Napolyon kimdir? Tarihteki yerini almış olan büyük general ve imparator Napolyon herkes tarafından duyulmuş bir karakterdir. Ancak kendisinin ilk adı Napoleone di Buonaparte idi. 1769 yılında Korsika’da doğduğunda ailesi ona bu adı vermişti. Ayrıca daha sonraları her ne kadar kendini soylu olarak tanımlasa da orta sınıf bir ailenin çocuğuydu. Ancak soyluluk unvanını hak ederek aldığını söyleyebiliriz.
Gerçekten de bu Fransız liderin çok önemli görevler üstün başarıları vardı. Henüz 20’li yaşlardayken topçu birlikleri ile yaptığı savunmalar onu öne çıkarmıştır. Bizde bu yazımızda sizlere Napolyon kimdir? tanıtmaya çalışacağız. Bunu yaparken onun hayatının ilk yıllarından, aldığı eğitimden ve sonraki yıllardan bahsedeceğiz. Ayrıca kendisinin ön önemli savaşlarından birini de anlatacağız.
Bu Yazıda Neler Var?
Napolyon Kimdir? Bonapart Hayatının İlk Yılları ve Aldığı Eğitim
Napolyon kimdir? Orta sınıf bir aileden gelen bir çocuğun nasıl olup da imparator olduğunu herkes merak etmiştir. Aslında bu durumun şaşırılacak çok büyük bir yanı yoktur. Çünkü kendisi neredeyse bir savaş dehasıdır. Küçüklüğünden itibaren Napolyon askeri okullara giderek savaş stratejilerini öğrenmiştir. 1779’dan 1784 yılına kadar Fransa’nın Brienne kentindeki askeri okulda okumuştur.
Napolyon kimdir? Daha sonrasında buradaki eğitimi tamamlamış ve ileri askeri eğitim görmek istemiştir. Bu durumda da o dönemin en iyi askeri okullarından birine seçilmiştir. 1780’li yılların ortalarında doğru Napolyon Paris’te bulunan Ecole Militaire isimli askeri akademiye girmiştir. 1785 yılında okuldan Fransız topçu subayı olarak mezun olmuştur.
Özellikle Napolyon için 1789 yılı tam olarak bir fırsat yılı olmuştur. Çünkü bu yıl Kral XVI. Louis ’in kafasının kesilerek öldürülmesine yol açan Fransız Devrimi’nin en etkili olduğu yıldır. Bu ortam siyasi açıdan istikrasızlıklar üretmiştir. Dolayısıyla Bonaparte’da askeri gücünü kullanarak hızla iktidara yükselme şaşını yakalamıştır. Bu durum ilerde kendisine Fransızların İmparatoru unvanını verecektir.
Napolyon Savaşları Başlıyor
Napolyon kimdir? Siyasi istikrarsızlık yüzünden Avrupa’nın çeşitli yerlerinde savaşlar patlak vermiştir. Özellikle 1793’te Fransız monarşisine sadık bir grup, İngilizlerin desteğiyle Toulon şehrini ele geçirmiştir. Bu sırada Cumhuriyet hükümeti de şehrin geri alınması için sefer başlatılmasını emretmiştir. Bu sefer sırasında Napolyon Bonapart üst düzey liderlerden biri olarak görev almıştır.
Bonapart, görev aldığı savaş içerisinde şehrin yeniden ele geçirilmesini sağlayan bir plan geliştirmiştir. Bu savaşın hemen ardından 1795 yılında Paris’te bir isyanı bastıran askeri kuvvetin liderlerinden biri olmuştur 1796 yılında ise Napolyon İtalya’daki Fransız kuvvetlerinin komutanlığına atanmıştır. Böylelikle ordunun daha geniş bir kısmında söz sahibi olmuş ve sorumluluk alarak ismini duyurmuştur. Devam eden yıllar da özellikle çok önemlidir. Çünkü bu yıllarda Napolyon Avusturya’nın bir kısmını ele geçirmiştir. Böylelikle askeri başarıları Fransa’da itibarının artmasın neden olmuştur. Böylelikle kendisi, cumhuriyetçi Fransız hükümeti içerisinde daha güçlü bir konuma gelmiştir. Bütün bu gelişmelerden sonra ise gözünü daha büyük bir hedefe çevirmiştir. O hedef Mısır ve Nil’dir.
Napolyon ve Mısır Seferi
Tarihler 1798’i gösterdiğinde Napolyon Mısır’a sefer düzenlemiştir. O dönemde Mısır’ın kontrolü Osmanlı İmparatorluğu’ndadır. Bonapart bir şekilde Kuzey Mısır’ı almayı başarmıştır. Ancak İngilizler, Nil Muharebesi’nde Fransız filosunun yeninde işler hiç de istendiği gibi gitmemiştir. Çünkü bu durum Bonapart’ın kuvvetlerinin ikmal bağlantısının kesilmesine neden olmuştur.
Böylelikle Napolyon ve birlikleri Mısır’da mahsur kalmaya başlamışlardır. Ayrıca bu durum sadece onlarla sınırlı değildir. Çünkü Fransız cumhuriyeti için de durum giderek kötüleşmektedir. Avusturya ve Rusya, İngiltere ve Osmanlı İmparatorluğu’na katılarak Fransa’ya savaş açmıştır. Aynı zamanda Fransa’da iç karışıklıklar da devem etmektedir. Bunlardan en önemlileri monarşi destekçilerinin çıkardıkları isyanlardır.
