Dengesiz ruh hali gösteren bir arkadaşınız veya yakınınız varsa ona sıralayacağımız 10 adımda büyük bir yardım edebilirsiniz.
Dengesi ruh haline sahip bir insanı tedaviye yönlendirmek elbette ki herkesin isteyeceği bir durumdur fakat kimseyi bu yüzden zorlayamayız. Bu sebeple siz elinizden geleni yapın fakat sonucu yine karar sahibi kişiye bırakın.
Şefkat içeren bir destek bu tarz bir zorluk yaşayan kişi için çok iyi gelecektir. Bu nedenler desteğinizi karşı tarafa hissettirmeniz bu ruh hali için çokça yarar sağlayacaktır. Sohbetiniz sırasında karşı tarafa profesyonel desteğin fayda sağlayacağını aktarmak yapabileceklerinizin en başında yer almaktadır
Bu Yazıda Neler Var?
- Değişken Ruh Halinin Sebebi Nedir? Ani Duygu Değişimi Hastalığı
- Sürekli Dengesiz Ruh Hali Gösteren Yakınınıza Yardım Edin!
- 1- O Kişiye Davranışlarını Belirtin ve Konuşun!
- 2- Dengesiz Ruh Hali Sergileyen Kişiye Konuşabileceği Sorular Sorun!
- 3- Konuşmaktan Daha Çok Derdini Dinleyerek Rahatlatın!
- 4- O kişiye Destek Olduğunu ve Yanında Olacağını Dile Getirin!
- 5- Onu Bir Ruhsal Uzman Doktora Yönlendir!
- 6- Tedavi İçin Olanaklar Sağla ve Yönelt
- 7- Günlük İşlerde Sorun Yaşanıyorsa Yardımı Teklif Et!
- 8- İntihar Etmesine Yönelik Davranışlara Dikkat Et!
- 9- Tüm Yardımların Sırasında Kendine de Dikkat Etmelisin!
Değişken Ruh Halinin Sebebi Nedir? Ani Duygu Değişimi Hastalığı
Dengesiz ruh hali nedenleri arasında çeşitli maddeler yer almaktadır. Değişkenlik gösteren ruh hali eğer devamlı ve süregelen bir durum haline geldiyse günlük işlerde bile can sıkıcı ve sorun çıkarıcı hale gelmiş demektir. Bu şekilde ilerleyiş gösteren bu durum bipolar hastalığına işaret edebilmektedir.
Duygudurum bozukluğu da yaşayabilen bu kişi duygularını kontrol edemez. Aniden mutluluk hissederken bir anda üzüntü ile hüzünlenebilir. Yine aynı şekilde kızarak da tepkilerini değişkenliğe uğratabilir.
Bu duygu değişim olaylara bağlı bir şekilde yaşanabileceğinden fark edilmekte zorlanılabilir. Bu duygu değişim hali depresyona giren bazı kişilerde de oluşabildiğinden eğer uzun vadede devam ediyorsa bipolara işaret edebilir.
Sürekli Dengesiz Ruh Hali Gösteren Yakınınıza Yardım Edin!
Dengesiz bir şekilde değişen ve sürekli yapılanan ruh haline bipolar hastalığı şeklinde açıklama yapılabilir. Bipolar hatalığının belirtileri şu şekildedir:
- İştahta azalma sonucu kilo verme veya iştah artması sonucu kilo alma
- Yorgunluk ile beraber yavaşlama
- Enerji azalması ve işlere yetişememe
- Ümitsizlik
- Bazı Şeyleri Hatırlamada zorlanma
- Cinsel hayata yönelimin azalması
- Uykusuzluk problemleri yaşama
- Üzgün ve kaygılı ruh hali takınma
- İntihar düşüncesi ve girişimi
- Kronik yaşanan ağrılar ve özellikle baş ağrısı
Dengesiz ruh hali hastalığı etraftakilerin fark edebileceği bir durumdur. Genelde hastalar kendileri farkındalık yaşayamazlar.
Bu sebeple eğer siz yakınınızda birinin bu tarz sorunlar yaşadığını gözlemliyor ve biliyorsanız yakınınız ile konuşarak yola koyulun. Daha sonrasında dikkat etmeniz gereken hususlar aşağıdaki şekildedir.
1- O Kişiye Davranışlarını Belirtin ve Konuşun!
Değişken gösteren ruh hali davranışlarını fark ettiğin ve gözlemlediğin arkadaşına veya yakınına yardım etmek mi istiyorsunuz? Öncelikle samimi bir sohbet ortamı oluşturmalısın. Başka konular ile başladığınız sohbette karşı tarafın güvenini almaya dikkat etmelisin.
Güvenli bir sohbetin ardından samimi bir ben dili kullanımı daha güven verici hissettirecektir. Bu durum sayesinde karşı taraf size açılabilir ve derdini, sıkıntısını kolay bir şekilde anlatabilir.
