Uzaktan eğitim internetin yaygınlaşması ile hayatlarımıza dahil oldu. Özellikle Covid-19 etkisiyle birçok aile ve öğrenci bizzat deneyimleme şansı yakalamıştır. Ancak bu eğitimler pandemi öncesi de bulunmaktaydı. Bazı sebeplerden dolayı birçok kişinin bu tarz eğitimleri kullandığı görülmektedir. Peki bu eğitimler nasıl yapılmaktadır? Aynı zamanda öğrenciler bu eğitimleri alırken nelere dikkat etmeli?
Bu Yazıda Neler Var?
- Uzaktan Eğitim Nedir?
- Uzaktan Eğitim Nasıl Oluyor?
- İnternetten Eğitim ile Sınavlara Hazırlanırken Nelere Dikkat Etmelisiniz?
- 1 – En İyi Anladığınız Eğitimciyi Bulun
- 2 – Tek Öğretmen ile Sınırlı Kalmayın
- 3 – Her Ders için Size Hitap Eden Video Kanallarını Keşfedin
- 4 – Sadece Ders Değil Uygulama Videolarına Göz Atın
- 5 – Her Video Sonrası Tekrar ve Test Çözümü Yapın
- 6 – Disiplininizi Arttırın, Özdisiplin Geliştirin
- 7 – Planlı ve Programlı İlerleyin
- 8 – Yapabildiğinize Değil Yapamadığınız Dersin Uzaktan Eğitim Videolarına Bakın
- 9 – Güncel Videolar Olmasına Dikkat Edin
- 10 – Uzman Olmayanların Öğrenci Koçluğu Videolarına Kulak Asmayın
- Online Eğitim Hakkında Sık Sorulan Sorular
- Uzaktan Eğitim ile Açık Öğretim Arasındaki Fark Nedir?
- Uzaktan Eğitim Nedir Nasıl Yapılır?
- Uzaktan Eğitimde Derslere Girmek Zorunlu mu?
Uzaktan Eğitim Nedir?
İnternet tabanlı gerçekleştirilen ancak internetsiz ortamda da kimi zaman izlenebilen eğitimlerdir. Burada zamandan ve mekandan bağımsız olarak kişilerin eğitim alması hedeflenmektedir. Özellikle yüz yüze eğitim alamayan ya da buna imkânı olmayanlar için ücretli veya ücretsiz olarak yer almaktadır.
Uzaktan Eğitim Nasıl Oluyor?
İki farklı şekilde uzaktan oluşturulan eğitimden bahsedilmektedir. Her iki durumda da eğitimleri alabilmek için telefon, tablet ya da bilgisayar erişimi yeterli olmaktadır. Genel olarak bu eğitimler şu şekilde özetlenebilir:
Video Kayıt Türlerine Göre | Ücret Durumlarına Göre | Kullanım Amaçlarına Göre |
Online Eğitimler: Verilen eğitimler anlık olarak gerçekleşebilir. Daha önceden duyurulan tarih ve saat ışığında eğitimler yapılıp kayıt edilmemektedir. Özellikle sertifika eğitimleri için bu tarz kullanım gerçekleşmektedir. | Ücretsiz Eğitimler: Ücretsiz eğitimler özellikle gönüllü eğitimciler tarafından planlanan eğitimlerdir. KPSS, ALES başta olmak üzere bazı sertifika programları da ücretsiz olmaktadır. Özellikle Youtube, Instagram gibi sosyal medya platformlarında paylaşılmaktadır. | Sertifika ve Uzmanlık Gelişimi: Belirli meslek sahibi olan kişiler ya da eğitim sürecindeki bireylerin aldığı eğitimlerdir. Sertifika elde etmek, meslek hayatında kariyeri geliştirmek amaçlanmaktadır. |
Kaydedilmiş Eğitimler: Daha önceden çekilmiş olup kayıt edilmiş videolardan oluşmaktadır. Videoların kayıtlı olması istenen zamanda istenen mekanda farklı tekrarlarla izlemeye yaramaktadır. | Ücretli Eğitimler: Belirli bir ücret karşılığında uzun süreli eğitimlerin gerçekleştiği durumlardır. Uzmanlık gerektiren ya da ekstra uygulamaları barındıran eğitimlerin ücretli olduğundan bahsedilebilir. | Sınava Hazırlık: Öğrenciler ya da belirli meslek mensupları eğitimleri gönüllü öğretmenler aracılığıyla alabilmektedir. KPSS ya da ALES gibi hazırlık süreçleri için sınava hazırlık videoları bulunmaktadır. |
Her ne kadar uzaktan eğitim kapısı herkese açık olsa ve cazip gelse de tercih edildiğinde dikkatli olmak gerekmektedir. Çünkü bu eğitimlerin seçilmesi, kullanılma süreci ve özellikle en iyi bilgiyi alabilmek için etkili olan unsurlar bulunmaktadır. Eğer siz de e-devlet uzaktan eğitim seçenekleri ya da diğer MEB onaylı uzaktan eğitim kursları ücretsiz katılım sergileyecekseniz şu unsurlara dikkat etmelisiniz: (Özellikle uzaktan eğitim ile KPSS hazırlanacaklar içindir)
1 – En İyi Anladığınız Eğitimciyi Bulun
Her ne kadar uzaktan sınava hazırlanmak için birden fazla seçeneğiniz olsa da en iyi anlayacağınız eğitimciyi bulmanız gerekir. Seçeneğin çok fazla olması zorlanmanıza neden olabilir. Sürekli eğitimci değiştirmek yerine ilk başta birkaç video dinleyerek size hitap eden eğitimciye erişmelisiniz.
