi Kurmak İçin Detaylı Bilgiye Nereden Ulaşabilirim?
Hedera Güncel Teknoloji editörleri, güncel ve doğru bilgiyi okuyucularına ulaştırmak için durmadan çalışıyor. Sitemizde yer alan İnternet kategorisinde, e ticaret paketleri, Google Adsense ve Google Adwords algoritmaları konularında çokça içerik bulunmaktadır. Siz de online ticaret sitesi hakkında detaylı bilgiye sitemiz üzerinden ulaşabilirsiniz.
4 – Özel Bir Ürünüm Var Ne Yapmalıyım?
Ülkemizde olmayan bir ürünü piyasaya sürecek olabilirsiniz. Sattığınız ürün el emeği olabilir ya da özel tasarım bir ürün için e ticaret sitesi açmak istiyor olabilirsiniz. Bu noktada teknik detayları doğru şekilde planlamalı ve ürününüzün online ortamda öne çıkmasını sağlamalısınız.