Mining veya bilenen diğer ismiyle kripto para madenciliği, kripto varlıkların devamı için gerekli bir işlemdir. Bu devamlılığın sağlanması için madencilik yapanlara ödül verilmekte ve madencilik yapmaları teşvik edilmektedir.
Bu Yazıda Neler Var?
- Mining Nedir?
- Kripto Mining Nasıl Yapılır?
- 1 – ASIC Madenciliği
- 2 – GPU Madenciliği
- 3 – CPU Madenciliği
- 4 – Bulut Madenciliği
- Bitcoin Mining Nasıl Yapılır?
- Mining ile Ne Kadar Para Kazanılır?
- Mining ile İlgili Sık Sorulan Sorular
- 1 – Evdeki PC ile Nasıl Mining Yapılır?
- 2 – Türkiye’de Kripto Para Madenciliği Yapmak Yasal Mı?
- 3 – Kripto Mining Para Kazandırır Mı?
- 4 – BTC Mining Maliyeti Ne Kadardır?
Mining Nedir?
Mining, kripto para işlemlerinin doğrulanması ve blockchain zincirine işlenmesidir. Kripto paralar, blockchain adı verilen özel bir teknoloji ile üretilirler. Türkçeye blok zinciri olarak geçen bu kavram, her bir kripto para işleminde yeni bir blok ekler. Blokların eklenmesi için güçlü şifrelerin çözülmesi gerekir. İşte bu şifreler, coin mining adı verilen işlemlerle çözülür ve bloklar zincire eklenir.
Kripto para madenciliği, ağı çalışır durumda tutar ve böylece kullanıcıların işlem yapmaya devam etmesini sağlar. Ancak sistemin güvenliği için blokların eklenmesi sırasında doğrulama yapmak için çok güçlü şifreler çözülür. Dolayısıyla güçlü şifrelerin çözülmesi için güçlü bilgisayarlar gerekir. Bu ise yüksek donanım ve elektrik maliyet demektir.
Madenciler, bu süreçte ödül elde eder ve kazanç sağlar. Kullandıkları bilgisayarın gücüne ve madencilik yöntemine göre elde edilecek kazanç farklılık gösterir. Ancak doğru sistemlerin kurulması için yapılan mining, son derece karlı olabilmektedir.
Blok zincirindeki her işlemin güvenliği ve gizliliği için güçlü şifreler mining ile çözülür ve işlem doğrulanarak yeni bloklar eklenir. Şifreler, birden fazla kullanıcı tarafından çözülmektedir. Dolayısıyla da merkeziyetsizlik denilen olay da bu sayede sağlanmaktadır. Merkeziyetsizlik, kripto paralar için en önemli özelliktir ve bağımsız olmalarının temel nedenidir.
Kripto Mining Nasıl Yapılır?
Kripto para madenciliği, çok güçlü şifrelerin çözülerek, blok zinciri üzerinde yapılan işlemin doğrulanmasıdır. Böylece madenciler ödül kazanır ve kazanç elde eder. Sistem güvenliği için çözülmesi gereken şifreler son derece güçlüdür ve bundan dolayı güçlü işlemcilere (bilgisayarlara) ihtiyaç duyulmaktadır.
Madencilik yapmak için farklı yöntemler bulunmaktadır. Bu yöntemlere ilişkin detaylar şu şekildedir:
1 – ASIC Madenciliği
Kripto para madenciliği için yüksek işlemci gücüne ihtiyaç olduğunun anlaşılması üzerine geliştirilen özel bir cihazdır. ASIC, diğer işlemcilere kıyasla çok daha güçlüdür ve daha verimli şekilde çalışır. Dolayısıyla da kripto madenciliğinde daha fazla tercih edilmektedir.
2 – GPU Madenciliği
GPU mining, bilgisayarların ekran kartları üzerinden gerçekleştirilen madenciliktir. Ekran kartlarının, işlemcilere kıyasla matematiksel işlemleri yapma ve şifreleri çözmede daha iyi olduklarının fark edilmesi ile GPU madenciliği başlamıştır. Ekranlar kartları kullanılarak ETH mining başta olmak üzere farklı kripto paraların madenciliği yapılmaktadır.
3 – CPU Madenciliği
Kripto paraların ilk çıktığı zamanlarda yapılan madencilik türüdür. İlk zamanlarda Bitcoin için çok yüksek işlemci gücüne ihtiyaç olmaması, normal bilgisayar işlemcileriyle madencilik yapılmasına imkan vermiştir. Ancak kripto paraların popüler hale gelmesi, yarılanma zamanındaki değişimlerle güçlü işlemcilere ihtiyaç duyuldu ve CPU madenciliği yerini yeni nesil madencilik yöntemlerine bıraktı.
4 – Bulut Madenciliği
Cloud mining olarak da bilinen bulut madenciliği, kripto para madenciliği için yeri ve zamanı olmayanların bulut servislerden işlemci gücü kiralamasıdır. Kiralanan bu işlemci gücü ile farklı madencilik havuzlarında kripto para madenciliği yapılabilmektedir.
Bitcoin Mining Nasıl Yapılır?
BTC mining, Bitcoin ağındaki işlemlerin doğrulanması için güçlü şifrelerin çözülmesi ve bunun karşılığında üretilen Bitcoin’in ödül olarak alınmasıdır. Dolayısıyla madenciler sistem güvenliğini sağlar, bunun karşılığında ise ödül kazanır. Böylece hem sistemin varlığı devam eder hem de madencilik teşvik edilir.
