USD34,72
EURO36,51
JPY0,231700
RUB0,324300
GBP44,09
EURO/USD1,05
BIST9.604,42
GR. ALTIN2.937,63
BTC95.982,92
featured

Türkiye ve İsrail Karşılıklı Büyükelçi Atayacak

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye ve İsrail, karşılıklı büyükelçi atama kararı aldı.

Türkiye ve İsraili karlılıklı büyükelçi atayarak diplomatik temsil seviyesini yükseltme kararı aldı.  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve  İsrail Başbakanı Yair Lapid arasında yapılan telefon görüşmesinden sonra iki ülkenin de yeniden karşılıklı olarak büyükelçi atayacağı duyuruldu.

“Filistin, Gazze ve Kudüs Haklarını savunmaya Devam Edeceğiz”

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, konuya ilişkin “Türkiye olarak Tel Aviv’ebüyükelçi atama kararı aldık. İkili ilişkilerin geliştirilmesi konusu da önemlidir. Diğer taraftan söylediğimiz gibi Filistin, Kudüs ve Gazze’nin haklarını savunmaya devam edeceğiz” açıklaması yaptı.

Lapid’in ofisinden yapılan açıklamada da, “İki ülke arasındaki ilişkilerin seviyesinin bir kez daha tam diplomatik ilişkiler düzeyine yükseltilmesine ve büyükelçilerin ve başkonsolosların geri gönderilmesine karar verildi. İlişkilerin geliştirilmesi, iki halk arasındaki bağların derinleşmesine, ekonomik, ticari ve kültürel bağların genişletilmesine ve bölgesel istikrarın güçlendirilmesine katkıda bulunacaktır” denildi.

Bu karar,  İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog’un mart ayında Türkiye’ye yaptığı ziyaret de dahil olmak üzere ilişkileri yeniden kurma yönündeki çabaların ardından geldi.

“Türkiye, Bölge Ülkelerden Yatırım Çekmek İstiyor”

Uluslararası medyada İsrail ve Türkiye’nin attığı karşılıklı adımlar şöyle değerlendirildi:

“Bir yıl içinde Türkiye’de cumhurbaşkanlığı seçimi olacak. Ancak yüzde 70’in üzerindeki enflasyonla Türkiye bölge ülkelerinden yatırım çekmek istiyor. Suriye ve Doğu Akdeniz havzasında da güvenlik sorunları var. Türkiye İsrail’i güçlü bir oyuncu olarak görüyor ve İsrail için Türkiye, İran’ın tehdit ettiği bir bölgede dengeleyici bir güç olarak görülüyor.”

Büyükelçiler Neden Geri Çekilmişti?

2020 senesi, Türkiye ve İsrail arasındaki gerilimin en yüksek olduğu sene oldu. 2010 senesinde Gazze’ye insanı yardım taşıyan 6 gemiye İsrail tarafından saldırı gerçekleştirilmişti. Mavi Marmara Saldırısı olarak hatırlanan olayda, 10 sivil hayatını kaybetmişti. Bunun ardından İsrail ve Türkiye büyükelçilerini karşılıklı olarak geri çekmişti. 2016’da yeniden büyükelçiler atansa da 2018 senesinde Gazze’ye yönelik saldırılardan sonra ilk olarak Türkiye sonrasında da İsrail yeniden büyükelçileri geri çekmişti.

Mısır ve Suudi Arabistan’a da Adım Atılmıştı

Türkiye, ilişkilerinde çeşitli krizler yaşadığı bazu ülkelerle de bağlarını onarmaya çalışmak için Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan’a tekliflerde bulunmuştu. Kahire ile yürütülen çabalar şu ana kadar çok az ilerleme sağladı, ancak yetkililer Riyad ve Abu Dabi ile normalleşme çalışmalarının iyi gittiğini bildirmişti.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Türkiye ve İsrail Karşılıklı Büyükelçi Atayacak

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Hedera Güncel ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!