Dünyanın her yerinden milyonlarca borsa tutkununa hitap eden NFT nedir nasıl para kazanılır? NFT almak için nelere sahip olmalısınız? En güvenilir NFT marketleri ve NFT türleri nelerdir? İşte, kazanmak için bilmeniz gerekenler.
Teknolojinin günlük yaşantıya sunduğu bir çok terim karşımıza çıkmaktadır. Bunlar genel olarak insanların dikkatini çektiğinde, insanlara eğlence olarak sunulduğunda ve insanlara kendilerini özel hissettirdiğinde yaygınlaşmaktadır. Günümüzde yaygın olarak duyduğumuz NFT terimini tanıyalım.
Bu Yazıda Neler Var?
- NFT Nedir?
- NFT’nin Temel Özellikleri?
- NFT Nasıl Oluşturulur?
- NFT Örnekleri
- 1. Lil Miquela: Rebirth of Venus
- 2. LV4: Spirit Bomb – Origins NFT Nedir?
- 3. Rae: Take A Byte
- 4. Shudu: Retro Portrait
- 5. Kizuna AI: Metaani Crypto Art
- NFT Nasıl Alınır?
- Sık Sorulan Sorular ile NFT Nedir?
- 1 – NFT Nedir?
- 2 – NFT ne demek
- 3 – NFT Mint Nedir?
- 4 – En Güvenilir NFT Marketleri Nelerdir?
- 5 – NFT Nedir? NFT Mantığı Nedir?
- 6 – 1 NFT Ne Kadar? Bugün Kazanç Olarak NFT Nedir?
- 7 – NFT Nasıl Değer Kazanır?
- 8 – NFT ile Nasıl Para Kazanılır?
- 9 – NFT Kimler Yapabilir?
- 10 – NFT Nin Satılması İçin Ne Yapmalı?
- 11 – NFT Satmak Ücretli mi?
NFT Nedir?
NFT günümüz de adını çok duyduğumuz ve açılımı Non-Fungible Token olan karşılıksız tokenleri ifade eder. Devlet liderlerinden sanatçılara, iş adamlarından gençlere kadar bir çok kişinin kullandığı NFT’ler insanların artık birbirlerine özgün hediye vermesinde, kendilerini özel hissetmesinde ve sanal dünyada kalıcı bir iz bırakmalarına yardımcı olmaktadır. Gittikçe yaygınlaşan bir kullanım alanına sahip olan NFT’leri nasıl yapıldığı, nereden satın alınabileceği ve nasıl koleksiyon oluşturulabileceğini merak edenler için bu soruları cevaplayalım.
NFT’nin Temel Özellikleri?
NFT, blok zincirinde benzersiz bir varlığı temsil eden bir dijital belirteç türüdür. Bunlar yalnızca gerçek dünyadaki varlıkların dijital özellik veya simgeleştirilmiş sürümleri olabilir. NFT’ler kripto para birimlerinin aksine değiştirilemediğinden, dijital dünyada gerçekliğin ve mülkiyetin kanıtı olarak hizmet ederler.
Genellikle, üretilen NFT kullanılan ethereum blockchain’in bir parçasıdır. Ethereum bitcoin veya dogecoin gibi bir kripto para birimidir, ancak blockchain, örneğin bir ETH coin’den farklı çalışmasını sağlayan ekstra bilgiler depolayan bu NFT’leri de destekler. Diğer blockchain’lerin NFT’nin kendi sürümlerini uygulayabileceğini belirtmek gerekir.
NFT’ler gerçekten dijital olan her şey olabilir. Örneğin, çizimler, müzik kullanmak istiyorsanız, beyniniz indirilir ve yapay zekaya dönüştürülür. Ancak şu anki ilginin çoğu dijital sanat eserlerini satmak için teknolojiyi kullanmakla ilgili. Aynı zamanda, NFT’ler size kopyalanamaz bir şey vermek için tasarlanmıştır ve eserin sahipliğinin bir parçası olarak, sanatçı tıpkı fiziksel sanat eserleri gibi telif hakkı ve çoğaltma haklarını koruyabilir. Gerçek hayatta sanat koleksiyoncuları genelde bir sanat eseri ya da bir resim baskısı satın alabilir. Ancak, orijinaline yalnızca bir kişi sahip olabilir. Aynı zamanda bazı web siteleri ve uygulamalar üzerinden NFT satışları, paradotorlar ve selcoinler yapılabiliyor.
Bunların yanın ekşi sözlük gibi platformlarda Nft nedir ekşi, Nft nasıl yapılır ekşi gibi bölümler açılarak insanların tartışmaları, bilgi edinmeleri ve konuya hakim olmaları sağlanmaktadır.
NFT Nasıl Oluşturulur?
