USD32,94
EURO35,76
JPY0,215100
RUB0,383200
GBP42,55
EURO/USD1,09
BIST10.891,42
GR. ALTIN2.528,50
BTC67.958,57

Çarpım Tablosu Ezberlemek Hiç Bu Kadar Kolay Olmamıştı

carpim-tablosu
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çarpım tablosu ezberlemek, bazı çocuklar için çok zor olabilmektedir. Çocukların zorlanmasının farklı nedenleri olsa da, bunların başında doğru yöntemlerin kullanılmaması gelmektedir. Peki, en kolay çarpım tablosu ezberleme yöntemi nedir?

Çarpım Tablosu Nasıl Ezberlenir?

Çarpım tablosu, sürekli tekrar ederek ezberlenir. Ancak bu tekrar bazıları için çok sıkıcı olabildiğinden, yeteri kadar yapılmamakta ve buna bağlı olarak da tam bir ezberleme gerçekleşmemektedir. Dolayısıyla çocuklara böyle bir görev verip, onları tek başlarına bırakmamak ve gereken yönlendirmeleri yapmak gerekmektedir.

İlkokulda çarpım tablosu 10’a kadar ezberlenmek zorundadır. İlk yıl, sadece çarpmaya basit bir giriş yapılırken, diğer sınıflarda ise tablonun tamamı ezberlenmektedir. Bu süreçte dikkat edilmesi gerekenler şunlardır:

  • Çocuklara gerekli ezberleme yöntemlerinin anlatılması ve bu sürecin olabildiğince sıkıcılıktan kurtarılması gerekmektedir.
  • Öğrencilere öncelikle çarpma işleminin mantığının kavratılması gerekmektedir.
  • Düz bir ezber yerine, mantık üzerine kurulu öğrenme tercih edilmelidir.

Çarpım Tablosu Ezberleme Teknikleri

Çarpım tablosunun ezberlenmesi için farklı teknikler bulunmaktadır. Bu teknikler arasından seçim yapılırken, çocukların kişisel özelliklerine göre hareket etmek gerekir. Örneğin; müziğe ilgisi olan çocuklara şarkılarla veya tekerlemelerle öğretme tekniği uygulanabilir.

Bu süreçte kullanılacak çok sayıda teknik vardır. Ancak her teknik, bütün çocuklara uygun değildir. Dolayısıyla paylaşılan tekniklerin etkisi ve başarısının kişiden kişiye göre değiştiğini unutmamak gerekir. Eğer bir teknikte yeteri kadar başarı yakalanamazsa, diğer tekniklerin denenmesi gerekmektedir.

Pisagor Tablosu

Pisagor tablosu, hızlı çarpım tablosu ezberleme yöntemlerinin başında gelmektedir. Dik üçgenlerdeki bir bağıntının gösterilmesi için geliştirilen bu tablo, günümüzde bir çarpım tablosu ezberleme yöntemi olarak kullanılmaktadır. Söz konusu tablo şu şekildedir:

Pisagor Tablosu
 12345678910
112345678910
22468101214161820
336912151821242730
4481216202428323640
55101520253035404550
66121824303642485460
77142128354249566370
88162432404856647280
99182736455463728190
10102030405060708090100

Tablonun kullanımı son derece basittir. Ancak öğrencilerle birlikte birkaç deneme yapmak gerekmektedir. Tabloyu kullanmak için sayıların olduğu ilk satır ile ilk sütundan sayılar seçilmekte ve daha sonra bunlar kesiştirilmektedir. Seçilen sayıların çarpımı, kesişim noktalarıdır.

Bu tablo, çarpma işleminin mantığının kavranmasına ve ezberlenmesine yardımcı olmaktadır. Ancak çocukları tablo ile baş başa bırakmamak ve onlarla birlikte Pisagor tablosunu kullanmak gerekmektedir. Aksi halde çocuklar kısa sürede bu yöntemden sıkılmaktadır.

carpim-tablosu
Çarpım Tablosu

Ritmik Sayma

Ritmik sayma, en keyifli ve en güzel çarpım tablosu öğrenme yollarından biridir. Esasında çarpma işlemi, hızlı ritmik saymadır. Çocuklar ritmik sayma konusunda gereken beceriyi elde ettiklerinde, çarpma işlemi onlar için çok kolay olmaktadır.

Ritmik sayma için 1’lerden başlamak gerekmektedir. Ne kadar kolay olsa da, 1’lerden başlamak çocuklara özgüven vermekte ve süreci daha kolay hale getirmektedir. Sonrasında sıra ile 2’ler, 3’ler, 5’ler, 4’ler, 6’lar, 8’ler ve 10’lar için ritmik sayma yapılmalıdır. Bunların zamanı yayılması ve çocukları çok sıkmadan yapılması, en önemli detaylardan biridir.

