Bergen kimdir ve neler yaşamıştır oldukça fazla araştırılan bir konudur. İşte Bergen’in inanılması güç hayatı ve detayları!
Bergen çok ünlü bir arabesk sanatçısıdır. Eski dönemlerin starı olan Bergen, son zamanlarda vizyona çıkan sinema filmi ile çok ilgi gördü. Bergen’in yaşadıkları filme dökülmüş ve tüm halkın yorumuna sunulmuştu. Canice katledilen Bergen’in çektiği acılar ve yaşadığı sıkıntılar dizide konu oldu.
Bergen’in sıkıntılı ve zor geçen zamanlarının yanı sıra başarı dolu hikâyesi de film de konu oldu. Bergen’in çok başarılı bir ses sanatçısı olması ve çokça hayrana sahip olması ne yazık ki kısa sürdü. Genç yaşta öldürülen Bergen’in hayatının başından beri yaşadığı başarıları yazımızda konu edineceğiz.
Bu Yazıda Neler Var?
Bergen Kimdir ?
Bergen’in gerçek ismi ve soyadı Belgin Sarılmışer’dir. Sahne ismi olarak kullandığı Bergen ismi artık aşina olmuş ve herkes tarafından bu şekilde anılmaktadır. Belgin Mersin’de tam 1959 senesinde dünyaya gözlerini açtı.
Gözlerini dünyaya açtıktan itibaren birçok zorluk ile karşı karşıya kalan Belgin’in zorlu hayatı daha doğduğu evde başladı. 15 Temmuz 1959 senesinde Mersin’de dünyaya gelen Belgin, bugünlerin Arabesk Kraliçe’sidir.
Bergen 1959 senesinde 7 çocuklu bir ailede hayat buldu. 7 çocuğun son çocuğu ve en küçüğü olan Bergen kardeşlerin arasından en yeteneklisi ve hoyratıydı. Bergen 6 yaşına kadar her normal aile gibi normal bir yaşantı sürüyordu. Fakat 6 yaşına geldiğinde annesi ve babası bir takım anlaşmazlıklar sonucunda boşandı.
Bergen’in Eğitim Hayatı
Boşanma olayı sonrasında Belgin annesi ile değişiklik yaptı ve Ankara’ya 1966 yılında yerleşti. Annesi Sebahat Çakır ile yeni bir hayat kuran Belgin Yenimahalle Yunus Emre İlkokulu’nda ilköğretim hayatını tamamladı.
Ta ilkokul yıllarında müziğe ilgi duyan Belgin Mandolin çalma hevesi ile ilkokul yıllarında yanıp tutuşmuştu. Öğretmenleri ise Belgin’in bu isteği ve yeteneği karşısında kör kalmayıp Belgin’i teşvik etmeye başladılar. Konservatuar Müzik bölümünde okuması için teşvik eden öğretmenleri Belgin’i çok takdir ediyorlardı.
Belgin öğretmenlerinin bu tavsiyelerine olumlu cevap vererek Ankara Devlet Konservatuarı sınavlarına hazırlanarak giriş gerçekleştirdi. Devlet Konservatuarı sınavında piyano çalarak, piyano bölümünü birinci sıradan girerek kazandı.
Bergen kimdir eğitim hayatı nedir sorularının cevabına devam etmekteyiz. Ankara Devlet Konservatuarında Belgin iki yıl boyunca eğitim gördü. Eğitimini yalnız piyano değil viyolonsel üzerine de yoğunlaştırdı. Çok başarılı ve tutkulu bir şekilde ilerleyen Belgin’in okul macerası 2 sene kadar sürdü.
2 sene süren eğitimi annesi ile yaşadığı maddi sıkıntılar nedeni ile son buldu. Maddi sıkıntılara daha fazla dayanmayan Belgin okulu bıraktı ve PTT’de çalışmaya başladı. Fakat PTT’de çalışabilmek için yaşını büyüttürmesi gerekti.
