USD32,94
EURO35,76
JPY0,215100
RUB0,383200
GBP42,55
EURO/USD1,09
BIST10.891,42
GR. ALTIN2.528,50
BTC67.969,76

Dünya Kadın Yürüyüşü Ankara’da buluşuyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dünya Kadın Yürüyüşü 25. Yılında Başkent’te buluşuyor. 5 kıta ve 65 ülkeden 130 delegenin katılacağı Dünya Kadın Yürüyüşü’nün 13. Uluslararası Toplantısı 6-12 Ekim tarihlerinde Ankara’da yapılacak. Kadınlar, 8 Ekim’de saat 15.30’ta Tandoğan Meydanı’ndan Anıtpark’ta “Yaşamak için direniyor, değiştirmek için yürüyoruz” sloganıyla uluslararası yürüyüş gerçekleştirecek.

Dünya Kadın Yürüyüşü Ankara’da buluşuyor

Dünya Kadın Yürüyüşü ilk kez Türkiye’de toplanıyor. Toplantının 6, 7 ve 8 Ekim’deki etkinlikleri herkesin katılımına açık olacak. 9-12 Ekim arasında yapılacak 13. uluslararası toplantıya 5 kıta, 65 ülkeden 130 World March of Women delegeleri ve Dünya Kadın Yürüyüşü Türkiye temsilcileri katılacak.

Burkina Faso, Benin, Fildişi Sahili, Gine, Mali, Nijer, Senegal ve Togo’dan gelen katılımcıların iki günlük çalışmasının ardından basın açıklaması ile kamuoyuna duyurulan deklerasyonda Afrika Bölgesi’nde kadınların yaşadıkları sorunları konuştu. Açıklamayı Fildişi Sahilleri’nden gelen Pete Sanogo Epse Kone Fransızca okudu. Türkçe metnini ise DKY uluslararası koordinatörü Yıldız Temürtürkan okuyarak şunları söyledi:

BATI AFRİKA KRİZ BÖLGESİNE DÖNÜŞTÜ

Batı Afrika bir kriz bölgesine dönüştü. Ardı ardına tekrarlanan darbeler Burkina Faso, Mali, Gine, Nijer, bu ülkelerle diğerleri arasında anlaşmazlık ve sürtüşmeye yol açıyor. Dahası, halihazırda terörizm ve şiddet içeren aşırıcılığın varlığı nedeniyle durumları karmaşık olan Sahel ülkelerinde yaşanan bu yeni gelişmeler, Birleşmiş Milletler’in desteğiyle uluslararası güçlere (Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa’ya) müdahale mazereti sağlamış oldu. Ayrıca Fransa’nın Fildişi Sahili, Burkina Faso, Nijer ve diğer ülkelerde halihazırda askeri üslerinin bulunduğunu da hatırlatmak gerekiyor.

BAZI ÜLKELER GIDA EGEMENLİĞİNİ TEHLİKE ALTINA ALIYOR: Afrika’nın bu bölgesinde yaşanan siyasi, ekonomik ve gıda egemenliği ilgili sorunlar, özellikle CFA Frangı (Fransız sömürgelerinde kullanılan para birimi) kullanımı nedeniyle parasal bağımlılıktan muzdarip olan ülkelerde merkezi bir öneme sahiptir. Hegemonya güçleri giderek daha saldırgan hale gelirken, siyaset ve ekonomi Çin ve Rusya’nın yeni konumlanmasıyla ilişkili hale gelmektedir. Bu durum, Afrika’da özellikle Batı Afrika’da daha net görülüyor. Tarım politikası açısından bakıldığında, bazı ülkeler, gıda egemenliğini güvence altına alan gıda ürünlerine zarar verecek ticari mahsulleri özellikle tercih ediyor.

