Rüya yorumcusu olmak için rüyaların derinlemesine yorumlanması gerekir. Özellikle içeriğinden bir mesaj çıkarmak önemlidir. Peki, iyi bir rüya yorumcusu nasıl olunur?
Eski kültürlerden günümüze kadar gelen rüya görmek, eskiden olağanüstü olarak görülmekteydi. Bu nedenle rüya yorumları üzerine çalışmalar yapılmaya başlanmıştır. Hatta bu çalışmaların kökeni Asur devletine dayanmaktadır. Rüya yorumu yapılırken dini ve psikiyatri kaynaklardan yararlanılır. İyi bir yorumcu yetiştirmek için çeşitli programlar içeren dersler verilmektedir.
Bu Yazıda Neler Var?
- Rüya Tabiri Nedir?
- Gerçek Rüya Yorumcusu Nasıl Olunur?
- Rüya Yorumcusu Hangi Özelliklere Sahip Olmalıdır?
- Rüya Tabirleri Yorumları ve Anlamları İçin Hangi Kaynaklardan Yararlanılır?
- 1 – İslami Kaynaklar
- 2 – Psikiyatri Kaynakları
- En İyi Rüya Yorumcusu Kimdir?
- 1 – Rüya Yorumcusu Emine Akkaya
- 2 – Rüya Yorumcusu Yeter Kocaoğlu
- 3 – Rüya Yorumcusu Mehmet Ali Kırgil
- 4 –Rüya Yorumcusu Erdem Akça
- 5 – En İyi Rüya Yorumcusu Peygamber
- Rüya Tabirleri Diyanet | Rüya Yorumlatma İslam’da Yeri
- Rüyada Rüya Yorumcusu Görmek Ne Anlama Gelir?
- Sık Sorulan Sorular
- 1 – Rüya Yorumlayan Kişiye Ne Denir?
- 2 – Haberci Rüya Olduğunu Nasıl Anlarız?
- 3 – Kur’an Rüyalar Hakkında Ne Diyor?
- 4 – Rüyalar Bize Mesaj Verir mi?
- 5 – Rüya Anlatılır mı?
Rüya Tabiri Nedir?
Anlamları ve verdiği mesajlar noktasından rüya tabiri tarih boyunca bütün toplumların merak konusu olmuştur. Rüya tabirlerinin kökeni Mısır’dan Yunanlılara kadar uzanır. Rüyaların anlamları bazen bir olaydan etkilenmekten kaynaklı bazen ise ilgi ve meraktan kaynaklı olabilmektedir. Ancak bazı rüyalar vardır ki bunlar habercidir. Rüyaların daha fazla araştırılarak doğru yorumlanması gerekir.
Gerçek Rüya Yorumcusu Nasıl Olunur?
İyi bir rüya tabircisi çeşitli kaynaklardan yararlanarak en doğru tabiri yapabilmelidir. Öncelikle gerçek bir rüya tabircisi olabilmek için, Kur’an ve hadislerin aşina olunması gerekmektedir. Ayrıca diğer dinlerden haberdar olunması da, tabirlere etkili bir giriş yapılmasında önemli bir noktadır.
Rüya yorumlarının doğru ve etkili bir şekilde yapılması açısından rüya rehberiyle eğitimi verilmektedir. Ayrıca yeni ve farklı çeşitli programlar ile bu tarz eğitimler alınabilmektedir. Eğitimler sayesinde rüya tabircisi olmak isteyen kişiler, kendilerini keşfederek rüyaların bilinçaltına giden yolu görebilmektedirler.
Böylelikle farklı bir yol ve farklı bir açı sunabilmektedirler. Geçmişten günümüze, örnek alınabilecek meşhur rüya tabircileri;
Peygamberler | Hz. Yusuf, Hz. Yakup, Hz İbrahim, Hz. Muhammed |
Tabipler | Bahtişar, Calinus, Zekeriyya, Bukrat, er-Razi |
Kahinler | Sak Hazreci Evrece, Şatıh |
Filozoflar | Mihradiris, Aristoteles, Ebü Zeyd el-Belhi |
Hristiyanlar | Zeynu’t-Taberi, Huneyn b. İshak |
Yahudiler | Adıl Malik Nuşirvan, Yahya b. Ahdıp, Hesimur |
Fahiler | Ebi–Leyla, Evzai, Ahmet b. Hanbel, Süfyan-ı Servi Ebu Yusuf |
Arap müşrikler | Ebu Cehi b. Hişam, Ebu Asi, Ömer b. Abdüvüb, Abdullah b. Ubey |
Rüya Yorumcusu Hangi Özelliklere Sahip Olmalıdır?