Ritmik sayma yaparken, önce ileri doğru sayılması, ileri doğru saymada yeteri kadar hızlanıldığında, geriye doğru sayılması gerekmektedir. Ritmik sayma, 2. Sınıf çarpım tablosu kolay ezberleme yöntemlerinden biri olarak kabul edilmektedir.

Tekerlemeler

Tekerlemeler, eğlenceli çarpım tablosu öğrenme yöntemleri arasında yer almaktadır. Çocuklar tekerlemeler sayesinde hem eğlenceli zaman geçirmekte hem de öğrendikleri kalıcı olmaktadır. Kullanılacak bazı tekerlemeler şu şekildedir:

Çarpma İşlemiKullanılacak Tekerleme
2 x 2 = 4Dön de evin kapısını ört
2 x 4 = 8Kedileri çok severiz
4 x 4 = 16Balkona geldi bizim martı
3 x 2 = 6Nerede kaldı bizim kahvaltı
3 x 4 = 12En zeki sınıf bizimki
3 x 10 = 30Öğretmen geldi, biz hala yokuz

Neredeyse her çarpma işlemi için en az bir tekerleme bulunmaktadır. Bunlar ile süreci daha eğlenceli ve keyifli hale getirmek mümkündür. Tekerlemeler, bilmeceler ve şarkılar, ders çalışma sürecini olumlu etkilemektedir. Ayrıca tekerlemeler, çarpmaların akılda kalmasına da yardım etmektedir.

Kağıt Çekme

Kağıt çekme, biraz zahmetli bir yöntem olsa da, akılda kalıcılık konusunda son derece başarılıdır. Bu yöntemde ezberlenmek istenen işlemler çok küçük kağıtlara yazılarak bir torbaya veya kutuya atılır. Sonra sırasıyla buradan kağıtlar çekilir ve kağıttaki işlem karşıdaki kişiye sorulur.

Notlar Asma

Ezber ve öğrenme için farklı zeka türlerinden yararlanılabilmektedir. Ezber denildiğinde direkt hafızanın kullanılması gerektiği akla gelir. Ancak buna ek olarak görsel hafızanın olduğunu unutmamak gerekir.

Akılda tutulması zorlanan bazı çarpımlar için çalışma odasının duvarlarına küçük notlar asılabilir. Ders çalışırken bu notlar sayesinde hatırlanması zor olan işlemlerin sonuçları hızlı şekilde görülmektedir. Böylece bir süre sonra söz konusu işlemler hafızaya yerleşmektedir.

carpim-tablosu

Çarpım Tablosu Kartını Duvara Asma

Çocuklar, hatırlayamadıkları çarpmalardan sonra moral bozukluğu yaşamakta ve çarpmaya dair olumsuz bir algı geliştirmektedir. Bu algının aşılması için hatırlayamadıkları sonuçları görebilecekleri bir yer, çarpım tablosunun asılması gerekmektedir.

Çarpım tablosu 10’a kadar PDF dosyası olarak indirilip çıkarıldıktan sonra uygun bir yere asılmalıdır. Sürekli sonuçları gören öğrencilerin, ezberlemesi daha kolay olmaktadır. Ancak sadece duvara asmaya güvenmemek ve bu süreçte farklı tekniklerle ezberlemeye devam edilmesi gerekmektedir.

Yazarak Çalışma

Yazarak çalışma, neredeyse her derste kullanılan ve etkili sonuçlar veren bir yöntemdir. Bu yöntemde öğrenciler hem yazma hem görme hem de okumayı aynı anda yapmaktadır. Dolayısıyla beyinin farklı merkezlerinde aynı anda öğrenme süreci yaşanmakta ve kalıcı öğrenme meydana gelmektedir.

Yazarak çalışma yaparken, çarpım tablosunda sırayla gitmek gerekir. Tam öğrenme gerçekleşmeden, diğer sayıya geçmemek önemli bir detaydır.

carpim-tablosu

Mobil Uygulamalar

Mobil uygulamalar, öğrenmenin en etkili gerçekleştiği araçlar konumuna gelmiştir. Doğru uygulamalar tercih edildiğinde ve telefonun kontrolü tamamen çocuklara bırakılmadığında, mobil uygulamalar etkili olmaktadır. Çarpma öğrenmek için de bu uygulamalardan tercih edilebilmektedir. Kullanılacak bazı uygulamalar şunlardır:

  • Çarpım Tablosu
  • Eğlenceli Çarpım Tablosu Oyunu
  • Times Tables For Kids & MATH-E
  • Toon Math: Matematik Oyunları
  • Kids Number and Math Lite

Bunlar arasından seçim yaparken internetsiz çalışanların, reklamsız olanların tercih edilmesi gerekmektedir. Kullanıcı puan ve yorumları da mutlaka dikkate alınmalıdır.

