USD34,22
EURO37,26
JPY0,230300
RUB0,353100
GBP44,85
EURO/USD1,09
BIST8.860,30
GR. ALTIN2.935,19
BTC67.310,46
kpss-puan-hesaplama
Kpss puan hesaplama

7 Adımda KPSS Puan Hesaplama Nasıl Yapılır?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kpss puan hesaplama, sınav sonuçlarından önce tahmini puan durumunu görmek adına işinize yarayacaktır. Kamu kurum ya da kuruluşunda çalışacak olan adayların girmiş oldukları farklı alanlardaki sınavlar kendi türünde değerlendirilecektir. Peki 2023 güncel hesaplamaya göre hangi sınav türünü hangi şekilde hesaplamanız gerekecek? 

Adım Adım KPSS Puan Hesaplama Nasıl Yapılır?

kpss-puan-hesaplama

KPSS’ye hazırlanan adayların en çok araştırdıkları konulardan biri sınav sonrası ve öncesi KPSS puan hesaplama sistemidir. Yani doğru şekilde hesaplayacağınız puan sonuçlarına göre, iş alanına atılıp atılmayacağınızı görebilirsiniz. 

Dolayısıyla puanınızı hesaplarken bölümünüzün ağırlık katsayısı ve doğru cevap sayısını bilmelisiniz. Ardından doğru cevap sayısı ile bölümünüzün ağırlık katsayısını çarpmalısınız. Diğer taraftan her puan türünden alacağınız sayıları topladığınızda, hedeflediğiniz puan sonucuna ulaşabilirsiniz. Peki takip etmeniz gereken KPSS puan hesaplama adımları nelerdir?

  • Birinci adımda bölümünüzün ağırlık katsayısını belirleyin. Yani örneğin Genel Yetenek ile Genel Kültür katsayıları farklıdır. Kendi bölümünüzün işinize yarayacak puan katsayılarına bakın.
  • İkinci adımda doğru cevap sayınızı bir kağıda yazın. Yani her bölüm için kaç doğru yaptığınızı belirleyin. 
  • Ardından her bölüm için belirlediğiniz katsayı puanını, doğru cevaplarınızın sayısıyla çarpın. Böylelikle her ayrı bölüm için ayrı puan çıkmış olacaktır.
  • Diğer taraftan yanlış cevap sayınızı kağıda yazın. Ardından yanlış cevap sayısını yanlış cevaplar için belirlenen ceza puanı ile çarpın. 
  • Bunun yanında net puan durumunu görmek için, doğru cevap puanı toplamından yanlış cevap puanı toplamını çıkarın. 
  • Sonrasında her bölüm için net puanlarınızı ortaya getirin. Bu şekilde ayrı ayrı net puan tablosuna erişmiş olacaksınız.
  • Sonuç olarak ise bölüm puanlarınızı bir araya getirip genel KPSS puan hesaplama puanınızı bulmuş olursunuz. Bu puanların türü de size KPSS’de elde ettiğiniz başarıyı ve sıralamayı gösterecektir. 

Kpss puan hesaplama ile süreci doğru değerlendirip doğru kararlar verebilirsiniz. Yani hedefe odaklanmanız kolaylaşır ve yapacağınız işleri planlı ilerletmiş olursunuz.

1 – Puan Hesaplama Öğretmenlik: KPSS Puan Hesaplama P121 

kpss-puan-hesaplama

KPSS puan hesaplama ÖABT yani Öğretmenlik Alan Bilgisi diğer KPSS gibi değerlendirilir. Yani 100 puan üzerinden yapılacak değerlendirme sonrası, 4 yanlış bir doğruyu götürecek şekilde hesaplama yapılır. Detaylı olarak aşağıya göz atın; 

  • Doğru cevap puanından yanlış cevap puanını çıkarın.
  • Standart puanları bulmak için bu puanların ortalama ve standart sapma puanlarını hesaplayın. Bunun için hesaplama formülünden yararlanabilirsiniz.
  • Milli Eğitim Bakanlığı tarafından sınav yapılamayacak olan Almanca KPSS puan hesaplama gibi alanlarda (Çince, Fransızca, Almanca, İtalyanca vb.)  ya da ÖSYM’nin yapmış olduğu YDS tarzı sınavlarda P120 puan türü önemlidir. 
  • P121 KPSS puan hesaplama sınıf öğretmenliği başta olmak üzere 16 daldaki öğretmenlik mezunu için kullanılan puan türüdür. Yani Genel Kültür, Genel Yetenek, Eğitim Bilimleri ve Öğretmenlik Alan Bilgisi testinden oluşmaktadır. 
  • Sınava katkısı ve ağırlığı şu şekildedir. GK: 0.15, Gy: 0.15, Eğitim Testi: 0.20 ve Alan Testi: 0.50 seviyesindedir.
  • Öğretmen olarak alan bilgisinden muaf olanlar P10 ile, alan bilgisinden sorumlu öğretmenlik mezunları ise P121 ile hesaplama yapacaktır.