Çıkarılan bu iç isyanlar hükümeti devirme amaçlıdır. Böyle bir durumdan faydalanan Napolyon farklı bir yol izlemeye başlamıştır. 1799 yılında Fransa’ya dönmek üzere Mısır’dan ayrılmıştır. Kendisi Fransa’ya geldiğinde darbecilere öncülük etmiştir. Bu yüzden de darbe sonrasında ülkenin birinci konsülü olarak atanmıştır.
Napolyon Kaç Savaş Kazandı
Bonapart’ın askeri sicili 1802 yılında olağanüstü bir noktaya gelmiştir. Fransa’daki isyanları bastırmış, İtalya’yı fethetmiş ve diğer ülkeleri savaş meydanlarında yenmiştir. Dolayısıyla onunla savaşanları barışa zorlamıştır. Böylelikle Napolyon birinci konsül olarak etkisini giderek arttırma imkânı bulmuştur. 1804 yılında yapılan referandumla da Fransız imparatoru seçilmiştir. Ancak edindiği yeni güçleri elinden bırakmak istememiştir.
Bu güçlerin verdiği yetkilerle muhalefetin ifade özgürlüğünü elinden almaya çalışmıştır. Bu yüzden bu dönemde yoğun bir şekilde sansür uygulanmıştır. Ayrıca Napolyon 15 yıllık hükümdarlığı boyunca 60 savaşa girmiştir. Bu savaşlardan sadece 7 tanesini kaybetmiştir. Son savaşını ise günümüzde Belçika sınırları içerisinde bulunan Waterloo bölgesinde gerçekleştirmiştir.
Bu savaşa yerin isminden dolayı Waterloo Savaşı denmektedir. Bu savaştan mağlup ayrılan Napolyon Fransa’dan çok uzak bir adaya sürgün edilmiştir. Bu adam o zamanın sürgün adası olan Saint Helen isimli adadır. Atlantik okyanusunda bulunmaktadır. Bonapart, hayatının son 6 yılını burada geçirmiştir. 1821 yılında, 51 yaşında mide kanserinde burada hayata gözlerini yummuştur.
Napolyon Avrupa’daki Egemenliğini Nasıl Yitirdi?
Fransızların imparatoru olan Napolyon en kötü yenilgisini 1812 yılında almıştır. Bu yenilgi Rusya’yı işgal etmeye çalışırken yaşanmıştır. Kendisi ve komutasındaki 400 bin askerle Moskova’yı almayı başarmıştır. Ancak zaferi kısa sürmüştür. Çünkü şehrin büyük bir kısmı yerle bir olmuştur ve erzak sıkıntısı baş göstermiştir. Böylelikle bin bir mücadelelerle aldığı şehirden geri çekilmek zorunda kalmıştır.
Bu geri çekilişin içerisinde sadece erzak yetersizliği yoktur. Özellikle Rusya gibi bir yerde iklimde de mücadele etmiştir. Böylelikle Napolyon yetersiz beslenme, Rus saldırıları ve iklim karşısında çok fazla dayanamamıştır. Ayrıca 1813 yılında Rusya, İngiltere, İspanya, Avusturya ve Prusya orduları Bonapart’ın ordusunu Fransa’ya doğru itmiştir. Her ne kadar ülkeler birleşmiş olsa da bu itiş yavaş gerçekleşmiştir.
Ancak bu birliktelik Napolyon ve yönetimini tahtan çekilmeye zorlamıştır. Kendisini Akdeniz’deki Elba adasına sürgüne göndermişlerdir. 1815 yılında Fransa’ya dönen Bonapart, iktidarı yeniden ele geçirmeye çalışmıştır. Ama sadece 100 gün hüküm sürdükten sonra Waterloo Savaşı’nda hezimete uğramıştır.
Napolyon ve Austerlitz Muharebesi: En Büyük Zafer Nasıl Gerçekleşti?
Austerliz Muharebesi Napolyon tarafından kazanılmış en büyük muharebedir. Kendisi askeri olarak en büyük zaferini burada elde etmiştir. İlk olarak düşmanı tuzağa düşürmüştür. Ordusunun sağ kanadında kendi birliğini yalnız bırakarak zayıf numarası yapmıştır. Böylelikle Rus ve Prusya askerlerinden oluşan koalisyonu Pratzen Tepeleri’ne çekmiştir. Fransız askerleri burada yüksekten ateş etme avantajı elde etmişlerdir.
Ayrıca Napolyon ordusu içindeki süvari birlikleri Rus askerini sana savaştan uzak tutmaya çalışmışlardır. Ancak Rus İmparatorluk muhafızları ağır silahlara bombardımanlarla karşılık vermişlerdir. Fakat bu başarı kısa sürmüştür. Çünkü başka bir Fransız birliği askerlerin etrafını sararak şiddetli bir saldırı başlatmıştır.
Hem Pretzen Tepeleri hem de savaş alanından gelen misilleme çok etkisi yaratmıştır. Dolayısıyla Rus askerleri hakimiyetlerini kaybederek geri çekilmeye başlamışlardır. Böylelikle Napolyon ve askerleri Rus ve Avusturya kuvvetlerinden geri kalanları donmuş göl üzerine sürmüştür. Burada, bu askerlerden kimisi boğularak ölmüş kimisi de esir alınarak hapsedilmiştir. İşte Bonapart’ın büyük dehasının yaşandığı savaş bu şekilde gerçekleşmiştir.
İlgili Diğer Yazımız: İnsanlık Tarihinin Büyük Komutanı; Büyük İskender