Noter nasıl olunur en çok merak edilen konulardan biridir. Lisans mezunu olmak gereken şartlardan bir tanesidir. Noter olabilmek uzun ve zorlu bir süreçtir. Staj ve sınavlar gibi birçok süreçten başarıyla geçmeniz gerekmektedir.
Noter olmak için 23 yaşını doldurmuş olmanız ve en az 4 yıl savcı, hâkim veya avukat olarak hizmette bulunmuş olmanız gerekiyor. En önemlisi noter olabilmek için adalet bakanlığına başvuru yapmanız ve stajınızı başarıyla tamamlamanız gerekmektedir.
Peki Noter olabilmek için gerekenler neler? Noterler ne kadar ücret kazanıyor?
Bu Yazıda Neler Var?
Noter Kaç Yıl Okur?
Noter mesleğini yapan kişilerin hukuk fakültesi mezunu olması gerekmektedir. Bu nedenle 4 yıllık bir hukuk lisans programı bitirme şartı aranmaktadır. Noter alımları adalet bakanlığı tarafından yapılmaktadır. Aynı zamanda avukatlık stajınızın noterliğe başvurabilmek için bitmiş olması gerekmektedir. Noter nasıl olunur şartları arasında 4 yıllık lisans eğitimi dışında aynı zamanda 4 yıl olarak avukat veya hâkim gibi görevlerde bulunma şartı aranmaktadır.
Sıklıkla satış veya devir işlemleri için noterleri ziyaret ederiz. Burada görev yapan kişiler aslında çalışanlardır ve noter belgesi ve çalışma izni olan kişi adına işlemler gerçekleşmektedir. Noter olmak için hukuk bölümü mezunu olduktan sonra staj görevinizi tamamlamanız ve stajla beraber en az 4 yıl görev yapmanız gerekmektedir. Hukuk lisans mezunu bir kişi noter belgesi için adalet bakanlığına başvuru yapabilmektedir. Okulu bitirdikten sonra stajınızı başarıyla tamamlarsanız noterlik için başvuruda bulunabilir ve bu süre zarfında gereken sürenin geçmesini sağlayabilirsiniz.
Noterlik İçin Avukat Olmak Şart mı?
Kanunlara göre noter olabilmek için avukatlık, hakimlik veya savcılık görevinde 4 yıl çalışmış olmanız gerekmektedir. Hukuk fakültesi mezunu olduktan sonra staj ve sonraki süreç bu zamanın içerisine katılmaktadır. Noterler adalet bakanlığına bağlı olarak çalışmakta ve yüksek ücretler kazanmaktadır. Dolayısıyla her yıl belirli sayıda Noter alımı yapılmakta ve çok yüksek başvuru sayısı bulunmaktadır. Noter nasıl olunur sorusunun cevabını arayan hukuk fakültesi öğrencileri için başvuru sürecinin uzun sürdüğünü söylemeliyiz.
Hukuk fakültesi mezunları belirli bir süre görev yaptıktan sonra noter alımlarına başvurabilmektedir. Noter nasıl olunur cevapları arasında birçok şart bulunmaktadır. Ayrıca 4 yıl görev şartı dolsa bile, noter başvuru sayıları nedeniyle sıra bazen 10-15 yıl sonra gelebilmektedir. Noter mesleği büyük sorumlulukları beraberinde getirmektedir. Özellikle yapılan işlemlerden dolayı oluşabilecek zararlardan sorumlu tutulduğu bilinmektedir. Avukat olmak noterlik için şart değil fakat hukuk mezunu olarak, hâkim, savcı veya akademisyenlik görevlerinde en az 4 yıl görev almanız gerekmektedir.
En Genç Noter Kaç Yaşında?
Stajını başarıyla tamamlayan ve noter belgesini alan bir kişinin noter olabilmesi için 23 yaş şartı aranmaktadır. Bu nedenle noter nasıl olunur şartlar içerisinde lisans derecesi, staj, başvuru ve belgelerle birlikte aynı zamanda yaş şartı bulunmaktadır. Adalet bakanlığı emekli olan noterlerin yerine yenilerini alım yapmaktadır. Bu nedenle yıllık ortalama 50-100 arası Noter alımı yapılmaktadır. Noter olabilmek için 50 yaşından gün almama şartı bulunmaktadır. Başvuru süreci adalet bakanlığı tarafından yürütülmekte ve uzun zaman alabilmektedir. İlanları adalet bakanlığı kendi resmî sitesinde paylaşmaktadır.
Ülkemizde noterler genelde 40-50 yaş arasında kişilerden seçilmektedir. Çünkü noter olabilmek için yapılan başvurulara ancak bu yaşlara gelindiği zaman sıra gelebilmektedir. Hal böyle olunca noter yaş ortalaması yükselmektedir. Aktif olarak ülkemizde 2.100’ün üzerinde noter olduğu ve aynı zamanda 75.000’den fazla noter başvurusu yapıldığı bilinmektedir.
Noter Ne Kadar Maaş Alır?
Noter maaşları ortalama asgari ücretin oldukça üzerinde yer almaktadır. Günümüzde noter nasıl olunur sorusuna cevap aranılmasının asıl nedenleri arasında bulunmaktadır. Ülkemizde Noter mesleğini icra eden kişiler ortalama 35.000-45.000 TL gibi ücretler kazanabilmektedir. Aynı zamanda bu ücret açılan Noterin konumu, iş sayısı ve diğer faktörlere göre değişiklik gösterebilmektedir. İşlek bir konumda noter açmak ve işlemleri yapmak oldukça güzel kazançlar getirecektir.
Noter maaşları il, ilçe ve sınıflara göre değişiklik gösterebilmektedir. Bazı bölgelerde bu ücret çok dolgun olabilirken, bazı yerlerde düşük olabilmektedir. Üstelik noterlerin sorumlulukları oldukça fazla ve detaylıdır. Örnek vermek gerekirse en ufak bir maddi kayba neden olacak belge hatalarından noterler sorumlu tutulmaktadır ve ödemeler tahsil edilmektedir. Üstelik kazançların birçoğu doğrudan devlet gelirlerine aktarılmaktadır. %20 olarak genelde noterlerin kazanç elde ettiği söylenmektedir. Fakat kazançlı olduğundan dolayı bu kadar yoğun talep geldiği düşünülmektedir.
Noter Açma Maliyeti
Noter açmak için sıranızın gelmiş olması dışında başka etkenler bulunmaktadır. Noter açma maliyeti noterin çalışacağı 1. 2.veya 3. Sınıf noterlik bölgelerine göre değişiklik gösterebilmektedir. Çünkü il ve ilçelerde kira ve dükkân masrafları farklı olmaktadır. Günümüzde noterde yapılan işlemlerden elde edilen kazançların büyük bir çoğunluğu devletin kasasına gitmektedir.