HP Karabük Milletvekili Cevdet Akay, TBMM’de kabul edilen torba kanunla Cumhurbaşkanı’nın borçlanma yetkisinin üç katına çıkarılmasına ilişkin, “Normalde borçlanma yetkisinin sabit sermaye yatırımları olarak, yani üretimi artırıcı, istihdamı artırıcı, ihracatı artırıcı alanlarda kullanılması lazım.
Bu Yazıda Neler Var?
- Madem yatırım yapmıyorsunuz, gelin bu parayı emeklilerimize ödeyin
- Cumhurbaşkanına borçlanma tepkisi
- “BÜTÇE HAKKININ GASP EDİLDİĞİ, YASAMA YETKİSİNE MÜDAHALE EDİLEN BİR POZİSYON SÖZ KONUSU”
- “YÜZ YILLIK İÇ VE DIŞ BORÇ STOKUNUN YÜZDE 46’SINA TEKABÜL EDİYOR”
- NORMAL BÜTÇENİN YÜZDE 75’İNE TEKABÜL EDEN BİR BÜTÇEYİ DAHA ONAYLAMIŞ OLACAĞIZ
- BORÇLANMA YETKİSİNİN İSTİHDAMI ARTIRICI, İHRACATI ARTIRICI ALANLARDA KULLANILMASI LAZIM
- “GELİN, MADEM BU YATIRIMLARI DA YAPMIYORSUNUZ, BU BORÇLANMAYI EMEKLİLERİMİZE ÖDEYELİM”
Madem yatırım yapmıyorsunuz, gelin bu parayı emeklilerimize ödeyin
TBMM’de kabul edilen torba kanunla Cumhurbaşkanı’nın borçlanma yetkisinin üç katına çıkarıldı. Cevdet Akay, “Normalde borçlanma yetkisinin sabit sermaye yatırımları olarak kullanılmalıdır. Yani üretimi artırıcı, istihdamı artırıcı, ihracatı artırıcı alanlarda kullanılması lazım… Gelin, madem bu yatırımları da yapmıyorsunuz, bu borçlanmayı emeklilerimize ödeyelim. Yaklaşık 700 milyarlık bir rakam yapıyor, emeklilerimize ödeyeceğimiz tutar. Tam da cuk diye oturmuş durumda. Emeklilerimiz de rahat etsin, biz de rahat edelim” dedi.
Cumhurbaşkanına borçlanma tepkisi
Cumhurbaşkanı’nın borçlanma yetkisinin üç katına çıkarılmasını da içeren torba kanun teklifi, TBMM Genel Kurulu’nda dün kabul edilerek yasalaştı. Genel Kurul’daki görüşmeler sırasında söz alan CHP Karabük Milletvekili Cevdet Akay, şunları söyledi:
“Bugünkü kanun teklifinin ülkemiz için güzel sonuçlar doğurmasını temenni ediyorum. Tabii temenni ediyorum. Ama bu torba yasayla beraber, kabul etmemizin mümkün olmadığı bir sürü madde gündemde. Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki görüşmelerimiz esnasında 15 artı 2 geçici maddeyle başladığımız torba yasa, 31 maddeye ulaştı. Ansızın gelen 14 maddeyle beraber, torba yasa içerisinde bir torba yasayı da görüşmek durumunda kaldık.
“BÜTÇE HAKKININ GASP EDİLDİĞİ, YASAMA YETKİSİNE MÜDAHALE EDİLEN BİR POZİSYON SÖZ KONUSU”
Ben, bugün 11’inci maddeyle ilgili, yani net borçlanma limitiyle ilgili hususları size anlatmaya çalışacağım. Bir kere bu maddenin kabul edilmesi mümkün değil. Benden önceki hatiplerin de belirttiği gibi, bütçe hakkının gasp edildiği, yasama yetkisine müdahale edilen bir pozisyon söz konusu. Bu yüzden, bu kanun teklifinin, bu maddenin buradan geçmesine karşıyız.
“YÜZ YILLIK İÇ VE DIŞ BORÇ STOKUNUN YÜZDE 46’SINA TEKABÜL EDİYOR”
Peki net borçlanma limiti nedir? Bütçe Kanunu’nun 1’inci maddesinin 1’inci fıkrasının (a) bendindeki ödenekler toplamının 2’nci maddede belirtilen tahmini gelirler toplamı arasındaki fark. Mevcut Bütçe Kanunu’nda da 661 milyar liralık bir rakama tekabül ediyor. Kanun şu yetkiyi vermiş. Öncelikle Hazine ve Maliye Bakanı’na yüzde 5, akabinde de Cumhurbaşkanı’na yüzde 5 yetki vermiş. Ve bu yetkinin kullanılması şekliyle de bütçe çalışmaları devam etmiş.
