USD32,94
EURO35,76
JPY0,215100
RUB0,383200
GBP42,55
EURO/USD1,09
BIST10.891,42
GR. ALTIN2.528,50
BTC67.927,51

Kripto Para Haram mı?

kripto para haram mı
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kripto para haram mı sorusu özellikle yakın gelecekte ortaya çıkmış merak edilen bir sorudur. Kripto paralar yakın geçmişte ortaya çıkan ve kişilere farklı bir kazanç alanı yaratan bir sermaye alanıdır. Bu alanın yakın gelecekte bankacılık sektörünün yerini alması beklenmektedir. Bu nedenle bir çok vatandaş bu alana ilgi duymakta ve buralardan gelir elde etmek istemektedir.

Kripto Para Haram mi Diyanet?

Bu soruya bazı din alimleri farklı cevaplar vermektedir. Ama muhakkaktır ki son sözü diyanet dairesinin söylemesi gerekmektedir. Türkiye de din işleri yüksek idaresi esasına dayalı olan diyanet bu soruya farklı cevaplar vermektedir. Bu alandan elde edilen gelirlerin caiz olabilmesi bazı şartlara bağılıdır denilerek her alana yönelinmemesini savunmaktadır. Bu şartlardan bazıları ise şu şekildedir;

  • Paranın kaynağı güvenilir olmalıdır.
  • Bahse konu olan sanal para işlemleri güvenilir olmalıdır.
  • Adı geçen sanal paranın dünya menfaatlerine kullanılıyor olması gerekir.
kripto para haram mı
kripto para haram mı

Bitcoin Haram mı Diyanet?

Sanal paralar içerisinde en başta Bitcoin yer almaktadır. En yüksek değere sahip coin olan Bitcoin için ise diyanet güvenilir kaynaklı olduğu ve bu nedenle yaşanan artışlarda elde edilen gelirlerin helal kazanç olduğu yönündedir. Bu kazanç sistemleri genellikle anonim özellikte olmaktadır. Bu nedenle güvenilir paralar iyi seçilmeli ve piyasanın hareketliliği göz önünde bulundurulmalıdır.

Kripto Para Caiz Diyen Hocalar Var mı?

Kripto para haram mı sorusuna karşı birçok farklı görüş bulunmaktadır. Öyle ki bu alanın hepsi tek bir kare olarak da değerlendirilmemektedir. Sanal paralar içerisinde geleceğe yönelik, teknolojiyi daha ileri seviyeye taşıyan sanal paralar da yer almaktadır. Dünya halkları menfaatine olan ve yaşamı daha verimli hale getiren sanal paralar yönünden yatırımların herhangi bir yasağa takılmadığı görüşü baskındır.

kripto para haram mı

Bitcoin Caiz Diyen Alimler Kısas Aldıkları Notalar Nelerdir?

Sanal para alemi çok geniş bir bütünlüğü oluşturmaktadır. Bu nedenle topyekun bir eleştiride bulunmak pek de doğru olmamaktadır. Bazı din alimleri dünyanın gidişatı doğrultusunda bu tarz sanala paraların ortaya çıkmasını doğal bir süreç olarak karşılamaktadır. Bu nedenle sanal paranın içerisinde yer aldığı proje en temel yapı noktasını oluşturmakta ve caiz olup olmadığı bu projeler belirlemektedir.

Kripto Para Caiz mi Fetva Meclisi Görüşü?

Kripto para haram mı sorusuna son noktayı koyan diyanet işleri yüksek ofisi son olarak meclis görüşünü paylaşmıştır. Meclis görüşüne göre kullanıcılar arasında değişim ya da kıymet ölçütü noktasında kullanılan ve güvenilir kaynaklara hizmet eden sanal paralar herhangi bir gayrimeşru durum yaratmamaktadır. Bu nedenle kullanıcılar güvenle bu alanlarda işlemler yapabilirler.

kripto para haram mı

Kripto Para Caiz mi Nureddin Yıldız?

