USD32,33
EURO35,13
JPY0,215300
RUB0,349500
GBP41,05
EURO/USD1,08
BIST9.079,97
GR. ALTIN2.303,02
BTC71.197,01

Dil Bölümü Meslekleri ve Maaşları

dil-bolumu-meslekleri
dil-bolumu-meslekleri
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dil bölümü meslekleri kariyer olarak harika fırsatlar sunuyor. Günümüzde bir akademisyen aylık 20.000 TL gibi ücretler kazanabiliyor. Aynı zamanda yeminli tercümanlar bir ofise bağlı veya kendi iş yerini açarak muazzam ücretler elde edebiliyor.

Peki Dil bölümüyle ilgili meslekleri seçerken nelere dikkat etmek gerekiyor? Hangi alanlarda dil bölümü mezunları daha yüksek maaş alabiliyor?

Dil Okuyan Bir İnsan Ne Olabilir?

Yabancı dil bölümü mezunları, farklı kariyer seçimleri yapma şansına sahiptir. Çünkü dil bölümü meslekleri geniş bir yelpazeye sahiptir. Öğretmenlik, yeminli tercümanlık ve editörlük gibi birçok farklı iş yapma şansları bulunmaktadır. Dil bölümü okuyan bir insan günümüzde kolayca iş bulabilmektedir. İş yelpazesinin geniş olması ve dil bölümü mezunu kişilere ihtiyaç her geçen gün artmaktadır. Sektöre göre dil bölümü maaşları farklılık gösterebilmektedir.

Son zamanlarda hızla büyüyen e-ticaret sektöründe sürekli yabancı dil bilen kişiler aranmaktadır. Hatta birçok uluslararası şirket dil bölümü mezunu çevirmen ve editör alımları yapmaktadır. Yabancı ülkelere satış yapan web siteleri aynı zamanda dil bölümü mezunu kişileri işe almaktadır. Bununla birlikte ticaret anlaşmaları ve büyük maddi sözleşmeler için yeminli tercümanlara sürekli ihtiyaç duyulmaktadır. Bu nedenle akademisyenlikten, blog yazarlığına kadar birçok farklı dil bölümü meslekleri tercih edilebilmektedir.

Dil Bölümü Meslekleri Maaşları

Ülkemizde dil bölümü mezunları geniş iş yelpazesi nedeniyle birçok alanda kolayca iş bulabilmektedir. Fakat dil bölümü meslekleri maaşları sektöre ve yapılan mesleğe göre değişiklik göstermektedir. Bu alanda güncel rakamlarla hangi dil bölümü mesleği ne kadar kazanıyor inceleyebilirsiniz. Böylece kariyer planlamanızı yaparken daha doğru karar verebilirsiniz.

1.     Akademisyenlik

Yeni işe başlayan dil bölümü mezunu bir akademisyen ülkemizde aylık ortalama minimum 11.500 TL-13.000 TL arasında değişen ücretler kazanmaktadır. Tecrübeli ve yüksek lisans yapmış dil bölümü mezunu akademisyenler aynı zamanda 30.000-40.000 TL arasında ücretler kazanabilmektedir. Üniversitelerin çeşitli departmanlarında farklı görevler üstlenilmektedir.

2.     Yeminli Tercüman

Ülkemizde birçok şirket, birey ve hatta kamusal yapılar Yeminli tercümanlara ihtiyaç duymaktadır. Noter ve tapudaki satışlardan, büyük iş sözleşmelerine kadar tüm işlerde bu kişiler aranmaktadır. Bu nedenle dil bölümü meslekleri maaş alanında öne çıkan mesleklerdendir. Ortalama 9.000 TL- 100.000 TL arasında ücretler kazanabilmektedir. Kendi ofisini açtıklarında bu ücret giderek yükselebilmektedir.

3.     Turist Rehberliği

Sevdiğiniz işi yaparken aynı zamanda gezmek mi? O zaman turist rehberliği tam size göre bir meslek. Dil bölümü mezunları ve maaşları bölümünde Turist rehberliği hem yapılması keyifli hem de güzel kazanç getiren meslekler içerisinde yer almaktadır. Ülkemize her yıl milyonlarca turist gelmektedir. Bu nedenle Turist rehberlerine turizm harikası ülkemizde sürekli ihtiyaç bulunmaktadır. Aylık olarak ortalama 8000 TL- 15.000 TL arasında ücretler kazanılabilmektedir. Bu sizin yaptığınız işe, anlaşmaya ve firmaya göre değişiklik gösterebilmektedir.

4.     Öğretmenlik

Yabancı dil öğretmenliği en fazla iş ilanı bulunan meslekler arasında yer almaktadır. Hem kamuda hem özel sektörde dil bölümü mezunu öğretmenlerine ihtiyaç bulunmaktadır. Dil bölümü meslekleri ve maaşları arasında öğretmenler özel ve kamuya göre farklı ücretler alabilmektedir. Fakat ortalama olarak bir yabancı dil öğretmeni aylık 7.500-15.000 TL arasında ücretler kazanabilmektedir.

5.     Reklamcılık

Günümüzün en büyük iş hacmine sahip sektörleri arasında reklamcılık bulunuyor. Uluslararası firmaların hepsi dil bölümü mezunu eleman aramaktadır. Reklamcılık ticaretin artık olmazsa olmazları arasında bulunmaktadır. Zaten bu nedenle reklamcılık alanında çalışan dil bölümü mezunları çok iyi ücretler kazanabilmektedir. Günümüzde reklamcılık sektöründe çalışan dil bölümü mezunları ortalama 8200- 16.000 TL arasında ücretler kazanabilmektedir. Aynı zamanda bireysel olarak editörlük ve danışmanlık hizmetleri de vererek ekstra gelirler elde edebilmektedir.

Dil bölümü mezunları için en güzel detay, istedikleri alana yönelebilme şansları bulunmasıdır. Bu nedenle dil bölümü okumak bu açıdan oldukça avantajlıdır. Dil bölümü meslekleri ve maaşları incelendiğinde günümüz şartlarında hepsinin güzel ücretler kazandığı gözlemlenebilmektedir. Ayrıca dil bölümü mezunları en hızlı işe bulma istatistiğine sahip bölümlerden birisi olarak Kabul edilmektedir.

Hangi Dil Bölümü Meslekleri Okunmalı?

Dil bölümleri oldukça çeşitlidir. Farklı dil seçeneklerine göre üniversitelerde bölümler yer almaktadır. Dolayısıyla dil bölümü meslekleri alanında kariyer hedefleyen birisi için dil seçimi oldukça önemlidir. İngilizce uluslararası geçerli olan bir dil olduğu için en fazla tercih edilen dil bölümü olarak göze çarpmaktadır. Fakat aynı zamanda günümüzde Rusça, Almanca ve Çince gibi bölümler yoğun talep görmektedir. Turizm rehberliği ve Dilbilimi bölümleri de son dönemde yoğun bir talep görmektedir.

Tercih yaparken ilk olarak en sevdiğiniz dili tercih etmek mantıklı olacaktır. Bu sayede meslek hayatına geçtiğinizde daha kolay uyum sağlayabilirsiniz. Sevmek dışında, maddi açıdan dilleri ve dil bölümü meslekleri maaşlarını incelemek gerekmektedir. Bu alanda İngilizce bölüm mezunları daha yüksek ücretler kazanabilmektedir. Uluslararası editörlük, İngilizce öğretmenliği ve çevirmenlik her sektörde ihtiyaç duyulan meslekler arasında yer almaktadır.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Dil Bölümü Meslekleri ve Maaşları

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Hedera Güncel ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!