Rüya yorumcusu olmak isteyen kişilerde, bazı özellikler bulunmalıdır. Bu noktada sahip olunan özelliklerle tam bir rüya tabircisi olunabilmektedir. İşte o özellikler;
- İyi bir tabirci yaptığı yorumlarla rüya sahibi üzerinde nasıl bir etki bırakacağını bilmelidir.
- Rüyalara her zaman hayırla bakmayı ve hayra yormayı bilmelidir.
- Rüya sahibinin net olarak hatırlamadığı rüyaları tabir etmemelidir.
- Hulmü ve rüyayı birbirinden ayırabilir nitelikte olmalıdır.
- Rüya tabircisinin takva sahibi ve zeki olması gerekmektedir.
- Kur’an ve hadislere aşina olması ve diğer ilimler hakkında bilgi sahibi olması gerekir.
- Rüya tabircisinin en önemli özelliği ise; misal alemindeki şekillerin şehadet alemindeki karşılıklarının ne olduğunu net olarak bilmesidir.
- Rüya tabircisi yorumlayacağı rüyanın salih bir rüya olup olmadığını bilmelidir. Yorumlanacak rüyanın salih bir rüya olması gerekir.
Rüya Tabirleri Yorumları ve Anlamları İçin Hangi Kaynaklardan Yararlanılır?
Rüya tabirlerini nasıl yapılacağı veya yapılması gerektiği konusunda farklı görüşler vardır. İyi bir rüya yorumcusu olmak için farklı kaynaklardan yararlanmak ve en doğru yorumu yapmak gerekir. Rüya tabirleri sor – cevapla şeklinde online olarak da gerçekleşmektedir.
Bu noktada rüya tabirlerinin yapılmasında iki kaynaktan söz edilmektedir. Rüya yorumcusu ve rüya rehberlik eğitimi verenler her iki kaynaktan da yararlanarak, yorumlar çıkarmaktadır. Bu noktada; ele alınan kaynaklar açıklanacak olursa;
1 – İslami Kaynaklar
İslami kaynaklarda, genellikle peygamberlerin yaptığı tabirler öne çıkmaktadır. Özellikle peygamberler tarihinde Hz. İbrahim, Hz. Muhammed, Hz. Yusuf ve Hz. Yakup bu alanda ilim sahibi olanlardır. Hatta Hz. Yusuf yaptığı rüya tabirleri ile zindandan hükümdarlığa yükselmiştir.
İslami anlamda rüya tabircisi olmak için, rüya üzerine iyice düşünülmesi gerekir. Rüya tabircisinin rüyanın bilinçaltı rüyası, salih rüya veya şeytani rüya olup olmadığını tespit etmesi gerekir. Çünkü sadece salih rüyalar tabir edilmelidir.
Rüya tabircisi yaptığı tabirlerle karşısındaki kişiyi iyi veya kötü yönünde etkileyeceğini aklından çıkarmamalıdır. Bu nedenle kişinin zeki ve takva sahibi olması gerekir.
2 – Psikiyatri Kaynakları
İslami kaynaklara bakıldığında, psikiyatri kaynakları birbirinden çok farklıdır. Bu kaynaklarda genellikle psikanaliz üzerinden yorum yapılmaktadır. Yani bu kaynaklarda kişinin gördüğü rüya üzerinden yola çıkılarak, rüya içinde yer alan semboller yorumlanmaktadır. Bu noktada hastanın bilinç altında var olan fikirler ile rüyada olan semboller harmanlanarak rüya tabiri yapılmaktadır.
Filozoflar bu kaynaklardan sık sık yararlanmaktadır. Özellikle Freud; rüyaların bireylerin gereksinimlerini ve arzularını ifade ettiklerinden bahseder. Yani rüyalar tamamen kişilerin bilinç altında açılan kapılardır demek ister. Psikiyatri kaynaklarla yapılan rüya yorumlarında, bireylerin kişilik ve karakter özellikleri de yorumlara etki etmektedir.
En İyi Rüya Yorumcusu Kimdir?
Günümüzde çok iyi olduğunu söyleyen birçok rüya tabircisi vardır. Ancak bakıldığında, çok az sayıda kişi gerektiği ilme ve bilgiye sahiptir. Bazı rüya tabircileri psikiyatri kaynaklarla yorum yaparken bazı rüya yorumcusu diyanet ve islâmi kaynaklar üzerinden yorum yapar. Bu noktada günümüzde en çok konuşulan rüya tabircileri şu şekildedir;
1 – Rüya Yorumcusu Emine Akkaya
Rüyanız Hayri olsun kitabının sahibi Emine Akkaya, en iyi rüya yorumcularından biridir. Zaman zaman TV programlarına çıkarak, rüyaların şifresini aktarmaktadır.