Web Siteleri

Tıpkı mobil uygulamalar gibi çarpım tablosunun öğrenilmesine yardımcı olacak web siteleri de vardır. İnternet ortamında bu web siteleri kolaylıkla bulunabilir. Bunlar arasından reklamsız olanların tercih edilmesi gerekmektedir. Ayrıca çocuklar telefonun ya da bilgisayarın başında tek bırakılmamalıdır. Çünkü dikkatlerini dağıtabilecek farklı unsular olduğundan, tek kaldıklarında bu yöntemler verimli olmamaktadır.

Çarpım Tablosu Ezberlemenin Püf Noktaları

Çarpım tablosunun ezberlenmesi, doğru tekniklerle son derece kolay ve hatta keyiflidir. Bu süreçte dikkat edilmesi gereken bazı püf noktalar, sürecin daha da kolay olmasını sağlamaktadır.

Değişme Özelliği

Çarpma işlemi, değişme özelliğine sahiptir. Yani sayılar yer değiştirse dahi, sonuç değişmez.

Örneğin; 3 x 4 = 12 olduğu gibi 4 x 3 işleminin sonucu da 12’dir. Çocuklara değişme özelliği kavratıldığında, ezberleme ve öğrenme çok daha hızlı olmaktadır. 3 x 4 işleminin sonucunu hatırlamasa dahi, 4 x 3 üzerinden bu sonuca ulaşmaktadır. Böylece bir süre sonra öğrenme tam olarak gerçekleşmektedir.

carpim-tablosu

Kademeli Ezberleme

Çarpım tablosunun öğretilmesinde kademeli olarak ilerlemek gerekmektedir. Zira çocuklar için tablonun tamamının, hatta yarısının tek seferde ezberlenmesi çok zordur. İlgili durum ise çocukların motivasyonunu kırmaktadır. Bunun yerine sırayla gidilmesi tercih edildiğinde, süreç çok daha kolay olmaktadır.

Çarpım Sonucu Kuralları

Çarpma işlemi, aynı zamanda bir örüntünün oluşmasına da neden olmaktadır. Öğrenciler bu örüntüleri fark ettiklerinde, ezberleme daha kolay olmaktadır. Örneğin; 5’ler ezberlenirken sonuçların birler basamağı (son rakamı) sırasıyla 5 ve 0 (sıfır) olur. Neredeyse her çocuk bunu fark eder ve tabloda en kolay ezberlenen bölüm bundan dolayı 5’lerdir.

9’lar ile ilgili örüntü ise birler basamağının (son rakamı) 9’dan geriye doğru birer birer azalması, onlar basamağının ise 0’dan 9’a doğru birer birer artması şeklindedir. Bu tip kural veya örüntülerin fark edilmesi, çarpım tablosunun öğrenilmesinin en önemli püf noktalarından biridir.

Çarpım Tablosu ile İlgili Sık Sorulan Sorular

Çarpım tablosu ile ilgili sık sorulan sorular ve bunlara ilişkin yanıtlar şu şekildedir:

1 – Çarpım Tablosunun Mantığı Var Mı?

Çarpım tablosundaki bazı bölümler (örneğin; 5’ler ve 9’lar) için belli kurallar vardır. Bu kurallar çerçevesinde ezberleme daha kolay olmaktadır.

2 – Çarpım Tablosunu Ezberleyemiyorum, En Kolay Yol Hangisi?

Çarpım tablosunun ezberlenmesinin en kolay yolu, ritmik sayıları sürekli saymaktır. Bir süre sonra çarpım tablosunun da ezberlendiği fark edilecektir.

3 – En Hızlı Çarpım Tablosu Ezberleme Yöntemi Hangisi?

En hızlı yöntem, ritmik sayma ve yazarak çalışmadır. Ancak yöntemler kişiden kişiye göre farklılık göstermektedir. Dolayısıyla biri için en hızlı yöntem, farklı biri için en zor yöntem olabilmektedir.

1
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Çarpım Tablosu Ezberlemek Hiç Bu Kadar Kolay Olmamıştı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Hedera Güncel ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!