Bir insana akıl sağlığı ile ilgili pek olumlu şeyler söylemeyeceksiniz. Bu durum çok can sıkıcı bir hal olduğundan mütevellit kullanacağını kelimelere dikkat etmeli ve özenle seçim yapmalısınız.
Karşı tarafa ben dili ile konuşursanız daha doğru bir ortama sahip olmuş olursunuz. Kuracağınız cümleler mesela “son zamanlarda halinden dolayı endişeleniyorum, seni önemsiyorum. İyi misin?“ şekline sahip olabilir.
2- Dengesiz Ruh Hali Sergileyen Kişiye Konuşabileceği Sorular Sorun!
Aşırı dengesiz ruh hali yaşayan yakının ile ilgili doğru bir sohbet ortamı kurup doğru bir başlangıç gerçekleştirmek çok mühimdir. Bu davranışı gerçekleştirdikten sonra soracağın sorulara doğru karar vermelisiniz.
Böylece karşı tarafın daha iyi cevap vermesini ve derdini detaylandırmasını sağlarsınız. Sorularınızın içerisinde neden ve nasıl tarzı kelimeleri bulundurun. Soracağınız sorulara karşı taraf yalnızca evet veya hayır cevabı vererek konuyu kapatamasın.
Böylece daha fazla değer verdiğinizi ve şefkatinizi iletmek istediğinizi anlayacaktır. Soruların açık uçlu olması ve karşı tarafın istediği yöne doğru verilebilmesi derdi daha iyi anlamanız için önemlidir. Yardımcı olacağınız kişi de bu tarz sergilediğiniz tavrınızdan dolayı kendini değerli hissedecek ve size güvenecektir.
3- Konuşmaktan Daha Çok Derdini Dinleyerek Rahatlatın!
Dengesiz ruh hali oluşumu gözlemlediğiniz yakınınızın derdini dinleyin. Yakınınıza doğru soruları sorarak doğru bir ortam yaratmak çok önemliydi. Bu ortamı oluşturmayı başardığınız takdirde yakınınız da derdini anlatmakta çekinmeyecektir.
Size anlattıkça da rahatlama duygusunun da devamında gelerek rahat bir şekilde derdini paylaşacaktır. Bazen çözüm yolu üretmeden bile sadece dinlemek ve şefkat göstermek çok iyi gelebilir.
Öncelikle karşıdaki kişinin hislerini, dertlerini dinlemeli ve anlamalısınız. Çokça konuşmak yerine çok dinlemek saha doğru olacaktır.
Derdini anlatan ve paylaşım sağlayan yakınınız ile göz teması kurarak rahat bir duruş alın. Sohbet arasında arada sırada kafanızı sallayarak onay vermek karşıdakini rahatlatmaya yarayacaktır.
4- O kişiye Destek Olduğunu ve Yanında Olacağını Dile Getirin!
Dengesiz ruh hali sergileyen ve sorunlar yaşayan yakınınızın paylaştığı sorunlarına ve dertlerini anlamak karşı tarafı rahatlatacaktır. Hissettiği duyguların geçerli olduğunu dile getirin ve hislerini destekleyin.
Genellikle akıl sorunları yaşayan kişilerin his ve duygularını olumlu bir şekilde desteklemenin yanlış olduğu düşünülmekte ve vurgulanmaktadır. Fakat bu tarz bir durumun tam tersi yani sorun yaşayan kişinin duyguları konusunda destek görmesi doğrudur.
Çünkü karşı taraftaki kişiyi anlamak sohbete teşvik etme yöntemidir. V e böylece daha iyi bir iletişim kurma fırsatı da yakalamış olursunuz. Karşı tarafa bu bağlamda kurabileceğiniz cümleler “ Ne kadar üzgün olduğunu görüyorum ve seni anlıyorum“ şeklinde olabilir. Sağlık kaygısı ile başa çıkmanın 5 yolu yazısını inceleyebilirsiniz.
5- Onu Bir Ruhsal Uzman Doktora Yönlendir!
Dengesiz ruh halinden kurtulma için öncelikle sorun yaşayan yakınınızın yanında olmalısınız. Yakında olmalısınız tabirini karşı tarafa hissettirmek de bir o kadar önem taşımaktadır.
Dengesiz bir şekilde yaşam süren karşı tarafa yanında olduğunuzu hissettirecek doğru ve uygun kelimeleri ilettiğinizde bu sorunlar daha kolay atlatılacaktır. Yanında olarak akıl sağlığı bozukluğu yaşayan kişinin korkularını da bir nebze olsun hafifletmiş olursunuz.
Bu tarz sorun yaşayan kişilerin uzman doktor başvurması gereken bir durumdur. Bu sebeple sorun yaşayan yakınınızı da bu yönde teşvike etmeli ve yönlendirmelisiniz. Yapacağınız yönlendirmeler sayesinde büyük yardımcı olmuş olacaksınız.