2 – Tek Öğretmen ile Sınırlı Kalmayın
KPSS hazırlanırken ya da diğer merkezi sınavlarda birden dersten sorumlu olursunuz. Oluşan bu ders sayısının fazlalığı bazı eğitimcilerden istediğiniz faydayı almanıza engel olabilir. Diğer taraftan normalde anladığınız bir öğretmenin farklı bir konuda anlatımından faydalanmamış olabilirsiniz. Özetle bu tarz durumlarda tek öğretmenle sınırlı kalmayın başka öğretmenlere de göz atın.
3 – Her Ders için Size Hitap Eden Video Kanallarını Keşfedin
Genellikle uzaktan eğitim video kanalları oluşturulmaktadır. Burada her ders için bir eğitimci bulunmaktadır. Fakat bu durum her öğretmenin size iyi geleceği anlamına gelmemektedir. Bundan dolayı her ders için ayrı ayrı araştırma yapmakta fayda var. Tek video kanalına bağlı kalmadan size hitap eden değişik video kanallarına göz atmalısınız.
4 – Sadece Ders Değil Uygulama Videolarına Göz Atın
En sık düşülen hatalardan birisi sadece ders anlatım videoları ile sınırlı kalmaktır. Merkezi sınavlar için (özellikle sayısal derslerde) uygulamalı videolara göz atmalısınız. Eşit ağırlık okuyorsanız sözel derslere de bakabilirsiniz. Uygulama videoları sayesinde konuyu daha iyi özümsersiniz.
5 – Her Video Sonrası Tekrar ve Test Çözümü Yapın
Ders anlatım videoları bittikten sonra sadece dinlemekle, not almakla kalmayın. Konuyu pekiştirmek adına mutlaka tekrar yapın ve testler çözün. Pekiştirici olması adına testleri devamlı çözmelisiniz. Tekrarlarınızı ise ayda bir olacak şekilde planlayabilirsiniz.
6 – Disiplininizi Arttırın, Özdisiplin Geliştirin
Online eğitim almanın en temel sorunlarından birisi yeterli disipline sahip olmamaktır. Özel ders ya da dershane gibi ortamlarda bulunarak gözetim altında olmazsınız. Bu yüzden kişisel olarak disiplin kurmak gerekir. Özdisiplin olarak adlandırılan bu durum sayesinde düzeninizi bozmadan ilerleme imkânı elde edebilirsiniz.
7 – Planlı ve Programlı İlerleyin
Plansız ilerlemek hangi derse ne kadar ve ne zaman çalışacağınızı etkiler. Özellikle sınava kalan süreyi düşünerek planlı ve programlı ilerlemeniz gerekmektedir. Kendinize göre günlük planlarınızı, haftalık ve aylık programlarınızı oluşturmalısınız. Böylece zamanınızı daha iyi yönetebilirsiniz.
8 – Yapabildiğinize Değil Yapamadığınız Dersin Uzaktan Eğitim Videolarına Bakın
Öğrencilerin genel olarak düştüğü hatalardan birisi de yapabileceği derslere odaklanmak gelmektedir. Örneğin sözel dersleri iyi olan bir öğrencinin ağırlığını sayısal derslere vermesi gerekir. Netleri yükseltmek ve puanı arttırmak adına eksik olan kısmın giderilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde istenen düzeyde bir başarı elde edilmemektedir.
9 – Güncel Videolar Olmasına Dikkat Edin
Her ne kadar online eğitim adı altında Youtube gibi platformlarda videolar bulunsa da bu videoların güncelliği belli olmamaktadır. Videoların yayınlanma tarihlerine göz atarak karar vermeniz gerekmektedir. Özellikle vatandaşlık gibi kanun ve genelgelerin yer aldığı, coğrafya gibi verilerin değiştiği derslerde yakın tarihli videolar izlemelisiniz.
10 – Uzman Olmayanların Öğrenci Koçluğu Videolarına Kulak Asmayın
Yaygın olarak ders anlatım kanalları tarafından eğitim koçu adı altında rehberlik videoları yayınlanmaktadır. Eğitimciler tarafından yüzeysel rehberlik videosu yayınlanmasında bir sorun yoktur. Genel olarak:
- Derslere nasıl çalışılması gerektiği,
- Planlama ve kısmi program oluşturma konuları,
- Anlattığı derse nasıl yaklaşılması gerektiği konusunda bilgi verilebilir.
Ancak bunun ötesinde kişisel rehberliğe girecek ve psikolojik tabanlı yaklaşıma sahip olup ‘öğrenci koçluğu’ verdiğini iddia eden kişilerden uzak durmalısınız.
Online Eğitim Hakkında Sık Sorulan Sorular
Online eğitim hakkında sık sorulan sorular ve cevapları şu şekildedir:
Uzaktan Eğitim ile Açık Öğretim Arasındaki Fark Nedir?
Açık öğretim; ilkokul, ortaokul, lise ve üniversiteleri kapsayan ve devlet destekli eğitimlerdir. Formal eğitime erişemeyen kişiler içindir ve resmiyete sahiptir. Uzaktan oluşan eğitimler ise online olarak sağlanması ile birlikte her yaştan bireye herhangi bir konuda verilmek için sunulmaktadır.
Uzaktan Eğitim Nedir Nasıl Yapılır?
Sınıftan, zamandan bağımsız olarak internet tabanlı sunulan eğitimlerdir. İnternet üzerinden videolar ya da canlı yayınlarla gerçekleşmektedir. Katılımcılara xxx bir konuda bilgi sağlamak amacıyla oluşturulmaktadır.
Uzaktan Eğitimde Derslere Girmek Zorunlu mu?
Eğitim veren kuruma bağlı olarak değişmektedir. Eğer kurum devamlılık şartı koymuşsa derse girmek zorunludur. Örneğin okullarda verilen online eğitimlerde derse girme zorunluluğu mevcuttur.