USD32,33
EURO35,07
JPY0,216200
RUB0,349700
GBP41,08
EURO/USD1,08
BIST9.079,97
GR. ALTIN2.305,98
BTC70.786,61

Temel Tasarım İlkeleri Nelerdir?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Tasarım ilkeleri nelerdir? Günümüzde artan sosyal medya işleri, instagramda keşfetimize düşen tasarımlar… Bazılarımız bunun bir geçim kaynağı olduğunu öğrendiğinde bu tasarımcıların işlerinin kolay olduğunu düşünebilir ama bildiğiniz gibi sosyal medyada gördüğümüz her şeye hemen inanmamalıyız çünkü bu işin arka planında tasarımcılar iyi bir bilgi birikimi üzerine yoğun emekler vererek bu içerikleri üretmektedirler.

Peki sizin iyi bir tasarımcı olmak için bilmeniz gereken en temel bilgiler nelerdir?

Tasarım İlkeleri

Temel Tasarım İlkeleri

En çok kullanılan ve sıklıkla karşımıza çıkan tasarım ilkeleri Denge, Oran-Orantı, Hiyerarşi, Zıtlık, Ahenk, Ritim ve Egemenlik olarak ifade edebiliriz. Haydi gelin bu ilkelere teker teker yakından bakalım ☺

1- Denge

Kompozisyonu meydana getiren tasarım öğelerinin, tasarım elemanlarının arasında bir uyumun yakalanmasıdır. Tasarımda renklerin, şekillerin, dokuların ve nesnelerin uyumlu bir ilişki içinde olmasıyla denge ve ahenk elde edilir. Denge, simetrik ve asimetrik olarak ikiye ayrılır. Simetrik denge belli bir eksene göre öğelerin tekrar etmesiyle oluşur. Asimetrik denge ise farklı öğelerin görsel algılama sırasında eşit görsel ağırlık yaratabilecek şekilde tasarlanmasıyla oluşur.

Simetrik veya asimetrik dengeyi kullanırken, yapacağımız tasarımın içeriğine, hitap etmesini istediğimiz kitlelere dikkat ederek,  tasarım için uygun olan en iyi seçeneği tercih etmeliyiz.

2-Oran – Orantı

Oran, ölçüler arasındaki ilişkiyi temsil eder. Yer alan öğelerin, eniyle boyu ya da genişliğiyle yüksekliği gibi birbirleriyle kurduğu ilişkilerdir.

Tasarımın dikkat çeken bir hale gelmesi için, oranlarla oynayıp orantısal bir bütünlük sağlamak tasarım için farklı bir hareket yaratabilir.

3-Hiyerarşi (Koram)

Tasarım öğelerinin ve nesnelerinin önem derecesine göre sıralanmasıyla oluşmaktadır. Görsel hiyerarşi, tasarımı, inceleyenlerinin bilginin nasıl organize edildiğini anlamasına ve görseli gözden geçirmesine yardımcı olur.

4-Zıtlık (Kontrast)

Tasarımda öğeler arasında farklılık yaratmaktır. Bu farklılığa/ zıtlığa yön, biçim, doku, renk, ton ve ölçü farklılıklarıyla ulaşılabilir.

Tasarımda zıtlık, hareket, ilgi, denge ve vurgu oluşturabilir. Bu şekilde de dikkat çekici bir hale gelmesine olanak sağlanabilir.

5-Ahenk (Uygunluk/ Armoni)

Tasarım elemanlarının, öğelerinin uyumudur. Bu şekilde cisimler arasında bağlantı kurabilmemiz kolaylaşır. Zıtlıkta da olduğu gibi ahenk yön, biçim, doku, renk, ton ve ölçüyle yakalanabilir.

6-Ritim

Tasarımda benzer ve eşit parçaların tekrarından oluşan akışkanlıktır ve kompozisyonda bulunan öğelerin değişen uyumlu tekrarıdır. Tasarımda algılanmanın istenen şekilde olması için göz bir objeden diğerine rahatlıkla kayabilmelidir.

7-Egemenlik (Baskınlık)

tasarim-ilkeleri-nelerdir
Tasarım İlkeleri Nelerdir?

Tasarımda kullanılan öğelerden birinin ve bir grubun diğer öğelere göre ölçü, değer, doku, renk bakımından üstünlük sağlamasıdır. Egemenlik zıtlıkla sağlanır. Bir tasarımda odak noktası oluşturmak dikkat çekmeyi, bakan kişide haz uyandırmayı sağlamaktadır.

Bunlar temel tasarım ilkeleridir ama sadece bunları bilmek sizi anında iyi bir tasarımcı yapmayacaktır. Pratik yapmak ve deneme yanılma yolu ile kendi tasarım dilinizi bulmak biraz zaman alsa da sizi daha iyi bir tasarımcı olma yolunda pekiştirecek şeylerdir.

Aynı zamanda iyi bir tasarımcı olabilmek için güncel olanı sürekli takip etmek çok önemli bir ayrıntıdır. Söz konusu sosyal medya olduğunda ise tabi ki bu güncel, kısa zaman aralıklarıyla değişim gösterebilmektedir.

İyi bir tasarımcı olmak istiyorsanız hitap edeceğiniz kitleyi ve kullanıcıyı iyi analiz etmelisiniz sonuçta tasarımı onlar için yapıyor olacaksınız. Bilmelisiniz ki tasarım sadece estetik dediğimiz şey değildir. Tasarım aynı zamanda bir çözüm üretmektir ve bu çözümün anlaşılabilir, ulaşılabilir olması gereklidir.

Tasarım konusuna tutkuyla bağlıysanız, gerekli zamanı buna yatırırım diyorsanız, iyi bir gözlemciyseniz ve problem çözme becerilerime güveniyorum diyorsanız, iyi bir tasarımcı olma yolundasınız demektir.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Temel Tasarım İlkeleri Nelerdir?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Hedera Güncel ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!