1977 senesinde PTT’de memur olarak görev alan ve kazancını sürdüren Belgin okul hayatını annesinin istememesine ve üzülmesine rağmen bırakmak zorunda kaldı.
Bergen Kimdir Hikâyesi | İlk Sahneye Çıkış
Belgin Sarılmışer başarılı okul hayatını maddi sıkıntılar nedeniyle yarıda bırakmak zorunda kaldı. Yaşını büyüterek PTT’de memur pozisyonunda çalışmaya başlayan Belgin bir gece, arkadaşları ile beraber bir kulübe eğlenmeye gitti.
Sene 1977 zamanında Feyman Gece Kulübüne eğlenmeye giden Belgin orada ilk sahne deneyimini yaşayacaktı. Fakat ilk baş hiçbir şeyden haberi elbette ki yoktu. Ankara’da yer alan Feyman Gece Kulübünde arkadaşlarının ısrarı ve isteği üzerine sahneye çıktı ve şarkısını seslendirdi.
Belgin orada seslendirmiş olduğu şarkı ile oldukça ilgi topladı ve çok beğenildi. Öyle beğenildi ki performansı işletme sahibinin bile dikkatini çekmeyi başarmıştı. İlhan Feyman işletmenin sahibi olarak Belgin’e o gün orada iş teklifi etti.
Belgin sahnedeki havayı o kadar sevmişti ki teklifi hemen kabul etti. Feyman Gece kulübünde başladığı sahne hayatında ilk çalıştığı orkestra; Grup Lokomatif orkestrasıydı. Grup Lokomotif Orkestrası ile Türk sanat müziği ve dönem modası şarkılar seslendirdi.
Belgin sahneye çıkmaya o kadar hevesliydi ki, annesi Sebahat Çakır’ın retlerine rağmen çalışmayı ısrarla devam etti. Feyman Gece Kulübü’ndeki sahne adı ise artık “Bergen“ idi. Belgin artık sahnelerin Bergen’i haline gelmiş ve hayranlarının göz bebeği olmuştu.
Feyman Gece Kulübünde çalışırken Adana’dan sahne teklifi alan Bergen bu teklife de sıcak bakmıştı. Adana’da çalışacağı mekân ise Kuyubaşı Gazinosu idi. Annesi ilk baş her ne kadar gitmek istemese de Bergen bir dönem için teklifi kabul edip gitmeye kararlıydı.
Adana’daki sahne hayatında ise Bergen, Dilber Ay ile çalıştı. Dilber Ay ile güzel bir arkadaşlık da kuran Bergen, hayatının hatasını yapacağı olayın başlangıcını ilk orada yaşadı. Her gece sahne alan ve büyük ilgi gören Bergen “Güzeller Güzeli Bergen“ sloganı ile sahne almaktaydı.
Bergen her gece onu dinlemeye gelen dinleyicisi Halis Serbest ile ilk orada karşılaştı. Adana’daki gazinoda tam 8 ay sahne aldı ve sahne sonucunda gazinodan araba aldı. Fakat araba iş bittiğinde elinden alınınca ve birçok borç üstüne çıkınca Bergen yıkıldı ve neye uğradığını şaşırdı.
Bu olaylar cereyan ederken Bergen’in yanında yer alan Halis Serbest, Bergen’e yardım etmiş ve onun güvenini kazanmıştı. Bergen ise tam o olaylar sırasında Halis ile evlenmişti. Bergen evlenmiş olarak olayları görse de olayların arka planı çok acı gerçeklere gebeydi.
Bergen’in evlendiğini sandığı Halis Serbest üç çocuk babası zaten evli bir adamdı. Bergen’e sahte bir nikâh ve nikâh töreni düzenleyen Halis Serbest’in o güne ait fotoğrafları bile internette bulunmaktadır. Bergen Halis Serbest ile sahte evlilik yaptıktan sonra epey bir süre fiziksel ve psikolojiksel şiddete maruz kaldı.