2 – Rüya Yorumcusu Yeter Kocaoğlu
Rüyaların aslında verilen birer mesaj olduğunu savunan Yeter Kocaoğlu, yayınları ya dikkatleri üzerine çekmektedir. İlk olarak 15 yaşında rüyalara ilgisinin olduğunu belirten yazar, farklı kaynaklardan yararlanmaktadır. Aynı zamanda rüya eğitmenliği yapmaktadır. Böylelikle rüya tabircisi olmak isteyenlere kapsamlı bir eğitim vermektedir.
3 – Rüya Yorumcusu Mehmet Ali Kırgil
Kitapları ve çıktığı TV programları ile adını sıkça duyuran Mehmet Emin Kırgil rüya yorumcusu olarak oldukça ünlüdür. Özellikle canlı yayında rüyaların şifresinin çözerek, rüya tabirleri yapmaktadır. Özel yayınlar sayesinde rüya anlamı sor ve yorumla sistemi ile, hangi rüyanın ne anlama geldiğini aktarmaktadır.
Mehmet Emin Kirgil ile Rüyalara Cevaplar ve Müjde Veren Rüyalar, Rüyalara Cevaplar 2 adında; rüya tabirleri üzerine iki kitabı vardır.
4 –Rüya Yorumcusu Erdem Akça
Rüyaların bir işaret olduğunu savunan Erdem Akça; rüyaların dine göre yorumlayan tabircilerden biridir. Ancak her rüyanın bir işaret olmadığını da vurgulamaktadır. Ona göre bazı rüyalar dinen birer uyarıyken, bazıları şeytanın birer oyunu olduğudur. Bazen ise rüyaları tamamen insan için akıl oyunları olarak tabir eder.
5 – En İyi Rüya Yorumcusu Peygamber
Kur’an’da rüya kavramı çok fazla geçmese de, peygamberlere rüya tabircisi olma sıfatı verilmiştir. Özellikle en etkileyici kıssalardan biri olan Hz. Yusuf; rüya tabircisi sıfatı sayesinde kölelikten hükümdarlığa yükselmiştir. Bu olan Allah tarafından verilen bir özelliktir. Aynı zamanda Hz. İbrahim, Hz. Yakup ve Hz. Muhammed’de rüya tabircisi sıfatına sahip olan peygamberlerdendir.
Rüya Tabirleri Diyanet | Rüya Yorumlatma İslam’da Yeri
Rüya tabiri İslam’da uygun olan eylemlerden biridir. Öyle ki peygamberlerin bu konuda çeşitli hadisleri vardır. Hz Muhammed bir hadisinde rüya Allah’tan hulm şeytandandır demiştir.
Rüyalar rahmani ve şeytani olarak ikiye ayrılmaktadır. Sadık ve salih rüyalara rahmani denmektedir. Şeytani rüyalara ise hulm denilir. Dinimizde şeytani rüyaların yorumlanmaması gerekmektedir. Rüya tabircisi olan kişiler sadece salih ve sadık rüyaları yorumlamaktadırlar.
Rüyada Rüya Yorumcusu Görmek Ne Anlama Gelir?
Bu tarz rüyaların hayra yorulması gerekmektedir. Bu nedenle rüyada rüya yorumcusu görmek sevinçli habere, ferahlığa ve bir şeyin gerçekleşmesine delalet etmektedir. Rüyayı gören için ümit ve arzularının bir gün gerçekleşeceğine işarettir.
Sık Sorulan Sorular
1 – Rüya Yorumlayan Kişiye Ne Denir?
Görülen rüyaların ne anlama geldiği ve neleri sembolize ettiği konusundaki açıklamalara rüya tabiri denmektedir. Bu tabiri yapan kişileri ise muabbir denilir.
2 – Haberci Rüya Olduğunu Nasıl Anlarız?
Rüyalar iki türlüdür. Biri alelade olan birisi ise habercidir. Rüyada hiçbir amaç olmaması ve rüyanın saçma sapan ögeler içermesi bu rüyaların alelade olduğunu göstermektedir. Haberci rüyalar ise bir amaç için görülmüştür. Yani belli bir düzen ve plan vardır.
3 – Kur’an Rüyalar Hakkında Ne Diyor?
İslam’da rüyalar peygamberliğin bir cüzü olarak değerlendirilmektedir. Çünkü Hz Muhammed’e vahiyler ilk olarak rüya şeklinde gelmiştir. Öyle ki bu rüyalar ertesi gün gerçekleşmiştir.
4 – Rüyalar Bize Mesaj Verir mi?
Elbette. Rüyalar bazen mesaj niyetiyle görülmektedir. Ancak her rüyanın bu anlama gelmesi mümkün değildir. Bazen psikolojik etkenlerden veya akıl oyunlarından dolayı çeşitli rüyalar görülebilmektedir.
5 – Rüya Anlatılır mı?
Salih rüyaları anlatıldığı zaman hayra yorulması gerekmektedir. Ancak kötü ve şeytani olarak adlandırılan rüyaların anlatılması uygun değildir.