2 – KPSS A Puan Hesaplama 

Kpss A grubu meslekleri uzman, müfettiş, denetmen, PTT müfettiş yardımcısı vb. alanları içermektedir. Elinizdeki netleri hesaplama formülüne yazarak sonuçlara ulaşabilirsiniz. Yani; her bölüm için yaptığınız doğru cevap sayısını yanlış cevap sayısının dörtte birinden çıkarın. Böylelikle net cevap sayınızı oluşturun. Ardından cevaplanmayan soruları hesaba katmayın.

3 – KPSS Önlisans Puan Hesaplama 

kpss-puan-hesaplama

Adaylar ağırlıklı standart puanlarını kullanarak, ön lisans için P93 puanlarını hesaplayabilir. Özel hesaplama formülünden bu puan durumları için yardım alabilirsiniz. Yani ön lisans B grubu atama için, 100 üzerinden her bölüm farklı puan türüne göre yerleşecektir.

4 – KPSS P3 Puan Hesaplama 

KPSS puan hesaplama P3 puan türü B grubu lisans kadrosu atamaları için geçerlidir. Yani GK ve GY testleri eşit oranda verilir. Dolayısıyla; 

Sorular % 50 oranında GK, % 50 oranında GY ağırlığına sahiptir. 
Yani iki bölümün de hesaplama katsayısı, standart sapmadan uzak olarak eşit hesaplanır.
Adaylar genelde çift yıllarda lisans türünde bu sınava girer. Ancak tek yıllarda yapılan bu sınavdan alınacak puanlar P3 puan türünde geçerli değildir.
Adaylar en az iki bölüm için de bir net yapmak durumundadır. Yoksa puan hesaplama yapamazlar. 

5 – KPSS Puan Hesaplama P21 Hangi Meslek Gruplarını İçerir?

kpss-puan-hesaplama

A grubunda yer alan P21 puanı genellikle maliye ağırlıklı bi puan türüdür.  Ancak muhasebe çözmenize gerek yoktur. Peki hangi meslekler bu puan grubunda yer almaktadır? 

  • İl Göç Uzmanı Yardımcısı 
  • Merkez Göç Uzmanı Yardımcısı 
  • C düzeyi YDS şartı ile TBMM Yasama Uzmanı 
  • YDS D seviyesi şartı ile Milli Güvenlik Kurulu Uzman Yardımcısı 

KPSS Puan Hesaplama 2023 Sınav Sistemi 

kpss-puan-hesaplama

Diğer adıyla Kamu Personeli Seçme Sınavı olarak bilinen KPSS, Kamu Kurum ve Kuruluşları için memur alımında önemli bir sınavdır. 2023 KPSS ile farklı alanlarda uzmanlaşan kişilerin farklı pozisyonlara yerleştirilmesi hedeflenmiştir. KPSS Puan Hesaplama 2023 ile sınav performansını programlı şekilde değerlendirme fırsatı bulabilirsiniz. Peki sınav sistemi nasıldır?

  • KPSS 2023 genel olarak herkes için iki ayrı bölümden oluşmaktadır. Yani Alan Bilgisi ve Genel Kültür  – Genel Yetenek bilgisi şeklinde gruplara ayrılır. Örneğin; sağlık, öğretmenlik, hukuk gibi alanlardan birinde uzman iseniz bu alana yönelik sorulara odaklanmanız gerekecektir. Toplamda KPSS puan hesaplama yapılırken %70 bu alanlardan puan alacaksınız.
  • Kpss lisans türünde 60 Genel Yetenek, 60 Genel Kültür sorusu sorulmaktadır.
  • Testlerin çözüm süresi tam 130 dakikadır. Genel yetenek testinde Türkçe’den 30 soru, matematikten 30 soru vardır.
  • Genel kültür testinde tarihten 27, coğrafya 18, vatandaşlıktan 9, güncelden 6 adet soru çıkmaktadır.
  •  Ardından Genel Kültür – Genel Yetenek soruları bilgi içeriklidir. Bu sınav soruları ise genel olarak sınavın % 30’unu oluşturur. Sizlerin analitik düşünme becerisini ve bilgi düzeyini ölçmeye yarayan sorulardan oluşmaktadır.
  • Bunun yanında sınav süresini olabildiği kadar etkili ve dikkatli kullanma KPSS puan hesaplama yaparken oldukça önemli olacaktır. Yani her iki bölümün sorularında da gerekli zamanı gerekli dakika içinde yetiştirmelisiniz.
  • Sınava hazırlanırken mümkün olduğu kadar eksikleriniz yönünde çalışmalı ve güçlü yönlerinizi de iyice pekiştirmelisiniz. Dolayısıyla bunun için yapmanız gereken şey olan ve program dahilinde süreklilik sağlamanızdır.
  • Sınav sürecinde her sorunun eşit puanlı olduğunu bilmek, ancak bazı soruların ayırt edici özellikli olduğunun farkına varmak çok önemlidir. Dolayısıyla fazla puan getirecek konulara sınav öncesi göz atmanızda fayda vardır.
  • Sonuç itibariyle adayların sınav sonucunu doğru değerlendirmesi ve ona göre yol almaları noktasında oldukça önemlidir. 