Bergen Halis Serbest ile yaptıkları evliliğin sahte olduğunu öğrendiğinde Ankara’daki yaşantısına geri döndü. Bergen Halis Serbest ile beraberlik yaşadığı sürede mesleğini ve kariyerini de bırakmıştı. Fakat Ankara’ya döndüğü ilk andan itibaren bir anlaşma yaparak tekrardan sahnelere geri döndü.
Geri dönüş yaptığı sahnelerdeki şarkı seslendiren diğer sanatçılar ise; Bülent Ersoy, Müjde Ar ve İbrahim Tatlıses’ti. Sene 1979’da Başkent Gazinosu’nda başarılı sahneler alan Bergen yine dönemi kasıp kavurmuştu.
Bergen Ankara’ya döndükten bir süre sonra ilk albümünü çıkarıp yayımladı. Çıkarmış olduğu albümün ismi “Şikâyetim Var“ idi. İşte albümün içeriğinde bulunan şarkı isimleri;
- Şikâyetim var
- Aşkımız bir roman
- Alma mazlumun ahını
- Zaman kötü
- Aşk kitabı
- Bana neler vadettin
- Bulamazsın
- Yalancı dostlar
- Falcı
- Maziyi unutma
- Dert yağmuru
Bergen Kimdir Nerelidir? Bergen Kimdir Biyografi
Bergen kimdir nerelidir sorusuna cevap olarak Mersin doğumludur şeklinde cevap verebiliriz. Bergen Mersin’de doğmuş fakat bir süre sonra Ankara’ya taşınmıştır. Daha sonra Adana macerası da yaşayan Bergen tekrardan Ankara’ya geri dönmüştür.
Bergen artık sahnelerden kopamaz ve çıkarmış olduğu albümü ile sahnelerde ses ziyafeti vermeye devam eder. Bergen’in seslendirmiş olduğu şarkılara ilgi hala daha günümüzde devam etmektedir. Bergen’in arabeske doğru yönelimi ise ilgi görmüş ve bu şekilde bir ilerleyiş söz konusu olmuştur.
Bergen Kimdir Nasıl Öldü?
Bergen kimdir nasıl öldü sorusu ise içimizi yakan ve ilaveten de öfke ile boğuştuğumuz bir konudur. Bergen Halis Serbest ile sahte nikâh sonrası Ankara’ya geri sahnelere dönmüştü. Fakat bir süre sonra Halis Serbest ile resmen evlendi.
Evliliğinin ardından şiddet görmeye hala daha devam eden Bergen tekrardan sahne hayatına yani Ankara’ya geri döndü. Bergen 1982 senesinde çalışmak ve sahne almak için İzmir’e doğru yola çıkmıştı.
Her sanatçı gibi farklı şehirlerde sahne alma isteği olan Bergen, büyük bir heyecanla sahne almaya gitmişti. Bergen her iş aldığı yere annesi Sebahat Çakır ile gider ve geri dönerdi. Yine aynı bir sahne gecesi yaşadığı, New York gazinosundan çıkış yaparken annesi ile bir taksi çağırmışlardı.
Taksiye binerken Bergen’e Halis Serbest’in tutmuş olduğu kiralık bir katil kezzap ile saldırdı. Başarılı ses sanatçısının yüzüne bir kova kezzap atıldı ve o gün oradan hastaneye kaldırıldı. Bu tarifsiz acıyı Bergen’e yaşatan kişi ise Halis Serbest idi. Ayrılığı bahane ederek yaptığı bu canice teşebbüs Bergen’in hayatını mahvetti.
Bergen Kimdir Bergen Şöhret Yılları!
Bergen kimdir ve ne zaman tam şöhreti yaşamıştır soruları da sıklıkla araştırılmaktadır. Bergen uzun bir zaman görmüş olduğu yara ve yanık tedavisi sonrası adeta sahnelere küsmüştü. Sahnelere küsen ve kaderine kızan Bergen’i hayranları çok özlemişti.
