USD34,43
EURO36,29
JPY0,223700
RUB0,344400
GBP43,46
EURO/USD1,05
BIST9.389,62
GR. ALTIN2.837,26
BTC90.985,57
beta-baliklari
Beta balıkları

9 Adımda Beta Balıkları ve Özellikleri

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Beta balıkları belirgin desenleri ve renkleriyle oldukça dikkat çeken tatlı su balıklarından biridir. Çok fazla çeşidi bulunan bu türü kuyruk şekli, desen ve renklerine göre ayırt edebilirsiniz. Onları akvaryum balıklarından ayıran değişik karakter özellikleri şunlardır;

Beta Balıkları Hakkında 

Diğer ismiyle “Kavgacı Siyam Balığı” olarak da bilinmektedir. Çünkü bu balık türü oldukça agresiftir. Hatta bazen kendi türleri ile bile karşı karşıya kalırlar. Özellikle erkek beta balığı çiftinin bir arada bulunması ölüm gibi sonuçlara sebebiyet verebilir. Birbirinden güzel renkleri olan bu tür hakkındaki bilgiler için aşağıya göz atabilirsiniz. 

1 – Beta Balıkları Genel Özellikleri Nelerdir? 

beta-baliklari

Siyam balıkları anavatanı Tayland ülkesidir. En eski akvaryum balıkları grubundadır. İlk evcilleşme süreci pirinç yetiştiren çiftçiler ile başlamaktadır. Renklerinden kaynaklı olan farklılık ve ilginç özellikleri şöyledir; 

  • Etçil hayvan grubunda yer almaktadır. 
  • Yaklaşık olarak 2,5 yıl kadar ömürleri vardır. 
  • 5 ile 6 cm arasında boyları mevcuttur. Ayrıca dev olanların boyu 12 cm’ye kadar ulaşır. 
  • Doğumdan altı ay sonrasında yetişkinliğe erişirler. 
  • Doğal ortamlarında sinek larvaları ve solucan tarzındaki protein kaynaklı küçük canlıları yerler. 
  • Erkekleri oldukça saldırgandır. Dolayısıyla bu durumu net görmeniz için ayna tutmanız yeterli olacaktır. 
  • Dişileri daha naiftir. 
  • Solungaç sistemleri sudaki oksijeni daha verimli kullanmalarını sağlar. Ayrıca su dışından hava dahi alabilirler. Bu sebeple sürekli olarak ağızlarını suyun dışına çıkarırlar. 
  • Beta aslında 70 üzerindeki türün adıdır. 
  • Eğitebileceğiniz kadar zekidirler. Çemberden atlama, parmak takibi yapma ve kaleye gol atma gibi aktiviteleri öğretebilirsiniz. 
  • Ayrıca erkek ve dişisini ayırt etmek çok kolaydır. Yani dişilerin vücutlarında dikey çizgiler yer alırken erkekler daha canlı renktedir. 
  • Birbiriyle iletişim kurarlar. 
  • Yabani olan betalar daha donuk renklidir. 
  • Ilık suları çok severler.

2 – Beta Balığı Akvaryumu Nasıl Olmalıdır? 

beta-baliklari
Beta balıkları

Öncelikle beta için akvaryum seçerken küçük boyutlu olmasına önem verin. Çünkü bu balıklar geniş alanları sevmezler. Yani bu noktada dikkat edecekleriniz şunlardır; 

  • 10 ile 15 litrelik akvaryum tercih edin. 
  • Su hacmi az olduğundan ötürü içme suyuyla kurabilirsiniz. Yani pH değeri 7,5 olan bir içme suyu tercih edebilirsiniz. 
  • Çok akıntı yapmayacak şekilde bir filtre seçimi de önemlidir.

3 – Beta Balıkları Hangi Balıklar ile Birlikte Yaşar? 

beta-baliklari

Siyam balıkları akvaryum boyutuna uygun olarak bazı balıklar ile birlikte yaşayabilir. Peki bu balık türleri hangileridir? 

  • Otocat Balığı
  • Neon Tetra
  • Orydoras 
  • Mavi Gurami
  • Loach Balığı
  • Corydoras Balığı 
  • Çöpçüler

Bu balıklar ile yaşamaları sıkıntı yaratmaz. Ancak erkek betaların saldırgan özellikleri yüzünden akvaryumu sürekli olarak kontrol altında tutmakta fayda vardır. 