Çoğu NFT, ERC-721 olarak bilinen tutarlı bir standart kullanılarak oluşturulur. Ancak, incelemek isteyebileceğiniz başka standartlar da var. ERC-1155 standardı, özellikle oyun alanında faydalı olan yarı takas edilebilir jetonlara izin verir. Ve daha yakın zamanlarda, NFT’lerin basımını çok daha verimli hale getirmek için EIP-2309 önerildi. Bu standart, tek bir işlemde istediğiniz kadar basmanıza olanak tanır. Belirlenen standartlar NFT alım ve satımı yapmak için gerekli olup platformalar bu standartlara göre sınıflandırma yapıp kullanıcıya sunmaktadır.
Burada Enjin uygulamasını örnek gösterebiliriz. Bu uygulama aynı zamanda bulut üzerinde kullanıcılara hizmet sağlamakta olup belirli bir donanım desteği olmayan kullanıcılarda kendileri NFT geliştirebilirler. Uygulamaya kaydolduktan sonra dijital cüzdanımızı telefonumuza ilgili işletim sistemine uygun olarak tanımlıyoruz. Daha sonra create asset kısmından yeni uygulama tasarlamaya geçiyoruz. Tasarlamak istediğimiz içeriği tasarlayıp webdeki QR kodu okutuyoruz. Daha sonra Enjin Wallet App ile bulut ortamında eşleştirmeyi tamamlayıp gerekeli verileri girip creat tuşuna basıyoruz ve NFT üretim işlemini bitiriyoruz.
NFT Örnekleri
NFT günümüzde yeni yeni gelişmesine rağmen kendisine ait bir pazar oluşturmuş durumda. Bununla ilgili birçok örnek olmasına rağmen insanların belirli ürünlere yöneldiği ve bu pazara ciddi miktarda paralar yatırdığı görülmektedir. Şimdi NFT örneklerine göz atalım.
1. Lil Miquela: Rebirth of Venus
2020 yılının kasım ayında yayınlanan NFT içeriğinde farklı figürlerin bulunması sebebi ile farklı yorumlamaya açıktır. NFT Roma mitolojinde yer alan Venüs’ten etkilenerek tasarlanmıştır. Burada üretici bir şeylerin mümkün olurken hayata güzellik katacağını da vurgulamak istemiştir.
2. LV4: Spirit Bomb – Origins NFT Nedir?
Sanal ortamda üretim yapan aynı zamanda hip hop la uğraşan bir grupla birlikte tasarlanan NFT 2021 yılının Temmuz ayında satışa sunulmuştur. Yaklaşık 2,500 dolara satılan ürün binlerce takibi olan sayfada yayınlanmıştır.
3. Rae: Take A Byte
Singapur’un en iyi sanal içerik üreticilerinden olan Rae tarafından üretilen NFT Beni Ayır (Al) yine aynı şekilde 2,500 dolar civarında 2021 yılında temmuz ayında satılmıştır.
4. Shudu: Retro Portrait
Bu NFT süper model Shudu Gram’dan ilham alınarak tasarlanmıştır. 2021 yılının Nisan ayında satılmış olan NFT Retro-dijital olarak sunulan ilk örneklerdendir.
5. Kizuna AI: Metaani Crypto Art
Youtube kanalında bulunan içeriklerden esinlenerek tasarlanan NFT kriptorafik eser olarak 2021 yılının eylül ayında satışa sunulmuştur. Bir çok resmin iç içe kullanıldığı eser talep görmektedir.
Ayrıca etherium sitesinden şu başlıkları aratarak en çok tercih edilen aramalara ve ürünlere ulaşılabilir;
- A unique digital artwork,
- A unique sneaker in a limited-run fashion line,
- An in-game item,
- An essay,
- A digital collectible,
- A domain name,
- A ticket that gives you access to an event or a coupon.
NFT Nasıl Alınır?
NFT alım ve satımı yapmak kripto paraların kullanıldığı coin piyasası ile aynı şekilde çalışmaktadır. Alım yapacağınız sitenin satış birimi olan para birimi ile aynı birimde paranızın bulunması gerekmektedir ve belirli platformlardan aracılığı ile NFT alıp satabilirsiniz.
OpenSea ve SuperRare gibi platformalar size NFT alabileceğiniz ortamlar sunar. Aynı zamanda NFT alırken genelde açık artırma yöntemi ile alım yaparsınız. Şu anda NFT pazarının 2,5 milyar dolar olduğu tahmin edilmektedir.
Sık Sorulan Sorular ile NFT Nedir?
NFT nedir? Son zamanlarda bu dijital yatırım aracı sıklıkla duyulur oldu. Bu dijital yatırım aracı uzmanlara göre devrim niteliğinde bir teknoloji olarak nitelendiriliyor. Bir çok insanın yatırım yapmaya başladığı bu teknoloji ile ilgili cevaplanması gereken birçok soru bulunmakta. İşte tüm merak edilenler.
1 – NFT Nedir?
NFT, Non Fungible Token’nin kısaltmasından oluşmaktadır. Kopyalanamayan, benzeri olmayan, yerine yenisi konulamayan dijital ürünlere verilen isimde denebilir. Bu eşsiz teknolojinin sadece bir sanat eseri olarak kullanılmadığını hatırlatmakta fayda var. Videolar, sesler, fotoğraflar hatta sosyal medya da atılan ilk tweetler bile Non Fungible Token olarak alınıp satılabiliyor.