Bergen o olaydan sonra yalnızca gazetelerde haber yapılmakta ve gündemde olmaktaydı. Uğramış olduğu kötü saldırının ardından büyük tepki görülen bir olay haline gelen bu durum dünya çapında yansımalar oluşturdu.
Bergen artık dünyada tanınıyordu fakat ne yazık ki bu tanınırlık bu saldırı neticesinde gerçekleşmişti. Gazinocu lakaplı Cengiz Özşeker sahnelere küsen Bergen’i ikna etme çabasına koyuldu. Bergen yeniden sahnelere dönmeyi ve seyircileri ile buluşmayı kabul etmişti.
1985 senesine kadar Bergen şarkılarını gazinocu Cengiz Özşeker’in mekânında seslendirdi. Burada müzik kariyerine devam etmeyi aklına koymuş ve güzel adımlarını atmaya başlamıştı.
Bergen 1983 senesinde ise yeni bir albüm çıkardı. Bu albümü Cengiz Özşeker ile kısıtlı bir bütçe yardımıyla çıkarmıştı. “Kardeşiz Kader“ adlı albümün içeriği ise şu şekildedir:
- Yalan Dünya
- Bir Ümit Ver
- İçimdeki His
- Kördüğüm
- Hapishane
- Sevdalandım
- Kardeşiz Kader
- Sana Doyamıyorum
- Ağlamak İçin mi Geldik
- Benim Hayatım
- Ellerin mi Oldun
- Yalancı Seni
Bergen gözünü kaybettiği için göz kısmını bandaj ile kapatarak üzerine saçlarını getirirdi. Bu şekilde bir ikon haline gelen Bergen’in imajı, sahnede adeta acılı şarkıları ile bütünleşiyordu. Bergen İstanbul’a giderek Burhan Bayar ile İnsan Severse albümünü hazırladı. İnsan Severse albüm içeriği ise şu şekildedir:
- Elin Neyine Gerek
- Mavi mavi
- Sevmek
- Sen Değil misin
- Bu Son Olsun
- Geceler
- İnsan Severse
- Tövbe
- Bırakın Gitsin
- Sebep
- Kader Diyemezsin
- Suçlu
Bergen kimdir sorusuna en iyi cevabı şarkıları ve albümleri ile verebilmekteyiz. Çünkü Bergen yaşamış olduğu acı hayatın aksine büyük başarılar ile anılmış bir kadındı. Bergen’in son yapmış olduğu albüm ise büyük bir ivme kazandı. Bu albümün adı “Acıların Kadını“ olmakla beraber 1986 senesinde çıkmıştı. “Acıların Kadını“ albümün içeriği ise şu şekildedir:
- Eller Aldı
- Sevgilim Ol
- Acıların Kadını
- Benim İçin Üzülme
- Kul Duası
- Şoför
- Gülümse Biraz
- Dertli dertli
- Kararsız Sevgili
- Olmaz Olsun
- Zor Geliyor
- Sen Affetsen Ben Affetmem
- Biçare
- Neden Dönmedin
14 şarkısı ile o dönemi kasıp kavurmayı başarmıştı. O dönemlerde herkes Bergen’i dinliyor ve herkes Bergen’in şarkılarını söylüyordu. O ise dinleyicileri için “ Beni dinleyin ama benim için üzülmeyin“ şeklinde sesleniyordu. “ Benim için üzülmeyin“ diyordu, Bergen…
Bergen Kimdir Kaç Yaşında Öldü?
Bergen kimdirBergen 1987 senesinde oyunculuğa da soyundu ve Acıların Kadını adlı filmde kendi hayatını canlandırdı. Filmde rol aldığı yıl içerisinde aynı zamanda gazinoda da sahne alan Bergen, sahne gazino fotoğrafçısı tarafından bıçaklı saldırıya uğradı.
Bu saldırı hakkında görseller dahi internette bulunmaktadır. Kısa süre içerisinde ayakta tedavi olarak iyileşen Bergen’i bu da yıldırmamıştı. Bergen Onu da Yak ve Sevgimin Bedeli albümlerini de Selami Şahin, Cengiz Tekin ve Özer Şenay’ın yönetmenliğinde çıkardı.