Bu ağdaki şifreler ve matematiksel problemler oldukça zordur. Bu bağlamda madenciler, güçlü işlemciler kullanmaktadır. Hatta madencilik için büyük çiftlikler dahi kurulmaktadır. Çok sayıdaki işlemci ile oluşturulan büyük işlemci gücü, madenciliği hızlı hale getirmektedir. Bitcoin madenciliğinin nasıl yapılacağına ilişkin detaylar için aşağıdaki tablo incelenebilir:
Adımlar | Açıklama |
Donanım Seçimi | İlk olarak güçlü işlemcilere sahip donanımların seçilmesi gerekir. ASIC ismi verilen cihazlar, bu noktadaki en güçlü alternatiflerdir. |
Madencilik Havuzları | Madencilik bireysel olarak yapılabileceği gibi birden fazla madencinin oluşturduğu madencilik havuzları üzerinden de yapılabilmektedir. Havuzda işlemci güçlerinin birleşmesi nedeniyle madencilik havuzları daha avantajlıdır. Dolayısıyla bir sonraki adım, doğru bir madencilik havuzuna katılımdır. |
BTC Cüzdanı | Madencilikten kazanılan ödülleri almak için BTC cüzdanı gerekmektedir. |
Yazılım | Madencilik için gerekli yazılım indirilerek cihaza kurulur. Böylece sistem tamamen hazır hale gelir. |
Sistemin Aktif Edilmesi | Kurulan sistem aktif edildiğinde BTC ağındaki problemleri çözmeye başlar ve bu sayede ödüller kazanılarak kazanç elde edilir. |
Mining ile Ne Kadar Para Kazanılır?
Kripto para madenciliği, belli dönemlerde yüksek kar bırakmaktadır. Dolayısıyla böyle dönemlerde mining yapanların sayısı ciddi anlamda artmaktadır. Zira madencilik, gerekli sistem hazırlandıktan sonra son derece kolay ve zaman istemeyen bir iştir. Karlılığın yüksek olduğu zamanlarda çok avantajlıdır.
Her ne kadar kripto para madenciliği belli dönemlerde yüksek kazanç sağlasa da her zaman bu geçerli değildir. Öncelikle madencilik için güçlü donanımlara ihtiyaç vardır. Dolayısıyla madencilik yapacakların öncelikle ciddi bir yatırım yapması gerekmektedir. Ayrıca madencilik için kesintisiz bir elektrik ve kesintisiz bir internet de çok önemlidir.
Kripto para madenciliği yapılarak aylık 10.000-30.000 $ arasında yüksek kazançlar elde edilebileceği gibi bu süreçte zarar da edilebilmektedir. Kazancı etkileyen farklı unsurlar bulunmaktadır. Bunlara dair detaylar şu şekildedir:
- Kullanılan donanımın ne kadar verimli ve güçlü olduğu bu noktada çok önemlidir. Verimsiz donanım, kazancın düşmesine ve hatta zarar edilmesine yol açmaktadır.
- Doğru madencilik havuzu seçimi, işlemci güçlerinin yüksek olmasını ve verimli kullanılmasını sağlamaktadır. Böylece alınan ödüller ve elde edilen kazançlar da yüksek olmaktadır
- Madencilik için kullanılan cihazlar yüksek miktarda elektrik tüketmektedir. Elektrik maliyetlerinin yüksek olduğu yerlerde madencilik yapmak, kazancı düşürmekte ve zarar edilmesine neden olabilmektedir.
- Kazılan kripto paraların değeri, bu noktadaki en etkili unsurlardandır. Kripto paraların değerinin artması ile maliyetler çıkarılmakta ve yüksek kazançlar sağlanmaktadır. Tersi durumda ise madencilik faaliyetleri, zarar neden olmaktadır.
Mining ile İlgili Sık Sorulan Sorular
Kripto para madenciliği ile ilgili sık sorulan sorular ve bu soruların yanıtları aşağıda yer almaktadır.
1 – Evdeki PC ile Nasıl Mining Yapılır?
Evlerde bulunan bilgisayarların işlemcileri, madencilik için artık avantajlı değildir. Ancak buna rağmen evdeki PC ile kripto madenciliği yapmak isteyenler, madencilik havuzuna katılarak ilgili yazılımı indirmelidir. Bilgisayarı ve interneti sürekli açık tutarak madencilik yapmak mümkündür.
2 – Türkiye’de Kripto Para Madenciliği Yapmak Yasal Mı?
Türkiye’de kripto para madenciliği ile ilgili kapsamlı bir düzenleme bulunmamaktadır. Dolayısıyla bu işlem yasal kabul edilmektedir.
3 – Kripto Mining Para Kazandırır Mı?
Doğru donanım ve maliyetlerin doğru hesaplanması ile kurulacak bir sistem, yüksek ve düzenli gelir sağlar. Ancak maliyetlerin doğru hesaplanamaması, sürecin sonunda ciddi zarar edilmesine de yol açabilmektedir.
4 – BTC Mining Maliyeti Ne Kadardır?
Bitcoin madenciliği için çok yüksek elektrik kullanımı gerekmektedir. Elektrik maliyetlerine ek olarak ASIC cihazlarından oluşan sistem için de yüksek bir maliyete ihtiyaç vardır. Sistemin kaç cihaz içereceği tamamen madenci ile ilgili olduğundan, net bir maliyet vermek çok zordur. Ancak BTC madenciliği için ortalama 30.000 $ gerekmektedir.