4 – Beta Balıkları Kaç Yıl Yaşar? Beta Balıkları Ömrü 

beta-baliklari

Kavgacı siyam balıkları çeşitli renk seçenekleri ve beslenme konusundaki zahmetsiz tavırlarıyla ve hatta ilginç tavırları ile ideal akvaryum canlıları içinde yer almaktadır. Genellikle evcil hayvan almaya yeni başlayan kişilerin ilk tercihi bu gruptan yana olur. 

Ev koşullarında mümkün mertebe uzun yaşamasını istiyorsanız güvenli yerden almaya dikkat edin. Dolayısıyla ömrü ortalama olarak 2 ile 3 yıl arasında olsa da nadiren de 4 ile 5 yılı bulabilir. Hatta iyi bir bakım ile 10 yıl yaşayan türleri dahi bulunur. 

5 – Beta Balıkları Nasıl Beslenir? 

beta-baliklari

Bu agresif balık türü akvaryum için en müsait balıklardan biridir. Yemek yeme noktasında “Hepçil Balık” olarak da bilinmektedir. Yani bunun anlamı ise yemek konusunda çok seçici olmamalarıdır. Doğal ortamda iken su yüzeyine çıkarak kan kurdu, su piresi, tuzlu su karidesi en çok yemeyi sevdikleri protein kaynaklarıdır. 

Ancak ev için akvaryum ortamına uygun protein kaynaklı yemler bulunmaktadır. Ayrıca azar azar yem ile sürekli besleme şekli düzeni olmalıdır. Ayrıca yem yedirdikten sonra enfeksiyon belirtileri yaşamamak adına kesinlikle elllerinizi yıkayın.

6 – Beta Balıkları Kaç Gün Aç Kalabilir? 

beta-baliklari

Betaların açlığa karşı dayanıklı olması onların yeme düzenlerine de etki eder. Peki bu balıklar kaç gün açlığa dayanabilir? 

  • Doğada 4 ile 5 gün
  • Fanusta 1 hafta 
  • Akvaryum içinde ise 2 haftaya kadar aç kalabilirler.

7 – Beta balıkları Kaç Derecede Yaşar? 

beta-baliklari

Beta balığı ideal sıcaklık derecesi 26 ile 28’dir. Tayland’da 30 dereceye kadar yaşayabilen bu balıklar kendi alıştırdığınız ortamda 23 derecede dahi yaşamaktadır. Ancak ithal balık aldı iseniz mümkünse ısıtıcı ile oda ısısını 26 – 28 arasına getirin. Ayrıca su sıcaklığını düzenli olarak kontrol edin.

8 – Beta Balıkları Cinsiyeti Nasıl Anlaşılır? 

beta-baliklari

Beta balıkları dişi ve erkek farkları belirgin şekilde görülmektedir. Yani aşağıdaki özellikler neticesinde dişi mi erkek mi olduğunu rahatlıkla anlayabilirsiniz. Peki bu özellikler nelerdir? 

9 – Renklerine ve Kuyruklarına Göre Çeşitleri Nelerdir? 

Doğada genellikle zeytin yeşili ve kahve tonlarında olan bu balık, seleksiyon üretimi sonucunda daha parlak ve canlı renklere kavuşmuştur. Ayrıca birbirinden farklı olmasında değişik kuyruk türlerinin de etkisi mevcuttur. Yani; 

Sıkça Sorulan Sorular

Beta balığı ilginç özellikleri ve bu özelliklere göre yaşam şekilleri yukarıda verilmiştir. Ayrıca diğer sorular üzerinden de bu konuda bilgi alabilirsiniz. 

1 – Beta Balıkları Fiyatları Nasıldır? 

Fiyatlar balığın tür ve rengine, balığın yetiştiği bölgeye ve yaşına göre farklılık göstermektedir. Ancak ortalama olarak fiyatlar bütçeye göre 100 ile 1500 lira arasında değişiklik göstermektedir. 

2 – Beta Balığı Akvaryumu Nasıl Olmalı? 

Akvaryum yaşayacakları alana en uygun boyutta (minimum 10 ile 15 litrelik) olmalıdır. Ayrıca akvaryum içindeki sıcaklık 26 ile 28 derece arasında olmalıdır. Bunun yanında akvaryum içindeki su olabildiği kadar hareketsiz olmalıdır. Bunun için pipo filtre kullanabilirsiniz.

3 – En Güzel Beta Balığı Hangisidir? 

Veiltail betalar uzun ve zarif yüzgeçe sahiptir. Geniş ve dalgalı yüzgeçlerinin olması onlara ayrı bir hava katmaktadır. Özellikle kırmızı ve mavi renkli olanlar estetik olarak da hoş görünmektedir.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
1
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
9 Adımda Beta Balıkları ve Özellikleri

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Hedera Güncel ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!