KADINLARIN HAKLARI TEHDİT ALTINDA

Tecavüz, zorla evlendirme, temel sosyal hizmetlere (eğitim, sağlık, barınma ve diğerleri) erişimde yaşanan zorluklar arttıkça insan hakları, özellikle de kadın hakları sürekli tehdit altına girmektedir. Küresel liderlik rekabetinin baskısı altında dünya düzeninin yeniden düzenlendiği yeni uluslararası jeopolitiğin eklemlenme süreçlerine hep birlikte Batı Afrika ülkelerinde tanık oluyoruz. Bu nedenle bir yol ayrımındayız ve bir yandan Afrikalılar olarak kendi kaynaklarımızın yönetimine nasıl karar verebileceğimizi, diğer yandan nasıl bir demokrasi istediğimizi sorguluyoruz. Dolayısıyla Pan-Afrikanizm bugün halkın gerçek siyasi ve ekonomik bağımsızlığın peşinde olduğu bir gerçekliğin ifadesidir.

TOPRAKLARIMIZDA YABANCI ASKERİ GÜÇLERİN VARLIĞINA SON VERİLMESİNİ İSTİYORUZ: Ankara’da toplanan Batı Afrika Bölgesi Dünya Kadın Yürüyüşü üyeleri olarak bizler, ülkelerin kararlarına ve özerkliğine saygı duyulmasını, askeri müdahalelerin durdurulmasını/ ülkelerimizin ve kaynaklarımızın çokuluslu şirketler tarafından kontrol edilmesine son verilmesini, topraklarımızda yabancı askeri güçlerin varlığına son verilmesini, başta ECOWAS ve UEMOA olmak üzere alt bölgesel kuruluşların başlangıç misyonuna saygı gösterilmesini, bazı ülkelere uygulanan yasa dışı, gayrimeşru ve insanlık dışı yaptırımların derhal kaldırılmasını istiyoruz.

ÜÇ GÜNLÜK ETKİNLİKLER ŞÖYLE:

-6 Ekim Bahriye Üçok’tan günümüze dünyada kadınların laiklik mücadelesi.

-29 Ekim Kadınları Derneği ile birlikte yapılan panel Belediye-İş Konferans salonunda yapılacak. Türkiye’den Şenal Sarıhan, Pakistan’dan Bushra Khaliq, Cezayir’den Şerifa Kheddar, Mali’den Nana Aicha Cisse’in katılacağı panelde Fransızca-İngilizce Türkçe simultane tercüme yapılacak.

-7 Ekim Kocatepe Kültür Merkezi’nde açılış töreniyle başlayacak. DKY-WMW oturumları tüm gün sürecek. 5 kıtadan feministler buluşacak.

-8 Ekim saat 15.30’ta Tandoğan Meydanı’ndan AnıtPark’ta “Yaşamak için direniyor, değiştirmek için yürüyoruz” sloganıyla uluslararası yürüyüş yapılacak. Anıtpark’ta DKY’nin 25. yılını Jehan Barbur, Fındıklı Kadın Korosu, Afrikalı kadınların dans gösterileriyle kutlanacak.

Tüm kadınlar özgür olana dek sürecek Dünya Kadın Yürüyüşü’nün 9-12 Ekim arası yapılacak 13. Uluslararası Toplantısı sadece DKY delegelerine açık. DKY Kadın Yürüyüşü, sömürü ve eşitsizliğe karşı birlikte yürümek isteyen tüm kadınlara açık kalarak sürecek…

DÜNYA KADIN YÜRÜYÜŞÜ NEDİR?

Dünya Kadın Yürüyüşü- DKY (World March Of Women-WMW), yoksulluk ve kadına yönelik şiddete karşı dünyanın 5 kıtasından 63 ülkeden kadınların kurduğu uluslararası feminist bir hareket olarak örgütlenmeye 1998’de Kanada Kebek’te başladı. 2022 yılında DKY uluslararası temsilciliği Türkiye’ye taşındı. Böylece DKY’nin 25. yılında 13. Uluslararası Toplantısı Ankara’da yapılıyor.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Dünya Kadın Yürüyüşü Ankara’da buluşuyor

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Hedera Güncel ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!