Bulundukları şehir dışında okumak isteyen gençlerin ekonomik şartlar, maliyetlerin artması, yurt sorunu, vb. nedeniyle kafaları çok karışık.
Bu Yazıda Neler Var?
YKS sonuçları geçen hafta açıklandı
YKS sonuçları açıklandı ve gençlerde şimdi tercih telaşı başladı. Ancak şehir dışında okumanın maliyeti gençleri kara kara düşündürüyor. Örneğin, büyükşehirde bir öğrencinin aylık barınma gideri 2 bin lira, yemek gideri 4 bin lira, ulaşım gideri bin lira olarak hesaplandığında asgari ücreti bile geçen rakamlar ortaya çıkıyor..
Öğrenci evi mi, yurt mu?
Öğrenci sayısının 4 milyona yaklaştığı yüksek öğretimde, yurtların kapasitesi ise 700 bin civarında. Kız öğrencilere yurt çıkma oranı %50 iken erkek öğrencilerde bu oran %35’lerde. Böyle olunca gençler özel yurtlara ya da öğrenci evlerine yöneliyor. Ancak ev kiralarının da çok yüksek olması tercihlerde dikkate alınacak durumlardan biri olarak karşımıza çıkıyor.
Öğrenci evi olarak kullanılabilecek ev kiralarına baktığımızda “İstanbul’da 1+1 ev kiraları ortalama 4 bin TL iken, Ankara’da 3 bin TL, İzmir’de ise 2 bin 500 TL civarında. Yapılan araştırmada bu rakamlar o bölgenin en düşük ve en yüksek yerlerin ortalaması olarak alındı. Türkiye geneline baktığımızda yaklaşık olarak 1+1 daireler bin 500 TL iken, büyükşehirlerde bu oran iki bin 500 TL’yi geçiyor.”
Günlük yemek maliyeti ne kadar?
KYK yurdunda kalan ve sabah akşam yurtta yiyen öğrencilerin yemek maliyeti en az 50 TL. Buna okul yemekhanesi ya da dışarıda yiyeceği öğlen yemeğini de eklersek 80-100 TL arası bir maliyet çıkıyor.
Ulaşım maliyeti ise şehirlere göre 500 ile bin TL arasında tutuyor.
Genel olarak ele aldığımızda büyükşehirde üniversite tercih edecek bir genç: Yurt ya da ev için ortalama 2 bin TL + yemek için 4 bin TL + ulaşım gideri bin TL olursa toplamda yaklaşık 7 bin TL zorunlu harcama yapmak zorunda. Küçük şehirlerde yapılacak bir tercih olursa maliyetler 5 bin TL’ye kadar düşüyor. Ancak bunlar zorunlu harcamalar ve hiçbir özel harcama “sinema, eğlence, gezi, vb.” yok.
Zor tercih
Kısacası bu yıl gençler tercih yaparken sadece puanlarını göre değil ekonomik durumlarını da dikkate almak zorundalar. Devletten ve özelden burs alma imkanı bulan gençler biraz daha şanslı olacaklar.
Özellikle yüksek puan alan ancak aileleri maddi durumu yetersiz olan öğrenciler için KYK’nın yurt imkanlarını artırması ve bu öğrencilere burs sağlanması sorunların çözümüne biraz katkı sağlayacaktır.
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da ve Instagram‘da takip etmeyi unutmayın!