Yıldız kendisine sorulan Kripto para haram mı sorusu üzerine görüşlerini dile getirmiştir. Bu görüşler bazı durumlarda o sektörlerce hoş karşılanmasa da farklı görüşlerin olduğu söylenebilmektedir. Son zamanlarda oldukça popüler olan bu alan beraberinde de birçok farklı soruyu getirmektedir.  Nureddin Yıldıza sorulan soruda Yıldız net bir cevap vermemiş ama kaynağının ve hizmet ettiği alanın çok önemli olduğunu söylemiştir.

Bitcoin Caiz mi Cübbeli?

Cubbeli Ahmet hoca yaptığı açıklamalarla bir hayli dikkat çekmektedir. Sanal para içerisinde birçok farklı gelişmelerin olduğuna dikkat çeken hoca sektörün arkasında devletlerin olmadığını belirtmektedir. Ayrıca bu sektöre yönelik herhangi bir güvence ve sigorta olmadığını da belirten hoca net olarak haram mı helal mi sorusuna cevap vermemekte ama uzak durulması gerektiğini belirtmektedir.

kripto para haram mı

Borsa Haram mı?

Kripto para haram mı sorusu gibi çokça merak edilen bir diğer soru borsa haram mı? Borsa içerisinde yer alan birçok şirket bulunmaktadır. Bu şirketler ayrıca belirli birer hisse sayısına da sahip olmaktadır. Bu şirketler yaptıkları faaliyetler doğrultusunda hisselerine değer katmakta veya değerlerinin düşmesine neden olmaktadır.

Ayrıca borsa yıllar içerisinde birçok farklı değişim geçirmiştir. Bu değişimler zamanla borsayı daha fazla manipülasyona açık hale getirmiştir. Bu nedenle kişiler son durumun nasıl olduğunu merak etmektedir. Borsa özellikle yakın geçmişte artık daha zor kontrol edilebilir özellikte olduğu için uzak durulması gereken alanlardan biridir.

Bitcoin Son 4 Yıl Fiyat Grafiği

Kripto para haram mı sorusu özellikle ana sanal para olan BTC’nin değerinin artması ile ortaya çıkmıştır. Farklı kazanç kapısı arayan kişiler bu sektöre yönelmiştir. Ancak yeni var olan bu sistem içerisinde kişiler kripto para haram mı ve kazançlar helal mi gibi sorularla sık sık karşılaşmaktadır. Son 4 yıl BTC grafiği ise şu şekildedir;

Ortalama BTC FiyatıFiyat Yılı
15.000 Dolar2020
33.000 Dolar2021
28.000 Dolar2022
33.000 Dolar2023

Sıkça Sorulan Sorular

Sıkça sorulan sorular başlığında konu hakkında çokça merak edilen ve okuyucuların sık karşılaştığı sorular cevaplanmaktadır. Bu şekilde okuyucular merak ettikleri ve sık karşılaştıkları sorulara hızlı ve doğru cevabı almış olacaklardır. Kripto para haram mı sorusu hakkında sıkça sorulan sorulardan bazı ise şu şekildedir;

1 – Kripto Para Haram mı Bu Para İle Zekat Verilir mi?

Zekat verilecek para birimleri içerisinde yer almayan bu sanal paralar genellikle zekat verilirken tercih edilmemelidir. Bunun nedenleri arasında birçok farklı unsur bulunmaktadır. Örneğin zekat verilecek birimler içerisinde yer alamaması, ödeme aracı olarak henüz kabul edilmiş olmaması yer alır.

kripto para haram mı

2 – Kripto Vadeli İşlemler Caiz mi?

Kişi hesabına doğrudan bir aktarım söz konusu değil ise işlemler zamanla gelir elde edilmesi yönündedir. Dinimizce zamanla kazançlı işlemler caiz olarak görülmemekte hatta bu işlemlerin bazılarının faiz kapsamında olduğunu belirtmektedir. Bu nedenle bu tarz işlemlerde kripto para haram mı sorusuna evet yanıtı verilmektedir.

3 – Altcoin Nedir?

Ana temada sanal paralar BTC etrafında toplanır. Ancak yeni çıkan ve farklı sektörleri içine alan sanal para sektöründe başka coinler de bulunmaktadır. İşte bu başka alanlara ve farklı yeniliklere kapı aralayan sanal paralara alt coin denir.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Kripto Para Haram mı?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Hedera Güncel ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!