Mevcut kanunla bu yüzde 5’erlik yetkilere ilaveten de 3 katına kadar Cumhurbaşkanı’na borçlanma yetkisi veriliyor. Bu rakam, muazzam bir rakama ulaşıyor. Bu rakamın büyüklüğünü de size söylersek 661 milyar liralık yüzde 5’erlik limitlerle beraber, 3 katıyla beraber çarptığınız zaman 728,8 milyar liralık bir rakam, toplam tutar da 2 trilyon 186 milyara tekabül ediyor. Bu 2 trilyon 186 milyarlık rakam kamu harcamalarına oranlandığı zaman, bütçenin, yani ödeneklerin toplamının aşağı yukarı yüzde 48,8’ine tekabül ediyor. Yine az önce, benden önceki hatiplerin de belirttiği gibi, yüz yıllık iç ve dış borç stokunun yüzde 46’sına tekabül ediyor.
NORMAL BÜTÇENİN YÜZDE 75’İNE TEKABÜL EDEN BİR BÜTÇEYİ DAHA ONAYLAMIŞ OLACAĞIZ
Yine cuma günü önümüze ek bütçe gelecek. Bu ek bütçede de 1 trilyon 119 milyar 500 milyonluk bir ek ödenek isteniyor. Hakikaten bu ek ödenek de muazzam bir rakam. Torba yasa içerisindeki bu borçlanmayla ilgili verilen bu gizli ek bütçeyle beraber, bu ek bütçeyi de ilave ettiğimiz zaman bu, toplam da mevcut ana bütçenin yüzde 74’üne tekabül ediyor. Yani biz, bu Meclis’te bu kanunu bugün onayladığımız zaman, normal ana bütçenin yüzde 75’ine tekabül eden bir bütçeyi daha onaylamış olacağız. Sizlerce bu mümkün mü değerli milletvekilleri? Bu, muazzam bir olay, kabul edilebilir bir olay değil.
Tabii ki devlet borçlanacak, iktidar borçlanacak. Ama bu borçlanmayı yaparken de bu borçlanmanın rantabl bir şekilde kullanılması lazım. Şimdi, 2 trilyon 186 milyar liralık bir rakam var. Geldiğinde ek bütçede de göreceksiniz. 1 trilyon 119 milyar 500 milyonluk bütçe içerisinde personel giderleri yok.
BORÇLANMA YETKİSİNİN İSTİHDAMI ARTIRICI, İHRACATI ARTIRICI ALANLARDA KULLANILMASI LAZIM
Personel giderleri de torba yasa içerisinde gizlenmiş vaziyette, çünkü gelirleri oluşturulamamış. Bu rakamı da dâhil ettiğimiz zaman, 661 milyarlık rakamla da topladığımız zaman, 1 trilyon 490 milyar liralık bir bütçe açığı öngörülmüş oluyor. 2 trilyon 186 milyar borçlanıyor, aradaki fark 700 milyar. Bu 700 milyar ne yapılacak? Yani şu anda gördüğümüz kadarıyla fazladan 700 milyar borçlanma yetkisi var. Tahmin ediyorum; önümüzde yerel seçimler var, belediye seçimleri var. Bu belediye seçimlerinde seçim bütçesi olarak mı kullanılacak? Ben, bunu merak ediyorum, sizlere de soruyorum. Normalde borçlanma yetkisinin sabit sermaye yatırımları olarak, yani üretimi artırıcı, istihdamı artırıcı, ihracatı artırıcı alanlarda kullanılması lazım. Eğer siz böyle kullanırsanız net borçlanma hasılatı yaratırsınız. Hem faizden hem anaparadan ödeme yaparak bütçenin anapara ve borç yükünü aşağı çekersiniz. Ama ben bunun böyle olmadığını görüyorum.
“GELİN, MADEM BU YATIRIMLARI DA YAPMIYORSUNUZ, BU BORÇLANMAYI EMEKLİLERİMİZE ÖDEYELİM”
Örnek verecek olursam; madem borçlanıyoruz… Benim seçim bölgem Karabük’ten örnek vererek bunu Türkiye geneline yayacağım. Şöyle söyleyeyim; Eskipazar’da metalle ilgili ihtisas organize sanayi bölgesi kurulabilir. Yine Yenice’de orman ürünlerine ait ihtisas organize sanayi bölgesi, Eflâni’de mermer organize sanayi bölgesi… Tüm Türkiye genelinde bunu yaydığımız zaman görürsünüz ki istihdamı, üretimi artırıcı, ihracatı artırıcı yatırımlar yapılmış olur. Ben, bunun böyle olmadığını görüyorum. Gelin, madem bu yatırımları da yapmıyorsunuz, bu borçlanmayı emeklilerimize ödeyelim. Yaklaşık 700 milyarlık bir rakam yapıyor, emeklilerimize ödeyeceğimiz tutar. Tam da cuk diye oturmuş durumda. Emeklilerimiz de rahat, etsin biz de rahat edelim.”