Domuz gribi belirtileri özellikle son zamanlarda herkes tarafından merak edilmektedir. Domuz gribinin normal griple karıştırılması ise en çok korkulan konulardan biridir.
Mevsim değişikliği ile ne yazık ki hastalıklara karşı bağışıklık düşebilmektedir. Hastalıklara karşı daha açık hale geldiğiniz bu dönemde yaşadığınız belirtilerin normal gripten farkları ne olabilir? İşte domuz gribi belirtileri ve korunma yöntemleri hakkında merak edilen her şeyi burada bulabilirsiniz.
Bu Yazıda Neler Var?
- Domuz Gribi Nedir? Domuz Gribi Belirtileri Nelerdir?
- Yeni Domuz Gribi Belirtileri Nelerdir?
- Domuz Gribi Tedavisi Nasıl Olur?
- Domuz Gribinden Korunma Yolları Nelerdir?
- Merak Edilen Sorular
- 1 – Domuz Gribi Kaç Günde Geçer?
- 2 – Domuz Gribi Ciğerlere İner mi?
- 3 – Domuz Gribi Ölümcül Müdür?
- 4 – Domuz Gribi Çocuklarda Kaç Gün Sürer?
Domuz Gribi Nedir? Domuz Gribi Belirtileri Nelerdir?
H1N1 virüsü olarak adlandırılan domuz gribi hem oldukça tehlikeli hem de oldukça bulaşıcı olabilmektedir. Bu virüsü diğerlerinden ayıran özellikler olduğu gibi diğer hastalıklarla karıştırılan birçok özelliği de bulunmaktadır.
İsminin domuz gribi olmasının sebebi domuzlarda görülen influenza virüsünün mutasyona uğrayarak H1N1 virüsü olarak insanlara bulaşmasıdır. Ölümcül olmamakla beraber oldukça bulaşıcıdır. Solunum yolu hastalığı olmasından dolayı iyileşme süreci oldukça uzundur.
Özellikle domuzlarla yakın çalışan kişilerde bu virüs fazla görünmektedir. Fakat bu ortamda bulunan ya da bu hastalığı taşıyan kişilerle aynı ortamda bulunmakta bu hastalığı kapmanız için yeterli olabilmektedir. Bulaşıcılığı oldukça yüksek olan bu hastalığın hava yoluyla ve özellikle hapşırık ve öksürükle geçtiği bilinmektedir.
Günümüzde en iyi korunma yollarından biri kalabalık ortamlarda maske kullanımıdır. Fakat mevsimsel gribe göre çok daha dirençli ve inatçı olan bu hastalığa yakalanmak oldukça kolay.
Yeni Domuz Gribi Belirtileri Nelerdir?
Domuz gribi belirtileri diğer grip gibi boğaz ağrısı, yüksek ateş, baş ağrısı, yorgunluk gibi belirtiler yaşanmaktadır. Peki bu belirtiler nasıl seyreder? İşte cevabı;
1 – Yüksek Ateş: domuz gribinin ilk ve en belirgin belirtilerinden biridir. Domuz gribine yakalanan kişilerde ani yükselen ateş görülür. 38-40 derece ateşler görülebilmektedir.
2 – Öksürük: özellikle solunum yolu hastalığı olması nedeniyle çok fazla öksürük görülebilmektedir. Eğer bu hastalığı hava yolu ile kaptıysanız akciğerinize inme ve buraya nüfuz etme olasılığı çok yüksektir. Genellikle yaşanan öksürük nöbetleri uzun sürelidir.
3 – Kas ve Eklem Ağrıları: ilk belirtileri kas ve eklem ağrılarıdır. Domuz gribi belirtileri arasında en karakteristik olanı kas ve eklem ağrılarıdır. Zamanla yerini tüm vücut ağrılarına ve halsizliğe bırakabilir.
4 – Üşüme ve Titreme: Domuz gribinde aşırı yüksek ateş nöbetlerinde vücut ısısın düşmesiyle birlikte üşüme ve titreme nöbetleri yaşanabilir.
5 – Nefes Darlığı: Çocuklarda domuz gribi belirtisi özellikle nefes darlığı şeklinde görünebilir. Çocuklarda nefes darlığı, yüksek ateş ve diğer belirtileri yaşıyorsanız mutlaka bir hekime başvurmalısınız.