Kpss Puan Hesaplama Formülü 

kpss-puan-hesaplama

KPSS temel sınav soruları, Genel Kültür ve Genel Yetenek sınavından oluşmaktadır. Yani temel kısımda 120 soru bulunmaktadır. Bunun 60’ı GK, 60’ı GY sorularından oluşmaktadır. Bütün bölümlerde girilmesi gereken temel iki sınav testi bu şekildedir. 

Bunun yanında farklı alan ve bölümlere uygun olarak Eğitim Bilimleri için 80 soru, ÖABT için ise 75 soru vardır. ASP yani diğer adıyla ağırlıklı standart puan, aşağıdaki formül üzerinden hesaplanır. Puan türlerine göre yapacağınız hesaplama şöyledir? 

  • KPSS ağırlıklı standart puan P3 için; GY ASP × 0,50 + GK ASP × 0,30
  • KPSS ağırlıklı standart puan P10 için; GY ASP 0,30 × GK ASP 0,30 + Egitimi Bilimleri ASP × 0,20
  • KPSS ağırlıklı standart puan P121 için; GY ASP × 0,15 + GK ASP × 0,15 + Eğitim Bilimleri ASP × 0,20 + ÖABT ASP × 0,50 

Bunun yanında genel puan durumu için kullanmanız gereken formül aşağıda yer almaktadır. İyi bir değerlendirme için bu formülden yararlanabilirsiniz. Tam hesap için bilinmeyenlerin yerini uygun sayılarla doldurmalısınız.

  • KPSS puan hesaplama formülü: 70 + (30 × [2 × ( ASP – X) – S]) / ([2 × (B – X)] – S)
  • ASP: Ağırlıklı standart puan demektir.
  • X: Ağırlıklı standart puan dağılımı ortalaması
  • S: Ağırlıklı standart puan sapması 
  • B: Ağırlıklı standart puan dağılımının en yükseği 

Kpss Puan Hesaplama Sıralama 

kpss-puan-hesaplama

KPSS puan hesaplama sistemi adayların sonuçlarına göre sıralamasını da gösterir. Sıralama, aldığınız puanlara uygun olarak yukarıdan aşağıya doğru olacaktır. Böylelikle; 

  • Atama sürecinde puan sıralamanız oldukça önemlidir.
  • Puanınız ne kadar yüksek ise tercih ettiğiniz yerin gelme şansı da o kadar yüksek olacaktır.
  • Her puan türünde ayrı sıralama oluştuğu için, kendi bölümünüzden kişilerle sıralamanızı kolaylıkla takip edebilirsiniz.
  • Sıralamalar genelde tercih yaptıktan sonra oluşur. Yani atama sonuçlarınız bu sıralamaya göre belirlenir.
  • Sıralama sayesinde nitelikli ve başarı oranı yüksek kişiler hak ettiği yeri alır.
  • Sıralama sayesinde yerleşme taban puanları noktasında takip ve tercihlerinizi belirleme imkanı da bulabilirsiniz.

KPSS Puan Türleri Nelerdir? 

kpss-puan-hesaplama

KPSS farklı sınav türlerini içeren geniş bir sistemdir. Yani her puan türü ile farklı alanlarda uzmanlaşan kişilerin başarısı ölçülür. Dolayısıyla bu noktada kullanacağınız puan türleri şunlardır; 

P1 Puanı: Bu puan türü genel olarak lisans seviyesindeki sınavlar için işe yaramaktadır. Örneğin; öğretmen iseniz bu puan türünden yararlanabilirsiniz.
P3 Puanı: Bu puan türü sözleşmeli olarak atanacak adaylar için işe yaramaktadır. Örneğin, sözleşmeli öğretmen iseniz bu puan türünden yararlanabilirsiniz.
P10 Puanı: Bu puan türüne sahipseniz ön lisans mezunu durumunda demeksiniz. Yani çeşitli kamu kurumlarında görev alabilirsiniz.
P13 Puanı: Bu puan türü ortaöğretim düzeyindeki KPSS için gereklidir. Kamuda memur olmak istiyorsanız ve lise mezunu iseniz bu puan türünden yararlanabilirsiniz.

Yani sonuç olarak mezun olduğunuz yere göre puan türlerini kullanabilirsiniz. Her puan türü geçerlilik süresi değişmektedir. Uygun bölümde, uygun puan türüne göre aldığınız başarı ile atanma şansını yakalayabilirsiniz. 

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
7 Adımda KPSS Puan Hesaplama Nasıl Yapılır?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Hedera Güncel ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!