Bu yönlendirme elbette ki uzman doktora başvurulup tedaviye başlandıktan sonra hastanın hayatında değişecek olumlu şeyleri anlatmak ile olur. Hastalığın tedavi yollarını ve rahatlayabileceği gerçeğini dile getirin.
Psikoloğa gitme düşüncesinin olumlu olduğunu ve eğitim almış uzmanların ona yardımcı olacağını dile getirin. Özellikle eğer siz de bir terapiste gittiyseniz deneyimleriniz anlatabilir ve durumu biraz olsun normalleştirmeye çalışabilirsiniz.
6- Tedavi İçin Olanaklar Sağla ve Yönelt
Dengesiz ruh hali ve davranışsal bozukluklar sergileyen yakınınızın yanında olduğunu dile getirmeniz büyük önem taşıyacaktır. Fakat dile getirmek yeterli kalmaz. Uzman doktora yönlendirdiğiniz yakınınızı elinizden geldiğince teşvik etmelisiniz.
Doktor randevusuna gitmesi için onu ikna etmeli ve hatta mümkünse onu kendiniz götüreceğini de dile getirebilirsiniz. Böylece onun yanında olacak ve güven altında hissetmesine sebebiyet vermiş olacaksınız.
Psikoloğun ücreti için bile teklifte bulunabilir ve doktor randevusuna gitmesi için çabalayabilirsiniz. Tabi bunların hepsi bir tekliften olunmalıdır. Hangi durumda gitmek istediğini ve nasıl olmak istediğini ona sormalısınız.
7- Günlük İşlerde Sorun Yaşanıyorsa Yardımı Teklif Et!
Sürekli dengesiz ruh hali sergileyen yakınınız muhtemelen günlük işlerinde ve sorumluluklarında da belli başlı sorunlar yaşıyordur. Günlük işlerinde onun yanında olabileceğinizi dile getirebilirsiniz.
Mümkün olduğunca yalnız kalmayacağı vakit sırasında daha güvende ve rahta bir his yaşayacaktır. Kronik bir şekilde stres yaşayan yakınınıza günlük işlerinde yardım etmek aranızdaki bağı da kuvvetlendireceğinden dolayı daha iyi bir iletişi kurmanızı da destekleyecektir.
Böylece yakınınıza daha yakından bir etki ile destek olabilirsiniz. Yakınınıza “ yapmamı istediğin, yardımcı olabileceğim bir işin var mı? Hiç çekinme lütfen, yanında olmak istiyorum“ şeklinde teklifte bulunabilirsiniz.
8- İntihar Etmesine Yönelik Davranışlara Dikkat Et!
Dengesiz ruh hali sunan yakınınızda bipolar rahatsızlığı etki ediyor olabilir. Bipolar bozukluğu gösteren bu ruh hali oldukça kötü ve can sıkıcı bir hastalığın işaretidir.
Bu hastalıktan mütevellit hastanın aklında intihar etmek ile alakalı fikirler dönüyor olabilir. Eğer bu durumu tespit ettiyseniz bilir an önce harekete geçmeniz gerekecektir.
Çünkü intihar düşüncesi şakaya gelmeyecek bir konudur. Böyle bir düşünceye sahip olan insan eğer hastaysa bir anda hiç beklemeden harekete geçebilir ve kendine zarar verebilir.
Endişelerini ve dertlerini sizinle paylaşan yakınınıza intihar etmeyi düşünüyor musun şeklinde sorular sorun. Bu soruları hemen sormak doğru değildir.
Aranızda oluşan güvenli bir sohbet ortamında emin olduktan sonra bu soruyu iletin. Eğer cevapları evet yönündeyse intihar önleme için 112 numarasını arayın.
Yardım beklediğiniz sırada mutlaka güvenli bir ortamda bulunun. Etrafta delici ve kesici aletler varsa buradan hemen uzaklaşmanız veya nesneleri ortadan kaldırmanız gerekir.
9- Tüm Yardımların Sırasında Kendine de Dikkat Etmelisin!
Ani duygu değişim hastalığı yaşayan ve dengesiz ruh hali gösteren bir kişinin dertlerini dinlemek ve o kişiyle ilgilenmek çok can sıkıcı olabilir. Bu oldukça zor bir durumdur çünkü sohbet ettiğiniz kişinin akıl sorunları vardır.
Bu sebeple karşı tarafa verdiğiniz önem ve ilgi kadar kendinize de dikkat etmelisiniz. Konuşmalardan bunaldığınız sırada yakınınızı uzman bir doktora yönlendirerek tedavisine bir an önce başlamasına yardımcı olabilirsiniz.
Duygudurum bozukluğu tedavisi için alanda ilgili uzman bir hekim ile görüşün.