Belirtilen şikayetlerden birini veya birkaçını yaşadığınızda başvurduğunuz hekim domuz gribinden şüphelendiğinde bir test önerebilir. Bu test sonucunda teşhis koyması daha kolay olacaktır. Teşhis sonrası tedavi yöntemi ise yine domuz gribine özeldir.
Domuz Gribi Tedavisi Nasıl Olur?
Domuz gribi tedavisi sırasında tabii ki öncelik istirahattir. Bunun dışında influenza virüsü için etkili olan antiviral ilaçlar kullanılabilmektedir. Hastalığınızın şiddetine bağlı olarak hekiminizin seçeceği antibiyotik tedavisi yanında ağrı kesiciler ve burun tıkanıklığınız için spreyler kullanmak hastalığınızın hızla iyileşmesine destek olacaktır.
Özel bir tedavi gerektirmeden iyileşebileceğiniz gibi süreyi kısaltmak için ilaç desteği oldukça önemlidir. Domuz gribi ilaçsız geçer mi sorusu da oldukça merak konusudur. Domuz gribine ne iyi gelir diye soracak olursanız doğal bitki çaylarından destek alabilir bağışıklığınızı güçlendirmek için vitaminler kullanabilirsiniz. Bunları da mutlaka doktor kontrolünde yapmalısınız.
Domuz Gribinden Korunma Yolları Nelerdir?
Domuz gribi kaç günde geçer ya da ne kadar sürede iyileşir gibi soruların cevabı ne yazık ki olumsuzdur. İyileşmeniz uzun zaman alabilir. bunun için grip aşıları iyi bir yöntem olabilir. Peki bu hastalıktan kendinizi nasıl koruyabilirsiniz? İşte domuz gribinden korunma yöntemleri;
Domuz Gribinden Korunma Yöntemleri | |
Hijyen | Hijyen birçok hastalıktan sizi korumak için en temel yöntemdir. Ellerinizi sık sık ve önerilen şeilde yıkamak sizi birçok hastalıktan koruyacaktır. |
Maske koruması | Özellikle hastalık dönemlerinde kalabalık ortamlarda bulunduğunuzda mutlaka bir maske yardımıyla kendinizi hava yolu ile bulaşan virüslerden korumalısınız. |
Temiz ve havalandırılmış ortam | Bulunduğunuz ortamın ve uyuduğunuz ortamın mutlaka gün içerisinde havalandırılmış olmasına dikkat edin. Kapalı ve havasız ortamda hastalıkların yayılması çok daha hızlı gerçekleşmektedir. |
Kişisel bakım | Kullandığınız çarşaf, yastık kılıfları ve kişisel kıyafetlerinizi dezenfekte etmelisiniz. |
Vücudunuzu susuz bırakmayın | Vücudunuzun ihtiyacı olan sıvı miktarını göz ardı etmeyin. Mutlaka sıvı tüketimine dikkat edin. Özellikle su tüketimi oldukça önemlidir. |
Hastalardan uzak durun | Çevrenizde hasta olan kişilerden uzak durun ve temastan kaçının. |
Çevrenize bulaştırmaktan kaçının | Hasta olduğunuz zamanlarda çevrenizdeki insanları da korumak adına evden mecbur olmadıkça çıkmayın. |
Merak Edilen Sorular
Domuz gribi ve diğer tüm grip çeşitleri hakkında çok fazla merak edilen sorular olabilmektedir. Öncelikle bu soruların cevaplarını bulmak nasıl korunacağınız hakkında da fikir edinmenize yardımcı olacaktır.
1 – Domuz Gribi Kaç Günde Geçer?
Domuz gribi en ağır atlatılan grip çeşitlerinden biridir. En az 1 hafta olmak suretiyle öksürük gibi etkileri daha uzun sürebilmektedir.
2 – Domuz Gribi Ciğerlere İner mi?
Bağışıklık sistemine bağlı olarak bazı hastalarda hastalıkla eş zamanlı ya da daha sonrasında ciğerlere inebilmektedir.
3 – Domuz Gribi Ölümcül Müdür?
Domuz gribi ölümcül değildir. Fakat bazı genetik ve kalıtsal hastalığı olan kişilerde hastalığın şiddetine bağlı olarak çok düşük ihtimalde olsa ölümcül olabilmektedir.
4 – Domuz Gribi Çocuklarda Kaç Gün Sürer?
Çocuklarda en sık görülen şey yüksek ateştir. Yaklaşık olarak çocuk hastalarda yüksek ateş 5 güne kadar sürerken diğer şikayetler yaklaşık 1 hafta içerisinde iyileşmeye başlar.