USD32,94
EURO35,76
JPY0,215100
RUB0,383200
GBP42,55
EURO/USD1,09
BIST10.891,42
GR. ALTIN2.528,50
BTC67.751,45

Vizyon Ne Demek, Hangi Anlamda Kullanılır?

vizyon ne demek
vizyon-ne-demek
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Vizyon ne demek, Hangi anlamlarda kullanılır? Gerçek ve mecaz anlamlarıyla vizyon nedir? Vizyon kelimesinin gerçek anlamı görünüm, görünüş olarak geçmektedir. Yan anlamları ve daha çok kullanılan anlamları ise:

  • Sağ duyusal ileri görüşlülük ya da öngörü anlamında, geleceğin görünümü anlamındadır. Bazen mistik veya psişik alanlarla ilgili insanların bir özelliği olarak kullanılır.
  • Kişilerin, kurumların gelecekteki hedefleri ve bu hedeflere ulaşma potansiyelleri o kişi ve kurumların vizyonudur, vizyonunu oluşturur.

Vizyon ve misyon olarak beraberce kullanılan bu iki kelimeden vizyon bu anlamlara gelmektedir. Peki, vizyon sahibi ne demek?

Vizyon Sahibi Ne Demek?

Vizyon sahibi denildiğinde bir insana ya da bir markaya ilişkin belli bir değer vardır. Bu değer bir şey ifade eder. O insana ya da markaya bir güven duyulur. Bir gelecek resmi vardır ve bu resim yeterliliği, potansiyeli içinde barındırır.

Vizyonu Geniş Olmak Ne Demektir?

Vizyonu geniş demek de farklı alanları içine alan geniş bir perspektifte, tanınan, değerleri ve hedefleriyle bilinen,  vizyon sahibi demektir. Vizyon ne demek sorusuna yanıt verirken belirttiğimiz özelliği taşıyan kişiler vizyonu geniş kişilerdir.

Örneğin bir üniversite, her branşta başarılı bir öğretim kadrosu varsa, öğrencileri başarılı işler yapıyor, bilim, sanat ve kültürel etkinlikleriyle öne çıkıyor, yaptıklarıyla, geçmişiyle geleceğini parlatıyorsa, böyle bir başarı, atılım profili çizen bu üniversite için vizyonu geniş tabiri doğru olabilir.

Vizyon Kazanmak Nedir?

vizyon kazanmak nedir

Vizyon kazanmak yerine vizyon oluşturmak tabiri de kullanılmaktadır. Vizyon ne demek sorusunu yanıtlarken verdiğimiz özellikleri taşıması, bunun için kabiliyeti ya da bir potansiyeli olması şarttır. Bu potansiyeli de mutlaka işlemek gerekir.

O potansiyelden bir değer çıkarmak için sarf edilen gayretler de bunun içindedir. Vizyon kazanmak için başarı da gereklidir. O başarılar güvencedir ve o başarılar değerleri geleceğe taşır. Başarının eksik olduğu ya da olmadığı bir yerde vizyon kazanılamaz.

Güçlü Bir Vizyonun Özellikleri Nedir, Ne Olmalıdır?

Vizyon ne demek Sorusuna cevap verirken vizyonun gelecekteki hedeflere ilişkin anlamının olduğunu söylemiştik.

Güçlü bir vizyon için idealist olmak içten gelerek iş yapıyor olmak şarttır. Ayrıca geri adım atmamak ve hedeflere ulaşmak için sıkıntıları göğüslemeyi çoktan kabullenmiş olmak da lazımdır. Zaten ideallere ulaşmak pahasına sıkıntılar göğüsleniyorsa orada başarı vardır. Başarının olduğu yerde de hedeflere ulaşılıyor demektir ki hedeflere ulaşılıyorsa güçlü bir vizyon oluşuyor demektir bu.

Güçlü bir vizyonun özellikleri arasında idealist olmak, içinden gelerek iş yapıyor ve başarıyor olmak bunun için bir kabiliyet veya potansiyel sahibi olmak ve bunu kullanabilmek, işleyebilmek vardır ve önemlidir.

Vizyonlu Kişi Ne Demek?

vizyonlu kişi

Vizyon ne demek ve güçlü bir vizyonun özellikleri nelerdir konularına değindikten sonra vizyonlu kişi ne demek bu konuya değinelim. Vizyona sahip, değerleri, idealleri ile öngörü, sağgörü sahibi insanların diğer özelliklerine de değinerek vizyonlu kişi ne demektir açıklamak istiyoruz.

Geleceği tecrübe ve birikimlerine dayanarak, öngörüsüne güvenerek tahmin edebilen, sağgörü veya sezgileriyle dolaysız fikirlere sahip olan, ideallerini gerçekleştirmiş ve gerçekleştiriyor olan insanlardır genelde vizyonlu insanlar ya da kişiler. Bu insanlar bir kalite ortaya koymuş ve koyan insanlardır. Her alanda başarılı olmasalar bile bu insanların isimleri başarıyla anılır. Çünkü hedeflerine paralel yaşarlar.

Vizyonlu kişilerin öngörüleri onlara liderlik vasfı da kazandırır. Bu insanlar girişimcilik ruhu ile hareket ederek kendi işlerini bir marka olarak taçlandırıp bir tüzel kişiliğe dönüşebilirler.

Vizyonsuz Ne Demek?

Geçmişte başarılara imza atmamış, bir hedef belirlememiş ve bu hedef için yorulmamış tüzel veya gerçek kişilere vizyonsuz denilebilir. Yalnızca yola çıkmış ama yolda kalacak mı devam edecek mi belli olmayanlar vizyonsuz olarak nitelendirilebilirler. Bu nitelendirmeler genelde argo tabirlerdir.

Vizyonu Yüksek Ne Demektir?

Vizyonsuzun aksine vizyonu yüksek olmak, daima ilerleme hedefiyle zirveye tutunmuş bir vizyona sahip kişiler için kullanılan bir nitelendirmedir. Yüksek vizyonu olanlardan büyük hedefler çıkar. Hedeflerini aşa aşa hedeflerin üzerine kata kata bir başarı grafiği gösterir yüksek vizyonlu olanlar. Yani kabiliyet ve potansiyellerini kinetiğe çevirebilenler vizyonu yüksek olanlardır.

Vizyon ve Misyon İlişkisi

Vizyonu olan tüzel veya gerçek kişilerin bir misyonu da vardır. Misyon, vizyonun bir hizmete, amaca veya görevlere dönüşümünü ifade eder. Misyon Fransızcadan gelme bir kelimedir. Görev anlamındadır. Herhangi bir olay veya olgunun içindeki amacı anlatır. Misyon kelimesi, örneğin herhangi bir sektördeki bir firmanın hizmetlerini, amaçlarını tanıtmak için kullanılır.

Tüzel kişilikteki misyon kavramı bu şekilde ifade edilebilirken, gerçek kişilik için misyon ise daha çok görev ve yükümlülükleri ifade etmek için kullanılan bir kavramdır.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da ve Instagram‘da takip etmeyi unutmayın!

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Vizyon Ne Demek, Hangi Anlamda Kullanılır?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Hedera Güncel ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!