2 – NFT ne demek
“NFT nedir” sorusunun cevabı ise kısaca şöyle özetlenebilir. Dijital olan bir varlığın benzersiz olduğunu ve birbirinin yerine geçemeyeceğini onaylayan, blok zinciri adı verilen bir dijital defter denebilir. Bu dijital defterde verilen depolanır ve Non Fungible Token satın alan alıcı, telif hakkından dolayı blok zincirlerinde izlenir. Non Fungible Token Ethereum blok zinciri gibi kripto tabanlı bir alt yapıya sahiptir.
3 – NFT Mint Nedir?
Mint, çıkması planlanan yatırım koleksiyonunun takipçileri tarafından belirlenmiş tarihler arasında satın alınma işleminin gerçekleşmiş olmasına denmektedir. Yani, projenizin oluşturulmuş olduğu sitedeki akıllı kontratlar tarafından mint işlemi gerçekleştirilir. Projenin sitesine girip, sıcak cüzdan denilen, cüzdanı bağlayıp mint tuşuna basarsanız projeden ne kadar satın alma hakkınız varsa o miktar girilir.
Cüzdanı onayladıktan sonra mint işlemi gerçekleşir ve satın alınan Non Fungible Token bu yöntem aracılığı ile NFT pazarına giriş yapmış olur.
4 – En Güvenilir NFT Marketleri Nelerdir?
Dijitalleşen dünyada hergün yeni bir yatırım aracı insanların karşısına çıkıyor. Non Fungible Token bunlardan bir tanesidir. Peki en iyi Non Fungible Token platformları hangileridir?
-
NFT LaunchPad (Lucky Block)
-
Crypto.com
-
Binance
-
OpenSea
-
Nifty Gateway
-
GameStop
-
DraftKings
-
Rarible
-
SuperRare
-
Foundation
5 – NFT Nedir? NFT Mantığı Nedir?
“NFT nedir” sorusuna cevap arayan kişiler dijital yatırım mantığını da pek çok insan merak ediyor. Non Fungible Token, blok zincirleri veri tabanı olarak kullanıp mülkiyet hakkı imkanı tanır. Kopyalanması imkansız olan dijital koleksiyonların sadece bir sahibi bulunmaktadır. Satın alınan dijital ortamda bulunan eserlerin bilgileri, mülkiyeti atayan ve dijital eserlerin akatarılabilirliğini yöneten ERC-271 standardı gibi akıllı sözleşmeler aracılığı ile yapılır.
6 – 1 NFT Ne Kadar? Bugün Kazanç Olarak NFT Nedir?
Bir NFT fiyatı 30.09.2022 tarihi itibariyle 0,000009 TL’dir. 24 saatlik işlem hacmi ise 13.616,005 TL’dir.
7 – NFT Nasıl Değer Kazanır?
Dijital varlığınızın değer kazanması kendine özgü özellikler aracılığı ile olmaktadır. Dijital varlık, zamanla projenin faydasına ve toplulukta yarattığı güce bağlı olarakta artabiliyor. Bu nedenle satmak istediğiniz dijital sanat eserlerinin daha fazla değerli olabilmesi için bu kriterleri dikkate almak gerekir.
8 – NFT ile Nasıl Para Kazanılır?
Non Fungible Token ile para kazanmak isteyen kişiler bunun nasıl olacağını da merak edebiliyorlar. Non Fungible Token ile para kazanmak isteyen kişiler öncelikle telif hakları, oyunları, ticareti, Dijital eser, Staking gibi yöntemler ile ara kazanabiliyor. İlk hedefi ne kadar küçük tutarsanız sizin için daha faydalı olacaktır. Non Fungible Token satın almak isteyenler güvenilir dijital marketleri ziyaret edebilirler.
9 – NFT Kimler Yapabilir?
Dünya üzerinde bulunan her insan Non Fungible Token yapabilir. Sadece tek ihtiyacınız olan şey dijital bir cüzdandır.
10 – NFT Nin Satılması İçin Ne Yapmalı?
Non Fungible Token ’nin satılabilmesi için öncelikle krito para cüzdanınızın olması gerekmektedir. Dijital eser satışlarını destekleyen en ünlü cüzdanlar ise Trust Wallet, MetaMask ve Coinbase Wallet olarak sıralanabilir. NFT nedir sorusuna cevap bulduktan sonra satım işlemleri için gerekli hazırlıklara başlayabilirsiniz.
11 – NFT Satmak Ücretli mi?
Dijital yatırım araçları ile ilgilenen kişilerin merak ettiği konular arasında yer almaktadır. Dijitial sanat eserleri satmaya karar verdiğiniz bazı platformlar satış üzerinden komisyon alabilmektedir. Bu nedenle tercih ettiğiniz sitelerin komisyon oranlarını öğrenerek satış işlemine karar verebilirsiniz.
Editörün Önerisi : Kripto Paralar İçin En İyi Uygulamalar