Halis Serbest ise kezzaplı saldırı olayında azmettirici sıfatı ile 7 yıl cezaevinde yattı. Cezaevinden çıkan Halis Serbest Bergen ile beraberliğini sürdürdüğüne dair gazetede röportaj verdi. Bergen, Halis Serbest tahliye olduktan sonra sahneyi bıraktı.
Bergen ve Halis Serbest beraberliği ile evliliği 1989 senesinde son buldu. Evliliğin son bulmasının ardından Bergen yine sahnelere geri döndü. Yıllar Affetmez albümünü çıkardığı yıllar içerisinde Halis Serbest, Bergen’in peşini bırakmıyor ve tehditler yağdırıyordu.
Bergen’i takip eden Halis Serbest Bergen’e hayatının en büyük kötülüğünü yapacaktı. 14 Ağustos 1989 senesinde Adana Pozantı ilçesinde gece vakti Bergen ile annesi Sebahat Çakır’ın yolu kesildi. Halis Serbest yanında silahı ile Bergen’e gelmişti.
Halis Serbest o gece Bergen’i tabanca ile öldürdü. Bergen’in annesi Sebahat Çakır da ağır yaralanarak Halis Serbest’in gazabına uğradı. Bergen doğduğu şehir Mersin’e defnedildi. Cinayeti işleyen katil olay sonrası Almanya’ya kaçtı.
Fakat Almanya’ya kaçması bir kurtuluş olmayarak katil orada yakalandı. Katilin cezası 15 yıl olarak hükmedilse de iyi hal indirimi uygulanarak cezası 3 yıla indirilmiştir. Bunların akabinde yurt dışı ve yurt içindeki yatış süreleri hesaplanarak, katil 7 ay cezaevinde yatmıştır.
Bergen’in Mezarı Nerede ve Nasıldır?
Bergen kimdir sorusuna acı bir şekilde cevap vermekteyiz. Canice öldürülen Bergen, doğduğu şehir Mersin Şehir Mezarlığında yatmaktadır. Son derece hayat dolu bir insan olup, hayatına daha 30 yaşındayken kıyıldı.
Bergen’in mezarı 6 adet kilidi bulunan bir kafes ile çevrelenmiştir. Mezarının kafes halinde olmasının sebebini Bergen’in kardeşi şu sözleri ile açıklamıştır:
“O adam, 32 yıl önce Belgin’i öldürmeden, gecenin ikisinde arardı telefonla “Kemiklerini size bırakmayacağım, onu öldüreceğim” derdi. Annem o mezara o kafesi onun için yaptırdı.“
Bergen kimdir sorusuna bu acı hikâyeyle değil sadece başarılarının dolu olduğu bir hikâye ile cevap vermeyi çok isterdik. Bergen filmi 2022 yapımı ile Bergen’i canlandıran Farah Zeynep Abdullah oyunculuğu ile ilgi görmüştür.
Bergen filmi o kadar ilgiye maruz kalmıştı ki 10 gün içerisinde 2.600.000 izlenme rekoruna ulaşmıştır. Türk sinema tarihinin en çok izlenen filmleri arasında 8. Sıraya yerleşmeyi başaran Bergen filmi hala daha ilgi görmektedir.
Film sonrasında Bergen’in şarkıları daha farklı ve geniş kesimler tarafından da dinlenmiştir. Ve artık Bergen’in dinleyenleri şarkılarında kendi acılarına ve dertlerine değil, Bergen’in kanlı talihini doruklarına kadar hissetmektedirler.
Bergen kimdir, en sevilen şarkıları nelerdir derseniz tek bir şarkıdan bahsedemeyiz. Ama Bergen kimdir sorusunun cevabını; şarkılarını dinleyerek, hayatına dair yorumlarını hissetmeniz elbette mümkündür. Bergen’i saygıyla anıyoruz…