Bitcoin, sanal dünyanın altını olarak, dünya çapında bilinir hale geldi. İşte kripto teknolojisi blockchain kullanım alanları hakkında bilmeniz gerekenler.
Bitcoin 2009 yılında ortaya çıktığından beri binlerce bilgisayar tarafından oluşturulan yeni parasal sistemin merkezi otoritesinin bağlılığına azaltmasının yolunu açtı. Binlerce bilgisayar tarafından oluşturulan özel ağ, blockchain ismi verilen veritabanına işler. Güvenliği sağlamak için, doğrulanmış işlem kayıtlarını tutmak için dağıtık defter teknolojisi ile sağlanır.
Aynı zamanda blockchain veri tabanı, veri tabanında olan bilgisayarların arasındaki fikir birliğini ve kriptografiyi korur.
Blockchan’in ana işlevi, kripto varlıkların işlemlerin değiştirilemez olduğunu ve transferleri kolaylaştırmak için kaydını tutmaktır. Kuruluşundan bu yana daha çok işlev eklemek için birçok geliştirici bu teknolojiyi uygulamıştır.
2015 yılında Ethereum, kuruluşundan sonra akıllı sözleşmenin varlığından bahsetmişti. Bu gerçekleştiğinde ise kişiler ve kuruluşların kripto para teknolojisinin gelişimi için önü açılmış oldu.
Şuanda bile bu teknoloji, endüstride hisseler ve finansal sorunların çözümünü sağlayabiliyor. Bitcoin çıktıktan sonra merkeziyetsiz operasyonların gerçek anlamda şirketin kontrolünde olan özel ve kurumsal şirketlere bir amaç verdi.
Blockchain kullanım alanları, en yaygın hali finans olabilir. Fakat tek tip olması yanında birçok finansal terimi de gündeme getirmiş oldu; P2P, DeFi vb. İnsanlar ilk başta sadece değiş-tokuş yaparken şimdi tek tıkla satın almaktan, karmaşık kripto finansal hizmetlere kadar başkalaşmış oldu.
Kripto paralar, insanların nasıl kazandıklarını görmeleri için daha fazla özgürlük sunmak için çıkartıldı. Bu sebeple, blockchain dünyanın her yerinde insan çekerek, finansal sisteme yeni bir hizmet alanı oluşturuyor. Özellikle geleneksel hizmetlere erişimi olmayanlar, geçtiğimiz on yıl içinde daha fazla kullanımı ile ortaya çıkmaya başladı.
Bu Yazıda Neler Var?
5 İlgi Çeken Blockhain Kullanım Alanları
1. Gayrimenkul
Normal dünyada alıcılar ve satıcılar gayrimenkul alımlarında güvensizlik ortamı olduğundan dolayı, blockchain ağında çalışan gayrimenkul endüstrisine yöneliyor. Özellikle sonradan değerleneceğini düşünerek birçok platformda olan gayrimenkulleri almak için insanlar birbirleri ile yarışıyorlar.
Gayrimenkul hizmetleri, şeffaf oluşu, veri takibi yapmak, düşük fiyatlar olması gibi birçok faktörü herkes araştırabildiğinden bu sektöre güven oldukça fazladır. Aynı zamanda blockchain teknolojisi, mülkiyetleri hızlı işlemler için dijital sözleşmeler, fonlama gibi iş modelleri geliştiriyor.
2. Güvenlik
Uluslararası piyasada kişisel hesapların güvenli kapsamlı olsa da blockchain’de kendine göre bazı güvenlik sorunlarının çözümünü sunuyor. Kişisel kullanımda, korumalı veri aktarımı, güvenli özel mesajlar, özel modemler, güvenlik sistemleri, nesnelerin güvenli internet sağlayıcıları gibi bireysel bilgilerin kontrolü için egemenliği sağlıyor.
Kurumsal kullanımda ise hizmet engelleme saldırıları, dağıtık kayıt tutma, web sitelerin tekil güvenlik zayıflığını engelleme gibi alanlarda kullanılır. Ayrıca Malta, Avustralya, Çin gibi ülkeler bile blockchain teknolojisini güvenlik amaçlı kullanabiliyor.
3. Sanat
NFT değiştirilemez token oluşu ve teknolojiyi kullanan sanat eserlerin milyonlarca dolara satılmasıyla sanat dünyasında popüler oldu. Bu sayede sanatçılar, fenomenler ve müzisyenler orijinal çalışmalardan para kazanmak için teknolojiyi daha fazla kullanmaya başladı.
Bir Monalisa tablosu ne kadar değerli ise NFT’nin de ünlü isimlerin dijital koleksiyonlarına girdikçe, dünya varlıkları yerini alabildiği söylenebilir.
4. Sigorta
Sigorta endüstrisine milyarlarca dolar harcanmaktadır ve halen daha dolandırıcılığa karşı oldukça savunmasızdır. İşte bu yüzden dolandırıcılık saptama, kayıt tutma ve reasürans gibi kullanım alanlarından dolayı sigorta endüstrisi tarafından uygulamalı olarak kullanılmaktadır.
Sigorta endüstrisi gelenekçi yapısı ile kayıtlara önem gösterir. Blockchain ise sigortacıların mikro çapta iş modeli sağlayarak yeniliklere kapı açar.
Sigorta endüstrisinde blockchain o kadar önemli hale geldi ki şuan da yöneticilerin yüzde 80’i blockchain teknolojisini benimsediği söylenilebilir. Ayrıca blockchain teknolojisinin problem çözme potansiyeli ile iş birimleri arasında uygulamayı planlıyorlar.
5. Oyunculuk
Kripto varlıklar, finans, geliştiriciler için önemli hale geldiğinden bu yana oyun sektörünün ekonomik çıkarları, ödeme yaklaşımları, dengesiz oynayışı, kapanma sorunlarının çözümü için blockchain teknolojisini kullanmaya başladılar. Bu nedenle oyuncu katılım sağlamak için açık kaynaklı, şeffaf ağ yapısı ile varlıkların gerçek sahipliği gibi yenilikler sunmanın önü açılmış oldu.
Blockchain oyununun ilk örnekleri arasında en eski oyun CrptoKitties’dir. Ethereum tabanında çalışan bu oyunda insanlar katılım sağlayabildiğinden, dijital kediler toplayıp yetiştirebiliyordu. Bir noktada bu oyun, neredeyse tüm ağı kontrol edecek biçime gelmişti. Fakat oyun yok olduğundan beri The Sandbox, Mana, Alien Worlds gibi yeni oyunlar yerini aldı.